Θρύλε, γι' αυτό μπορείς! (vids)

Θρύλε, γι' αυτό μπορείς! (vids)

bet365

Από τον Βαλβέρδε στον Ζαρντίμ και από εκεί στον Μίτσελ. Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει τις νίκες που μεγάλωσαν, ακόμη περισσότερο, τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη και τον έχουν φέρει σήμερα ανάμεσα στα τοπ ευρωπαϊκά κλαμπ.

Ο Ολυμπιακός θα κυνηγήσει στη Μαδρίτη, τουλάχιστον έναν βαθμό ώστε με νίκη κόντρα στη Μάλμε να βρεθεί στους «16» του Champions League για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Πως, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φτάσει στο σημείο να παλεύουν κάθε χρόνο για σπουδαίες προκρίσεις;

Από τον Ερνέστο Βαλβέρδε που ξεκίνησε το «χτίσιμο» το ευρωπαϊκού οικοδομήματος μέχρι τον Ζαρντίμ και σήμερα στον Μίτσελ. Όλες οι ομάδες έχουν κοινά σημεία και διαφορές. Το σημαντικότερο είναι ότι σε όλα τα ματς που θα δείτε, ο Ολυμπιακός έπαιζε το δικό του παιχνίδι, είχε το δικό του πλάνο και δεν διαμόρφωσε το στιλ του πάνω στον αντίπαλο. Αυτό είναι και το στοιχείο που τον έχει… αλλάξει.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης τα άκρα.

Φέτος, ο Μίτσελ έχει βρει με τους Μαζουακού - Ομάρ δύο παίκτες που παίζουν όλη την πλευρά: αυτή είναι και η κυριότερη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια που οι Τοροσίδης, Σαλίνο, Χολέμπας και Μαρκάνο ήταν περισσότερο... γνωστοί για τα αμυντικά τους καθήκοντα. Από τους παραπάνω βέβαια οι Χολέμπας και Τοροσίδης βρήκαν δίχτυα και βοήθησαν τα μέγιστα την ομάδα τους στη νίκη. Στην φετινή διοργάνωση, ο Μαζουακού έχει σκοράρει κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης (10 ευρωπαϊκό γκολ για φέτος), ενώ ο Ομάρ Ελαμπντελαουί παραλίγο να κάνει την... κηδεία στο Τορίνο.

Ο Μίτσελ δήλωσε ότι η ομάδα του πηγαίνει στο «Βιθέντε Καλδερόν» για τη νίκη. Δεν είναι τρελός ο Ισπανός, ούτε αφελής, Όσο δύσκολη κι αν φαντάζει η αποστολή της ομάδας του Πειραιά, άλλο τόσο τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα - για ακόμη μια φορά.

Το gazzetta.gr γυρίσει (λίγο) τον χρόνο πίσω και σας... φρεσκάρει ματς, που έχουν ανεβάσει σκαλοπάτια τον Ολυμπιακό στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Ο Βαλβέρδε του... 0-1

19/10/2011: Ολυμπιακός - Μπορούσια Ντόρτμουντ 3-1

Ενα μαγικό βράδυ για τον Ολυμπιακό. Με τον Ερνέστο Βαλβέρδε σε αυτό το ματς ο Χολέμπας ξεκίνησε αριστερό χαφ, έχοντας πίσω του τον Μαρκάνο. Μάλιστα, ο διεθνής άσος άνοιξε το σκορ στο 8'! Ο Λεβαντόφσκι πήρε την μπάλα από τον Γκέτσε και έκανε το 1-1 στο 26'. Παρόλα αυτά, ο Ραφίκ Τζεμπούρ στο 40' σκόραρε και έστειλε την ομάδα του στα αποδυτήρια όντας μπροστά στο σκορ. Τον επίλογο του ματς έγραψε ο Μοδέστο με κεφαλιά στο 78'.

23/11/2011: Μαρσέιγ - Ολυμπιακός 0-1

Και σ' αυτό το ματς, ο Ολυμπιακός είχε το δικό του σχέδιο. Τα άκρα του Τοροσίδης - Μιραλάς και Μαρκάνο - Χολέμπας, λειτούργησαν άψογα σε συνδυασμό με τα στόπερ Μέλμπεργκ - Παπαδόπουλος. Μοδέστο και Μανιάτης στα χαφ κρατούσαν μακριά τους Γάλλους και ο Φετφατζίδης που μπήκε στο 75' άνοιξε το σκορ 5' αργότερα από τη μαγική ασίστ του Γέστε.

Ετσι, ο Ολυμπιακός έβαλε στο σακούλι του ακόμη μια μεγάλη νίκη στο Champions League.

6/12/2012: Ολυμπιακός - Αρσεναλ 3-1

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να πανηγυρίζει μόλις στο 16' με τον Τζιμπούρ και ο Φουστέρ στο 36' μεγάλωσε το σκορ. Ακόμη και όταν ο Μπεναγιούν μείωσε για την ομάδα του Λονδίνου, οι παίκτες του Βαλβέρδε δεν σταμάτησαν εκεί και στο 89' ο Μοδέστο έβαλε ξανά την υπογραφή του διαμορφώνοντας το 3-1.

14/2/2012: Ρούμπιν Καζάν - Ολυμπιακός 0-1

Ακόμη και στο Europa League, ο Ολυμπιακός συνέχισε να δείχνει ότι έχει αλλάξει επίπεδο. Στην παγωμένη Μόσχα, μπροστά σε 1.000 οπαδούς έπρεπε να... λιώσει τα χιόνια. Εδειχνε να τα καταφέρνει όταν στο 71' ο Φουστέρ άνοιξε το σκορ! Τα πράγματα πήγαν να στραβώσουν στο 73', όταν ο Κάρολ πήρε τη θέση του Μέγιερι, λόγω αποβολής. Όμως, ο έμπειρος πορτιέρε κατάφερε και έπιασε το πέναλτι του Μπίρμπας Νάτσο.

8/3/2012: Μέταλιστ - Ολυμπιακός 0-1

Στην επόμενη φάση του Europa, ο Ολυμπιακός έπαιξε στη Μέταλιστ, την οποία και νίκησε με ακόμη ένα 0-1. Για 3η φορά η ομάδα του Βαλβέρδε πήρε αυτό το σκορ σε εκτός έδρας ματς χάρη στον Φουστέρ.

Ζαρντίμ, με... άγχος

24/10/2012: Μονπελιέ - Ολυμπιακός 1-2

Σ΄αυτό το ματς ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα. Αν και ο Σαρμπονιέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του στο 49', ο Τοροσίδης έκανε το 1-1 στο 73' και ο Μήτρογλου στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε στην ομάδα του ένα σπουδαίο διπλό.

6/11/2012: Ολυμπιακός - Μονπελιέ 3-1

Μόλις στο 4' ο Μασάντο άνοιξε το σκορ, αλλά ο Μπελχαντά στο 67' γέμισε άγχος και γωνία το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Η πίεση δεν λύγισε τους «ερυθρόλευκους» που με τον Γκρέκο στο 80' έκανε το 2-1 και ο Μήτρογλου δύο λεπτά αργότερα «καθάρισε» το ματς.

4/12/2012: Ολυμπιακός - Αρσεναλ 2-1

Πριν κλείσει το ημίχρονο, ο Τόμας Ρισίτσκι άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Τέσσερα λεπτά από την ολοκλήρωση της μίας ώρας, ο Μανιάτης έκανε το 1-1 και ο Μήτρογλου στο 73' έγραψε το τελικό 2-1.

Ο... μεγάλος Ολυμπιακός του Μίτσελ

2/10/2013: Αντερλεχτ - Ολυμπιακός 0-3

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο Champions League, με τον Μίτσελ στο τιμόνι, ήρθε στο Βέλγιο. Σε ένα ματς όπου ο Μήτρογλου... πυροβολούσε κατά ριπάς.

Το χατ-τρικ του... σκότωσε τον Καμίνσκι - και την ομάδα του.

23/10/2013: Μπενφίκα - Ολυμπιακός 1-1

Η βροχερή Λισαβόνα υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό. Ο Μήτρογλου, από σκόρερ έγινε... σερβιτόρος και ο «Τσόρι» άνοιξε το σκορ.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, το πολύ νερό έκανε τον αγωνιστικό χώρο του «Ντα Λουζ» βούρκο. Αυτός στέρησε και το δεύτερο γκολ των «ερυθρόλευκων» όταν στο 58' ο Φουστέρ είδε το πλασέ του να κολλάει στη λάσπη.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Καρντόσο ήρθε στο 83', να εκμεταλλευτεί την έξοδο του Ρομπέρτο και να κάνει το 1-1. Το αποτέλεσμα φυσικά δεν αλλάζει την πολύ καλή παρουσία των πρωταθλητών Ελλάδας.

5/11/2013: Ολυμπιακός - Μπενφίκα 1-0

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το τρικ του Μίτσελ άκουγε στο όνομα «Γιαταμπαρέ», οποίος ξεκίνησε στο δεξί άκρο της επίθεσης. Με το γκολ του Μανωλάς στο 13' άνοιξε το σκορ και... σήκωσε στον φαληρικό ουρανό τον κόσμο. Ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε σε άλλη μία νίκη και αφησε την Μπενφίκα εκτός 2ης θέσης ουσιαστικά.

10/12/2013: Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-1

Τελευταίο ματς για τους ομίλους με την Άντερλεχτ. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Σαβιόλα που με τα γκολ του έβαλε την ομάδα του δύο φορές οδηγό στο σκορ. Στο 33' άνοιξε το σκρ και στο 58' απάντησε στον Κλιεστάν για το 2-1.

Ο Ντομίνγκες από το σημείο του πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 3-1 και στον Ολυμπιακό πανηγύρισαν την πρόκριση στους «16».

25/2/2014: Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο για τον Ολυμπιακού. Στο 38' ο Ντομίνγκες άνοιξε το σκορ και έστειλε την ομάδα του στα αποδυτήρια με το προβάδισμα, ενώ ο Κάμπελ με το απίστευτο σουτ του έβαλε την υπογραφή του σε ένα ματς, που έβαλε τον Μόγιες στο δρόμο της εξόδου (χωρίς επιστροφή).

19/3/2014: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ολυμπιακός 3-0

Ο Ντε Χέα ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα του «όρθια» στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Φαν Πέρσι τα... έβαζε, ο Ολλανδός τα... έπιανε και ο Ολυμπιακός, αν και ήρθε πολύ κοντά στους «8» απέναντι στο μεγαθήριο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν τα κατάφερε. Μια πορεία γεμάτη επιτυχίες, έκλεισε με περήφανο τρόπο για τους «ερυθρόλευκους»

16/11/2014: Ολυμπιακός - Ατλέτικο Μαδρίτης 3-2

Το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού ξεκίνησε ιδεατά. Σε μία... εκρηκτική βραδιά, οι παίκτες του Μίτσελ μπήκαν στο ματς με σκοπό να να το τελειώσουν νωρίς.

Ο Μαζουακού, σε μια από τις γνωστές του προωθήσεις, «όπλισε» το αριστερό του και στο 13' ο Όμπλακ βρέθηκε να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του. Δεν... άδειασε ό,τι είχε και δεν είχε εκεί, όμως ο πρωταθλητής Ελλάδας. Οι αριθμοί του χρονικού σημείου επίτευξης του πρώτου γκολ αντιστράφηκαν και στο 31' ο Αφελάι έκανε το 2-0!

Το γκολ του Μάντζουκιτς στο 38' θα μπορούσε και να μην έρθει, αλλά ο Μήτρολγου στο 73' ηρέμησε τις καρδιές των φίλων της ομάδας. Ο Γκριεζμάν διαμόρφωσε το 3-2, αλλά με τίποτα δεν θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι στο Λιμάνι!

22/10/2014: Ολυμπιακός - Γιουβέντους 1-0

Η τελευταία, μέχρι την επόμενη σπουδαία βραδιά του Ολυμπιακού. Ο Μίτσελ... παραξένεψε κάποιους βάζοντας το Μανιάτη στη δεξιά πλευρά της επίθεσης. Ωστόσο, η συνέχεια τον δικαίωσε απόλυτα. Ο Κασάμι, στο 36' σκοράρει με ένα σουτ, που μέχρι κι ο τεράστιος Μπουφόν ήταν αδύνατον να αποκρούσει! Προς το τέλος του ματς, η Γιουβέντους έγινε αφόρητα πιεστική αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν μπόρεσε να στείλει τους 31.500 φίλους του Ολυμπιακού στεναχωρημένους σπίτια τους.

4/11/2014: Γιουβέντους - Ολυμπιακός 3-2

Η επόμενη μεγάλη βραδιά της ομάδας του Πειραιά στ' αστέρια δεν άργησε να έρθει. Στο Τορίνο, πολλοί περίμεναν από τον Ολυμπιακό να έχει ρόλο παρατηρητή. Η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις αρχικές προβλέψεις.

Τα παιδιά του Μίτσελ, «έτρωγαν» την μπάλα, έβαζαν τα πόδια τους στη... φωτιά και έκαναν τον Αλέγκρι να... λέει την προσευχή του από μέσα του.

Μπορεί ο Πίρλο να είναι 35 ετών, αλλά κάθε στημένο που εκτελεί είναι... φαρμάκι. Αυτό... ήπιε και ο Ρομπέρτο στο 21', αλλά οι Μποτία και Ντινγκά έκαναν του... κεφαλιού τους στο 24' και στο 61' βάζοντας τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ. Στη συνέχεια, όμως, δυο άτυχες στιγμές ήρθαν να δώσουν τη νίκη στη «γηραιά κυρία».Πάντως, ο Ρομπέρτο στο 90' φρόντισε να κρατήσει το 3-2. Ενα σκορ που μπορεί να στείλει την ομάδα του στους «16», σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Μπορεί απ' αυτό το ματς να μην υπήρξε βαθμολογικό κέρδος, αλλά όπως έγραψαν οι Μιχάλης Τσόχος και Βασίλης Σαμπράκος στη στήλη τους στο gazzetta.gr, o Ολυμπιακός σε κερδίζει στην ήττα και ακόμη και όταν έρθει, δεν αποτελεί γι' αυτόν παράσημο, με τον τρόπο που παίζει.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα