Football Manager 2015, είναι αρρώστια μοναδική!

Νίκος Αθανασίου
Football Manager 2015, είναι αρρώστια μοναδική!

bet365

Ήμουνα νιος και γέρασα πάνω από ένα Football Manager. Πάνε δεκαπέντε χρόνια από τον καιρό που ερχόταν κόσμος για επίσκεψη στο σπίτι και εγώ έβγαινα μόνο για ένα «καλησπέρα», κανένα κομμάτι πίτσα και την «καληνύχτα».

Κλεισμένος στο δωμάτιο. Με τις ώρες. Όχι δεν διάβαζα. Πάλευα. Με τα μπάτζετ, τις προπονήσεις, τις τακτικές, τις μεταγραφές, τους ιδιοκτήτες που πάντα ζητούσαν το κάτι παραπάνω, την γκρίνια των παικτών. Καμία φορά αντιμετώπιζα και τους διαιτητές αλλά πάντα υπήρχε η δυνατότητα του «quit and load». Σπάνια αλλά το έχω κάνει. Το παραδέχομαι. Πάλευα επίσης να εξηγήσω στον πατέρα μου και τον αδελφό μου (καμία φορά τους έκανα βοηθούς για καμία ώρα), τι διάολο κάνουν αυτές οι «κουκίδες» και γιατί μου αρέσει ένα ποδόσφαιρο που δεν κατευθύνεις εσύ τους παίκτες και που δεν τους βλέπεις να παίζουν.

Μεγαλώσαμε με το football manager, τα προβλήματα που μας απασχολούν δεν είναι πια τι ώρα θα κάνουμε κοπάνα αλλά τα νυφικά και οι εκκλησίες, όμως, μυαλό δεν βάλαμε! Ακόμη δύο δεκαετίες μετά, τα ίδια προβλήματα μας ταλαιπωρούν! Σε άλλη βάση πλέον. Με καλύτερα γραφικά, με λεπτομέρειες που έχουν φέρει το παιχνίδι σε επίπεδο πραγματικότητας. Ένας απόλυτος ποδοσφαιρικός εξομοιωτής. Η χαρά του κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Έχοντας... λιώσει όλα τα football manager από το 1999 και μετά, το φετινό, το football manager 2015 είναι με διαφορά το πιο αληθινό. Αυτό που σε παίρνει από το διαμέρισμά σου και σε βάζει μέσα στα αποδυτήρια, τα γραφεία των συλλόγων, τις διαπραγματεύσεις με τους μάνατζερ, τις προπονήσεις. Παντού.

Μέσα από την εμπειρία μου(το πρώτο μου save δηλαδή) πάμε να σας περιγράψω κάποια πράγματα που μου φαίνονται αλλαγμένα αλλά και που θα πρέπει να προσέξετε αρκετά για να φτάσετε στην επιτυχία.
Λόγω των παιχνιδιών του Παναθηναϊκού με την PSV και την απίστευτη δεξαμενή νεαρών παικταράδων του ολλανδικού συλλόγου, είπα να γίνω... Κοκού στην θέση του Κοκού. Για την ιστορία... κατάφερα να αποκλειστώ από κάποια Σεντ Τζόντσον στον τρίτο προκριματικό του Europa, στο κύπελλο από τα προημιτελικά κόντρα στην AZ αλλά στο πρωτάθλημα ήμουν «δυνατός».

Έκανα πράξη την υπόσχεση για επιθετικό ποδόσφαιρο, αξιοποίησα όλα τα πιτσιρίκια και έξι αγωνιστικές πριν το τέλος η βαθμολογία έδειχνε την Feyenoord στους 64 και εμένα στους 61. Λεπτομέρεια; Τους είχα «μέσα» δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Τι έγινε; Η διοίκηση του συλλόγου με... έστειλε, προσέλαβε τον Φαν Μααρβάικ και ο σύλλογος πήρε το πρωτάθλημα, με τον Ολλανδό τεχνικό να με αποθεώνει και επί της ουσίας να μου πιστώνει την κούπα! Τι να το κάνεις βέβαια...

Αφού σας είπα τον πόνο μου, πάμε να δούμε τι νέο και ωραίο πρόσθεσαν οι άνθρωποι που μας δίνουν χαρά κάθε Νοέμβριο:

-Καλύτερα γραφικά κατά την διάρκεια των αγώνων, με μεγαλύτερη έμφαση στα γήπεδα. Επίσης είναι πιο... ποδοσφαιρικές οι κινήσεις των παικτών, όπως και οι αντιδράσεις των πορτιέρο.

-Νέα δυνατότητα για οδηγίες στους παίκτες κατά την εξέλιξη της αναμέτρησης. Είχαμε τις ομιλίες πριν, στο ημίχρονο και μετά το ματς, ωστόσο, το FM15 σου δίνει την δυνατότητα να «κράξεις», να ανεβάσεις ψυχολογικά και να μιλήσεις σε κάποιον παίκτη την στιγμή που εξελίσσεται η αναμέτρηση.

-Μπορείς να επιλέξεις τις ικανότητες σου πριν την έναρξη της καριέρας, όπως επίσης και το δίπλωμα προπονητικής που διαθέτεις. Παίζει σημαντικό ρόλο, μην το αψηφήσετε.

-Νέοι ρόλοι στις θέσεις των ποδοσφαιριστών.

-Νέες δυνατότητες στο scouting, μπορείς να ζητήσεις την εύρεση συγκεκριμένου παίκτη, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά..

Από κει και πέρα, σας δίνω και 4-5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

-Μπορεί η τρέλα σας να είναι οι μεταγραφές αλλά δώστε μεγάλο βάρος και έμφαση στην πρόσληψη προπονητών που θα ανεβάσουν επίπεδο την προπόνηση. Καλύτερα να διαθέσετε 100.000 για έναν σούπερ coach παρά για μια μεταγραφική... λαχείο.

-Προσλάβετε όσους scouters σας επιτρέπει το κλαμπ που έχετε αναλάβει. Σε έναν χρόνο θα έχετε όλη την αγορά στον υπολογιστή σας, άρα και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

-Προσέξτε τον ρόλο που δίνετε σε κάθε ποδοσφαιριστή. Αν στο συμβόλαιο είναι ως ''Key player'' και δεν παίζει ποτέ, κάποια στιγμή θα έχετε πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα θα επηρεάσει δεδομένα και στις ισορροπίες εντός των αποδυτηρίων.

-Στο ημίχρονο, ακόμη και αν είστε μπροστά με 2 ή 3-0 εξηγήστε στους παίκτες σας ότι το ματς δεν έχει τελειώσει. Αν το πάτε... χαλαρά (όπως και στην πραγματική ζωή) θα το πληρώσετε.

-Επίσης δώστε σημασία στους ρόλους των παικτών και στα ποδοσφαιρικά τους χαρακτηριστικά. Δεν γίνεται να βάλεις ένα δεκάρι να παίξει αμυντικό χαφ ή έναν περιφερειακό επιθετικό ως «κολόνα» στην επίθεση. Είπαμε οι λεπτομέρειες είναι απίστευτες, μιλάμε για εξομοιωτή ποδοσφαίρου και όχι για arcade.

-Τελευταίο κεφάλαιο η προπόνηση. Δώστε βάρος στον βοηθό σας, πάρτε έναν... καλό, δώστε του εντολή να αναλάβει και θα έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Πάντα να συμμετέχετε στα meeting του επιτελείου.

Αυτά και καλό κάψιμο με το Football Manager...


 

Τελευταία Νέα