Γκατούζο: «Θα είναι αγώνας... πάλης»!

Gazzetta team
Γκατούζο: «Θα είναι αγώνας... πάλης»!

bet365

Ο Τζενάρο Γκατούζο περνάει από ακτίνες... Χ το “αιώνιο” ντέρμπι, κάνει λόγο για νοοτροπία νικητή από πλευράς Ολυμπιακού, ενώ τονίζει ότι μόνο ο Πράνιτς μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο στο Τριφύλλι, αν δεν παίξει ούτε ο Μέντες, εκτός του Μπεργκ.

Ο Ιταλός τεχνικός του ΟΦΗ είναι ο μοναδικός που έχει τεθεί αντιμέτωπος και με τους δύο "αιωνίους" , καταθέτοντας στο "Goal" την τεχνική του άποψη για το σημερινό ντέρμπι.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γκατούζο:

-Εχοντας παίξει τόσο τον Ολυμπιακό όσο και τον Παναθηναϊκό, θα θέλαμε την τεχνική σας άποψη για τους δύο «μονομάχους» του ελληνικού «clasico»...

«Εχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές ομάδες, που έχουν στοιχεία από διαφορετικές σχολές ποδοσφαίρου. Κατά τη γνώμη μου, ο Ολυμπιακός δεν είναι -αγωνιστικά- το ίδιο φρέσκος στα τρεξίματά του με την ομάδα που αντιμετωπίσαμε με τον ΟΦΗ τον Σεπτέμβριο. Στο πρωτάθλημα τουλάχιστον αυτή την εικόνα μου έδωσε, αν και στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους ήταν πολύ, πολύ καλύτερος. Γενικά πάντως μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση. Είναι μια ομάδα που σε αρχές και δομή βασίζεται στο ισπανικό στυλ. Επιλέγει κατά κύριο λόγο να παίζει στο ένας εναντίον ενός και έχει επιθετική φιλοσοφία. Και είμαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απ' το στυλ του σ' αυτό το ντέρμπι. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι οι καλύτερες ομάδες στην ελληνική λίγκα. Ο Παναθηναϊκός έχει εντελώς διαφορετικό στυλ. Είναι ομάδα που -όπως την είδα- παίζει λίγο πιο "σφικτά" και προσπαθεί να έχει καλή οργάνωση στο παιχνίδι της, αλλά επιθετικά δεν έχει μεγάλη "φαντασία". Κι όταν καλείται να "φτιάξει" αυτός παιχνίδι και να επιτεθεί έχει δυσκολίες, διότι του λείπουν και σημαντικοί παίκτες, όπως ο Μπεργκ. Ολα παίζουν ρόλο. Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όμως ποτέ δεν έπαψε να είναι ένα μεγάλο μέγεθος. Μια μεγάλη ομάδα...».

-Πώς μπορεί λοιπόν ο Παναθηναϊκός να «χτυπήσει» στο «σπίτι» του Ολυμπιακού;

«Παίζοντας συγκροτημένα και έξυπνα στις κόντρα επιθέσεις. Ο Ολυμπιακός παίρνει αρκετές φορές ρίσκα στο παιχνίδι του και ανεβάζει πολλούς παίκτες μπροστά από την μπάλα. Αυτό όμως σημαίνει πως όταν χάνει την μπάλα, αποκτά αυτομάτως "πρόβλημα" διότι η άμυνά του συνολικά έχει αργές επιστροφές. Κορυφαίο παράδειγμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ηττήθηκε στο Μάλμε...».

-Ελλείψει του Μπεργκ, ενδεχομένως και του Μέντες (απ' το βασικό σχήμα), ποιος παίκτης του Παναθηναϊκού θα μπορούσε να σηκώσει τη φανέλα του ηγέτη σ' αυτό το ματς;

«Νομίζω πως μόνο ο Πράνιτς έχει το ειδικό βάρος για να πάρει πάνω του αυτόν τον ρόλο. Είναι πολύ σημαντικός παίκτης. Δεν κάνει θεαματικά πράγματα μέσα στο γήπεδο, αλλά είναι πολύτιμος στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού...».

-Θα επηρεάσει ένα τέτοιο ντέρμπι το γεγονός ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο κι ο Παναθηναϊκός είχαν ευρωπαϊκά ματς-φωτιά λίγα 24ωρα νωρίτερα;

«Σίγουρα θα παίξει τον ρόλο του. Και οι δύο έδωσαν πολύ ανταγωνιστικά ματς. Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Γιουβέντους και ο Παναθηναϊκός στην έδρα της Αϊντχόφεν, κάνοντας παράλληλα κι ένα μακρινό ταξίδι. Οι παίκτες έχουν καταναλώσει σημαντική ενέργεια και θα είναι αρκετά κουρασμένοι. Αυτό μέχρι την ώρα της... σέντρας. Γιατί μετά μιλάμε για clasico.. Για τον αγώνα της χρονιάς. Και εκεί δεν έχει καμία σημασία η κούραση, με ποιον έπαιξες, πόσο ήρθες. Τίποτα... Μπαίνεις, τα δίνεις όλα και νικάς...».

-Ποιο θα είναι το κλειδί στο ντέρμπι;

«Οι μάχες στη μεσαία γραμμή. Τα 9 από τα 10 ντέρμπι κρίνονται εκεί και λογικά όποιος επιβάλλει το δικό του τέμπο και γίνει "αφεντικό" στη μεσαία γραμμή, θα έχει και τον πρώτο λόγο για να πάρει τον αγώνα».

-Δίνει ψυχολογικό αβαντάζ στον Ολυμπιακό η έδρα ή αυτό πολλές φορές γυρίζει... μπούμερανγκ και προκαλεί έξτρα πίεση;

«Δεν είναι μόνο η έδρα. Ναι, παίζει ρόλο, αλλά απ' τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στους τίτλους στην Ελλάδα, αυτομάτως έχει αποκτήσει μια διαφορετική μενταλιτέ νικητή, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κι αυτό σε τέτοιου είδους αγώνες είναι σημαντικό...».

«Αγώνας... πάλης σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο!»

-Εχοντας παίξει σε δεκάδες ντέρμπι και άλλα πολλά μεγάλα ματς στην καριέρα σας, τελικά τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο απ' όλα σε ένα «clasico»;

«Α, φίλε... Ολοι θα σου πουν για τακτικές, για παίκτες, διαφορά ποιότητας, ψυχολογία. Αυτά τα ματς είναι περίεργα, είναι μεγάλα σαν παιχνίδια απ' όλες τις απόψεις. Είναι κίνητρο, είναι ιστορία, πρεστίζ, πίεση... Αφόρητη πίεση! Μα πάνω απ' όλα είναι ένας αγώνας πάλης μέσα σ' ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Και για να επικρατήσεις πρέπει να βάλεις στο χορτάρι την καρδιά σου. Ο,τι έχεις. Αυτό θέλει και ο κόσμος κι αυτό απαιτεί ένα clasico για να βγεις νικητή. Και να θυμάσαι: κανείς δεν δίνει... δεκάρα για την μπάλα που θα παίξεις. Αρκεί να νικήσεις!».

-Αν σας βάζαμε να στοιχηματίσετε 100 ευρώ, πού θα ποντάρατε τα χρήματά σας το βράδυ της Κυριακής;

«(σ.σ. γελάει). Να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν στοιχηματίζω. Δεν κάνω τέτοια πράγματα... Αυτό που με απασχολεί περισσότερο απ' όλα αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα νικήσει ο ΟΦΗ τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Από εκεί και πέρα, μετά το ματς στο "Γεντί Κουλέ" θα πάω σπίτι, θα αράξω στον καναπέ μου με μια μπύρα και θα δω μπάλα...».

-Η ευχή σας γι' αυτό το παιχνίδι;

«Τα ντέρμπι βγάζουν μεγάλη ένταση. Είναι όμως πολύ σημαντικό ο κόσμος να μείνει ήρεμος και να μην ξεφύγουν τα πράγματα. Να παιχθεί μπάλα και το πρωί της Δευτέρας να μιλάμε μόνο για μπάλα και όχι για άλλες "δυσάρεστες" καταστάσεις...».

-Πάμε τώρα να κάνουμε μια πιο αναλυτική σύγκριση των δύο «αιωνίων» ανά θέση;

«Πάμε...».

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο... λίμπερο Ρομπέρτο και η πίεση στον Στιλ

«Ο Ρομπέρτο είναι σπουδαία "πάστα" τερματοφύλακα. Το επιβεβαίωσε και την Τετάρτη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οπως όλοι οι Ισπανοί γκολκίπερ, του αρέσει να παίζει με την μπάλα στα πόδια και ακολουθεί το στυλ της ομάδας του. Πολλές φορές θα τον δεις να βγαίνει κι ως λίμπερο, ανεβάζοντας πολύ πιο ψηλά τις γραμμές. Ειδικά όταν ο Ολυμπιακός παίζει μέσα στην έδρα του. Ο Στιλ είναι άλλης λογικής και φιλοσοφίας. Είναι τερματοφύλακας που μένει πιο πολύ κάτω απ' την εστία του και παίζει σε μικρό όριο. Δεν νομίζω ότι θα επιχειρήσει πολλές φορές να παίξει με την μπάλα κάτω στο ντέρμπι, διότι θα δεχθεί μεγάλη πίεση από ψηλά και θα έχει ως προτεραιότητά του να φεύγει η μπάλα μακριά απ' την περιοχή του. Συνολικά θεωρώ ότι στο τέρμα ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος...».

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

«Είναι πολύ πιο αθλητικοί και δυνατοί οι "πράσινοι" στόπερ»

«Εδώ εκτιμώ πως ο Παναθηναϊκός είναι αυτή τη στιγμή καλύτερος. Οι στόπερ του είναι πολύ πιο αθλητικοί και δυνατοί από τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού. Είναι πολύ καλοί στον αέρα κι αυτό το στοιχείο τους κάνει επικίνδυνους κι όταν ανεβαίνουν στην επίθεση στις στατικές φάσεις. Στα ακραία μπακ του υπάρχει μεγαλύτερη ανισορροπία, καθώς η αριστερή πλευρά του, με τον Ισπανό Νάνο, είναι πολύ πιο δυνατή απ' την αντίστοιχη δεξιά πλευρά. Οι στόπερ του Ολυμπιακού τώρα είναι αρκετά πιο "ευάλωτοι". Ο Αμπιντάλ δεν είναι πια όσο δυνατός και γρήγορος ήταν στο παρελθόν και παίζει με την εμπειρία και το μυαλό του. Αλλά υστερεί σε δύναμη. Από εκεί και πέρα, το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού κάνει πολλές φορές αβίαστα λάθη και τα πληρώνει. Στα μπακ ο Μαζουάκου αριστερά είναι πάρα πολύ καλός δημιουργικά, όμως κάποιες φορές χάνει την προσήλωσή του στην αμυντική δουλειά που έχει να κάνει, ενώ η δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού δείχνει λίγο πιο ισορροπημένη».

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Η ποιότητα Κασάμι, Ντομίνγκες και η απειρία των χαφ του ΠΑΟ

«Στα χαφ το προβάδισμα πάει στον Ολυμπιακό, διότι έχει περισσότερους παίκτες με μεγάλη ποιότητα. Πρώτα απ' όλα τον Κασάμι, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά από τον καιρό που ήμουν στην Ελβετία, στη Σιόν. Είναι εξαιρετικός μέσος, ένας παίκτης που παίζει με δύναμη και μυαλό, δεν χάνει μπάλες και δείχνει ικανός για να κάνει τη διαφορά. Βλέπω ότι στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σαν παίκτης, "χτίζει" την προσωπικότητά του κι έχει αρχίσει να σκοράρει. Πολύ καλός παίκτης είναι βεβαίως και ο Ντομίνγκες που ανεβάζει την ποιότητα της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού, αλλά δεν έχει τις ίδιες αντοχές μετά το 60'-65', ενώ σημαντικός για την ισορροπία του είναι και ο Σέρβος, ο Μιλιβόγεβιτς. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός δεν έχει την ίδια εμπειρία στη μεσαία γραμμή του. Εχει πολλά νέα παιδιά, που σίγουρα έχουν ενθουσιασμό και τρεξίματα μέσα στο γήπεδο, αλλά -με εξαίρεση τον Πράνιτς- ίσως ακόμη δεν διαθέτουν την προσωπικότητα και την εμπειρία που απαιτείται σε τέτοιου είδους αγώνες...».

ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι γρήγοροι ακραίοι, το 1 VS 1 και η απουσία του Μπεργκ

«Στον Ολυμπιακό αρέσει να βγαίνει στην επίθεση με πολλούς παίκτες και είναι αλήθεια πως στο δημιουργικό κομμάτι συμμετέχει σχεδόν όλη η ομάδα. Διαθέτει πολύ γρήγορους ακραίους που πάνε συνεχώς στο ένας εναντίον ενός. Γενικά η ομάδα ψάχνει διαρκώς τρόπους για να "απομονώνει" τους ακραίους επιθετικούς της, οι οποίοι είναι γρήγοροι, έχουν μεγάλη ποιότητα και δημιουργούν συνεχώς επικίνδυνες καταστάσεις και ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, ψάχνοντας τους στράικερ. Ο Παναθηναϊκός, τώρα, επιλέγει σαν στυλ να πιέζει ψηλά τον αντίπαλό του, να δυσκολεύει τις πρώτες πάσες του, προκειμένου να εκμεταλλευτεί στη συνέχεια τα λάθη και να "χτυπήσει". Κάποιες φορές το καταφέρνει, κάποιες όχι... Είναι αλήθεια όμως ότι του λείπει πολύ ο Μπεργκ. Αν ήταν διαθέσιμος στο clasico, θα ανέβαζε κατά πολύ την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα όλης της ομάδας του Παναθηναϊκού».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα