Μόρας: «Ρανιέρι κλείσε τα αυτιά σου»

Νίκος Ρόλλας
Μόρας: «Ρανιέρι κλείσε τα αυτιά σου»

bet365

Ο Βαγγέλης Μόρας προτρέπει μέσω του gazzetta.gr τον Κλαούντιο Ρανιέρι να κλείσει τα... αυτιά του σε όσους τον αμφισβητούν, μιλάει για την «κληρονομιά» των Ελλήνων στην Ιταλία, αλλά και το ταξίδι στην Ιαπωνία που ματαιώθηκε λόγω της ανανέωσης με την Βερόνα.

Λείπει από την Ελλάδα εδώ και 7 χρόνια και δεν το βλέπει να γυρίζει πίσω... Ο Βαγγέλης Μόρας μιλάει στο Gazzetta.gr για την επιθυμία που έγινε πραγματικότητα, με την ανανέωση του συμβολαίου του με την Βερόνα, αλλά και την μεταγραφή στην Τόκιο που δεν έγινε ποτε. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην δώσει το στίγμα του για τη νέα... εποχή στην Εθνική ομάδα, ζητώντας από τον Κλαούντιο Ρανιέρι να μην ακούει όσους αμφισβητούν τις αποφάσεις του.

Τρίτη χρονιά στην Βερόνα. Η επιθυμία σου έγινε πραγματικότητα ή το καλοκαίρι όταν έληξε το συμβόλαιό σου είχες βάλει άλλες προτεραιότητες;
Στο μυαλό μου από την πρώτη στιγμή είχα το να παραμείνω εδώ. Είχα πει οτι πρώτα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Βερόνα και μετά θα κοίταζα αλλού. Άρα, αυτό που ήθελα πραγματικά έγινε.

Τι είναι αυτό που σε έχει «ψήσει» τόσο;
Ήρθα στην ομάδα όταν βρισκόταν στην Serie B, ανεβήκαμε στην Serie A και έχω δεχθεί μαζί της. Η δεύτερη χρονιά μου εδώ ήταν καταπληκτική. Μου αρέσει η φιλοσοφία του προπονητή και δέθηκα μαζί της. Δεν υπήρχε λόγος για να φύγω, καθώς μου δίνει όλα όσα ζητάω σαν ποδοσφαιριστής.

Από άλλες ομάδες στην Ιταλία δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον;
Όχι. Όπως σου είπα, προτεραιότητά μου ήταν να μείνω στην Βερόνα και για αυτό δεν μπήκα να συζητήσω με άλλη ομάδα από εδώ.

Γενικότερα, δεν υπήρξε άλλη ομάδα που να κοίταξε την περίπτωσή σου;
Η μοναδική που είχε ενδιαφερθεί και μπήκα στην διαδικασία να την σκεφτώ, ήταν η Τόκιο.

Δηλαδή ήσουν αποφασισμένος να αλλάξεις εντελώς παραστάσεις και να πας στην Ιαπωνία, αν δεν σου... καθόταν η ανανέωση με την Βερόνα;
Ναι. Και εγώ και η γυναίκα μου, με την οποία αποφασίζουμε μαζί, θα μας άρεσε να ζήσουμε κάτι τόσο διαφορετικό. Τελικά όμως ήρθε η ανανέωση με την Βερόνα.

Από την Ελλάδα δεν είχες κάτι; Για παράδειγμα είχε ακουστεί η ΑΕΚ.
Όχι. Τίποτα...

Σκέφτεσαι να γυρίσεις στην Ελλάδα για να κλείσεις την καριέρα σου ή προτιμάς να το κάνεις στο εξωτερικό;
Η ομάδα που θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στην Ελλάδα, είναι η Λάρισα. Έτσι όμως όπως είναι τα πράγματα εκεί, το βλέπω λίγο δύσκολο. Βέβαια, ποτέ μην λες ποτέ για τίποτε... Κάτσε να εξαντλήσω το συμβόλαιό μου με την Βερόνα και βλέπουμε μετά.

Από φέτος έχεις μεγάλη παρέα στην Βερόνα. Επέστρεψε ο Ταχτσίδης, ήρθε και ο Χριστοδουλόπουλος...
Ναι, είναι ωραία, καθώς είναι η πρώτη φορά που έχω συμπατριώτες για συμπαίκτες μου. Σε βοηθάει να έχεις παίκτες που να μπορείς να επικοινωνήσεις στην μητρική σου γλώσσα. Πόσω μάλλον όταν αυτό γίνεται σε μία ομάδα, που έχει το Ελλάς στο όνομά της. Τον Παναγιώτη (σ.σ. Ταχτσίδη) τον ξέρουν εδώ, καθώς ήταν και την σεζόν 2011-12. Τον ξέρουν και τους ξέρει. Ήρθε και ο Λάζαρος, ο οποίος είναι καινούργιος αλλά σιγά σιγά μπαίνει και αυτός στο κλίμα. Δεν νομίζω πάντως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Το Campionato έχει εξελιχθεί σε μία παροικία Ελλήνων παικτών. Τι είναι αυτό που κάνει τους Ιταλούς να εμπιστεύονται ποδοσφαιριστές από την χώρα μας;
Οι περισσότεροι από τους Έλληνες παίκτες που έχουν έρθει εδώ, έχουν αφήσει καλό όνομα. Έχουν δείξει καλά στοιχεία και αυτό έχει κάνει τις ομάδες να εμπιστεύονται την ελληνική αγορά. Παράλληλα όμως, βοηθάει και το γεγονός οτι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα η απόκτηση παικτών να γίνεται πιο εύκολη.

Η σταθερή πορεία που έχει η καριέρα η δική σου, αλλά και παικτών όπως ο Κονέ και ο Ταχτσίδης στην Ιταλία, θεωρείς οτι έπαιξε ρόλο;
Πριν από εμένα είχαν έρθει άλλοι... Ήταν ο Δέλλας και Βρύζας, που είχαν αρχίσει να φτιάχνουν καλό όνομα για τους Έλληνες. Ο Ιταλός μάνατζερ που τους είχε πάει στην Περούτζια στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν αυτός που με πήρε στην Μπολόνια. Όταν αφήνεις κάπου καλό όνομα, είναι λογικό να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την συγκεκριμένη αγορά. Είναι σημαντικό οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπου και αν πηγαίνουν, να αφήνουν καλό όνομα και να είναι σωστοί απέναντι στις ομάδες τους. Αυτό δεν βοηθάει μόνο τους ίδιους, αλλά και τις επόμενες γενιές.

Με τους άλλους Έλληνες παίκτες που βρίσκονται στην Ιταλία, έχεις επαφή;
Με τον Κονέ μιλάμε πιο συχνά. Με τον Καρνέζη γνωριστήκαμε στην Εθνική ομάδα. Με τα άλλα παιδιά, δεν έχω κάποια επαφή.

Πέρυσι η Βερόνα τερμάτισε 10η. Φέτος, μετά από 3 αγωνιστικές είναι στην 3η θέση. Μπορεί να διατηρηθεί τόσο ψηλά και στη συνέχεια του πρωταθλήματος;
Στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Όσους περισσότερους βαθμούς κερδίζουμε, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί και ο στόχος που είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία. Μόλις το καταφέρουμε αυτό θα κοιτάξουμε για κάτι καλύτερο.

Δηλαδή στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει η κατάκτηση μίας θέσης που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις...
Ναι, άλλωστε αυτό είναι που κάνει την διαφορά και σε αυτό βοηθάνε και οι πιο έμπειροι στην ομάδα. Δεν σημαίνει οτι με το που εξασφαλίσουμε την παραμονή θα αράξουμε και θα πάμε για διακοπές, αδιαφορώντας για τα επόμενα παιχνίδια. Όχι.

Μιλώντας για έμπειρους παίκτες, ποιον ξεχωρίζεις από αυτούς που είναι στον ρόστερ της Βερόνα;
Πρώτα απ' όλα τον Λούκα Τόνι. Τι να πεις για αυτόν τον παίκτη και τα όσα έχει πετύχει στην καριέρα του; Αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Φέτος ήρθε και ο Ράφα Μάρκεζ που έχει κατακτήσει τόσους τίτλους στην καριέρα του. Τέτοιες παρουσίες βοηθάνε και τους νεαρούς παίκτες, καθώς μεταδίδουν τις γνώσεις τους, αλλά φτιάχνουν και το προφίλ της ομάδας.

Παίζοντας 7 χρόνια στο εξωτερικό, ποια στιγμή θα σου μείνει αξέχαστη;
Δεν θα ξεχωρίσω κάποια. Και οι καλές και οι κακές είναι δεκτές. Αποτελουν μαθήματα που σε βοηθάνε να βελτιώνεσαι. Από τις καλύτερες ήταν η άνοδος με την Μπολόνια, όπου είχαμε ένα γήπεδο με 40.000 θεατές να μας αποθεώνει. Αυτό το συναίσθημα το έζησα και εδώ στην Βερόνα.

Με αφορμή το γεγονός οτι δεν αντέδρασες στο χτύπημα που είχες δεχθεί από τον Κριστάλντο στο παιχνίδι Μπολόνα, είχες χαρακτηριστεί ως ο «Βασιλιάς της ηρεμίας». Με την περιπέτεια του αδελφού σου, σε είχαν βγάλει «Superman». Όταν θα φύγεις από την Βερόνα πως θέλεις να σε θυμούνται;
Στόχος μου είναι να δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό. Να ιδρώνω για την φανέλα, να μην προκαλώ ποτέ και να μην δημιουργώ προβλήματα. Αυτό θα κάνω πάντα. Δεν ξέρω πως θα με θυμούνται, θα δείξει. Αυτό που θέλω είναι να είμαι ο πραγματικός μου εαυτός. Αυτό με ενδιαφέρει.

Πάμε στην Εθνική ομάδα. Τι πήγε στραβά στο παιχνίδι με την Ρουμανία;
Νέος προπονητής, πρώτο παιχνίδι, παίκτες χωρίς πολλά παιχνίδια στα πόδια τους, έδρα χωρίς φιλάθλους... Όλα αυτά έπαιξε τον ρόλο τους και δεν είχαμε την απόδοση που θα έπρεπε. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε όμως τα επόμενα παιχνίδια και να αφήσουμε πίσω αυτή την ήττα. Ίσως να είναι καλύτερα που την κάναμε τώρα και κόντρα στην Ρουμανία, που είναι μία από τις δυνατότερες ομάδες ομίλου μας, καθώς έχουμε χρόνο για να καλύψουμε την βαθμολογική απώλεια.

Μετά αυτό το ματς, ο Μαρικά είπε οτι νομίζατε οτι θα κερδίζατε εύκολα το παιχνίδια λόγω της περσινής πρόκρισης στο Μουντιάλ. Συμφωνείς;
Ο καθένας μπορεί να λέει οτι θέλει... Δεν με ενδιαφέρει. Ίσως να τους πείραξε περισσότερο από ότι θα έπρεπε οτι πέρυσι πήραμε εμείς το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Καλό θα ήταν ο κάθε ένας να κοιτάξει την ομάδα του. Με μία ήττα ή με μία νίκη, δεν κρίθηκε τίποτα. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο.

Η ήττα αυτή σας αγχώνει ενόψει της συνέχειας ή σας... τσίτωσε τον εγωϊσμό;
Στα δύσκολα αυτή η ομάδα έχει δείξει οτι τα καταφέρνει μία χαρά. Πρέπει να την ξεπεράσουμε αυτή την ήττα και να δούμε τα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας. Στόχος μας είναι να πάμε στο Euro και όπως σου είπα, στο τέλος θα κάνουμε ταμείο.

Τι διαφορετικό μπορούμε να περιμένουμε στο παιχνίδι με την Φιλανδία;
Να κάνουμε ότι δεν κάναμε στο πρώτο παιχνίδι με την Ρουμανία. Να βρεθούμε πρώτα απ΄όλα σε καλύτερη κατάσταση και να βελτιώσουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας. Κάτι που φυσικά εξαρτάται μόνο από εμάς.

Οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ποιες είναι;
Θετικές. Το τι έχει πετύχει στην καριέρα του, δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Βέβαια και για αυτόν, η ανάληψη μίας Εθνικής ομάδας είναι κάτι καινούργιο που δεν το έχει ξανακάνει. Δεν είναι εύκολο βέβαια για αυτό και πρέπει να σταθούμε δίπλα του. Να τον βοηθήσουμε να πετύχει αυτά που θέλει.

Προσπαθεί να προσαρμωστεί αυτός σε εσάς ή να σας κάνει εσάς να προσαρμοστείτε σε αυτόν;
Λίγο απ΄όλα. Αυτός προσπαθεί να μας μεταφέρει την δική του αγωνιστική φιλοσοφία και εμείς να του δείξουμε πως λειτουργούν οι Έλληνες. Όσο γρηγορότερα μάθουμε αυτά που θέλει και αυτός μάθει εμάς, τόσο καλύτερα για όλους.

Ο ντόρος που γίνεται με τις κλήσεις του, θεωρείς οτι είναι δικαιολογημένος;
Είναι ο κλασσικός ο Έλληνας. Είμαστε τέτοιος λαός. Και δεν είναι μόνο δικό μας χάρισμα αυτό, τα ίδια γίνονται και στην Ιταλία. Πρέπει με κάτι να ασχολούμαστε. Ας κλείσει τα αυτιά του ο Ρανιέρι και ας επικεντρωθεί στην δουλειά του. Βέβαια, δεν περιμένει εμένα να του το πω αυτό, καθώς το γνωρίζει ο ίδιος. Όταν όμως θα μπει το νερό στο... αυλάκι θα βρούμε κάτι άλλο και θα το αφήσουμε αυτό.

 

SERIE A Τελευταία Νέα