«Θλίψη για Ουκρανία, νέα αρχή στην Ελλάδα!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Θλίψη για Ουκρανία, νέα αρχή στην Ελλάδα!»

bet365

Ο προπονητής του Πλατανιά, Γιάννης Χριστόπουλος, μιλάει στο gazzetta.gr για τη χρησιμότητα της πρώτης εφετινής νίκης της ομάδας των Χανίων στην Superleague και καταθέτει τις εντυπώσεις του από την περυσινή του εμπειρία στην Ταβρίγια.

Οι δύο ήττες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος από Ατρόμητο και ΠΑΟΚ, θεωρήθηκαν φυσιολογικές και χρήσιμες, ενόψει του “μαραθωνίου” της εφετινής Superleague κι επέτρεψαν στο νέο προπονητή του Πλατανιά, να εκμεταλλευτεί την διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων, έτσι ώστε η ομάδα των Χανίων να παρουσιαστεί έτοιμη στο πρώτο πολύ σημαντικό παιχνίδι της σεζόν. Η πεντακάθαρη εκτός έδρας νίκη (3-0) των παικτών του Γιάννη Χριστόπουλου στο Παγκρήτιο Στάδιο επί του Εργοτέλη, απέδειξε ότι οι Χανιώτες βρίσκουν σιγά-σιγά ρυθμό και τα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και τον Αστέρα Τρίπολης, θα δείξουν το βαθμό της αγωνιστικής τους ετοιμότητας.

Με αφορμή την παρθενική νίκη του Πλατανιά στην εφετινή Superleague, το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον 41χρονο Μεσσήνιο τεχνικό και μίλησε μαζί του, για το νέο του στοίχημα και την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά από μία περιπετειώδη σεζόν στην ουκρανική Ταβρίγια που δεν ολοκληρώθηκε. Διαβάστε πως βίωσε ο Γιάννης Χριστόπουλος τις αιματηρές εχθροπραξίες του εμφυλίου και ποιες είναι οι συνέπειες του πολέμου στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας.

- Μετά από μισή χρονιά στην ουκρανική Ταβρίγια, επιστρέφετε στο ελληνικό πρωτάθλημα και στον πάγκο του Πλατανιά. Πως προέκυψε η συμφωνία σας με την ομάδα των Χανίων;

«Δυστυχώς η εμπειρία μου στο εξωτερικό, λόγω ειδικών συνθηκών, ήταν σύντομη! Από την αρχή, βέβαια, ήμουν ενήμερος για κάποιες καταστάσεις, αλλά στην πορεία και με τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία, τα πράγματα έγιναν πολύ δυσκολότερα! Ακολούθησε μία φυσιολογική περίοδος 6 μηνών για να αποφορτίσω τις μπαταρίες μου από δύο πολύ έντονες και απαιτητικές δουλειές στον ΠΑΣ Γιάννινα και την Ταβρίγια και επειδή ήθελα να επανενεργοποιηθώ και να στήσω κάτι από την αρχή, χάρηκα πολύ με την πρόταση των ανθρώπων του Πλατανιά. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που με προσέγγισαν, οι ιδέες και η νοοτροπία, αλλά και η εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου και γι' αυτό δεν δυσκολεύτηκα να πω το ναι!»

- Η νέα σου ομάδα εδρεύει σε μία μεγάλη επαρχιακή πόλη όπως τα Χανιά και μετά την προπερυσινή άνοδο στην Football League, έχει ως στόχο να εδραιωθεί στην Superleague. Είναι ένα project που σου θυμίζει λίγο τον ΠΑΣ Γιάννινα;

«Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για παρεμφερή κατάσταση. Στα Χανιά, καλούμαστε να στήσουμε μία εντελώς καινούρια ομάδα, με συγκεκριμένο budget από το οποίο δεν ξεφύγαμε! Τολμώ να προβλέψω ότι η εφετινή χρονιά στην Superleague θα είναι η δυσκολότερη ίσως, από καταβολής του πρωταθλήματος και το 'χω πει εδώ και καιρό, γιατί θα υποβιβαστούν συνολικά τέσσερις ομάδες. Αντικειμενικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε την ομάδα στην κατηγορία και αν τα καταφέρουμε, από τη νέα σεζόν θα επιχειρήσουμε να βάλουμε τις βάσεις για να φτιάξουμε μία πιο δυνατή ομάδα και να είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε ψηλότερα!»

- Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, λοιπόν, μία εκτός έδρας νίκη σε ένα κρητικό ντέρμπι με αντίπαλο μία με κοινούς στόχους, όπως ο Εργοτέλης, θα πρέπει να ήταν βάλσαμο για την ψυχολογία των παικτών σας;

«Από τη στιγμή που έγινε η κλήρωση και μάθαμε τη σειρά με την οποία θα αντιμετωπίζαμε τους αντιπάλους μας, γνωρίζαμε ότι στην αρχή του πρωταθλήματος, μας περιμένει ένας... “Γολγοθάς”! Θα έλεγα ότι ήταν μία πολύ κακή κλήρωση για την ομάδα και πολύ καλή για τον προπονητή, γιατί είμαστε ένα εντελώς καινούριο σύνολο και χρειαζόμαστε χρόνο για να “δέσουμε”. Θέλω να πω ότι το πρόγραμμά μας, μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε κάποια παιχνίδια χωρίς να νιώθουμε την πίεση του αποτελέσματος και να έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάποιες ήττες, που να μην είναι απαγορευτικές και να μην μας κοστίσουν την παραμονή μας!»

- Επομένως το “διπλό” στο Παγκρήτιο ήταν εκτός προγράμματος;

«Δεν θα έλεγα αυτό, αλλά σίγουρα δεν είχαμε υπολογίσει ότι η ομάδα θα βρισκόταν σε θέση να πετύχει μία τόσο πεντακάθαρη και σημαντική από πολλές απόψεις εκτός έδρας νίκη! Εγώ κρατάω το ότι πήραμε ένα πλεονέκτημα απέναντι σε μία ομάδα που κι αυτή θα παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, καθώς και το ότι το αποτέλεσμα αποτέλεσε μία πολύ δυνατή τονωτική ένεση για την ψυχολογία των πολλών νέων παιδιών που έχουν έρθει στην ομάδα από το εξωτερικό, έτσι ώστε σιγά-σιγά να αρχίσουν να νιώθουν καλύτερα μέσα στον αγωνιστικό χώρο!»

- Να γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω και να μιλήσουμε λίγο και για την εμπειρία που έζησες πέρυσι στο ουκρανικό πρωτάθλημα;

«Δεν ξέρω τι θα ισχύσει στο μέλλον, αλλά μέχρι πέρυσι ήταν ένα από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης, με σπουδαίους παίκτες, ικανούς προπονητές και μεγάλους προϋπολογισμούς! Πραγματικά οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές για να πάει κάποιος να δουλέψει εκεί... Βέβαια, η δική μου η ομάδα είχε αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει γιατί η UEFA της είχε επιβάλλει απαγόρευση μετεγγραφών! Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και με πολλά νέα παιδιά παλέψαμε απέναντι σε “μεγαθήρια”, αλλά λόγω της έλλειψης επικοινωνίας και της κακής συνεργασίας με τον γενικό διευθυντή της Ταβρίγια, επιλέξαμε να αποχωρήσουμε... Η αλήθεια είναι ότι η ζωή στην Ουκρανία έχει πλέον αλλάξει ριζικά και μακάρι όλα αυτά τα δεινά που περνάει ο λαός αυτής τη χώρας, να τελειώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται.»

- Ποιο ήταν το χειρότερο περιστατικό που έζησες κατά την διάρκεια της παραμονής σου στην Ουκρανία;

«Δεν έζησα από κοντά κάτι πολύ επικίνδυνο, αλλά από απόσταση! Όπως και να 'χει όταν είδα από την τηλεόραση τα γεγονότα που συνέβησαν στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι.»

- Στη Συμφερόπολη, όπου μένατε εσείς, τα πράγματα ήταν πολύ πιο ήρεμα...

«Ναι, αλλά πέντε μέρες αφότου έφυγα εγώ, εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα και κατέλαβαν το αεροδρόμιο, το δημαρχείο, το κοινοβούλιο της Κριμαίας και όλες τις κρατικές υπηρεσίες...»

- Σκεφτήκατε καθόλου ότι είσαστε τυχερός που προλάβατε και φύγατε έγκαιρα;

«Να σας πω την αλήθεια όχι, γιατί λυπήθηκα πολύ για όλη αυτή την κατάσταση που βίωνε αυτός ο τόπος. Είχα προλάβει να γνωρίσω και να δεθώ με αρκετούς ανθρώπους και πραγματικά μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως, από τη μία μέρα στην άλλη, μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος! Σε γενικές γραμμές ήταν μία πολύ διδακτική εμπειρία σε μία χώρα με τελείως διαφορετική κουλτούρα αλλά με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση.»

- Έχετε εικόνα για το επίπεδο του εφετινού πρωταθλήματος;

«Έχει αρχίσει κανονικά, αλλά οι ομάδες του Ντόνετσκ, έχουν μεταφέρει τις έδρες τους στο Κίεβο. Ειδικότερα η Σαχτάρ έχει πολλά προβλήματα, το γήπεδό της που είναι ένα “στολίδι”, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δεν έχει τους παικταράδες που είχε, ενώ και η Μέταλουργκ δεν είναι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό πιστεύω ότι θα φανεί στις υποχρεώσεις τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα