8oς όμιλος: Βάσκοι, «Δράκοι» και... πόλεμος!

8oς όμιλος: Βάσκοι, «Δράκοι» και... πόλεμος!

Θάνος Σαρρής
8oς όμιλος: Βάσκοι, «Δράκοι» και... πόλεμος!

bet365

Το Champions League ξεκινά και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον όγδοο όμιλο, όπου ξεχωρίζουν Μπιλμπάο και Πόρτο.

Στον H' όμιλο του Champions League οι ιδιαιτερότητες είναι αρκετές. Λείπει το μεγάλο όνομα, που έχει την μεγάλη παράδοση στην Ευρώπη, την εμπειρία και τους παίκτες που προκαλούν φόβο, ενώ υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά. Θα αντέξει η Μπιλμπάο του Βαλβέρδε το
Πρωτάθλημα μαζί με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση; Θα αποδειχθούν σωστές οι μεταγραφές της Πόρτο, μετά τους παίκτες που έχασε; Θα τα καταφέρει η... εξορισμένη Σαχτάρ; Μπορεί την έκπληξη η ΜΠΑΤΕ; Οι Βάσκοι του Βαλβέρδε, που... έλιωσαν τη Νάπολι για να βρεθούν στους ομίλους, δείχνουν ως το φαβορί, ενώ οι «Δράκοι» έχασαν φέτος σημαντικά ονόματα. Μεταγραφές έκαναν και έχουν πλεονέκτημα για μια θέση στην επόμενη φάση.

Η Σαχτάρ βιώνει τη δύσκολο περίοδο με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το γεγονός αυτό από μπορεί να την επηρεάσει σημαντικά, αφού δεν θα παίζει στην έδρα της, ενώ η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ φιλοδοξεί να γίνει μια ακόμα μικρή που... τρελαίνει κόσμο! Οι πιθανότητες ωστόσο δεν είναι με το μέρος της. Την τελευταία αγωνιστική, η Πόρτο υποδέχεται τη Σαχτάρ σε ένα ματς που ίσως να κρίνει ακόμα και πρόκριση.

Το φαβορί: Η Αθλέτικ Μπιλμπάο. H μεγάλη απουσία στον άξονα με την πώληση του Ερέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν καλύφθηκε, ωστόσο η Μπιλμπάο δείχνει ότι δύσκολα θα αποκλειστεί τη φάση των ομίλων. Στο δεύτερο παιχνίδι με τη Νάπολι ήταν... τρομακτική και
παρότι δεν ξεκίνησε ιδανικά τη χρονιά στην Ισπανία, το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι έτοιμο να δώσει παραστάσεις και στα γήπεδα της Ευρώπης. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, οι Βάσκοι δεν τα παρατούν ποτέ και ο Βαλβέρδε κάλεσε τους υπόλοιπους μέσους της ομάδας να αποδείξουν ότι μπορούν να καλύψουν το κενό του Ερέρα. Ο Μπενιάτ που είχε αποκτηθεί πέρυσι από τη Μπέτις δείχνει να «κουμπώνει» μια χαρά, αλλά η Αθλέτικ δεν έχει βάθος πάγκου και είναι πιθανόν κάποια στιγμή στη χρονιά αυτό να φανεί. Ακόμα όμως είναι νωρίς και η ομάδα είναι «στρωμένη».

Μπορεί την έκπληξη: Στο συγκεκριμένο όμιλο, η ομάδα που μπορεί να αποτελέσει έκπληξη είναι η Σαχτάρ. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ικανή να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, ωστόσο οι αναταράξεις την έχουν επηρεάσει, ενώ είναι σημαντικό πως δεν θα δώσει τα εντός έδρας ματς στη φυσική της έδρα, λόγω των εχθροπραξιών. Οι παίκτες που έφυγαν αντικαταστάθηκαν, αλλά ο Λουτσέσκου, φανερά απογοητευμένος από το πρόβλημα της έδρας, δήλωσε ότι έπρεπε να φύγει το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, διαθέτει τη δυναμική να προκαλέσει εκπλήξεις, αφού ούτως ή άλλως δεν θα έχει μεγαθήρια στο δρόμο της.

Μπορεί τη γκέλα: Η Πόρτο. Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ των Πορτογάλων, που έχασαν σημαντικούς παίκτες, όπως ο Μανγκαλά, ο Φερνάντο και ο Ντεφούρ, έβαλαν στα ταμεία τους ένα πολύ σημαντικό ποσό και ενισχύθηκαν με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές. Ο μουντιαλικός Μάρτινς Ίντι ήρθε για την άμυνα, ο πρωταθλητής με την Ατλέτικο Αντριάν και ο Τέγιο από τη Μπαρτσελόνα για το μεσοεπιθετικό κομμάτι, ο Αμπουμπακάρ για την κορυφή της επίθεσης και ο Οτάβιο για τα χαφ. O Kαζεμίρο αποκτήθηκε δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στα ματς με τη Λιλ κατάφερε να περάσει χωρίς να δεχθεί γκολ, αλλά απέναντι στη Γκιμαράες έδειξε ότι έχει ακόμα δουλειά για να «δέσει», καθώς είναι νέα ομάδα, με νέο προπονητή. Μπορεί να τα πάει καλύτερα από πέρσι, αλλά θέλει το χρόνο της...

Τα αστέρια: Ο Μουνιαΐν της Μπιλμπάο είναι μόλις 21 ετών, αλλά έχει ήδη προλάβει να μας συστηθεί για τα καλά. «Γεμάτες» χρονιές, καλές εμφανίσεις και ωραίες ενέργειες. Το όνομά του έχει ακουστεί κατά καιρούς για πολλές ομάδες και μεσοεπιθετικά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τρομερά ανερχόμενος είναι και ο στόπερ Λαπόρτ των Βάσκων. Ο Τζάκσον Μαρτίνεζ της Πόρτο έχει... σπάσει τα κοντέρ, σημειώνοντας πέρυσι 29 γκολ σε 30 εμφανίσεις και πρόπερσι 30 σε 30! Ο Βραζιλιάνος Ντάγκλας Κόστα της Σαχτάρ έφτιαξε πολύ καλό όνομα στη Γκρέμιο και έχει βγάλει και με το παραπάνω τα 6 εκατομμύρια που δαπάνησαν οι Ουκρανοί το 2010 για την απόκτησή του.

Το κάστρο: Το «nuevo San Mames» των Βάσκων της Μπιλμπάο. Ο νέος... «λάκκος των λεόντων», χωρητικότητας 53332, υπόσχεται δύσκολες στιγμές στους φιλοξενούμενους. Από το 2013 αντικατέστησε το παλιό «σπίτι» της Αθλέτικ, το οποίο αποτέλεσε έδρα του καμαριού των Βάσκων για 99 χρόνια και 11 μήνες και ήταν το παλιότερο γήπεδο στην κατηγορία. Απότομες κερκίδες, ο κόσμος κοντά στον αγωνιστικό χώρο και όπως έγραφε η El Correo, «η γεφύρωση του συμβόλου ενός ένδοξου παρελθόντος με ένα φωτεινό μέλλον»!

Ο καθηγητής του πάγκου: Ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού τρέλανε κόσμο με την περσινή του χρονιά στην Μπιλμπάο. Παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο, εξασφαλίζοντας την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από το 2005, όταν και αποχώρησε από τους Βάσκους, ο «Τσιγκούρι» περίμενε να ωριμάσουν οι συνθήκες για να γράψει... το sequel. Και παρότι συνήθως τα sequel είναι χειρότερα από το πρώτο μέρος, ο πανέξυπνος προπονητής κέρδισε το χειροκρότημα. Πήρε τη σκυτάλη από την ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Μαρσέλο Μπίελσα, προσάρμοσε τα «θέλω» του στη δουλειά που είχε γίνει και... όλα πήγαν κατ' ευχήν. Για φέτος, παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και μένει να δούμε αν θα καταφέρει να πορευτεί σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει η ομάδα του.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα