3ος Όμιλος: Όλα ανοιχτά (vids)

Λευτέρης Ντανοβασίλης
3ος Όμιλος: Όλα ανοιχτά (vids)

bet365

Ο πιο ισορροπημένος όμιλος του Champions League αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Μπενφίκα, Ζενίτ, Λεβερκούζεν και Μονακό θα παλέψουν για την πρόκριση.

Είναι ίσως ο πιο ανοιχτός όμιλος. Μπενφίκα, Ζενίτ, Λεβερκούζεν και Μονακό διεκδικούν επί ίσοις όροις τα εισιτήρια της πρόκρισης και τα πάντα είναι ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε θέαμα. Οι «νέες» Μπενφίκα και Μονακό με πολλές αλλαγές στα ρόστερ τους απέναντι στις «ανανεωμένες» Ζενίτ και Λεβερκούζεν, που μπορεί να είχαν για πρώτη φορά στην προετοιμασία τους προπονητές τους, όμως σε σχέση με τις άλλες δύο δείχνουν να πηγαίνουν τα πρότζεκτ τους ένα βήμα παραπάνω.

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους με 7 στα 7, ενώ οι Γερμανοί είναι στην κορυφή της Bundesliga μετά από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Η Μονακό δεν έχει καμία σχέση με την περσινή ομάδα, με τους Φαλκάο και Ροδρίγκες να αποτελούν παρελθόν, τις επενδύσεις να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό και τον Ζαρντίμ να ξεκινάει τη σεζόν με την πλάτη στον τοίχο και μόλις 4 βαθμούς μετά από 5 αγωνιστικές.

Πολλές αλλαγές - όπως συνηθίζεται - και στην Μπενφίκα, η οποία καλείται επιτέλους να κάνει την υπέρβαση - για τα δικά της δεδομένα - και να προχωρήσει πολύ και στο Champions League. Το γεγονός ότι ο όμιλος είναι πέρα για πέρα ανοιχτός, αναμένεται να φέρει και ενθουσιασμό μέχρι το τέλος. Είναι αναμενόμενο ότι προβλέπονται και πολλά γκολ, καθώς πλην των Μονεγάσκων, οι υπόλοιπες ομάδες παίζουν άκρως επιθετικά.

Το φαβορί: Σε έναν ανοιχτό όμιλο φαβορί δεν υπάρχει. Τις περισσότερες πιθανότητες κατάκτησης της πρώτης θέσης, όμως, συγκεντρώνει η Ζενίτ. Η Μονακό δεν είναι σε καμία περίπτωση το πρώτο φαβορί, η Λεβερκούζεν ναι μεν έχει καλή ομάδα, όμως ακόμα «χτίζεται» υπό τις οδηγίες του Σμιντ, που έχει στα χέρια του ένα σχετικά άπειρο ρόστερ, ενώ η Μπενφίκα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι… κάτι παθαίνει στο Champions League. Οι Ρώσοι μοιάζουν να είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του ομίλου και καλούνται να αφήσουν πίσω τις… ανεξήγητες αποτυχίες των προηγούμενων ετών. Με τον Βίλας Μπόας στον πάγκο δείχνουν έτοιμοι να το κάνουν.

Μπορεί την έκπληξη: Η Μονακό μοιάζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη. Το θέμα, όμως, είναι ότι οι Μονεγάσκοι δείχνουν ότι απλά δεν μπορούν. Έτσι, ο… κλήρος πέφτει στην Λεβερκούζεν, που μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κατακτήσει ακόμη και την 1η θέση στον όμιλο. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι «ασπιρίνες» έχουν ξεκινήσει… τρένο, όμως με τον Σμιντ, που έχει σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία από τον Χίπια, στον πάγκο και πληρέστερο ρόστερ οι Γερμανοί δείχνουν έτοιμοι για το βήμα παραπάνω. Η πρόκριση έρχεται τα τελευταία χρόνια, όμως η 1η θέση θα δώσει – θεωρητικά – και καλύτερη κλήρωση στους «16».

Μπορεί την γκέλα: Δύο σερί χαμένοι τελικοί στο Europa League από Σεβίλλη (2014) και Τσέλσι (2013) για την Μπενφίκα. Αμφότεροι προέκυψαν από συμμετοχή στο Champions League, εκεί όπου οι Πορτογάλοι κάτι παθαίνουν. Λόγω ευρωπαϊκής εμπειρίας, ποιότητας και σταθερότητας κανονικά θα έπρεπε να είναι το πρώτο φαβορί στον όμιλο, έστω και αν για ακόμη ένα καλοκαίρι έχασαν αρκετά από τα αστέρια τους. Οι Λουζιτανοί, όμως, μπορούν εύκολα την γκέλα, καθώς για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι εμφανίσεις τους στο Champions League συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες του Europa. Γιατί; Μόνο ο Ζορζε Ζέσους και οι παίκτες του το γνωρίζουν…

Τα αστέρια

Χουλκ (Ζενίτ)
Τα 55 εκατ. ευρώ που ξόδεψε η Ζενίτ για να τον αποκτήσει από την Πόρτο τον έφεραν τότε στο top 10 και τώρα στο top 20 των ακριβότερων μεταγραφών στην ιστορία. Ο Βραζιλιάνος προσαρμόστηκε στην Αγία Πετρούπολη, ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης πέρυσι στη Ρωσία και υπό τις οδηγίες του Βίλας Μπόας, με τον οποίο έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του, καλείται να γίνει πραγματικός ηγέτης των Ρώσων. Στα 7 πρώτα ματς της σεζόν ο Χουλκ έχει 5 γκολ και άλλες τόσες ασίστ!

Χακάν Τσαλχάνογλου (Λεβερκούζεν)
Τα 14,5 εκατ. ευρώ που ξόδεψε η Λεβερκούζεν για τον 20χρονο Τούρκο μοιάζουν πραγματικά λίγα. Το Αμβούργο δεν μπόρεσε να κρατήσει το μεγάλο του αστέρι και ο Τσαλχάνογλου δείχνει έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Μόλις μία σεζόν στην Bundesliga και ήρθε η μεταγραφή και το Champions League. Τρία ματς μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, 1 γκολ και 2 ασίστ για τον νεαρό μέσο που έχει όλο το μέλλον μπροστά του και αναμένεται να λάμψει και στα… αστέρια.

Το κάστρο: Σίγουρα δεν είναι το «Λουί Ντε», που θυμίζει περισσότερο… εκκλησία. Σίγουρα δεν είναι ούτε η «Μπάι Αρένα» παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί οπαδοί πάντα δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα. Οπότε η επιλογή είναι ανάμεσα στο «Ντα Λουζ» και το «Πετρόβσκι». Αμφότερα αναμένεται να είναι κατάμεστα για τους αγώνες του ομίλου, όμως λόγω του ότι το γήπεδο της Αγίας Πετρούπολης είναι μικρότερο (κατά περίπου 40.000 θέσεις μάλιστα) και οι Ρώσοι δημιουργούν πολλές φορές πιο καυτή ατμόσφαιρα, αναμένεται να είναι το πιο «καυτό».

Ο καθηγητής του πάγκου: Ο Σμιντ θα δώσει για πρώτη φορά το παρών στους ομίλους, ο Ζαρντίμ δεν είναι και το μεγαλύτερο όνομα, ενώ από τους τρεις Πορτογάλους που βρίσκονται στους πάγκους των τριών από τις τέσσερις ομάδες, το μεγαλύτερο όνομα είναι ο Βίλας Μπόας. Ο τεχνικός της Ζενίτ έχει προπονήσει Τσέλσι και Τότεναμ, έστω και αν απολύθηκε και από τις δύο, ενώ είναι ο μοναδικός που έχει ευρωπαϊκό τίτλο στην τροπαιοθήκη του (το Europa League με την Πόρτο). Ο Ζέσους έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό τα τελευταία χρόνια, όμως η σεζόν 2013-14, που βρήκε την Μπενφίκα να χάνει τα πάντα στο τέλος θα τον… κυνηγάει για πάντα.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα