Δεν καίγεται μόνο ο Ολυμπιακός…

Δεν καίγεται μόνο ο Ολυμπιακός…

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta.gr κάποια απλά, αλλά σημαντικά πράγματα περί Ευρώπης. Και υπενθυμίζει κάτι περί Καραμάνου.

Έγραφα χθες εδώ, ότι θα ήταν ευλογία να περνούσαν κι οι τέσσερις ομάδες μας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά εξέφραζα τα ερωτηματικά μου, βάζοντας μέσα στις αμφιβολίες μου και τον Ατρόμητο, την στιγμή που ουδείς ασχολούνταν με αυτό το ματς, αφού άπαντες θεωρούσαν δεδομένη την πρόκριση, μετά το διπλό του στο πρώτο ματς.

Εξηγούσα για τον Ατρόμητο ότι, «αν το πάρει χαλαρά το ματς με τη Σεράγεβο, επειδή είχε κερδίσει στη Βοσνία, θα βρεθεί προ μεγάλης έκπληξης. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι πέρσι είχε χάσει 1-3 από την ΑΖ Άλκμααρ στο Περιστέρι και την είχε κερδίσει 2-0 στην Ολλανδία. Και πρόπερσι είχε φέρει 1-1 μέσα με τη Νιούκαστλ κι είχε χάσει έξω 0-1. Άρα, ο παράγοντας έδρα για τον Ατρόμητο δεν έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο μέχρι τώρα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Τη δε Σαράγεβο, όπως την είχα δει στο πρώτο ματς, δεν τη θεωρώ κακή ομάδα».

Δεν έγραφα καμία...εξυπνάδα. Απλά είχα δει το 1-2 κι είχα διαπιστώσει ότι οι δύο ομάδες ήταν πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Σκεφτόμενος και την αδυναμία του Ατρόμητου να εκμεταλλευθεεί τον παράγοντα έδρα στα σημαντικά παιχνίδια του, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα (πέρσι σε έξι ματς στο Περιστέρι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα, πλέϊ οφς και κύπελλο δεν κέρδισε κανένα…), σε συνδυασμό με το…ελληνικό «έλα μωρέ, που θα μείνουμε απέξω από τους Βόσνιους, που τους είχαμε κερδίσει και μέσα στο σπίτι τους», το φοβόμουν.

Κρίμα, πάντως, να μην έχουμε τουλάχιστον στα πλέϊ οφς τέσσερις ομάδες. Κι ακόμη μεγαλύτερο κρίμα είναι πως τόσος κόσμος, αν κρίνω από διάφορα σχόλια αναγνωστών στο gazzetta, δεν αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει για όλους τους ελληνικούς συλλόγους να μαζεύει η Ελλάδα και κάθε ομάδα της όσο το δυνατό περισσότερους πόντους. Και πιστεύει αυτός ο κόσμος ότι το πρόβλημα είναι μόνο του Ολυμπιακού, προκειμένου να μπαίνει απευθείας στους ομίλους «και να παίρνει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ μόνος του».

Αν συνεχίσουν έτσι οι ομάδες μας και μόνο ο Ολυμπιακός να δίνει πολλούς βαθμούς, απλά μία επίπτωση θα είναι να δίνει προκριματικά ο πρωταθλητής μας-ας υποθέσουμε ότι θα είναι…μόνιμα ο Ολυμπιακός, αφού έτσι το υποθέτουν οι οπαδοί των άλλων ομάδων, ρίχνοντας τόσο τον πήχη τους (η, παραδεχόμενοι την ανωτερότητα;…). Οι επιπτώσεις θα είναι για όλους. Κι ίσως χειρότερες για τους άλλους! Και μην υποτιμάτε καθόλου έσοδα της τάξης των δύο, τριών και πέντε εκ. Ευρώ από την ΟΥΕΦΑ για τις ομάδες μας, όπως είναι σήμερα.

Έχει δει κανείς ότι στη βαθμολογία της πενταετίας 2012-16 (θα συμπληρωθεί με τα αποτελέσματα της φετινής και της επόμενης σεζόν), η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 15η θέση κι απέχει ελάχιστα από την 16η Αυστρία; Όπερ σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιθανό ο δευτεραθλητής Ελλάδας να μην παίζει καν προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά προκριματικά Γιουρόπα… Κι ο κυπελλούχος να μην παίζει απευθείας πλέϊ οφς Γιουρόπα Λιγκ, αλλά προκριματικά τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου…Κι ο δεύτερος με τον τρίτο της βαθμολογίας να παίζουν δύο ματς από τα μέσα Ιουλίου!...

Βεβαίως κι ο πρωταθλητής της Ελλάδας θα ταλαιπωρείται παίζοντας από μέσα Ιουλίου κι αυτός. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν καίγεται μόνο ο Ολυμπιακός να μείνει η Ελλάδα στην πρώτη 12άδα, άντε 13άδα της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ. Όλοι καίγονται….

Όπως όλοι καίγονται να έχουν τα καλύτερα πλασαρίσματα στις κληρώσεις. Ας δούμε π.χ. ότι φέτος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, στον α΄ γύρο πέρασαν οι 16 από τις 17 ομάδες που ήταν στο γκρουπ των ισχυρών (μόνο η Μάλμοε έσπασε το γκρουπ). Κι ότι στο β΄γύρο πέρασαν όλοι οι ισχυροί από τον όμιλο των μη πρωταθλητών (ο ΠΑΟ δεν ήταν στους ισχυρούς), ενώ στον όμιλο των πρωταθλητών πέρασαν οι τέσσερις από τις πέντε πρώτες ισχυρές (μόνο Σέλτικ έμεινε έξω, αλλά τελικά μπήκε από το…παράθυρο).

Δεν λέω ότι μετράει μόνο το πλασάρισμα στην κλήρωση. Αλλά σαφώς και παίζει ένα σοβαρό ρόλο. Η πρόκριση του αδύναμου Αστέρα επί της δυνατής Μάϊνζ κι ο αποκλεισμός του δυνατού Ατρόμητου από την αδύναμη Σεράγεβο, είναι συνήθως η εξαίρεση στην Ευρώπη…

Παρεμπιπτόντως και με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της απόκτησης του Καραμάνου, να θυμίσω ότι στις 22 Ιουλίου, σε κομμάτι με τίτλο, «καλό και πολύ ελληνικό αίμα», κατέληγα ως εξής: «Εάν ο Καραμάνος φύγει από τον Ατρόμητο, ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο λόγο για την απόκτησή του».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.