Καλύτερα όλες στο Γιουρόπα…

Καλύτερα όλες στο Γιουρόπα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta την άποψή του για τη συνέχεια των ομάδων μας στην Ευρώπη, εκφράζοντας όμως κι ένα ερωτηματικό.

Πραγματικά θα είναι τεράστια υπόθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο να προκριθούν κι οι τέσσερις ομάδες μας στα πλέϊ οφς του Γιουρόπα Λιγκ. Διότι, πολύ απλά έτσι θα αυξηθούν φοβερά οι πιθανότητές της Ελλάδας να παραμείνει στις προνομιούχες θέσεις της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Οκέϊ, για τον Παναθηναϊκό θα ήταν οικονομική σωτηρία μία πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά νομίζω πως κατά κοινή ομολογία η ομάδα του δεν έδειξε απολύτως έτοιμη να διεκδικήσει υψηλούς στόχους και δη κόντρα σε ένα μέτριο αντίπαλο, όπως η τωρινή Σταντάρ Λιέγης. Θεωρούν πολλοί ότι αυτός ο ΠΑΟ μπορούσε να κάνει κάποια αξιόλογη παρουσία σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμη κι αν κατάφερνε με κάποιο τρόπο και προκρίνονταν κι από τη διαδικασία των πλέϊ οφς;

Τώρα, στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου το επίπεδο ειδικά στις πρώτες φάσεις είναι διαφορετικό, τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο κι ο ΠΑΟΚ, ενδεχομένως κι ο Ατρόμητος με τον Αστέρα, να μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα, να πάρουν αποτελέσματα και βαθμούς, ώστε και η Ελλάδα να μη χάσει τη θέση της στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, αλλά κι οι ίδιοι οι σύλλογοι να «πλασάρονται» στις κληρώσεις σε καλύτερη θέση, ώστε να έχουν και, θεωρητικά πάντοτε, περισσότερες πιθανότητες προκρίσεων.

Σίγουρα δεν είναι ωραίο για την Ελλάδα να έχει εδώ και μία εφταετία μόνο ένα εκπρόσωπο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (σχεδόν πάντα τον Ολυμπιακό), ωστόσο δεν είναι ευθύνη του Ολυμπιακού, που κάθε καλοκαίρι οι ομάδες μας μένουν έξω από τα πλέϊ οφς-κι ενίοτε δεν φτάνουν καν εκεί. Μην ξεχνάμε ότι κι ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε βγει νοκ άουτ από τη Μέταλιστ στα προκριματικά και έπαιξε πλέϊ οφς εξαιτίας της συγκυρίας του αποκλεισμού των Ουκρανών από την ΟΥΕΦΑ, για παλιότερες αμαρτίες. Όπως κι ο ΠΑΟ το 2011 είχε μείνει έξω από την ΟΒ Δανίας και δεν έπαιξε καν πλέϊ οφς, όπως ακριβώς συνέβη και φέτος…

Οι άλλες ελληνικές ομάδες, πλην του Ολυμπιακού που μπορεί και στέκεται με υπερηφάνεια εδώ κι αρκετά χρόνια πλέον στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουν να μπουν πάλι πιο δυνατά στον ευρωπαϊκό χάρτη, οφείλουν σιγά σιγά πάλι να "χτίσουν". Να παίρνουν βαθμούς όπου μπορούν, να μην χαρίζουν κανένα αποτέλεσμα, να μάχονται ακόμη και για την ισοπαλία παρότι θα ξέρουν πως θα αποκλειστούν! Δεν γίνεται αλλιώς. Μόνο έτσι και ο πρωταθλητής θα συνεχίσει να μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι ο δευτεραθλητής θα είναι πιο εύκολο να μπει στους ομίλους κι οι επόμενες ομάδες να έχουν καλύτερες κληρώσεις κλπ, κλπ.

Υπό αυτή την έννοια θα ήταν ευλογία φέτος να είχαμε και τις τέσσερις ομάδες μας στους ομίλους του Γιουρόπα. Και εκεί να δώσουν μάχη για το κάθε παιχνίδι και για τον κάθε πόντο. Μόνο που έχω ένα, αρκετά μεγάλο, ερωτηματικό αν θα μπορέσουν. Και το ερωτηματικό δεν αφορά μόνο τον Αστέρα, που (είναι σκληρό καρύδι, αλλά) δίνει απόψε τη ρεβάνς στην Τρίπολη με τη γερμανική Μάϊντζ να είναι σε θέση ισχύος. Αφορά το ερωτηματικό και τις άλλες τρεις ομάδες!

Ακόμη και για τον Ατρόμητο, που αν το πάρει χαλαρά το ματς με τη Σεράγεβο, επειδή είχε κερδίσει στη Βοσνία, θα βρεθεί προ μεγάλης έκπληξης. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι πέρσι είχε χάσει 1-3 από την ΑΖ Άλκμααρ στο Περιστέρι και την είχε κερδίσει 2-0 στην Ολλανδία. Και πρόπερσι είχε φέρει 1-1 μέσα με τη Νιούκαστλ κι είχε χάσει έξω 0-1. Άρα, ο παράγοντας έδρα για τον Ατρόμητο δεν έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο μέχρι τώρα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Τη δε Σαράγεβο, όπως την είχα δει στο πρώτο ματς, δεν τη θεωρώ κακή ομάδα.

Γενικά, κακές ομάδες ακόμη και σε αυτές τις φάσεις, δεν υπάρχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο δε ΠΑΟΚ και ΠΑΟ μπορεί να είναι στο γκρουπ των ισχυρών στην αυριανή κλήρωση, αλλά αρκετά πρόσφατα αποτελέσματά τους (βλέπε αποκλεισμούς του ΠΑΟ από ΟΒ και Μακάμπι Τελ Αβίβ και του ΠΑΟΚ από Ραπίντ Βιέννης και Χέρενβεν) πρέπει να τους γίνουν μάθημα. Με όποιον και να πέσουν, θα πρέπει να φτύσουν αίμα για να περάσουν, και θα με θυμηθείτε…

Και κάτι ακόμη: και τον Ολυμπιακό τον συμφέρει να πηγαίνουν καλά οι ελληνικές ομάδες στο Γιουρόπα Λιγκ. Διότι, μαθηματικά, μονάχος του είναι πάρα πολύ δύσκολο να σηκώσει όλο το βάρος της Ελλάδας και πολύ σύντομα ο πρωταθλητής μας κινδυνεύει να χάσει το τεράστιο προνόμιο να μπαίνει απευθείας στους ομίλους…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.