Για πρωτάθλημα, πρέπει να σπας…

Για πρωτάθλημα, πρέπει να σπας…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον αποκλεισμό του ΠΑΟ και παραπέμπει σε μία...πιθανή προέκτασή του.

Σχολίαζα μετά το 0-0 στη Λιέγη ότι ο Παναθηναϊκός είχε φέρει το…χειρότερο καλό αποτέλεσμα για φιλοξενούμενο, σε διπλά νοκ άουτ παιχνίδια κι ως εκ τούτου, «οι πιθανότητές του για πρόκριση είναι αρκετές, αλλά όχι…παραπάνω»…

Σίγουρα μπορούσε να κερδίσει χθες ο ΠΑΟ και να περνούσε στα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε την τύχη να προηγηθεί με ένα (αυτο)γκόλ που προέκυψε από πάσα (του Μπεργκ για τον Ζέκα) κι όχι από σουτ. Είχε την τύχη να χάσει γρήγορα μέσα στο ματς η Σταντάρ και τον τρίτο της περσινό σκόρερ στο βελγικό πρωτάθλημα (Μπία, 9 γκολ) κι ενώ είχε πουλήσει τις προάλλες τον δεύτερό της σκόρερ (Εζεκίελ, 12 γκολ) και τον περασμένο μήνα τον πρώτο της σκόρερ (Μπατσουαγί, 21 γκολ)-χωρίς να αντικατασταθεί κανένας τους! Έλειπαν λοιπόν από τους Βέλγους…42 γκολ! Κι ακόμη κι ο (ασθενής τώρα) βασικός στο πρώτο ματς κεντρικός χαφ Μαρκέ. Μέχρι που τραυματίστηκε χθες κι ο καλύτερος δημιουργικά παίκτης της, ο Καρσελά, που έκανε ένα τραγικό παιχνίδι, από λάθος του άνοιξε το σκορ και τελικά έγινε κι αυτός αλλαγή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την Σταντάρ, όπως ακριβώς πριν μία εβδομάδα να κλατάρει απίστευτα στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός όφειλε να περάσει. Μεγαλύτερη ευκαιρία δύσκολα θα μπορούσε να του παρουσιαστεί. Πραγματικά είναι άγνωστο πως μία ομάδα κορυφής του βελγικού πρωταθλήματος εμφανίζει τόσο μικρές αντοχές στο ξεκίνημα της σεζόν. Είτε έκανε πολύ κακή προετοιμασία, είτε έκανε έτσι την προετοιμασία της για να αντέξει φέτος περισσότερο, διότι στο περασμένο πρωτάθλημα κατέρρευσε στα πλέϊ οφς, χάνοντας το πρωτάθλημα από την Άντερλεχτ, από την οποία ήταν 10 πόντους μπροστά στις 30 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας της σεζόν…Αλλά για τον Παναθηναϊκό ήταν βούτυρο στο ψωμί αυτή η τεράστια αδυναμία των Βέλγων από το 60-65 και μετά.

Είναι αλήθεια ότι στο 15λεπτο της πίεσής του εκεί γύρω στα μισά του β΄ημιχρόνου, ο ΠΑΟ ήταν άτυχος. Κυρίως με τα δύο δοκάρια. Αλλά και με τον Ιάπωνα αντίπαλο γκολκίπερ σε πλήρη ετοιμότητα. Όπως είναι αλήθεια ότι στο φινάλε του α΄ημιχρόνου οι Βέλγοι έκαναν γκολ και τις δύο καλές τους τελικές-το δε τέλειωμα του Μποκού, πρέπει να είναι ο ορισμός του τέλειου σουτ από τα πλάγια. Αλλά με τόσες άλλες ευνοϊκές συγκυρίες υπέρ του, ο ΠΑΟ έπρεπε να περάσει μία ομάδα με τρεις 20άρηδες (Μπομπό, Λουμάντζο, Βατ), ένα 21χρονο (Αρλσάναγκιτς), ένα 22χρονο (Μποκού) και τον 19άρη Μαρκέ. Μία ομάδα που το καλοκαίρι έχασε κι άλλους δύο βασικούς της, τον δεξιό μπακ Οπαρέ και τον μέσο Βενκέρ-χωρίς ούτε αυτούς να αναπληρώσει με μεταγραφές-και που πέρσι τέτοιο καιρό είχε βγάλει νοκ άουτ από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ την Ξάνθη με δύο δύσκολες νίκες (2-1 και 2-1, με τα νικητήρια γκολ μετά το 70’), για να τερματίσει στη συνέχεια τελευταία σε όμιλο με Σάλτσμπουργκ, Έσμπιεργκ κι Έλφσμποργκ, με ένα πόντο.

Μετά το 0-0 στο Βέλγιο είχα γράψει για την εξάρτηση του ΠΑΟ από τον Μπεργκ: σε δύο ματς ο Σουηδός δεν σκόραρε κι ο ΠΑΟ σημείωσε μόλις ένα γκολ-κι αυτό με αυτογκόλ…Κάποια στιγμή, στο 25’, η τηλεόραση είχε το στατιστικό στοιχείο, «5-0 στις τελικές ο ΠΑΟ». Ο Μπεργκ είχε τις τέσσερις από τις πέντε. Στο τέλος του ματς έφτασε τις εφτά. Συν μία κλοτσιά στον…αέρα. Δεν ήταν κακός ο Μπεργκ. Και στο γκολ ήταν μέσα κι ένα μακρινό σουτ ήταν φαρμάκι. Αλλά γκολ δεν έβαλε κι είχε χάσει και στη Λιέγη μία μεγάλη ευκαιρία-κι η ομάδα του έμεινε έτσι εκτός του πρώτου φετινού στόχου της.

Ούτε ο ΠΑΟ ήταν κακός. Όμως, δεν αρκεί αυτό, δηλαδή η καλή προσπάθεια, σε τέτοιο επίπεδο. Ας προσέξουμε ότι ως το πρώτο δοκάρι, που ήταν από κόρνερ, όπως και το άλλο δοκάρι του Σίντεφελντ στο Βέλγιο, οι πράσινοι δεν είχαν καθαρή φάση για γκολ…Φέρνοντας στο μυαλό τα περσινά ματς στο γήπεδό τους, στα οποία έχαναν τόσο εύκολα βαθμούς, όταν καλούνταν να διασπάσουν πολυπρόσωπες άμυνες. Και για να πάρεις το πρωτάθλημα, όπως άκουσα μετά το ματς της Λιέγης από ένα παίκτη του ΠΑΟ να φέρνει ως στόχο της ομάδας του για φέτος, πρέπει να σπας τέτοιες άμυνες…

Με αυτά και με αυτά, ο ΠΑΟ για μία ακόμη φορά πέταξε στα σκουπίδια ένα καλό αποτέλεσμα που είχε στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι του. Τουλάχιστον να έκανε το 2-2 να έπαιρνε η Ελλάδα ένα βαθμουλάκι στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ. Έτσι όπως είναι η βαθμολογία κάθε πόντος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος.

Τώρα για τα εκατομμύρια του μάρκετ πουλ του Τσάμπιονς Λιγκ για την Ελλάδα, που πάνε όλα στον Ολυμπιακό, νομίζω πως έτσι κι αλλιώς ίδια θα ήταν η κατάληξη, αφού κατά κοινή ομολογία πάρα πολύ δύσκολα ο ΠΑΟ θα προκρίνονταν στους ομίλους ακόμη κι αν έφτανε στα πλέϊ οφς. Μάλλον δηλαδή έγινε αυτό που λέμε, "μία ώρα αρχύτερα"...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.