Αλαφούζος: «Το πρωτάθλημα χειραγωγείται»

Αλαφούζος: «Το πρωτάθλημα χειραγωγείται»

Gazzetta team
Αλαφούζος: «Το πρωτάθλημα χειραγωγείται»

bet365

Ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος πιστεύει ότι η Σούπερ Λιγκ χειραγωγείται και με δηλώσεις του εξέφρασε ανησυχίες για το νέο πρωτάθλημα.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση με την έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Arena, o Γιάννης Αλαφούζος. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός χαρακτήρισε χειραγωγημένο το πρωτάθλημα, εξέφρασε την επιφύλαξή του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσει η νέα σεζόν, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται ο ίδιος...

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου στον Arena...

Για το νέο προεδρείο της Σούπερ Λίγκας: "Δεν υπάρχει θέμα συμμαχίας. Αναγνωρίζουμε μεν ότι ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα με πολλούς οπαδούς, από την άλλη μεριά θεωρούμε ιστορικά και διαχρονικά ότι ο Ολυμπιακός έχει εκμεταλλευθεί σύνθετους τρόπους, πολλές φορές άνομους κτλ. για να κατακτήσει πρωτάθλημα και να κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας και δεν αλλάζει.

Αυτό είναι διαφορετικό από την λειτουργία της Σούπερ Λίγκας. Η Σούπερ Λίγκα πρέπει να έχει μια ελάχιστη συνεννόηση εσωτερικά. Καλώς ή κακώς αντιμετωπίζονται κάποια κοινά θέματα, το πρωτάθλημα καλώς ή κακώς διοργανώνεται από τις 18 ομάδες και όχι από ένα τρίτο. Υπάρχουν θέματα εσωτερικής λειτουργίας και απ' το να υπάρχει κενό εξουσίας θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μια τυπική συνεργασία μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Ήταν η μόνη λύση εκείνη την στιγμή.

Γι' αυτό ψήφισε και ο ΠΑΟΚ, τι να ψήφιζε; Να είμαστε πάλι εμείς και ο ΠΑΟΚ και 1-2 ακόμα και να ήμασταν 14-4 ή 15-3 και να διαφωνούσαμε σε τι; Και να προτείναμε ποιον; Όταν πας να εκλέξεις πρόεδρο για να λειτουργεί ένα όργανο πρέπει κάποιος να εκλεγεί.

Θα έβγαινε ο κ. Μποροβήλος; Εμείς είχαμε θέμα... Ο κ. Αγραφιώτης ήταν συνεργάτης του κ. Ιωαννίδη, έχει εμπειρίες πως πρέπει να κινηθεί και ο κ. Σωπήλης είναι ένας αγαπητός άνθρωπος του Παναθηναϊκού που δεν έχει ιδιαίτερες εχθρότητες. Είναι αξιοπρεπέστατος".

Για τον Ιβάν Σαββίδη: "Με τον κ. Σαββίδη ποτέ δεν είχαμε κάτι επίσημο, καθορισμένο το οποίο καθόριζε το κάθε μας βήμα. Είμαστε δύο μεγάλες ομάδες και θα έχουμε τις διαφορές μας, όμως πάρα πολλές θέσεις είναι κοινές για τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για το πόσο προβλέψιμο και χειραγωγούμενο είναι κτλ...

Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή οφείλουν να είναι μέσα στα πράγματα και όχι απ' έξω και αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε αυτή την φορά. Να είμαστε δύο ομάδες ή τρεις ή τέσσερις και να είμαστε απομονωμένοι σε μια γωνιά από τους υπόλοιπους δεν θα είχαμε κανένα όφελος".

Για τις ισορροπίες στην Σούπερ Λίγκα: "Οι ισορροπίες εξαρτώνται και από ευρύτερα θέματα. Αυτή την στιγμή γίνονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Απ΄ότι μαθαίνουμε υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα βγουν. υπάρχει θέμα πως θα διοικηθεί το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο. Έχουμε και το αυτοδιοίκητο, είναι δυνατόν η παρούσα κατάσταση να συνεχίσει να υπάρχει;

Εμείς δεν είμαστε Δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε τι θα γίνει για την κάθε υπόθεση. Η Δικαιοσύνη σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ανεξάρτητη και να δούμε τι θα κάνουν. Εμείς θα έχουμε μια σύσκεψη με τους νομικούς συμβούλους για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις, κανείς δεν έχει καταδικαστεί. Παρόλα αυτά, δημιουργείται δυσφήμηση ακόμη και έτσι. Γι' αυτό και πολλές φορές διαμαρτύρονται και οι οπαδοί με ακραίους τρόπους. Βεβαίως πρέπει να παρέμβει και η Πολιτεία, η οποία προς το παρόν βγάζει ανακοινώσεις και ουσιαστικά βγάζει την ουρά της απ' έξω".

Για την έρευνα στο ποδόσφαιρο: "Εδώ και καιρό έχουμε πληροφορίες ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη έρευνα στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει φημολογία, χθες δημοσιοποιήθηκε ένα έγγραφο που ενισχύει αυτή την φημολογία και δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν συγκεκριμένες καταστάσεις. Παρόλα αυτά είναι ακόμη ενδείξεις. Υποθέτω ότι η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει παρακάτω, κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξέρει".

Αν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Νομίζω ότι δικαίως πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Παναθηναϊκού και υποθέτω και του ΠΑΟΚ θα έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στα όργανα που διοικούν σήμερα το ποδόσφαιρο".

Για την στήριξη στον Αγρσφιώτη: "Δεν πρέπει να συγχέουμε μια τυπική και ουσιαστική εκλογή ενός προεδρείου σε έναν συνεταιρισμό τον οποίο καλή ή κακώς αποτελούν 18 ομάδες, οι οποίες για να λειτουργήσουν σε ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουν θέματα στα οποία θα διαφωνούν, χρειάζονται ένα προεδρείο. Εμείς κρίναμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και γνωρίζοντας τις εξελίξεις που έρχονται ότι είναι καλύτερα να έχει ο παρουσία στο προεδρείο ο Παναθηναϊκός παρά να είναι έξω από το παιχνίδι.

Για το τι θα έλεγε αν είχε απέναντι του τους ομολόγους του, όπως τον κύριο Μαρινάκη: "Όποτε βρίσκομαι με τον κύριο Μαρινάκη, ο διάλογος μας δεν είναι και τόσο εποικοδομητικός. Όταν τυχαίνει να έρθει στη Superleague και τυχαίνει να είμαι και εγώ, έχει πάντα το καλό το λόγο να πει για εμάς".

Για το τι θα έλεγε τώρα στον κύριο Μαρινάκη: "Τώρα δεν θα του έλεγα τίποτα. Είναι πράγματα που λέγονται και πράγματα που δεν λέγονται. Τι να πεις σε αυτή την περίπτωση; Τι νόημα έχει; Εάν θέλετε, αυτά είναι προσωπικές διενέξεις που αφορούν τα άτομα που εμπλέκονται σε επίπεδο ατομικό".

Για το αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η δικαστική διαδικασία ή θα τεθεί στο αρχείο: "Δεν μπορώ να ξέρω τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί ανεξάρτητα, είναι ξεχωριστή από την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία και είναι ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, λειτουργεί ανεξάρτητα. Έτσι πρέπει να είναι. Όμως, εγώ με το δικό μου το μυαλό και τις δικές μου εμπειρίες δεν μπορώ να φανταστώ πως ένα τέτοιο πράγμα μπορεί να πάει στο αρχείο. Αλλά αυτή είναι η άποψη ενός ιδιώτη".

Για το αν αισθάνεται δικαίωση: "Όχι. Αισθάνομαι ένα πάρα πολύ μεγάλο άγχος για το τι θα συναντήσουμε φέτος στο πρωτάθλημα. Ένα πάρα πολύ μεγάλο θυμό για την αλλοίωση των πρωταθλημάτων τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα τεράστιο θέμα που έχει μεγάλες επιπτώσεις. Εάν θέλετε, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε κερδίσει κάποια πρωταθλήματα και να είχε πάρει 20 εκατομμύρια. Θα ήταν άλλη η οικονομική κατάσταση του ΠΑΟΚ. Το ίδιο ισχύει για τον Παναθηναϊκό. Απ' ότι φαίνεται εδώ πέρα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές ενδείξεις και τις έχουμε διαχρονικά ότι το πρωτάθλημα χειραγωγείται. "

Για το αν θα πάρει πρωτοβουλία να μαζευτούν οι τρεις – τέσσερις της άλλης πλευράς: “Ούτε ο κ. Σαββίδης, ούτε εμείς ούτε κάποια άλλη ομάδα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μπλοκ. Υπάρχουν όμως εξόφθαλμα πράγματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού. Δεν έχουμε συμφωνία να συναντιόμαστε κάθε έξι μήνες η κάτι τέτοιο. Θα τύχει όμως είτε να κατέβω εγώ Θεσσαλονίκη, είτε να έρθει Αθήνα ο κ. Σαββίδης και να τύχει κάποια συνάντηση. Έτσι γίνεται, δεν έχουμε προκαθορισμένα σχέδια”.

Για τις κατηγορίες που έχει δεχθεί εξαιτίας των ιδιοκτησιακών σχέσεων του με τον ΣΚΑΙ: “Μας έχουν κατηγορήσει σε πολλά θέματα για τον ΣΚΑΙ όμως και η Καθημερινή και ο ΣΚΑΙ είχανε σταθεί και κάνανε πάρα πολλές αποκαλύψεις για το θέμα Κόκκαλη. Δυστυχώς δεν ακολούθησε ο υπόλοιπος τύπος. Είχαμε κάνει πολύ σκληρές αποκαλύψεις ασχέτως αν έγιναν τις εποχές της αφασίας της Ελληνικής κοινωνίας που δεν είχε ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει σε αυτά που γινόντουσαν. Εμείς κάνουμε λάθη και συνεχίζουμε να κάνουμε λάθη σαν ΣΚΑΙ γιατί δεν κυνηγάμε το αλάνθαστο. Έχουμε συγκρουστεί με πολλά κέντρα αυτού του είδους. Αυτά τα κέντρα δεν αντιλαμβάνονται και έχουν άλλη λογική. Θεωρούν πως όλα έχουν να κάνουν μόνο με συναλλαγές. Ο ΣΚΑΙ διαβεβαιώνω πως είναι κάτι ανεξάρτητο. Αν οι αποκαλύψεις είχαν γίνει και δεν αφορούσαν τον Παναθηναϊκό αλλά την ΑΕΚ θα κάναμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η μεγάλη σύγκρουση με τον κ. Μαρινάκη ήρθε σε εκείνο το επεισοδιακό παιχνίδι με τον κ. Καλόπουλο τον Φεβρουάριο του 2011 όπου ο ΣΚΑΙ κάλυψε τα πραγματικά γεγονότα και έγινε χαμός. Μετά έπεσε στην φυσούνα ξύλο κτλ”.

Για το αν φοβάται για την ζωή του όπως δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας; “Έχουμε δεχθεί έμμεσες και άμεσες απειλές. Μας έχουν πετάξει χειροβομβίδες, βόμβες μολότοφ, μας πετάξει μπουλόνια για να σπάσουν τα τζάμια και μετά μολότοφ και γενικότερα είναι σαφής η απειλή. Είναι ένα σύστημα που δουλεύει με παράνομους τρόπους, χρησιμοποιούν βία συστηματικά και είναι σαφές ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο και δεν ξέρω το τι θα σκεφτούν. Ο κ. Κούγιας έχει απόλυτο δίκιο και μετά από αυτά που βγήκαν χθες κυνηγάν την Παναχαΐκή. Αυτό αφορά όλες τις Ελληνικές ομάδες εκτός από έναν πυρήνα συγκεκριμένο οποίος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση η την δημιούργησαν”.

Για το θέμα της πολιτικής βούλησης: “Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Ο νόμος προβλέπει το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε σοβαρά θέματα. Δεν είναι θέμα επιλογής και δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα η πολιτεία. Μια είναι η πολιτεία και η κυβέρνηση και έχει έναν αρχηγό. Δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω πως δεν θα παρέμβει και δεν θα κάνει την δουλειά της αλλά πρέπει να παρέμβει”.

Για τα πράγματα που επαληθεύουν τις σκέψεις κάποιον ανθρώπων: “Να πω υπομονή αλλά δεν έχει νόημα. Οι οπαδοί των ομάδων ειδικά που είναι εκτός συστήματος οφείλουν να ενισχύσουν με την παρουσία τους έτσι ώστε να είναι οι ομάδες τους πιο ισχυρές μπας και αντιμετωπιστεί η κατάσταση με καλύτερο τρόπο μας και καθαρίσει το τοπίο”.

Για το πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα: “Θα μιλήσω με τους δικηγόρους. Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε παρόλα αυτά δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Προκύπτει ένα θέμα ηθικής τάξεως. Εμείς είχαμε πει σε μια τελευταία συνεδρίαση πριν τελειώσει η διαδικασία του πρωταθλήματος πως ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με το θέμα διαιτησία. Αν υπήρχε έντιμη διαιτησία θα ήταν πολύ λιγότερα τα προβλήματα. Η διαιτησία είναι ένα τεράστιο θέμα που μας απασχολεί και φαντάζομαι πως απασχολεί και άλλες ομάδες. Δεν γίνεται να αποφασίζουμε ποιος θα ανέβει, θα κατέβει, θα κερδίσει, να χάσει να αποβληθεί και όλα αυτά. Δεν γίνεται! Τι χρειάζεται για να αποδειχθεί αυτή η πραγματικότητα; Η δικαιοσύνη έχει και άλλα κριτήρια, είναι πιο αυστηρή στις κρίσεις της επειδή παίρνει πιο σοβαρές και επίπονες αποφάσεις. Σε επίπεδο ποδοσφαιρικό τι θα γίνει; Δεν πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα να διασφαλιστούν οι ομάδες; Δεν ζητάμε κάτι παράλογο αλλά το πρωτάθλημα να παίζεται επί ίσους ορούς. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο αλλά το αυτονόητο. Να μην ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε εχθρικές διαιτησίες. Λάθη θα γίνονται. Ακόμα και στο Παγκόσμιο γίνονται με καλούς διαιτητές. Είναι όμως λάθη όχι σταθερή στάση που αλλοιώνει τα πρωταθλήματα διαχρονικά. Εδώ έχουμε δεκαετίες πιθανών πλαστών αποτελεσμάτων”.

Για την αδιαφορία που δείχνουν ορισμένα μέσα στην δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει: “Μερικά από αυτά τα μέσα το κάνουν για όποιους λόγους το κάνουν. Σε μερικά μέσα όμως έχουν δεχθεί πολλοί δημοσιογράφο επιθέσεις, υπάρχει μια τρομοκρατία και σε ένα βαθμό αντιλαμβάνομαι πως με τι σημερινές συνθήκες με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, τα ελάχιστα διαθέσιμα χρήματα και τις απειλές που υπάρχουν, πέρα των όποιων περίεργων σχέσεων υπάρχει και ένας πραγματικός φόβος. Για αυτό αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τα πάντα για να δείξουμε τι συμβαίνει. Η δική μας η στάση ήταν ιδιαίτερα επιθετική και ακραίοι δημοσιογραφικά. Υπήρχαν λόγοι ευρύτερου συμφέροντος. Από την στιγμή που ένας δημοσιογράφος βρήκε αυτά τα στοιχεία, όφειλε να τα δημοσιοποιήσει. Είναι και αυτό μέρος της λειτουργίας μιας δημοκρατίας και μιας ώριμης χώρας. Όταν βλέπω ότι ο Γιάννης μιλάει με τον Μήτσο και ο ένας έχει Πακιστανικό τηλέφωνο, σε επίπεδο δεν μπορώ να δεχθώ πως αυτοί οι άνθρωποι αύριο θα αποφασίσουν για τα δικά μας θέματα. Είναι άλλο το θέμα της δικαιοσύνης και άλλο το θέμα αυτό. Δεν γίνεται να μιλάνε για το ποιος προπονητής θα πάει. Τι είναι αυτά τα πράγματα”;

Για την περίπτωση να μην κατέβει ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα: “Δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να μην κατέβουμε στο πρωτάθλημα και δεν νομίζω πως δεν είναι επιλογή για καμία ομάδα. Πρέπει όμως να δούμε πως θα αντιδράσουμε”.

Για το θέμα του CAS: “Ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς την απόφαση του δικαστηρίου. Έχουμε κάποια μικρά παράπονα από τον ΠΑΟΚ αλλά είναι μέσα στα πλαίσια που έχουν δυο ποδοσφαιρικές ομάδες που είναι αντίπαλες. Έχουμε παράπονα πως δεν το ξέραμε νωρίτερα και σχεδόν τελείωσαν τα πλεί οφ για να μάθουμε πως θα πηγαίνει ο ΠΑΟΚ στο CAS. Είχαμε αφήσει τους Κροάτες να πάνε στην Εθνική, είχαμε δώσει άδεια στον Μπέργκ, είχαμε κάποια θέματα, Αντιμετωπίσαμε τα παιχνίδια τα τελευταία των πλέι οφ με μεγαλύτερη χαλαρότητα αν πιστεύαμε πως θα υπήρχε η αμφισβήτηση των όποιων συνθηκών που επεβλήθησαν καλώς η κακώς, μάλλον κακώς με τα όσα συμβαίνουν αλλά επεβλήθησαν”.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα