“Ο Σάντος άλλαξε την εντύπωση των ξένων για την Ελλάδα”

“Ο Σάντος άλλαξε την εντύπωση των ξένων για την Ελλάδα”

“Ο Σάντος άλλαξε την εντύπωση των ξένων για την Ελλάδα”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συζητά με τον αναλυτή της Guardian για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ο οποίος “ζήλεψε” το ποδόσφαιρο των Ελλήνων.

Και τώρα που κάθεται η σκόνη, που παίρνουμε απόσταση από τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της αγωνιστικής παρουσίας της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, τώρα που ακούσαμε και διαβάσαμε όλα τα “τοξικά” περί του ποιος, πότε και γιατί έκλεισε τα εισιτήρια επιστροφής για τον Φερνάντο Σάντος, είναι μια καλή στιγμή να επιστρέψουμε στην κουβέντα για το ποδόσφαιρο, να ανοίξει ξανά το βλέμμα για να κοιτάξει την μεγάλη εικόνα του ποδοσφαιρικού κατορθώματος της Εθνικής ομάδας.

Με αφορμή αυτό το κείμενο που έγραψε για την “Guardian”, έκανα μια συζήτηση με τον Andy Hunter, έναν Αγγλο δημοσιογράφο που βρισκόταν στην Βραζιλία για να δει και να αναλύσει το ποδόσφαιρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Hunter, που εργάζεται παρακολουθώντας την Λίβερπουλ και την Εβερτον στην Premier League, ταξίδεψε στη Βραζιλία δίχως να έχει μεγάλη ιδέα για την ελληνική Εθνική ομάδα. Ελάτε να δούμε τώρα με ποια εντύπωση επέστρεψε από αυτό το ταξίδι.

“Στην αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν πολλοί οι Αγγλοι ποδοσφαιρόφιλοι που έκαναν κριτική στην Ελλάδα, ειδικά στο twitter, για τον τρόπο του ποδοσφαίρου της. Και τι δεν θα 'δινε όμως η Αγγλία για να έχει να παρουσιάσει όσα έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Αν ήταν ειλικρινείς, όλοι οι Αγγλοι θα απαντούσαν ότι είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν το ελληνικό αμυντικού στιλ παιχνίδι για μια κατάκτηση του Euro, το οποίο η Αγγλία δεν έχει κατακτήσει ποτέ, για μια παρουσία στην προημιτελική φάση ενός Euro και μια πρόοδο σαν αυτή που σημείωσε η Ελλάδα στο αδιανόητα θεαματικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Θα προτιμούσαν αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα από όλη αυτή την αμηχανία που τους δημιούργησε αυτό που είδαν από την ομάδα του Ρόι Χόντγκσον.

Κάλυψα το πρώτο παιχνίδι της Ελλάδας απέναντι στην Κολομβία και το τελευταίο της παιχνίδι απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού και η πρόοδος, βελτίωση, εξέλιξη της ομάδας σε αυτά τα παιχνίδια ήταν αλάνθαστη. Κόντρα στην Κολομβία ήταν έντονη η κριτική προς την ομάδα του Φερνάντο Σάντος για την αδυναμία της να απαντήσει στο πρόωρο γκολ που δέχθηκε, ένα γκολ που διατάραξε πάρα πολύ έντονα το πλάνο που είχε φτιάξει ο Σάντος για αυτό το παιχνίδι και ανέδειξε την έλλειψη εκτελεστικής ποιότητας στην επίθεση. Παρ' όλα αυτά όμως η Ελλάδα δημιούργησε αρκετές ημιτελείς ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην Κολομβία, δηλαδή απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά.

Αυτό που με εντυπωσίασε πριν από το παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού ήταν ο προπονητής Σάντος. Απέρριψε όλη την κριτική σχετικά με το στιλ της ομάδας του, επέμεινε ότι χρειαζόταν να κάνει μόνο μικρές διορθωτικές αλλαγές, επέμενε ότι θα πετύχουν οι Ελληνες τα γκολ που τους χρειάζονταν για να προκριθούν στην φάση των νοκ άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν θυμωμένος για την κριτική και αποδείχθηκε ότι είχε πολύ δίκιο. Η πίστη των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι πίεζαν για τη νίκη μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν μια αντανάκλαση της πίστης του προπονητή τους και αυτό ήταν εντυπωσιακό.

Θεωρώ ότι η Ελλάδα ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακή στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού και απέδειξε ότι έχει πολλά περισσότερα στοιχεία στο ρεπερτόριο του παιχνιδιού της εκτός από το να αμύνεται. Η επιλογή της μετατόπισης του Σαμαρά από τα αριστερά στο κέντρο της επίθεσης βελτίωσε την λειτουργία της και έκανε την Ελλάδα πιο απειλητική. Αν οι ποδοσφαιριστές ήταν πιο ψύχραιμοι μπροστά από την εστία της Κόστα Ρίκα η Ελλάδα θα ήταν δίκαια και άξια στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν αναλογιστεί κανείς το ταλέντο που διαθέτει η Ελλάδα και την προϊστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το κατόρθωμα του Σάντος στη Βραζιλία είναι άκρως εντυπωσιακό. Κανένας στην Αγγλία ή διεθνώς έχει πλέον δικαίωμα να κριτικάρει αρνητικά το είδος του ποδοσφαίρου που παίζει η Ελλάδα”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.