Βέλγιο - ΗΠΑ 2-1

Βέλγιο - ΗΠΑ 2-1

bet365

Ο Χάουαρντ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, όπου Βέλγιο και ΗΠΑ έπαιξαν εκπληκτικό ποδόσφαιρο, με τους «κόκκινους διάβολους» να παίρνουν τη νίκη 2-1 και την πρόκριση στους «8».

Ήταν το 5ο παιχνίδι της φάσης των «16» που πήγε στην παράταση. Εκεί όπου Βέλγιο και ΗΠΑ αντί να ρίξουν ρυθμό, ανέβασαν στροφές και έκαναν εκπληκτικό παιχνίδι. Τελικά, ο Χάουαρντ, που ήταν ο λόγος που το παιχνίδι έμεινε στο 0-0, δεν κατάφερε να σώσει ξανά τους Αμερικάνους. Το 2-0 με γκολ των Ντε Μπρούιν (93') και Λουκάκου (105') δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στους παίκτες του Κλίνσμαν, που στο δεύτερο ημίχρονο το πάλεψαν, μείωσαν, έχασαν ευκαιρίες, όμως στο τέλος οι Βέλγοι πανηγύρισαν την μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά, όπου θα βρουν απέναντί τους την Αργεντινή.

Από το ξεκίνημα φάνηκε ότι οι παίκτες του Βίλμοτς είχαν μεγαλύτερη διάθεση να επιτεθούν. Ο Κλίνσμαν παρέταξε την ομάδα του με στόχο να περιορίσει τους Βέλγους και μέχρι ένα σημείο τα κατάφερε. Τελικά, οι κόκκινοι διάβολοι έκαναν δύο... ντουζίνες τελικές προσπάθειες, όμως βρήκαν απέναντί τους τον εκπληκτικό Χάουαρντ, που έκανε τη μία απόκρουση μετά την άλλη.

Οριζί (1') και Ντε Μπρούιν (23') έχασαν τις καλύτερες ευκαιρίες για το Βέλγιο και ο Ντέμπσεϊ (21') για τις ΗΠΑ στο πρώτο ημίχρονο, που ήταν ισορροπημένο. Οι τυπικά γηπεδούχοι ανέβασαν ρυθμό στο δεύτερο, όταν ξεκίνησαν να πιέζουν, με τον Ντε Μπρούιν να κάνει πολύ καλό παιχνίδι στον άξονα. Μέρτενς (47', 60'), Φερτόνχεν (57', 68'), Βίτσελ (69') και Οριζί (71') απείλησαν, με τον τελευταίο να χάνει την μεγαλύτερη ευκαιρία στο 56', όταν μετά την κεφαλιά του η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι!

Η εικόνα δεν άλλαξε, με τους Βέλγους να παίζουν στο μισό γήπεδο, να επιτίθενται ταχύτατα είτε από τα άκρα είτε από τον άξονα και τον Μιραλάς να χάνει τετ α τετ με τον Χάουαρντ στο 76'. Οι παίκτες του Κλίνσμαν από την άλλη είχαν να δείξουν μόνο κάποια μακρινά σουτ του Ντέμπσεϊ, που δεν ανησύχησαν τον Κουρτουά και όλοι περίμεναν να δουν αν η μπάλα τιμωρήσει τους άστοχους Βέλγους.

Οριζί (85'), Αζάρ (88') και Κομπανί (90') δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα και παραλίγο ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου να επιβεβαιωθεί. Στο 3' των καθυστερήσεων, ο Τζόουνς κέρδισε την κεφαλιά στην περιοχή, όμως ο ολομόναχος στο ύψος της μικρής περιοχής Βοντολόφσκι κατάφερε να στείλει την μπάλα ψηλά άουτ, για να μείνει το 0-0 μέχρι το τέλος!

Με τους παίκτες κουρασμένους, όλοι περίμεναν το... φυσιολογικό στην παράταση. Κι όμως, σε αυτά τα 30' έγινε ίσως το καλύτερο ματς του τουρνουά. Στο 93' ήρθε το γκολ, όταν οι Βέλγοι έφυγαν στην αντεπίθεση με τον Λουκάκου από δεξιά, οι αμυντικοί των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απομακρύνουν και ο Ντε Μπρούιν με ωραία κίνηση και άψογο τελείωμα έκανε το 1-0!

Η συνέχεια βρήκε τους παίκτες του Βίλμοτς να έχουν την υπεροχή και τον Χάουαρντ να λέει δύο φορές «όχι» στον Λουκάκου στο 97' και στο 104', πριν εκείνος τον νικήσει για το 2-0 στο 105'! Ξανά στην αντεπίθεση οι κόκκινοι διάβολοι, αυτή τη φορά ο Ντε Μπρούιν έδωσε την ασίστ και ο Λουκάκου με πλασέ στην κίνηση έκανε και το 2-0! Όλα έδειξαν να τελειώνουν.

Οι παίκτες του Κλίνσμαν, όμως, είχαν άλλη άποψη. Έκαναν εκπληκτική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και στο 107' κατάφεραν να ξαναμπούν στο ματς. Λίγο μετά την είσοδό του στο παιχνίδι ο Γκριν βρέθηκε σε θέση βολής μετά την πανέμορφη πάσα του Μπράντλεϊ στην πλάτη της άμυνας και με σουτ στην κίνηση σκόραρε στο Μουντιάλ με το πρώτο του σουτ για το 2-1! Ο νεαρός άσος της Μπάγερν έγινε ο 11ος νεότερος σκόρερ στην ιστορία και έδωσε ελπίδα στους Αμερικάνους, που πίεσαν μέχρι το τέλος.

Τζόουνς (108') και Λουκάκου (111') έχασαν μεγάλες ευκαιρίες, πριν ο Κουρτουά κρατήσει το προβάδισμα για το Βέλγιο στο 114', όταν νίκησε τον Ντέμπσεϊ στο τετ α τετ μετά από εκπληκτική κομπίνα των Αμερικανών σε φάουλ! Τελικά, παρά την πίεση που δέχθηκαν οι Βέλγοι, κατάφεραν να κρατήσουν τη νίκη.

MVP: Ο Ντε Μπρούιν αγωνίστηκε στον άξονα και για κάποιο μυστήριο λόγο ο Κλίνσμαν αποφάσισε να μην βάλει παίκτη πάνω του. Τελικά, το πλήρωσε, αφενός γιατί ο μέσος της Βόλφσμπουργκ δημιούργησε ούτε λίγο πολύ 10 ευκαιρίες (!) και αφετέρου γιατί ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ στην παράταση, πριν δώσει και την ασίστ στον Λουκάκου για το 2-0. Μέχρι το τέλος έκανε κούρσες παρά την κούραση, έχοντας περάσει και για λίγο στα άκρα και ήταν ο κορυφαίος του ματς. Φυσικά, υπό άλλες συνθήκες, ο Χάουαρντ θα είχε πάρει τη θέση του.

POINT: Οι Βέλγοι έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και το ενδεχόμενο στο τέλος να δεχθούν το γκολ, που θα τους άφηνε εκτός, συγκέντρωνε όλο και περισσότερες πιθανότητες. Τελικά, η ευκαιρία για τις ΗΠΑ ήρθε και μάλιστα σε σημείο που δεν υπήρχε περίπτωση ο αντίπαλος να προλάβει να αντιδράσει. Ο Βοντολόφσκι βρέθηκε ολομόναχος στην μικρή περιοχή στο 3' των καθυστερήσεων, όμως αντί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του στα προημιτελικά, την έστειλε στην... εξέδρα.

STAT ATTACK: Ο Χάουαρντ έπαιξε για 8ο ματς σε Μουντιάλ και έγινε ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες συμμετοχές για τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τον Τόνι Μεόλα, ενώ όταν έφτασε τις 10 αποκρούσεις έκανε νέο ρεκόρ για τη χώρα του. Φυσικά, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τελείωσε το παιχνίδι με 16 αποκρούσεις, τις περισσότερες μετά το 1966!

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Οι Βέλγοι ήταν καλύτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, όμως παραλίγο να πληρώσουν την αστοχία τους. Ο Χάουαρντ κράτησε όσο μπορούσε τις ΗΠΑ στο ματς, όμως στην παράταση ο φρέσκος Λουκάκου άλλαξε τα δεδομένα. Τελικά, οι Αμερικάνοι δεν τα παράτησαν, όμως «ξύπνησαν» αργά και στο τέλος άξιζαν περισσότερα. Η αμυντική τακτική του Κλίνσμαν δούλεψε μέχρι ένα σημείο, όμως όταν έκανε πιο επιθετική την ομάδα του, έβαλε πολύ δύσκολα στους Βέλγους, που σώθηκαν από τον Κουρτουά στο τέλος, για να φτάσουν στους «8».

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΗΠΑ (Γίργκεν Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Μπίσλεϊ, Μπέσλερ, Γκονσάλες, Κάμερον, Τζόνσον (32' Γιέντλιν), Τζόουνς, Μπράντλεϊ, Μπεντόγια (105+2' Γκριν), Ζούσι (72' Βοντολόφσκι), Ντέμπσεϊ

Βέλγιο (Μαρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Κομπανί, Φαν Μπούιτεν, Φερτόνχεν, Βίτσελ, Φελαϊνί, Ντε Μπρούιν, Αζάρ (111' Τσαντλί), Μέρτενς (60' Μιραλάς), Οριζί (91' Λουκάκου)

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Διαβολικό... ντεζαβού!

Η PHOTO ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Βοντολόφσκι στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ στην μεγαλύτερη ευκαιρία των ΗΠΑ στις καθυστερήσεις του ματς.

 

Τελευταία Νέα