Γερμανία – Αλγερία 0-0 (2-1 παράταση)

Γερμανία – Αλγερία 0-0 (2-1 παράταση)

bet365

Αριστη τακτικά η παθιασμένη Αλγερία κράτησε μέχρι την παράταση, αλλά Σίρλε και Οζίλ έστειλαν τους Γερμανούς (2-1) στους «8» για 17η φορά στις 18 παρουσίες τους.

Ολη η κουβέντα από τη στιγμή που έγινε γνωστό το ζευγάρι, περιστράφηκε γύρω από τη «Ντροπή του Χιχόν», εκείνο το ματς του 1982, όπου Γερμανοί και Αυστριακοί τα είχαν κανονίσει, ώστε να περάσουν εκείνοι και να αφήσουν εκτός την Αλγερία. «Εκδίκηση». Αυτή ήταν η λέξη που κυριάρχησε στις δηλώσεις των χαμένων σε εκείνη την... κανονιστική, Αλγερινών, πριν το ραντεβού του «Μπέιρα Ρίο». Η Γερμανοί πάλι ουδέποτε τους είχαν νικήσει στο παρελθόν (2 ήττες). Το φοβόντουσαν και ας μην το μαρτυρούσαν φωναχτά. Και πολύ καλά έκαναν. Μέχρι τελικά να φτάσουν στην πρόκριση, τους βγήκε η ψυχή. Οι Αλγερινοί έπαιξαν άριστα τακτικά, έβγαλαν πάθος, τσαμπουκά, γκάζι, κράτησαν το 0-0 στην κανονική διάρκεια και χρειάστηκε η παράταση για να λυγίσουν με το σκορ στο φινάλε να γράφει 2-1.



Μάλιστα θα μπορούσαν εκείνοι να έχουν κάνει τη ζημιά και επιθετικά, αλλά ήταν επιπόλαιοι λίγο πριν την τελική προσπάθεια, με τον Νόιερ επίσης σε ρόλο... μπακότερμα (που λέγαμε και μικροί) να τους προλαβαίνει ένα κλικ πριν πυροβολήσουν. Αυτό με τον Γερμανό τερματοφύλακα συνέβη σε πάρα πολλές περιπτώσεις και είναι ενδεικτικό ότι η άμυνα δεν λειτούργησε καθόλου καλά και θα πλήρωνε το ότι έπαιζε χωρίς βάθος με τους αργούς Μπόατενγκ, Μέρτεσακερ. Σλιμανί (9') και Γκουλάμ (18') έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά σταδιακά η πίεση μετατοπίστηκε προς τη δική τους άμυνα.

Είχε έρθει η ώρα του Ράις Μ'Μπολί. Ο Αφρικανός τερματοφύλακας σταμάτησε (40') με τρομερή διπλή επέμβαση Κρόος και Γκέτσε, κάνοντας το ίδιο και απέναντι σε Σίρλε, Μουστάφι (48'). Σε απίστευτη βραδιά θα συνέχιζε τις σωτήριες αποκρούσεις του στο σουτ του Λαμ (55'), την εξ επαφής κεφαλιά του Μίλερ (80') και ακόμα μία κεφαλιά του Σβάινσταϊγκερ (90'). Παράλληλα οι Γερμανοί που είχαν ανεβάσει ρυθμό, δεν μπορούσαν να ευστοχήσουν με τίποτα, και σημάδεψαν άουτ με την κεφαλιά του Σβάινσταϊγκερ (79') και το πλασέ του Μίλερ (82') μετά από εκπληκτικό κατέβασμα της μπάλας. Τα 90' λεπτά θα ολοκληρώνονταν χωρίς γκολ.

Με το ξεκίνημα της παράτασης όμως η μπάλα βρέθηκε στα δίχτυα. Ο Μίλερ πέρασε την ασίστ και με τακουνάκι -που ίσως να μην ήθελε- έβαλε ένα πολύ όμορφο και σημαντικό γκολ. Η Αλγερία όφειλε να ανοιχτεί και στο 101' το πλασέ του Μοστέφα έξυσε το δεξί δοκάρι. Στο 118' ο Μπόατενγκ με τέλειο τρόπο σταμάτησε τον εξαιρετικό Σλιμανί πριν βγει μόνος του για την ισοφάριση και αντί αυτού στην κόντρα Οζίλ και Σίρλε έπαιξαν πασούλες στην περιοχή, ο δεύτερος δεν μπόρεσε να σκοράρει, αλλά ο Οζίλ στο ριμπάουντ καθάρισε την πρόκριση.

Στο 121' πάντως ήρθε και για τους Αλγερινούς το γκολ με την προβολή του Τζαμπού, μα ήταν πλέον πολύ αργά. Το φινάλε της παράτασης βρήκε τα Πάντσερ να περνούν στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για 17η φορά από τις 18 συνολικά παρουσίες τους σε αυτό (σ.σ.: μόνο το 1938 δεν τα είχαν καταφέρει). Εκεί, θα βρεθούν στην αγκαλιά της Γαλλίας, σχηματίζοντας το δυνατό ευρωπαϊκό ζευγάρι αυτής της διοργάνωσης...

MVP: Συνήθως σε αυτή τη θέση μπαίνει παίκτης των νικητών. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση θα συμφωνήσουμε με τη FIFA που ανέδειξε κορυφαίο τον Ράις Μ'Μπολί. Η Αλγερία ναι μεν ήταν συνολικά εξαιρετική, αλλά εάν ο τερματοφύλακας της δεν έκανε τουλάχιστον πέντε εκπληκτικές επεμβάσεις, το ματς θα είχε τελειώσει στο 90' υπέρ των Γερμανών.

POINT: Με το ξεκίνημα της παράτασης ο Μίλερ κινήθηκε στα πλάγια αριστερά και ο Σίρλε βρέθηκε ως φορ. Αυτό μπέρδεψε την άμυνα των Αλγερινών, καθώς ο ανακατωσούρας Σίρλε ξεκινούσε τις κούρσες του από τα δεξιά. Κάπως έτσι λοιπόν έγινε το 1-0 και άνοιξε το ματς.

STAT ATTACK: Η Αλγερία ήταν η μοναδική χώρα που δεν είχει νικήσει ποτέ η Γερμανία απ' όσες έχει αντιμετωπίσει από δύο φορές και πάνω. Μάλιστα οι Αλεγερινοί είχαν πανηγυρίσει και στις δύο προηγούμενες μεταξύ τους αναμετρήσεις (2-0 και 2-1 στο Μουντιάλ του 1982)!

ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Η Αλγερία ήταν διαβασμένη, είχε βάθος στην άμυνα και τα έκανε όλα καλά. Μόνο που ενώ έφτιαχνε σούπερ προϋποθέσεις για το δικό της γκολ, κάτι γινόταν και δεν μπορούσε να τις ολοκληρώσει. Εάν υπήρχε καθαρό μυαλό, θα είχαμε μία τεράστια έκπληξη. Ειδικά με τον τρόπο που η μπάλα έφτανε στην πλάτη της άμυνας των Γερμανών, δημιουργούσε την αίσθηση ότι θα... γινόταν. Στο τέλος όμως μίλησε η εμπειρία, η ποιότητα και η αντοχή που φάνηκε να έχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες οι νικητές.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ):
Νόιερ, Μουστάφι (70' Κεντίρα), Μέρτεσακερ, Χέβεντες, Μπόατενγκ, Λαμ, Σβάινσταϊγκερ (110' Κράμερ), Κρόος, Γκέτσε (46' Σίρλε), Οζίλ, Μίλερ

Αλγερία (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Μπολί, Γκουλάμ, Μπελκαλέμ, Μαντί, Χαλίς (98' Μπουγκέρα), Λασέν, Σουντανί (100' Τζαμπού) Ταϊντέρ (78' Μπραχίμι), Μοστεφά, Φεγκουλί, Σλιμανί

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Στο τέλος νικούν οι Γερμανοί (φράση κλισέ)

H PHOTO TOY AΓΩΝΑ:Αποκλεισμένοι, αλλά μεγάλοι μάγκες

 

Τελευταία Νέα