Το μουντιάλ της… πρώτης φοράς!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Το μουντιάλ της… πρώτης φοράς!

bet365

Ο Β. Γαλούπης εντόπισε μετά την ολοκλήρωση των ομίλων του παγκοσμίου κυπέλλου τι συμβαίνει για πρώτη φορά στην διοργάνωση.

Ρίχνοντας μια ματιά στα ζευγάρια μετά την ολοκλήρωση των ομίλων πριν λίγη ώρα, παρατήρησα ότι συμβαίνουν αρκετά ενδιαφέροντα είτε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, είτε στα τελευταία μουντιάλ.

Από τότε, λοιπόν, που η β’ φάση άρχισε να γίνεται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με 16 ομάδες και νοκ άουτ παιχνίδια, έτσι ώστε να υπάρχει κι ένα μέτρο σύγκρισης με το σήμερα, βλέπουμε κάποια πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναδεί.

Για παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά που περνάνε τόσες ομάδες από την αμερικανική ήπειρο στους «16». Προκρίθηκαν, δηλαδή, οκτώ εθνικές από τις 10 συνολικά που παίρνουν μέρος στο μουντιάλ: Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη από τη Νότια Αμερική. Συν Κόστα Ρίκα, Μεξικό, ΗΠΑ.

Το μάξιμουμ ήταν οι εφτά εκπρόσωποι της αμερικανικής ηπείρου στο περασμένο μουντιάλ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη μένει για δεύτερο σερί μουντιάλ στις έξι εκπροσώπους της στην β’ φάση. Από την Ευρώπη πέρασαν στους «16» (από τις 13 που πήγαν στην Βραζιλία) οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο κι Ελβετία. Το ίδιο συνέβη και στο παγκόσμιο κύπελλο της Ν. Αφρικής το 2010.

Ουδέποτε από το 1986 και ύστερα (είτε το μουντιάλ γινόταν με 24 ομάδες, είτε με 32 κι ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις στις εκπροσώπους της κάθε ηπείρου), η Ευρώπη είχε μείνει μόνο με έξι ομάδες στην β’ φάση. Συνήθως είχε από εννιά και πάνω. Τώρα, όμως, επαναλαμβάνεται αυτό που είδαμε και στη Ν. Αφρική πριν από μια τετραετία.

Είναι η πρώτη φορά που προκρίνονται στους «16» δυο ομάδες από την Αφρική, δηλαδή Νιγηρία και Αλγερία. Ουδέποτε είχε συμβεί στο παρελθόν κάτι παρόμοιο.

Στους «16» του φετινού παγκοσμίου κυπέλλου δεν πέρασε καμία από τις τρείς εθνικές της Ασίας, ενώ έξω έμεινε και η Αυστραλία. Έτσι, είναι η πρώτη φορά από 1998 και ύστερα που η β’ φάση του μουντιάλ είναι μόνο τριών ηπείρων. Δηλαδή, Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στο μουντιάλ της Γαλλίας. Από τότε μέχρι και το 2010 εκπροσωπούνταν στους «16» πάντα περισσότερες από τρείς ήπειροι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.