Ενα γκολ, δύο πρωταγωνιστές (vid)

Ενα γκολ, δύο πρωταγωνιστές (vid)

Ενα γκολ, δύο πρωταγωνιστές (vid)

bet365

Η Βασιλική Παπαντωνοπούλου γράφει από τη Βραζιλία για την επέτειο του θρυλικού γκολ του Μαραντόνα επί της Αγγλίας και για τη συνάντηση του Ντιεγίτο με τον σπορτκάστερ που έκανε την περιγραφή.

Αύριο, 22 Ιουνίου, συμπληρώνονται 28 χρόνια από αυτό το γκολ:

Το δεύτερο γκολ της Αργεντινής επί της Αγγλίας στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1986, υπογεγραμμένο φαρδιά-πλατιά από τον Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα, ήταν τέτοιας ομορφιάς που θα έμενε έτσι κι αλλιώς αξέχαστο. Ετυχε όμως να το περιγράφει ο Βίκτορ Ούγο Μοράλες, ένας Ουρουγουανός σπορτκάστερ που από το 1981 ζει και εργάζεται στο Μπουένος Αϊρες. Και το αποτέλεσμα ήταν ξεχωριστό –σε σημείο πλέον να μην αποχωρίζεται ο ήχος από την εικόνα.

Σε ελεύθερη μετάφραση:

«Εχει την μπάλα ο Μαραντόνα.
την πατάει ο Μαραντόνα,
ξεκινάει από δεξιά,
η ιδιοφυΐα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου,
αφήνει πίσω του και τον τρίτο
για να τη δώσει στον Μπουρουσάγα.
Πάντα ο Μαραντόνα,
Ιδιοφυΐα, ιδιοφυΐα, ιδιοφυΐα...
ΓΚΟΛΛΛΛΛΛΛ
Θέλω να κλάψω!
Θεέ μου! Ζήτω το ποδόσφαιρο!
ΓΚΟΛΑΡΑ!
Ντιεγκόλ!!!!!!
Μαραντόνα!!
Είναι να κλαίει κανείς, συγχωρέστε με!
Ο Μαραντόνα, σε μια αξέχαστη κούρσα,
στη φάση όλων των εποχών,
αυτός ο κοσμικός χαρταετός,
Από ποιον πλανήτη ήρθες
για να αφήσεις τόσους Αγγλους πίσω σου στον δρόμο,
για να γίνει όλη η χώρα μια σφιγμένη γροθιά,
φωνάζοντας για την Αργεντινή...
Αργεντινή 2- Αγγλία 0
Ντιέγο, Ντιέγο, Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα,
Σε ευχαριστώ Θεέ μου για το ποδόσφαιρο,
για τον Μαραντόνα, γι’ αυτά τα δάκρυα,
γι’ αυτό το Αργεντινή 2 – Αγγλία 0»

Ο χαρακτηρισμός «κοσμικός χαρταετός» έκτοτε συνοδεύει τον Μαραντόνα στη Λατινική Αμερική και ο «Πίμπε ντ’Ορο» με τον Μοράλες συνδέθηκαν για πάντα. Οποτε συναντιόνταν, ποτέ δεν μιλούσαν για το γκολ αυτό. Οπως είπε πρόσφατα ο Μοράλες, «το γκολ είναι σαν τον έρωτα, είναι ξεχωριστό για τους δύο ανθρώπους. Το ζεις, σε εκστασιάζει, αλλά μετά δεν μιλάς γι’ αυτό γιατί χάνεται η μαγεία! Τι παραπάνω να περιγράψεις άλλωστε...»

Πάντως οι δυό τους αποφάσισαν φέτος να συμπορευθούν στη διάρκεια του Μουντιάλ και παρουσιάζουν μαζί την εκπομπή «De Zurda» (σε ελεύθερη μετάφραση «με το αριστερό πόδι»), μια συμπαραγωγή του Telesur και της δημόσιας τηλεόρασης της Αργεντινής, που εστιάζει στους αγώνες των ομάδων από την Κεντρική και Νότια Αμερική, που μέχρι στιγμής τα πάνε περίφημα...

Στην πρώτη εκπομπή, στις 9 Ιουνίου, αντί εισαγωγής, έπαιξε το γκολ του 1986 και η περιγραφή του Μοράλες. Ο τελευταίος είπε στον Μαραντόνα: «Το αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν περάσει από τότε 28 χρόνια; Εγώ ακόμα τραβάω κουπί...» Και ο Αργεντινός του απάντησε: «Ακόμα συγκινούμαι όταν ακούω την περιγραφή σου σ’ αυτό το γκολ. Είναι απίστευτη η ικανότητα να πεις τόσα ωραία πράγματα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η μητέρα μου, που τώρα βρίσκεται στον ουρανό, κάθε φορά που σε άκουγε να περιγράφεις αυτό το γκολ, έκλαιγε...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασιλική Παπαντωνοπούλου
Βασιλική Παπαντωνοπούλου