«Στημένα» και στο Μουντιάλ;

Gazzetta team
«Στημένα» και στο Μουντιάλ;

bet365

Ο κορυφαίος ερευνητής για τα... μαγειρεμένα ματς, Declan Hill με άρθρο του κινδυνολογεί για την απόβαση των «match-fixers» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Ο Declan Hill είναι ίσως ο κορυφαίος ερευνητής των... στημένων στον παγκόσμιο αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Ο εν λόγω ρεπόρτερ, ο οποίος έχει συγγράψει και σχετικά βιβλία με το φαινόμενο που μαστίζει το άθλημα, ανάρτησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο-έρευνα στην ιστοσελίδα «thestar», με το οποίο κινδυνολογεί για το Μουντιάλ της Βραζιλίας και τον χορό των δισεκατομμυρίων που θα διακινηθούν παγκοσμίως από το παράνομο στοίχημα που θα σχετίζεται με... φτιαχτά ματς στη διοργάνωση της Βραζιλίας.

Σε μία σύνοψη του θέματος του, αυτό που που προκαλεί τη μεγαλύτερη απορία, είναι το πως καταφέρνουν οι «match-fixers» να εισχωρούν στα άδυτα των αποστολών και να αλλοιώνουν ακόμα και το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Πρόκειται για κάτι τεράστιο που προφανώς η FIFA δεν μπορεί να ελέγξει. Λογικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι στο Μουντιάλ υπολογίζεται ότι θα διακινηθεί (εισιτήρια, τηλεοπτικά, διαφημίσεις κτλ) ένα ποσό κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο παρακράτος του παράνομου στοιχήματος τα δισεκατομμύρια θα είναι πολλές δεκάδες!

Επίσης, στο άρθρο αυτό παρουσιάζει το φαινόμενο της εκτόξευσης του θράσους των «match-fixers» που πλησιάζουν ποδοσφαιριστές, προπονητές, ακόμα και φυσιοθεραπευτές στα Παγκόσμια Κύπελλα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μικρού τελικού του 1994. Πολλά χρόνια μετά το Σουηδία-Βουλγαρία, οι Μπρολίν, Ινγκεσον, Λίμπαρ, Ερικσον μίλησαν ανοικτά για αυτό που είχε συμβεί παραμονές της αναμέτρηση στο περιοδικό της πατρίδας τους «offside».

Αποκάλυψαν πως κάποιος Ασιάτης με το όνομα «Frankie Chung» κυκλοφορούσε στο ξενοδοχείο τους και καλούσε συγκεκριμένους παίκτες στο δωμάτιο του, προτείνοντας τεράστια ποσά για να χάσουν. Ολοι τους αρνήθηκαν, αλλά σύμφωνα με τον Σουηδό τερματοφύλακα Ερικσεν, ίσως να μην αρνήθηκαν οι αντίπαλοι τους. Οι Βούλγαροι που είχαν κάνει φοβερό τουρνουά, παραδόξως είχαν πολλά νεκρά διαστήματα στο ματς και πριν το ημίχρονο είχαν δεχτεί τέσσερα αναπάντητα γκολ!

Τέτοιες σχετικές περιπτώσεις υπάρχουν πολλές. Οπως π.χ. στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και τα όσα διαδραματίστηκαν στην αποστολή της Νιγηρίας. Η κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε έρευνα μετά τη διοργάνωση και ανακάλυψε ότι μαζί με τους παίκτες, τους προπονητές, τους φροντιστές, τους γιατρούς, κυκλοφορούσαν στο ξενοδοχείο ένα σωρό περίεργοι τύποι, στην πλειοψηφία τους Ασιάτες. Είχε προηγηθεί η ήττα της Νιγηρίας από την Ελλάδα και τα όσα γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν περί στησίματος του αγώνα από παίκτες των ηττημένων.

Ολα αυτά συμβαίνουν εδώ και κάμποσα χρόνια και υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα. Η FIFA το ξέρει, το παλεύει και από το 2008 έχει συστήσει σώμα δίωξης των κάθε λογής τύπους όπως ο «Frankie Chung». Είναι όμως τόσο απλωμένο παγκόσμια το δίκτυο και τόσο καλά οργανωμένο, που δεν μπορεί να το χτυπήσει ριζικά. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως οι «match-fixers» δεν θα έχουν ήδη κλείσει σουίτες στα ξενοδοχεία των αποστολών που ταξίδεψαν στη Βραζιλία.

 

Τελευταία Νέα