Οι μασκότ των Mundial! (pics)

Θάνος Σαρρής
Οι μασκότ των Mundial! (pics)

bet365

Ο Fuleco αποτελεί την επίσημη μασκότ του Mundial της Βραζιλίας που ξεκινά σε λίγες μέρες και το gazzetta.gr θυμάται όλες τις προηγούμενες μασκότ των Παγκοσμίων Κυπέλλων!

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και μετά, όταν η Αγγλία λάνσαρε την πρώτη μασκότ σε Mundial, κάθε χώρα φροντίζει να συνδέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνει με μία μορφή, η οποία συνήθως προέρχεται από την κουλτούρα της. Άλλες φορές πετυχημένα και άλλες όχι και τόσο, οι μασκότ του Μουντιάλ αποτελούν μια συνήθεια που συνεχίζεται ασταμάτητα από τότε. Το gazzetta.gr θυμίζει τις προηγούμενες!

Η πρώτη Μουντιαλική μασκότ ήταν ιδέα της Αγγλία στη διοργάνωση του 1966 και την παρουσίασε το 1960, όταν και πήρε το χρίσμα για τη διοργάνωση. Ο Γουίλι το λιοντάρι έφερε γούρι στους διοργανωτές, οι οποίοι κατάφεραν να σηκώσουν το πρώτο και... μέχρι στιγμής τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας τους!

PA-1103378

Στο Mundial του 1970, η μασκότ ήταν ο Χουανίτο, ένας 11χρονος Μεξικανός με ποδοσφαιρική αμφίεση και το... παραδοσιακό σομπρέρο του να αποτελεί το κλισέ που δεν μπορούσε να λείπει. Όπως άλλωστε και το όνομα, καθώς το Χουανίτο είναι υποκοριστικό του Χουάν, ενός από τα πιο συνηθισμένα ονόματα της Λατινικής Αμερικής.

Soccer - FIFA World Cup - Mexico 1970 Mascot - Juanito

Στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας το 1974, οι πιτσιρικάδες-μασκότ αυτή τη φορά ήταν δύο. Ο Τιπ και ο Ταπ. Φορώντας φανέλες της Γερμανίας, με τα γράμματα WM από το (Weltmeisterschaft) και το νούμερο 74.

Soccer - World Cup West Germany 74


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, ο πιτσιρικάς που αποτέλεσε τη μασκότ δεν ξέφυγε από την πεπατημένη! Ο Γκαουτσίτο, δηλαδή ο μικρός Γκαούτσο, είχε όλα τα στοιχεία των ξεχωριστών κάου-μπόυς της Αργεντινής. Χαρακτηριστικό καπέλο, μαντήλι και το μαστίγιο, με ποδοσφαιρικά παπούτσια και μια μπάλα.

Soccer - FIFA World Cup - Argentina 1978 - Logo

Η FIFA χρησιμοποίησε αρκετά τη φιγούρα του Sport Billy στις αφίσες της για το Μουντιάλ του 1982, αλλά η επίσημη μασκότ των Ισπανών ήταν Ο Ναρανχίτο, ο... πορτοκαλούλης δηλαδή! Ήταν ουσιαστικά ένα... τεράστιο πορτοκάλι ντυμμένο στα χρώματα των Φούριας Ρόχας.

Soccer - World Cup Spain 1982

Το Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεψε στο Μεξικό το 1986, με τον Πικέ το... χαλαπένιο να είναι η επίσημη μασκότ. Ο Πικέ ήταν ουσιαστικά μια... κόκκινη πιπεριά με σομπρέρο, μια πιπεριά-τσίλι με χαρακτηριστικό μεξικανικό μουστάκι! Έγινε μάλιστα και μια ωραιότατη μάσκα που φόρεσαν οι φίλοι της Εθνικής ομάδας!

Soccer - World Cup Mexico 86


Οι Ιταλοί για τη διοργάνωση του 1990 αποφάσισαν να εκμοντερνίσουν κάπως τη μασκότ. Δημιούργησαν έτσι μια ακαθόριστη μορφή ποδοσφαιριστή με μια μπάλα για κεφάλι στα χρώματα της Ιταλίας, με το όνομα Τσιάο.

Soccer - World Cup Italia 90


Οι Αμερικανοί το 1994, πάντως, επέστρεψαν σε μια πιο παιδική προσέγγιση. Ο σκύλος Striker, η καλύτερα το κουτάβι για να κάνει και ομοιοκαταληξία (World Cup Pup) έφερε την επανάσταση του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ.

Soccer - World Cup USA '94 - Tournament Mascot

Ο... Γαλάτης μασκότ του Μουντιάλ 1998 είχε την ονομασία Φουτίξ. Ο τρικολόρ πετεινός, σύμβολο της ομάδας της Γαλλίας, έφερε γούρι στους διοργανωτές που έφτασαν μέχρι την κατάκτηση της κούπας.

World Cup Soccer - France 98 Mascot - in Eric Cantona in Lille neg bag

Στο Μουντιάλ που συνδιοργάνωσαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα το 2002, για πρώτη φορά υπήρξε... τριπλή μασκότ. Ο Άτο, ο Καζ και ο Νικ. Οι Σφέρικς, όπως ονομάστηκαν, συμβόλιζαν την ενέργεια, είχαν φουτουριστικό ντιζάιν και σχεδιάστηκαν σε υπολογιστή. Γρήγορα ξεχάστηκαν...

Soccer - FIFA World Cup 2002 - Pre World Cup In Seoul City


Οι μασκότ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 ήταν δύο. Ο Γκολεό 6 (όχι ότι υπήρχαν προηγούμενοι πέντε, προφανώς λόγω του 2006) ήταν το Λιοντάρι-βασική μασκότ και ο Πάιλ η μπάλα, που ήταν αν μη τι άλλο λίγο τρομακτική. Πάντως, ο Γκολεό παρότι φορούσε τη φανέλα των «πάντσερ», ξέχασε το σορτσάκι!

SPORT Mascot


Το 2010, ήταν η σειρά του Ζακούμι. Η Λεοπάρδαλη των Νοτιοαφρικανών ήταν ντυμένη στα πράσινα με άσπρο μπλουζάκι και πράσινο παντελόνι, το οποίο ήταν ασορτί με τη... χαίτη της. Σε συνδυασμό με το κιτρινο-χρυσαφί χρώμα του δέρματος έφερνε στα χρώματα της διοργανώτριας.

South Africa Soccer WCup Germany Australia

Στη Βραζιλία, είναι η σειρά του Φουλέκο! Πρόκειται για ένα αρμαντίλο στα χρώματα της Βραζιλίας, το οποίο βρίσκεται στα είδη υπό εξαφάνιση. Προέρχεται από τις λέξεις Futebol και Ecologia, ποδόσφαιρο και οικολογία δηλαδή και αντιπροσωπεύει η χώρα, το πάθος για το ποδόσφαιρο και την εναρμόνιση με τη φύση!

Brand Licensing Europe 2013 exhibition

 

Τελευταία Νέα