5+1 γκολκίπερ για 3 θέσεις!

5+1 γκολκίπερ για 3 θέσεις!

5+1 γκολκίπερ για 3 θέσεις!

bet365

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των παικτών που θα επιλέξει ο Φερνάντο Σάντος, το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τα αγωνιστικά “πεπραγμένα” των πέντε τερματοφυλάκων που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του Πορτογάλου τεχνικού.

Το σίγουρο είναι, ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θέσεις, στις οποίες θα υπάρχουν ποδοσφαιριστές με εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ και το Euro, κανένας (εξαίρεση αποτελούν οι Σηφάκης και Τζόρβας) από τους τερματοφύλακες που υπολογίζει περισσότερο ο ομοσπονδιακός τεχνικός για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, δεν έχει αγωνιστεί ξανά σ’ αυτό το επίπεδο.

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει λοιπόν για την ανακοίνωση των “προσκλήσεων” του Φερνάντο Σάντος για την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας ενόψει του Μουντιάλ (12 Ιουνίου - 13 Ιουλίου) και όλα δείχνουν ότι ο Ορέστης Καρνέζης είναι ο μόνος, που μπορεί να θεωρεί εαυτόν σίγουρο ότι θα βρίσκεται στην αποστολή που θα ταξιδέψει στην χώρα της “σάμπα”! Από ‘κει και πέρα, σοβαρή υποψηφιότητα έχουν θέσει ο Στέφανος Καπίνο και ο Παναγιώτης Γλύκος, ενώ “αουτσάϊντερ”, χωρίς όμως “κακές” πιθανότητες, θεωρούνται ο Αλέξανδρος Τζόρβας και ο Μιχάλης Σηφάκης. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τι έκαναν στην εφετινή σεζόν οι παραπάνω τερματοφύλακες, συμπεριλαμβάνοντας στην ανάλυση και τον Λουίτζι Τσενάμο, ο οποίος πάντως, παρ’ ότι στατιστικά τουλάχιστον, είχε την καλύτερη απόδοση απ’ όλους, δύσκολα θα δει το όνομά του στο προσκλητήριο.

Ορέστης Καρνέζης (28χρ., 1,90) - Γρανάδα

Είναι ο βασικός και αναντικατάστατος “πορτιέρο” της Εθνικής ομάδας (17 διεθνείς συμμετοχές) και στον οποίο ο Φερνάντο Σάντος έχει “τυφλή” εμπιστοσύνη, ανεξάρτητα αν φέτος στην Primera Division δεν είχε μεγάλη συμμετοχή κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του Λούκας Αλκαράθ. Έχασε στο παρά πέντε την θέση του στην αποστολή για το Euro του 2012, αλλά έκτοτε, χάρη στην σταθερότητα και τις εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό, μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Η μετεγγραφή του, το περασμένο καλοκαίρι στην Ουντινέζε και η παραχώρησή του (ως δανεικού) στην ομάδα της Ανδαλουσίας που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, δεν τον βοήθησε κι έτσι η αγωνιστική περίοδος που τελειώνει το Σαββατοκύριακο, τον βρίσκει με τα λιγότερα παιχνίδια στο ενεργητικό του. Αν εξαιρέσουμε δύο αγώνες στο Κύπελλο Ισπανίας με την Άλκοκορν, μέχρι από περίπου έναν μήνα, ο έμπειρος τερματοφύλακας δεν είχε αγωνιστεί καθόλου στο πρωτάθλημα. Στις 12 Απριλίου, όμως, άρπαξε από τα... μαλλιά την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε και στον εντός έδρας αγώνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, κράτησε το μηδέν, κάνοντας μία ασύλληπτη απόκρουση σε απευθείας φάουλ του Λιονέλ Μέσι! Έκτοτε, δεν έχει ξαναβγεί από την ενδεκάδα, σε συνολικά 5 παιχνίδια, όμως, η άμυνά του έχει δεχθεί 13 γκολ (!) και την Κυριακή (18/05) κόντρα στην Βαγιαδολίδ, η Γρανάδα “παίζει” την επιβίωσή της! Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται δεδομένο, όχι μόνο ότι θα πάει στη Βραζιλία, αλλά ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι και ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής.

Στατιστικά: 6 αγώνες πρωταθλήματος (13 γκολ), 2 αγώνες Κυπέλλου (2 γκολ)

Στέφανος Καπίνο (20χρ., 1,98) - Παναθηναϊκός

Θεωρείται ο πλέον ταλαντούχος Έλληνας τερματοφύλακας καθώς επίσης και ο μελλοντικός βασικός γκολκίπερ της Εθνικής ομάδας. Στο ενεργητικό του έχει ήδη μία συμμετοχή με την ανδρών και συνολικά 38 με όλες τις λεγόμενες “μικρές” Εθνικές ομάδες! Μετά από μία δύσκολη περυσινή χρονιά, στη “σκιά” του Ορέστη Καρνέζη, ο ερχομός του Γιάννη Αναστασίου και η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο 41χρονος τεχνικός, τον βοήθησε να ξεδιπλώσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Ο 20χρονος πανύψηλος γκολκίπερ, άρχισε καλά τη χρονιά και μετά από μία “κοιλιά” που συνοδεύτηκε και από ένα πειθαρχικό παράπτωμα, ξανακέρδισε τη θέση του βασικού και η εξαιρετική του απόδοση στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, συνέβαλε τα μέγιστα στο εντυπωσιακό “ντεμαράζ” που έκαναν οι “πράσινοι” στον 2ο γύρο. Θεωρείται κορυφαίος στις αποκρούσεις σε “τετ-α-τετ” (δέχτηκε μόνο ένα φέτος από τον Μήτρογλου), ενώ σύμφωνα με την στατιστική του Κώστα Γαλάνη, στο εφετινό πρωτάθλημα, κατά μέσο όρο, μόλις δύο από τα 10 σουτ που πήγαιναν στον τέρμα, κατέληγαν στα δίχτυα του! Με βάση τη συνολική του εικόνα, θεωρείται φαβορί για να είναι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ.

Στατιστικά: 28 αγώνες πρωταθλήματος (19 γκολ)

Παναγιώτης Γλύκος (27χρ., 1,84) - ΠΑΟΚ

Το πειθαρχικό παράπτωμα του Ισπανού τερματοφύλακα, Χακόμπο, που ενώ ήταν βασικός, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου τέθηκε σε καραντίνα από τον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ, Χουμπ Στέφενς και στη συνέχεια απομακρύνθηκε, άνοιξε τον δρόμο για τον Βολιώτη “πορτιέρο”, που έδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και σταθερότητα και από παιχνίδι σε παιχνίδι, ανέβαζε συνεχώς την απόδοσή του. Η επιβράβευση ήρθε όταν ο Φερνάντο Σάντος του έδωσε φανέλα βασικού στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας, στις 5 του περασμένου Μαρτίου κόντρα στη Νότια Κορέα. Στο διάστημα που ακολούθησε παρουσίασε μία αστάθεια στην απόδοσή του (δεχόταν κατά μ.ο. 2,4 από τα 10 σουτ που πήγαιναν στο τέρμα), ενώ στον αγώνα της περασμένης Κυριακής (11/05) στο Περιστέρι, απέκρουσε πέναλτι του Παπαδόπουλου στις καθυστερήσεις, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες του “δικεφάλου του Βορρά” για έξοδο στα προκριματικά του Champions League. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πορτογάλος, αν και τον εκτιμά, αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να τον επιλέξει ως τρίτο τερματοφύλακα ή να πάει σε μία λύση Τζόρβα ή Σηφάκη, που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερες μεγάλες διοργανώσεις (ο πρώτος ήταν βασικός στο προηγούμενο Μουντιάλ, ενώ ο δεύτερος ήταν στην αποστολή της Νότια Αφρικής και έπαιξε σε 3 αγώνες στο Euro του 2012).

Στατιστικά: 21 αγώνες πρωταθλήματος (19 γκολ)

Αλέξανδρος Τζόρβας (31χρ., 1,88) - Απόλλων Σμύρνης

Η διετία στο Καμπιονάτο (2011-13) σε Παλέρμο και Τζένοα και ειδικότερα η περυσινή σεζόν στη Γένοβα, όπου έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι, τον έκανε να χάσει τη θέση του στην Εθνική ομάδα, στην οποία έχει 16 διεθνείς συμμετοχές και ήταν βασικός, με καλές εμφανίσεις, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος όμως, είχε την 4η χειρότερη άμυνα στη Superleague και αυτό δεν βοήθησε καθόλου τον έμπειρο τερματοφύλακα, που πάντως άρχισε καλά τη σεζόν. Μοιραία, μετά τον Διούδη του Άρη και τον Γιωργαλλίδη του Πλατανιά, ο Τζόρβας δέχτηκε τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα (42/136, δηλαδή περίπου 3 από τα 10 σουτ που πήγαιναν στην εστία). Προς το τέλος της σεζόν έχασε την θέση του βασικού από τον Βραζιλιάνο Φελίπε. Θεωρείται “αουτσάιντερ” για την θέση του 3ου τερματοφύλακα και στα πλεονεκτήματά του λογίζονται η εμπειρία και η προηγούμενη συμμετοχή του σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά και η εξοικείωση με τα αποδυτήρια της Εθνικής.

Στατιστικά: 27 αγώνες πρωταθλήματος (42 γκολ)

Μιχάλης Σηφάκης (29χρ., 1,87) - Ατρόμητος

Ήταν παρών στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής (χωρίς να παίξει) και στο Euro του 2012 στην Πολωνία (αντικατέστησε τον Χαλκιά που τραυματίστηκε στον 2ο αγώνα με την Τσεχία κι έπαιξε βασικός με Ρωσία και Γερμανία) και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αγαπητός στα αποδυτήρια (15 διεθνείς συμμετοχές) και έχει πολύ καλές σχέσεις με τους συμπαίκτες του. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, δεν του επέτρεψε να πάρει πολλές συμμετοχές (10) πέρυσι στην βελγική Σαρλερουά και κανείς δεν περίμενε ότι η επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα χρώματα του Ατρόμητου, θα συνδυαζόταν με ακόμη λιγότερα παιχνίδια (8 στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο). Από τη στιγμή που ο αρχικά, αναπληρωματικός του Τσενάμο, τον αντικατέστησε, δεν ξανάπαιξε ποτέ και αν τελικά επιλεγεί στην τελική 23άδα που θα πάει στη Βραζιλία, θα αποτελέσει έκπληξη.

Στατιστικά: 8 αγώνες πρωταθλήματος (10 γκολ)

Λουίτζι Τσενάμο (34χρ., 1,88) - Ατρόμητος

Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν και συγκριτικά ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας του εφετινού πρωταθλήματος. Ξεκίνησε τη σεζόν ως αναπληρωματικός στην ομάδα του Περιστερίου, αλλά από τα μέσα του 1ου γύρου, σταθεροποιήθηκε στις βασικές επιλογές του Γιώργου Παράσχου, αφήνοντας στον πάγκο τον Μιχάλη Σηφάκη. Για όσους δεν τον ξέρουν γεννήθηκε στο Μόναχο, έχει ελληνοϊταλική καταγωγή και δεν έχει κληθεί ποτέ στην Εθνική ομάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ολυμπιακό (1998), έχει παίξει στην Αγγλία (στην Championship με την Μπέρνλεϊ), στην Κύπρο και το Ισραήλ και αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον Ατρόμητο. Είχε εξαιρετικά σταθερή απόδοση σε όλη τη χρονιά (κατά μ.ο. δεχόταν μόλις το 1,4 από τα 10 σουτ που πήγαιναν στο τέρμα) και με βάση την συνολική του εικόνα, αξίζει να κληθεί στην προεπιλογή. Παρ’ όλα αυτά, πολύ δύσκολα το όνομά του θα συμπεριληφθεί στο “προσκλητήριο”, λόγω της ηλικίας του και της έλλειψης “τριβής” με την Εθνική ομάδα, αλλά και γιατί ο Φερνάντο Σάντος, λογικά θα προτιμήσει πιο δοκιμασμένες και οικείες σ’ αυτόν λύσεις.

Στατιστικά: 26 αγώνες πρωταθλήματος (13 γκολ)

 

Τελευταία Νέα