Δεν έχει εναλλακτικό πλάνο

Δεν έχει εναλλακτικό πλάνο

Σταύρος Κόλκας Σταύρος Κόλκας
Δεν έχει εναλλακτικό πλάνο

bet365

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για το «κλειδί» που μπορεί να κρίνει τον τελικό του Κυπέλλου υπέρ του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Αφού ασχοληθήκαμε με ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο κοινός νους για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ας ασχοληθούμε και λίγο με την ουσία του πράγματος που δεν είναι άλλη από αυτό που αναμένεται να δούμε το Σάββατο το απόγευμα στο ΟΑΚΑ.

Ουσιαστικά, το δικαίωμα για ανάλυση το δίνουν οι δύο αντίπαλοι οι οποίοι κακά τα ψέματα, έχουν μία πολύ διαφορετική χρονιά.

Από τη μία έχουμε τον ΠΑΟΚ που μέσω δηλώσεων του μεγαλομετόχου του ανέβασε ψηλά τον πήχη με πάτημα κυρίως την πρόσληψη Στέφενς, από την άλλη έχουμε το λαϊκό πρότζεκτ του Αναστασίου με τον Νταμπίζα το οποίο κατάφερε αν μη τι άλλο να παρουσιάσει ελάχιστες κρίσεις στη διάρκεια της σεζόν και αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί επιτυχία.

Ο ΠΑΟΚ του Στέφενς απέτυχε να κερδίσει έστω ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι και η μοναδική φορά που θα μπορούσε να πει κανείς πως το κατάφερε, ήταν στον αγώνα των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο. Αν και ο Παναθηναϊκός τότε ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο και χωρίς ισορροπία σαν ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός του Αναστασίου, πέτυχε πολλά περισσότερα από αυτά που περίμεναν όλοι, εκμεταλλευόμενος την χρονιά που ο πήχης ξεκίνησε χαμηλά. Ίσως είναι και η μοναδική, γιατί από μόνος του τον ανέβασε. Από του χρόνου ίσως και να μην έχει αυτή την αβάντα.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, παίζει ο ΠΑΟΚ που παλεύει να βρει μία ταυτότητα και ο Παναθηναϊκός που είναι στο αγωνιστικό του πικ.

Στην εποχή Γεωργιάδη ο ΠΑΟΚ είναι περισσότερο ομάδα από πριν και αν δεν είχε τις τιμωρίες των τριών θα ήταν φαβορί. Ο Μάνταλος, έφερε ισορροπία στον τελικό με τις δύο τουλάχιστον άδικες ενέργειές του.

Ουσιαστικά, ο Μάνταλος αναγκάζει τον ΓΧ να δώσει έμφαση στο αμυντικό παιχνίδι. Όταν έχει αφήσει εκτός των δύο βασικά 8άρια και τον πρώτο σκόρερ, αυτός είναι μονόδρομος.

Και ο ΓΧ, το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει σύμφωνα με τη δική μου λογική, είναι να ακυρώσει την ορμή που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα των αγώνων.

Έχω παρατηρήσει πως αν ο Παναθηναϊκός δει πως δεν του βγαίνει το επιθετικό παιχνίδι, παίρνει κοροϊδίστικα ρίσκα και χάνει την ισορροπία του. Και αυτό οφείλει να κάνει ο ΠΑΟΚ με ατού τους τέσσερις στην άμυνα.

Όλο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην επίθεση, είναι οι παραπλανητικές και πανέξυπνες κινήσεις του Μπεργκ που δίνουν διαδρόμους στα 8άρια του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρήγματα.

Το γεγονός πως οι πλάγιοι μπακ του ΠΑΟΚ δεν έχουν να ασχοληθούν με εξτρέμ στον ρόμβο του Παναθηναϊκού, δίνει την ευχέρεια στους παίκτες του Γεωργιάδη να μη παρασύρονται από το παιχνίδι του Μπεργκ. Δεν χρειάζεται να τον ακολουθούν τα στόπερ, ας τον παίρνουν τα μπακ.

Σε γενικές γραμμές, ο Παναθηναϊκός δεν έχει εναλλακτικό πλάνο αν κάτι δεν του πάει καλά. Και εκεί είναι το κλειδί.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΑΟΚ θα έχει δύο χαφ στον άξονα και πολλά τρεξίματα όπως ο Κάτσε και ο Λάζαρ και σύμφωνα με το σχήμα που θα επιλεγεί νομίζω πως και οι υπόλοιποι χαφ και πλάγιοι, θα είναι αθλητικοί. Και για αυτόν τον λόγο δίνω προβάδισμα στον Κίτσιου.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν βλέπω Λούκας στη πλευρά, λόγω Νάνο, άρα μέσα από τις προσθαφαιρέσεις ο ΠΑΟΚ λογικά θα πάει σε 4-2-3-1 με τον Ισπανό – αν παίξει – σε ελεύθερο ρόλο στον άξονα.

Ο Στοχ με τον Σάλπι είναι σίγουρα ενδεκαδάτοι, με τον τελευταίο στη κορυφή της επίθεσης.

Η βασική αδυναμία του Παναθηναϊκού είναι η διαχείριση ενός αγώνα που δεν του βγαίνει. Εκεί, χάνει την ισορροπία του, δεν έχει καθαρό μυαλό και λειτουργεί σπασμωδικά.

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που από τη στιγμή που κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στους αγώνες με τον Ολυμπιακό, μπορείς να πεις πως έχει πάρει μάστερ προσαρμογής.

Και σε αυτό το στοιχείο πρέπει να ποντάρει ο ΠΑΟΚ ο οποίος πρέπει να μπει μυαλωμένος στο γήπεδο με ξεκάθαρο πλάνο. Χωρίς υπερβολές και ρίσκα. Με στόχο να δημιουργήσει έστω τις φάσεις που θα αγχώσουν τον Παναθηναϊκό και το πλάνο του.

Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ υπερτερεί σε δύναμη και εμπειρία, ο Παναθηναϊκός σε πλάνο και αυτοματισμούς.

Πάμε στο ατομικό κομμάτι, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έχει τον ξεκάθαρο ηγέτη που ονομάζεται Μπεγκ και ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς εν δυνάμει.

Θα είναι ο Σάλπι που ως αρχηγός καλείται να εξιλεωθεί στα μάτια όσων των κατηγόρησαν που πήγε στον Παναθηναϊκό;

Θα είναι ο Στοχ που σε ένα καλό μομέντουμ του, αναζητά μία εμφάνιση που θα σβήσει την κακή του σεζόν;

Θα είναι ο Λούκας που δεν έχει μετρήσει καλό μεγάλο παιχνίδι ακόμη; Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Αυτό που μπορεί να πει σίγουρα κάποιος, είναι πως πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι με πολλά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν εκεί που πρέπει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Κόλκας
Σταύρος Κόλκας

O Σταύρος Κόλκας γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1975 στην Φωκίωνος Νέγρη όπου και έζησε με τους γονείς του μέχρι και το 1980 όταν και η μητέρα του Βούλα Σαββίδη αποφάσισε να δώσει βάρος στο παιδί της αφήνοντας στην άκρη την καριέρα της δίπλα στον Μάνο Χατζηδάκη του οποίου ήταν μία εκ των μουσών της (του) τραγουδώντας τα περίφημα Πέριξ, τη νομιμοποίηση ουσιαστικά του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Βαγγέλης οπαδός του ΠΑΟΚ, ο θείος του Αχιλλέας παίκτης του ΠΑΟΚ, στην οικογένεια δεν υπήρχαν περιθώρια να γίνει κάτι άλλο παρά την γέννησή του στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ ήταν μία από τις πρώτες λέξεις της ζωής του.
Ο πατέρας του πρώην ποδοσφαιριστής τον έπαιρνε στο γήπεδο από μικρός. Έπαιξε στον Παύλο Μελά της Σταυρούπολης από 6 χρονών και μέχρι τα 14 ήταν αρχηγός στο προπαιδικό και το παιδικό. Μετακόμισε ξανά στον Χολαργό, όπου και αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στον τοπικό ΟΦΧ φτάνοντας μέχρι και την αντρική ομάδα. Όμως τον κέρδισε ο χουλιγκανισμός.

Με όνειρό του να γίνει παίκτης ή δημοσιογράφος του ΠΑΟΚ, τα όσα έπρεπε να στερηθεί για να γίνει το πρώτο δεν ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Ακόμη και όταν οι φίλοι του είχαν το μυαλό του στο κοπροσκύλιασμα αυτός πήγε στη σχολή δημοσιογραφίας. Ακολούθησε ο στρατός και μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί βοήθησε για να βγει η εφημερίδα της Θύρα 4 της οποίας ήταν μέλος όμως μετά ήρθε η πρώτη ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά. Άνοιξε η εφημερίδα Μέτροσπορτ. Για δύο χρόνια κάθισε σε αυτή όμως ήρθε σε ρήξη με τον διευθυντή της. Ακολούθησε η αθλητική Βορείου Ελλάδος, τα Σπορ του Βορρά, όπως και όλα τα ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μέχρι που εμφανίστηκε η SportDay και το ραδιόφωνό της όπου και ανέδειξε τη δυναμική του.
Του ανήκει ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας που είχε η εφημερίδα Εξέδρα με διευθυντή τον Βασίλη Σαμπράκο, ενώ ήταν και από τους πρώτους ΠΑΟΚτσήδες ρεπόρτερ που ξέφυγαν από τη γραμμή της …συμπρωτεύουσας, της μιζέρια και του παθητικού ρεπορτάζ.
Σήμερα, έχει εμπλοκή στην ιστοσελίδα PAOK24, και συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό Libero107,4 της Θεσσαλονίκης στον οποίο έχει ενημερωτική εκπομπή για θέματα του ΠΑΟΚ με συμπαρουσιαστή τον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου. Η εκπομπή ξεκινά στις 13.00 για να καταφέρει να ξυπνήσει και ολοκληρώνεται στις 15.00