Σταφυλίδης: «Χρονιά-μάθημα στη Λεβερκούζεν!»

Θάνος Σαρρής
Σταφυλίδης: «Χρονιά-μάθημα στη Λεβερκούζεν!»

bet365

Ο Κώστας Σταφυλίδης μιλάει στο gazzetta.gr για την πρώτη του χρονιά στη Λεβερκούζεν, για τα προβλήματα που συνάντησε και φυσικά για τον ΠΑΟΚ!

Όταν μια ομάδα με τη λογική των περισσότερων κλαμπ της Γερμανίας αποκτά έναν 18χρονο ποδοσφαιριστή, συμφωνώντας να τον αφήσει στο σύλλογό του και για την επόμενη χρονιά, είναι δεδομένο ότι πιστεύει πολύ στο ταλέντο και την εξέλιξή του. Έτσι έγινε και με τον Κώστα Σταφυλίδη, ο οποίος φέτος, μετά από έναν ακόμα χρόνο στον ΠΑΟΚ ως δανεικός από τις «ασπιρίνες», έκανε το βήμα για τη Μπουντεσλίγκα.

Ο νεαρός μπακ, ο οποίος έχει ήδη χριστεί διεθνής, στο ξεκίνημα τα βρήκε σκούρα, με αποτέλεσμα φέτος να έχει παίξει μόλις μία φορά, απέναντι στη Νυρεμβέργη. Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Το ταλέντο του, άλλωστε, μπορεί να τον οδηγήσει ψηλά. Ο Σταφυλίδης μιλάει με ειλικρίνια στο gazzetta.gr για το φετινό μάθημα της Μπουντεσλίγκα, στέλνει τις ευχές του στον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του, μιλάει για όσους τον πλήγωσαν στην Ελλάδα, καθώς και για τα όνειρά του!

Κώστα, αλλαγή προπονητή λίγο πριν το τέλος της χρονιάς στη Λεβερκούζεν. Με τον Σάσα Λεβαντόφσκι τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι με τον Χίπια;

«Πάντα η αλλαγή προπονητή είναι καλή για τους παίκτες που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής, αλλά όπως είπατε έμειναν ελάχιστες αγωνιστικές οπότε δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει και πολλά».

Τι έγινε και η εικόνα της ομάδας άλλαξε έτσι προς το χειρότερο;

«κάναμε ένα πολύ καλό πρώτο γύρο, είχαμε μικρή διαφορά από την τέταρτη και πέμπτη θέση, αλλά δεν ξέρω τι να πω. Ίσως είναι η κούραση κάποιων παικτών που αποτελούν σημαντικές μονάδες, ίσως όλη η ομάδα είναι κουρασμένη. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ και αυτοί που παρακολουθούν Μπουντεσλίγκα γενικά, είναι ότι έπαιζαν 12-13 άτομα όλη τη χρονιά. Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Δεν είμαι και ο αρμόδιος για να κρίνω, η δική μου άποψη όμως αυτή είναι, ότι ίσως φταίει η κούραση».

Είχες δηλώσει ότι τον Ιανουάριο ίσως έψαχνες άλλη ομάδα για να φύγεις. Τελικά δεν σε άφησαν. Άλλαξε κάτι;

«Είναι δύσκολο να πω. Δεν ξέρω πραγματικά τι μπορούσα να κάνω καλύτερα. Και κάποιες συζητήσεις που έκανα να πάω δανεικός για κάποιο χρονικό διάστημα για να παίξω, γιατί για έξι μήνες δεν είχα συμμετοχές και ήθελα να παίζω, δεν προχώρησαν. Μου είπαν να μείνω και έμεινα. Πήγα κανονικά στη χειμερινή προετοιμασία και έδειξα καλό πρόσωπο. Έκανα κάποιους να ασχοληθούν περισότερο μαζί μου γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή... τίποτα. Και μετά τον τραυματισμό του βασικού μπακ μας πάλι δεν με εμπιστεύτηκαν. Έπεσε η ψυχολογία μου και απογοητεύτηκα, γιατί όταν κάνω τα πάντα και δεν παίρνω τίποτα, δεν είναι και το καλύτερο. Είχα και ένα πρόβλημα στη μέση μου και πιστεύω τελείωσε η χρονιά».

Σοβαρό πρόβλημα;

«Πριν 3-4 χρόνια είχα ένα θέμα και έκατσα μια σεζον έξω, αλλά τώρα δεν νομίζω ότι είναι τόσο σοβαρό, έχω κάνει προπονήσεις και νιώθω καλά».

Ακούστηκαν πάντως κάποιες φήμες και για ενδιαφέρον από Ελλάδα...

«Δεν ασχολούμαι με αυτά...»

Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς στους ρυθμούς προπόνησης;

«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για μένα, όπως και για τους περισσότερους παίκτες που φεύγουν από την Ελλάδα για να πάνε σε ένα υψηλότερο πρωτάθλημα. Αλλά τους πρώτους τρεις μήνες ήμουν... για διώξιμο! Δεν μπορούσα καθόλου, το αναγνώριζα αυτό και προσπαθούσαμε με τον προπονητή μου να βρούμε λύση, έλεγα ότι δεν μπορώ να παίξω. Δεν αισθανόμουν άσχημα που μου έλεγαν "καλύτερα να παίξεις για τη β' ομάδα για να έχεις παιχνίδια και να βελτιώνεσαι". Έκανα τις προπονήσεις και έπαιζα με τη β' ομάδα. Γιατί όντως δεν μπορούσα να παίξω. Όπως σας το λέω. Έκανα το 1/3 της προπόνησης και ένιωθα να κάνω αγγαρεία μετά, στεκόμουν εκεί απλά για να είμαστε τα άτομα που πρέπει. Μετά από εκείνο το χρονικό διάστημα ένιωθα να ανεβαίνω. Ήρθα στο ίδιο επίπεδο και από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι να πω, δεν μου μίλησε κανείς, δεν μου είπαν τίποτα..».

Ας τα δούμε αναλυτικά. Ο Γκουαρδάδο έχει ρήτρα 8 εκατομμυρίων και δεν φαίνεται ότι θα τον κρατήσει η Λεβερκούζεν. Ο Μπένις είναι βασικός και από εκεί και πέρα έπαιζε ο Τσαν αριστερό μπακ, παρότι δεν είναι η θέση του. Ακούγεται ότι ίσως πάρουν κι άλλον μπακ. Εσένα σε έχουν ενημερώσει για το μέλλον σου;

«Από τις λίγες συζητήσεις που έχω κάνει μου είπαν ότι δεν θα φύγω, θα κάτσω εδώ. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά μου είπαν ότι θα μείνω. Δείχνουν να με πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι και θα κάνω τα πάντα για να τους ευχαριστήσω και να νοιώθουν περήφανοι που με πίστεψαν. Νομίζω ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από αυτή που πέρασε, γιατί ξέρω πως να το χειριστώ καλύτερα. Αυτή τη χρονιά, όταν τη σκέφτομαι επιπόλαια την θεωρώ πολύ κακή ποδοσφαιρικά. Αλλά όταν το σκεφτώ πιο ήρεμα θεωρώ ότι ήταν ένα μάθημα, γιατί βλέπω καλύτερα τα πράγματα τώρα, είμαι περισσότερο επαγγελματίας. Δεν θέλω να πω ότι δεν ήμουν πριν, απλά στην αρχή θα μπορούσα να κάνω λίγο περισσότερα. Πιστεύω ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι καλύτερη. Πιστεύω στον εαυτό μου και ότι θα παίξω. Δεν λέω ότι είμαι κανένας παικταράς και δεν υπάρχουν άλλοι καλύτεροι, απλά βλέπω ότι πιστεύουν σε μένα».

Πάντως είσαι και σε ένα πρωτάθλημα που συνεχώς ανεβαίνει επίπεδο σε όλους τους τομείς...

«Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τη Μπάγερν, τη Ντόρτμουντ, τη Σάλκε, αλλά και άλλες ομάδες να έχουν ανέβει πολύ, έχουν δώσει πιο πολλή βάση και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη συνολική νοοτροπία. Πλέον η Μπουντεσλίγκα είναι μαζί με την Πρέμιερ Λιγκ τα δύο καλύτερα πρωταθλήματα και τα πιο ανταγωνιστικά. Μπορεί να νικήσει ο πρώτος τον τελευταίο και έχουμε δει απίστευτες ανατροπές. Και είναι ένα πρωτάθλημα που ευχαριστιέσαι να το βλέπεις».

Τελικά, ταιριάζει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

«Πιστεύω πως ναι, ειδικότερα στους αμυντικούς. Βλέπουμε τον Κυριάκο, τον Παπασταθόπουλο και άλλους που βγάζουν ένα πάθος στο παιχνίδι τους και έναν εγωισμό, έναν αντρισμό να το πω. Και ιδιαίτερα για τους αμυντικογενείς είναι πολύ καλό αυτό. Το πρωτάθλημα είναι δυνατό και γρήγορο, έχει πίεση και σε κάνει καλύτερο ποδοσφαιριστή».

Ας αλλάξουμε θέμα. Πρόσφατα ο ΠΑΟΚ συμπλήρωσε 88 χρόνια ιστορίας. Τι θα ήθελες να του ευχηθείς;

«Μακάρι μέχρι να τελειώσει ο κόσμος να υπάρχει αυτή η ομάδα και να δίνει χαρά στους ανθρώπους που τη βλέπουν και την αγαπούν όσο τίποτε άλλο. Μακάρι τα επόμενα χρόνια να κερδίσει όσο πιο πολλούς τίτλους μπορεί για να κάνει χαρούμενο αυτόν τον κόσμο που τρέχει και αγωνίζεται. Μακάρι, για τα επόμενα χρόνια να είναι πρώτοι σε όλους τους τομείς και στην ομάδα και στη διοίκηση».

Υπάρχουν πολλοί τρομερά ταλαντούχοι παίκτες, όπως εσύ, που έχουν βγει από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Υπάρχει κάοποιο μυστικό για αυτό;

«Εγώ ήμουν από 11 ετών στην ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια δεν ήταν τόσο καλά. Ελάχιστοι προπονητές δούλευαν σωστά. Εγώ είδα μεγάλη διαφορά από την ώρα που ήρθε ο κύριος Ελευθεριάδης και προσπάθησε να αλλάξει πολλά πράγματα. Μας έφερε ψυχολόγο, έκανε διάφορες ασκήσεις πάνω στον τομέα του και γενικά προσπάθειες να μας κάνει καλύτερους εμάς και γενικότερα το σύλλογο. Βλέπουμε αυτή τη δουλειά να συνεχίζεται και αρκετούς παίκτες να έχουν βγει. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και αυτό είναι καλό για τον ΠΑΟΚ».

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη στην Ελλάδα;

«Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα αλλάξει πολλά πράγματα σε βάθος χρόνου. Αλλά για να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά πρέπει να αλλάξουν και οι ομάδες του και να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό. Σε βάθος χρόνου πιστεύω θα ξαναγινουμε ένα δυνατό πρωτάθλημα που θα αξίζει να το παρακολουθήσεις».

Αν δεν κάνω λάθος έχεις το tattoo του Ντε Ρόσι που έχει το χαρακτηριστικό σήμα με το τρίγωνο και έναν ποδοσφαιριστή να κάνει τάκλιν (σ.σ δείτε την εικόνα). Λόγω του παίκτη, ή λόγω του tattoo αυτού καθεαυτού;

«Και τα δύο! Ο Ντε Ρόσι είναι ένα ποδοσφαιρικό είδωλο για μένα, τον θαυμάζω πολύ. Μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι σκληρός, δυναμικός και πραγματικός αρχηγός. Και όπως λέει και το tattoo απαγορεύεται να περάσουν και οι δύο! Ή η μπάλα, η ο παίκτης. Εκφράζει μια δυναμική όταν το είδα και αποφάσισα να το κάνω και εγώ».

Στον ελέυθερο χρόνο σου τι κάνεις;

«Γνώρισα κάποια παιδιά εδώ, αλλά δόξα τω θεώ έχω τον Μαλεζά και τον Γιαννιώτα και κάνουμε παρέα. Τρώμε μαζί, μιλάμε και μας φεύγει και ένα βάρος, αφού συζητάμε κάποια προβλήματα που έχουμε. Κατά τα άλλα στη Γερμανία είσαι για το ποδόσφαιρο 100%, τα άλλα σπάνια θα τα βρεις. Μετά από 8-9 ώρες στο προπονητικό κέντρο δεν έχεις καν διάθεση. Εδώ είναι κανονικά δουλειά, οκτάωρο! Είναι καλό όμως για τους ποδοσφαιριστές. Ευχαριστιέσαι το ποδόσφαιρο».

Έχεις παράπονα από κάποιους στην Ελλάδα;

«Έχω παράπονα με κάποιους... χασομέρηδες. Το έχουμε αυτό σαν λαός να προσπαθούμε να κάνουμε κακό σε κάποιους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό. Δεν μιλάω μόνο για μένα, αλλά για αρκετούς ποδοσφαιριστές. Το μόνο που κάνουν κάποιοι είναι να κατακρίνουν τις προσπάθειές μας. Λες και εμάς μας τα χάρισε κανείς. Βγαίνουν κάποιοι και μας ξεφτιλίζουν, για αυτούς μιλάω και τους χαρακτηρίζω... ήπια χασομέρηδες. Να κοιτάξουν πάνω και να μου πουν τι βλέπουν...»

Η Γερμανία είναι μια χώρα που θα ήθελες να... μονιμοποιηθείς ποδοσφαιρικά ή θα ήθελες να δοκιμάσεις κι αλλού;

«Μακάρι να κάτσω όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται εδώ, γιατί βλέπω ένα υψηλό επίπεδο, με σέβονται όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Εδώ είναι πρώτα ο ποδοσφαιριστής και μετά όλοι οι άλλοι. Σε βοηθούν, σε ρωτάνε για όλα και προσπαθούν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ, για να πω την αλήθεια, αν με αξιώσει ο Θεός θα ήθελα κάποια στιγμή να παίξω στην Πρέμιερ Λιγκ».

Υπάρχει ο σύλλογος-όνειρο; Έχεις μια ομάδα που από μικρός ήθελες να φορέσεις τη φανέλα του;

«Έχω μία, να πω την αλήθεια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι για μένα ένα όνειρο τεράστιο. Την αγαπούσα μικρός, την έβλεπα, αλλά δεν θα πω ψέμματα. Και η Λίβερπουλ είναι ένα τεράστιο κλαμπ, δεν νομίζω ότι υπάρχει παίκτης που δεν θα ήθελε εκεί. Δεν θα με χαλούσε μία από τις δύο!»

Όνειρο είναι και η καθιέρωση στην Εθνική;

«Αυτός είναι ο στόχος όλων των ποδοσφαιριστών, να γίνουν οι βασικοί παίκτες αυτής της ομάδας. Όλα καλά και ωραία, αλλά εδώ μιλάμε για την ομάδα της χώρας και είναι πάνω από όλα το να αγωνίζεσαι για αυτή. Μόνο και μόνο που φοράς αυτή τη φανέλα ανατριχιάζεις. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, μέσα από τη δουλειά μπορεί να συμβεί αυτό και από εκεί και πέρα είναι άλλοι αρμόδιοι να κρίνουν».

Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν η ομάδα των Ελπίδων. Κάνατε μια φοβερή ανατροπή με την Τουρκία...

«Αυτή η ομάδα πάντα το έχει. Πάντα ήταν έτσι. Δεν παρατάμε ποτέ τίποτα. Δύο παιχνίδια μας έμειναν, πρέπει να τα νικήσουμε και θα το κάνουμε. Δεν περνάει καν από το μυαλό μας ότι θα χάσουμε. Θα είναι δύσκολα μεν, αλλά δεν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία. Θα κάνουμε το καλύτερο και πιστεύω θα βγούμε πρώτοι».

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα