Φιορεντίνα - Γιουβέντους 0-1

Φιορεντίνα - Γιουβέντους 0-1

bet365

Το τρομερό φάουλ του Πίρλο έκρινε τον ιταλικό εμφύλιο, με την Γιουβέντους να αποκλείει την Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» (0-1).

Ηταν το ματς της 25ετίας για την Φιορεντίνα, οι οπαδοί της οποίας περίμεναν υπομονετικά να πάρουν εκδίκηση για τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1990. Ηταν, όμως, θέμα υπερηφάνειας και για τη Γιουβέντους, παρά τα όσα λέει για τους... 100 βαθμούς στο πρωτάθλημα, με τον Αντόνιο Κόντε να παρατάσσει ουσιαστικά κανονική 11άδα (μοναδική εξαίρεση οι Κάσερες, Ισλα).

Το ματς, με τους τιφόζι να δημιουργούν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, άρχισε με τους γηπεδούχους να μπαίνουν φουριόζοι και στο 2' πλησίασαν στο γκολ με τον Γκόμες αλλά αστόχησε στο τετ α τετ. Οι «βιόλα» ήθελαν το γρήγορο γκολ που θα τους έδινε σοβαρό ψυχολογικό πλεονέκτημα για τη συνέχεια αλλά μετά το 20' οι Μπιανκονέρι ισορρόπησαν την κατάσταση και απάντησαν στις ευκαιρίες, με αυτή του Πογκμπά (22'). Οι Τορινέζοι πήραν την κατοχή της μπάλας αλλά δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά κενό χώρο ενώ είχαν και τον Βιντάλ σε κακή μέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα επιθετικά καθήκοντα του.

Το ματς είχε πάθος και κάποια καλά μαρκαρίσματα αλλά είχε και πολύ άγχος, με συνέπεια τα λάθη να γίνονται εύκολα. Σε ένα από αυτά, από τον Κιελίνι, ο Ιλισιτς βγήκε σε θέση βολής στο 39' αλλά τελείωσε άσχημα τη φάση, τελευταία καλή του πρώτου μέρους, με τις δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια χωρίς γκολ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με αναγκαστική αλλαγή για την Φιορεντίνα καθώς ο Πιζάρο ένιωσε ενοχλήσεις και άφησε τη θέση του στον Αμπροζίνι. Αυτό, προφανώς, επηρέασε το παιχνίδι των Τοσκανών, με τους Τορινέζους να παίρνουν την κατοχή της μπάλας και να ελέγχουν το παιχνίδι. Στην ομάδα του Κόντε, όμως, δεν έφτανε απλά ο έλεγχος. Ηθελε οπωσδήποτε γκολ και το άγγιξε στο 59', όταν ο Ισλα σέντραρε ωραία και ο Βιντάλ πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά αλλά αστόχησε.

Ο Βιντσέντσο Μοντέλα έβγαλε τον Γκόμες για να βάλει τον Μάτρι και η Γιουβέντους ήταν συνεχώς μπροστά ψάχνοντας το γκολ. Ευκαιρία ήταν δύσκολο να κάνει καθώς οι γηπεδούχοι αμύνονταν σωστά αλλά το φάουλ που κέρδισε ο Γιορέντε από τον Γκονσάλο, που είδε και δεύτερη κίτρινη κάρτα αφήνοντας την Φιορεντίνα με 10, έκανε τη διαφορά. Για την ακρίβεια, αυτός που την έκανε ήταν ο Πίρλο ο οποίος με τρομερή εκτέλεση στο 71' κάρφωσε την μπάλα στο παραθυράκι του Νέτο (0-1). Εχοντας προβάδισμα, παίκτη παραπάνω και αυτοπεποίθηση, η Γιουβέντους ήλεγξε στη συνέχεια πλήρως τον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που δεν είχε πλέον το κουράγιο για να κυνηγήσει κάτι. Οι Μπιανκονέρι, αντιθέτως, κυνήγησαν το δεύτερο γκολ που θα τελείωνε οριστικά την πρόκριση αλλά οι Γιορέντε και Βιντάλ έχασαν τεράστιες ευκαιρίες με κεφαλιές από κοντά. Μικρό το κακό για την Γιούβε, που είναι πλέον στους «8» του Europa League και μάλλον το πιο ισχυρό φαβορί για το τρόπαιο.

«Κηδεία» στο «Σαν Πάολο»
Η Νάπολι ήταν καλύτερη, κατάφερε να ισοφαρίσει νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα με την Πόρτο (1-0), όμως οι Δράκοι έφυγαν με το 2-2 και την πρόκριση στους «8» από το «Σαν Πάολο» που ήταν γεμάτο με 55.000 θεατές. Αφού δεν μπόρεσαν ουσιαστικά ποτέ να είναι διεκδικητές του Scudetto οι Παρτενοπέι είχαν σαν... κρυφό στόχο τον τελικό που γίνεται στο γήπεδο της Γιουβέντους όμως τα όποια όνειρα τελείωσαν άδοξα και πολύ νωρίς. Με φόρα μπήκαν στο ματς οι Ιταλοί και είχαν ευκαιρίες με Ινσίνιε (6'), Ενρίκε (14') και τελικά το γκολ δεν άργησε να έρθει. Ο Ιγουαΐν έφυγε στην κόντρα και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Πάντεφ που με πλασέ με τη μία έκανε το 1-0. Η Πόρτο φάνηκε μόνο στο 33' με την κεφαλιά του Τζάκσον Μαρτίνες με τους Μέρτενς (38'), Ινσίνιε (40') να έχουν καλές φάσεις πριν το ημίχρονο.

Οπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στην επανάληψη οι Ναπολιτάνοι μπήκαν δυνατά και βρέθηκαν κοντά στο γκολ, όμως Πάντεφ (51'), Ιγουαΐν (59') και Μέρτενς (68') δεν μπόρεσαν να δώσουν σκορ πρόκρισης στην ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να διεκδικήσει τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο με τέταρτη διαφορετική ομάδα. Στο 69' η Πόρτο έκανε την... κηδεία. Ο Ζιλάς -που είχε μπει αλλαγή έφυγε στο όριο και με πλασέ έκανε το 1-1, στο 72' οι Δράκοι είχαν δοκάρι με τον Ντεφούρ και τελικά πήραν προβάδισμα με τον Κουαρέσμα (76') οποίος απέφυγε δύο αντιπάλους και με το αριστερό τίναξε τα δίχτυα του Ρέινα (1-2). Το μόνο που έκανε η Νάπολι ήταν να σώσει την εικόνα της με το τελικό 2-2 που έκανε ο Ντούβαν Ζαπάτα στο 92'.

Με... ζόρι η Μπενφίκα!
Η Μπενφίκα αγχώθηκε, είδε την Τότεναμ να την απειλεί μέχρι τις καθυστερήσεις, αλλά το πέναλτι του Σάντρο στον Λίμα έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες των Λονδρέζων και το 2-2 έστειλε στα προημιτελικά της διοργάνωσης τους Πορτογάλους. Εξάλλου, τα θεμέλια είχαν μπει στο Λονδίνο, όταν και οι «αετοί» είχαν επικρατήσει 3-1, με τον επαναληπτικό να διεξάγεται στην… κόντρα του Ζεσούς με τον Σέργουντ! Πολύ κακό το πρώτο ημίωρο, οι δυο ομάδες δεν έβρισκαν λύσεις και μοναδική φάση, αυτή του Σολδάδο στο 17'. Η Μπενφίκα στο 35' και στην πρώτη καλή ευκαιρία του ματς κατάφερε να ανοίξει το σκορ με κεφαλιά του Γκαράι! Στο β' μέρος η Τότεναμ τα έπαιξε όλα για όλα, ανέβασε απόδοση, ρίσκαρε και με πρωταγωνιστή τον Τσαντλί έβαλε πολύ δύσκολα στους Πορτογάλους. Δυο γκολ στο 78' και το 79' έβαλαν την Τότεναμ σε θέση οδηγού και ζητούσε ακόμα ένα τέρμα για να στείλει το ματς στην παράταση. Μάλιστα, ζήτησε και πέναλτι σε ανατροπή του Κέιν, χωρίς όμως να δοθεί! Οι Λονδρέζοι πίεσαν ασφυκτικά, Σίγκουρντσον και Κέιν έχασαν καλές ευκαιρίες και... τιμωρήθηκαν. Ο Σάντρο ανέτρεψε τον Λίμα και ο ίδιος από την άσπρη βούλα πέτυχε το 2-2 και έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά!

Eπεισοδιακή πρόκριση με ανατροπή!

Ο πιο επεισοδιακός αγώνας της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ έληξε με αποτέλεσμα που δεν... βολεύει την Ελλάδα. Η Βασιλεία κόντρα στα προγνωστικά, πέρασε από την Αυστρία επικρατώντας 2-1 της Σάλτσμπουργκ και πλέον βρίσκεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το 0-0 στην Ελβετία, έδινε προβάδισμα στους «Ταύρους», η αποβολή του Σούτσι στο 9' και το γκολ του Σοριάνο στο 22' έφεραν τους Αυστριακούς μια ανάσα από την πρόκριση, ωστόσο λογάριαζαν χωρίς την εμπειρία των Ελβετών. Σε ματς που πήγε να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας αντικειμένου που πετάχθηκε από τους οπαδούς της Βασιλείας - διακόπηκε για λίγα λεπτά- οι φιλοξενούμενοι είχαν τις απαντήσεις. Ο Στρέλερ στο 50'΄και ο Σάουρο στο 60' έκαναν την ολική ανατροπή, σπάζοντας το αήττητο της Σάλτσμπουργκ. Η Βασιλεία άντεξε την πίεση, οι γηπεδούχοι τελείωσαν με δέκα λόγω αποβολής του Αλαν στο 86' και θα θυμούνται τις 8 διαδοχικές νίκες που έκαναν στη διοργάνωση... Οι Ελβετοί είναι στα προημιτελικά και... πιέζουν την Ελλάδα στη σχετική βαθμολογία.

Μοιραίος ο Τεκλ, δύσκολα η Λυών
Το 4-1 στη Γαλλία έδιναν στη Λυών τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης, ενώ το γκολ του Γκομίς στις καθυστερήσεις του α' μέρους της σφράγιζαν το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Ωστόσο, η Πλζεν... φρόντισε να κάνει δύσκολη τη ζωή των Γάλλων! Ο Κόλαρ στο 60' ισοφάρισε 1-1 και δυο λεπτά αργότερα ο Τεκλ πέτυχε το 2-1. Η πίεση των Τσέχων έγινε ασφυκτική και στο 70' κέρδισαν πέναλτι. Ο Τεκλ ανέλαβε την εκτέλεση, αστόχησε και μαζί... διέλυσε τα όποια όνειρα της ομάδας του για πρόκριση!

Χαλαρά η Βαλένθια!
Το 3-0 στη Βουλγαρία έδινε στη Βαλένθια το εισιτήριο για τη φάση των «8» και ο επαναληπτικός με τη Λουντογκόρετς ήταν... τυπική διαδικασία! Οι «Νυχτερίδες» με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του, είχαν τον απόλυτο έλεγχο, πίεσαν και έχασαν ευκαιρίες. Ωστόσο, κατάφεραν να πάρουν και τη νίκη γοήτρου, με γκολ του Πάκο στο 59',. Η Βαλένθια με δυο νίκες έριξε στο καναβάτσο την έκπληξη της διοργάνωσης και πήρε πολύ εύκολη πρόκριση!

Εκδίκηση από τη... βούλα η Σεβίλλη!

Το 0-2 του πρώτου αγώνα για τη Μπέτις μέσα στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» την έφερνε με το 1,5 πόδι στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και σε μία σπουδαία πρόκριση -και- γοήτρου απέναντι στη μισητή συμπολίτισσα. Η Σεβίλλη ωστόσο μπήκε από νωρίς στον επαναληπτικό αποφασισμένη για τη μεγάλη ανατροπή, με τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγες κάνει το 0-1 από το 20', μετά την ασίστ του Αλμπέρτο Μορένο. Το ένα γκολ φυσικά δεν έφτανε στο συγκρότημα του Ουνάι Έμερι κι ο Μπακά ήταν αυτός που φρόντισε για να επέλθει η πλήρης ισορροπία στο θέμα της πρόκρισης, όταν στο 75' έκανε το 0-2 και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα.

Μέχρι τη λήξη του 90λεπτου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, όπως επίσης και στο έξτρα μισάωρο της παράτασης, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους από την άσπρη βούλα. Εκεί δεν άρχισαν καλά τα πράγματα για τη Σεβίλλη, καθώς στην πρώτη της προσπάθεια ο Αντάν έπιασε το σουτ του Βιτόλο. Ο επίλογος ωστόσο της ανήκε ολοκληωτικά, αφού μετά την απόκριση του Μπέτο στο πέναλτι του Ν'Ντιαγέ, ο Νόνο προσπάθησε να εκτελέσει α λα Πανένκα, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει ένα τραγικό σουτ, που δεν χρειάστηκε καν την επέμβαση του Πορτογάλου πορτιέρο για να πανηγυρίσει την μεγάλη πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης η Σεβίλλη.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα