Ο Ρομπέρτο, ο Φουστέρ κι η…Τσέλσι

Ο Ρομπέρτο, ο Φουστέρ κι η…Τσέλσι

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επικεντρώνει μέσα από το blog του στο gazzetta σε κάποια πράγματα λίγες ώρες πριν το τεράστιο αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Άλλη μία υπέρβαση καλείται λοιπόν απόψε να κάνει ο Ολυμπιακός. Μόνο που τώρα είναι η υπέρβαση της υπέρβασης: να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Αγγλίας!

Ένα καλό σημάδι; Οι αγγλικές ομάδες εδώ και μία τριετία στην Ευρώπη αποτυγχάνουν στα δύσκολα. Εκτός μίας: της Τσέλσι.

Φέτος, αν αποκλειστεί σήμερα κι η Γιουνάϊτεντ, θα είναι η μόνη αγγλική ομάδα στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ κι ενώ ήδη δεν θα υπάρχει καμία στους οκτώ του Γιουρόπα Λιγκ!

Πέρσι η Τσέλσι είχε φτάσει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ-και κέρδισε. Καμία άλλη αγγλική ομάδα δεν ήταν στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ η, στους 4 του Γιουρόπα Λιγκ!

Πρόπερσι η Τσέλσι είχε φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ-και κέρδισε. Καμία άλλη αγγλική ομάδα δεν ήταν στους 8 είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα Λιγκ!

Εξυπακούεται ότι μία αποστολή στο Όλντ Τράφορντ, έστω προάσπισης ενός 2-0, είναι πάντα πολύ δύσκολη για κάθε ελληνικό σύλλογο. Να θυμίσω ότι όλες τις φορές που πήγαν εκεί, είχαν ως καλύτερο αποτέλεσμα ήττες με δύο γκολ διαφορά (2-0, 3-1). Κι έγραψαν και 3-0 και 4-0 και 5-0. Ο μόνος παίκτης ελληνικής ομάδας που έχει σκοράρει είναι ο Καραγκούνης. Αν θυμάμαι καλά με ένα φάουλ.

Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός για να αποκλείσει τη Γιουνάϊτεντ θα πρέπει να παίξει όπως στη Λισσαβόνα! Αλλά επί 90 λεπτά! Όπως δηλαδή είχε παίξει με την Μπενφίκα στο α΄ ημίχρονο εκεί, να παίξει τώρα σε όλο το ματς. Όχι ότι δεν είχε παίξει αρκετά καλά και στο β΄ ημίχρονο, μέσα στην νεροποντή. Αλλά λόγω ακριβώς της νεροποντής έγινε στο β΄ημίχρονο παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Στο α΄ημίχρονο μπορούσες να κρίνεις ποδοσφαιρικά, από τακτική κλπ. Και σε εκείνο το διάστημα ο Ολυμπιακός πραγματικά ήταν ο καλύτερος φετινός εκτός έδρας Ολυμπιακός. Αν μπορεί να το κάνει το ίδιο πράγμα σε ολόκληρο το 90λεπτο-και να έχει την ευψυχία εκείνου του β΄ημιχρόνου της νεροποντής- πιστεύω θα περάσει.

Η Γιουνάϊτεντ δεν είναι καλύτερη της Μπενφίκα. Ούτε της Άρσεναλ της προηγούμενης τριετίας, την οποία ο Ολυμπιακός την επισκέφθηκε και τις τρεις χρονιές στο Λονδίνο και στάθηκε αξιοπρεπέστατα και τις τρεις (0-2 με το πρώτο γκολ στο 78’, 1-2 και 1-3 με το τρίτο γκολ στο 94’).

Για την ενδεκάδα οι σκέψεις είναι πολλές. Μία από αυτές αφορά τον Φουστέρ. Πάντοτε παίζει καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό δεν το περνάει έτσι ένας προπονητής. Από την άλλη, στις δύο πιο μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού μπήκε αλλαγή! Και στο 3-0 στις Βρυξέλλες και στο 2-0 επί της Γιουνάϊτεντ…

Έχω ένα ενδοιασμό λίγο για το ζευγάρι Σαλίνο-Γουέλμπεκ, αν ο Μόγες βάλει έξω αριστερά τον Γουέλμπεκ, που...κανονικά είναι σέντερ φορ. Ο Σαλίνο είναι μεγάλο παλικάρι κι από τους πιο σταθερούς παίκτες-καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Απλά όσο καλό άλμα κι αν έχει, η υψομετρική διαφορά πάντα παίζει ρόλο. Πάντως, γενικά ο Γουέλμπεκ κι αλλαγή να μπει, είναι επικίνδυνος κυνηγός.

Ο Φαν Πέρσι δεν είναι σε καλή κατάσταση-νιώθω ότι ο Μόγες θα ήθελε να τον αφήσει στον πάγκο και να έχει βασικό τον Γουέλμπεκ-αλλά είναι Φαν Πέρσι. Κι ο μοναδικός παίκτης του με πάνω από δύο γκολ στο ενεργητικό του μέσα στο 2014 (τέσσερα)! Κι έχει σκοράρει κατά του Ολυμπιακού, το κρίσιμο πρώτο, στο 78’, στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-0.

Ο Γκιγκς έχει να παίξει πολύ καιρό. Δεν ξέρω μήπως τον θυμήθηκαν επειδή είχε βάλει τρία συνολικά γκολ και στο Γιουνάϊτεντ-Ολυμπιακός 3-0 και στο Γιουνάϊτεντ-Ολυμπιακός 4-0 πριν 12-13 χρόνια!

Ο Μόγες για δεύτερη φορά στην καριέρα του επιχειρεί να ανατρέψει εις βάρος του 0-2 σε πρώτο εκτός έδρας ματς. Η προηγούμενη ήταν από τον πάγκο της Έβερτον το 2008 στους 16 του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Είχε κι η Έβερτον κερδίσει 2-0 τη Φιορεντίνα στη ρεβάνς, αλλά οι Ιταλοί πέρασαν στα πέναλτι!

Πιστεύω ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο για τον Ολυμπιακό η διαχείριση ακριβώς του σκορ του πρώτου αγώνα. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν περίμεναν στον Ολυμπιακό ένα 2-0 επί της Γιουνάϊτεντ. Ήρθε, όμως, το εκπληκτικό 2-0 (ο Μόγες το είχε χαρακτηρίσει «παράλογο»!) και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θέλει και «παιχνίδι μυαλού».

Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι έχει σκοράρει φέτος και στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια του στην Ευρώπη. Ένα γκολ μπορεί να σημάνει πολλά, αλλά όχι τα πάντα. Σε τέτοιο επίπεδο σιγουριά υπάρχει μόνο με το σφύριγμα της λήξης. Ο δε Ολλανδός διαιτητής Κάίπερς, όταν σφυρίζει στην Αγγλία φέρνει σκορ 4-1, 3-1, 4-1 και 1-3!

Στα τρία τελευταία παιχνίδια του στο Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή μετά τον τραυματισμό του Μήτρογλου στο Παρίσι, ο Ολυμπιακός λόγω συγκυριών έχει παίξει με τρεις διαφορετικούς σέντερ φορ! Με την Άντερλεχτ Σαβιόλα. Με τη Γιουνάϊτεντ εδώ Ολαίτάν. Και με τη Γιουνάϊτεντ έξω Βαλντέζ η, Κάμπελ!

Θεωρητικά, πάντως, κι η Γιουνάϊτεντ δεν είναι τόσο απλό να κάνει ένα 3-0 η, 4-1. Ο Ρούνεϊ μόλις τις προάλλες έβαλε το δεύτερό του γκολ εδώ κι ένα τρίμηνο. Στο ίδιο διάστημα ο Γιανγκ έχει βάλει ένα. Κι ο Γιανουζάϊ κανένα. Ο Βαλέντσια έχει να σκοράρει τέσσερις μήνες. Οι Φελαϊνί, Γκιγκς, Καγκάβα φέτος δεν έχουν ανοίξει καν λογαριασμό. Οι δε Κάρικ και Κλέβερλι έχουν από μόλις ένα γκολ όλη τη σεζόν. Ο Γουέλμπεκ επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στα γκολ μετά από δύο μήνες. Επικίνδυνοι στα στημένα είναι οι στόπερ Τζόουνς και Βίντιτς, αλλά κι ο αριστερός μπακ Εβρά!

Ο Ρομπέρτο στο πρώτο ματς δεν είχε χρειαστεί. Στις Βρυξέλλες ήταν ο ήρωας. Με την Μπενφίκα εδώ ήταν ο σούπερ μαν. Και στο Παρίσι πολύ καλός. Με κάθε αντίπαλο λοιπόν έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι. Αν και σήμερα είναι ανάλογα καλός-και γιατί να μην είναι- ο Ολυμπιακός θα έχει σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.