Οι εκπλήξεις του Γιουρόπα Λιγκ

Οι εκπλήξεις του Γιουρόπα Λιγκ

bet365

Στις 16 καλύτερες ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκονται μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και ομάδες-έκπληξη που εντυπωσιάζουν με τη μέχρι τώρα παρουσία τους.

Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Νάπολι, Πόρτο, Τότεναμ, Βαλένθια, Μπενφίκα, Σεβίλλη, Λυών δίνουν «λάμψη» στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ, όμως στους «16» βρίσκονται ομάδες με… ελαφρύτερη φανέλα, που όμως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα και κοιτούν στα μάτια τα μεγαθήρια της διοργάνωσης.


ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Μια παραμυθένια πόλη, με μια ομάδα-όνειρο. Χτισμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Σάλτσμπουργκ, εκτός από τον Μότσαρτ έχει έναν επιπλέον λόγο να υπερηφανεύεται. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την ομώνυμη ομάδα, που έχει τρελάνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Το 6 στα 6 στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2009-2010 μοιάζει μικρό μπροστά στα επιτεύγματα της φετινής ομάδας. Γιατί τότε οι αυστριακοί αποκλείστηκαν αμέσως μετά στα νοκ άουτ, ενώ την τρέχουσα χρονιά, όχι μόνο έκαναν το απόλυτο στην πρώτη φάση των ομίλων, αλλά το τρένο δεν έκανε στάση ούτε στο Αμστερνταμ. Ο πάλαι ποτέ παχίσχυρος Αγιαξ υποτάχθηκε στις ορέξεις της Σάλτσμπουργκ, η οποία με δύο νίκες και συνολικό σκορ 6-1 προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό το 8 στα 8 είναι το απόλυτο ρεκόρ από καταβολής της διοργάνωσης, από την ομάδα που με 21 γκολ διαθέτει την καλύτερη επίθεση, ενώ έχει και τις περισσότερες τελικές προσπάθειες από κάθε άλλη, 114. Στη Σάλτσμπουργκ αγωνίζεται και ο πρώτος σκόρερ του Γιουρόπα Λιγκ, Τζόναθαν Σοριάνο, με 7 γκολ.


ΛΟΥΝΤΟΓΚΟΡΕΤΣ

Μια ακόμη ομάδα που έχει τρελάνει φέτος την Ευρώπη είναι η Λουντογκόρετς. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί στην αρχή της σεζόν, πως στην πρώτη της συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όχι μόνο θα κοιτούσε στα μάτια τα μεγαθήρια, αλλά θα τα απέκλειε κιόλας. Πρώτο θύμα στους ομίλους ήταν η PSV, η οποία ηττήθηκε, τόσο στο Αϊντχόφεν, όσο και στη Σόφια με το ίδιο σκορ 2-0, με αποτέλεσμα να μη συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Αντίθετα, η ομάδα από τη Βουλγαρία έκανε αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς, με 5 νίκες και μόλις μια ισοπαλία τερμάτισε πρώτη και αήττητη και έγινε ο πρώτος σύλλογος από τη γειτονική χώρα που πέρασε φάση ομίλων. Στους «32» η Λουντογκόρετς έδειξε τα δόντια της και απέναντι στην πανίσχυρη Λάτσιο την οποία νίκησε στη Ρώμη με 1-0 και με το 3-3 στη Βουλγαρία πέρασε στους «16», διατηρώντας το φετινό ευρωπαϊκό της αήττητο. Ένα αήττητο που έχει έρθει χωρίς καν να αγωνίζεται στη φυσική της έδρα, το Λουντογκόρετς Αρένα του Ράζγκραντ, αλλά στο Βασίλι Λέφσκι της Σόφιας, το οποίο ζει στιγμές δόξας από το κοινωνικό φαινόμενο που ονομάζεται Λουντογκόρετς.


ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ

Την έκπληξη για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν έχει κάνει η Βικτόρια Πλζεν, η οποία τόσο πέρσι, όσο και φέτος είναι παρούσα στις «16» καλύτερες ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ. Η φετινή της πορεία ξεκίνησε από το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως είχε την ατυχία να πέσει σε έναν όμιλο με τα μεγαθήρια Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Σίτι. Έτσι, το καλύτερο που θα μπορούσε να διεκδικήσει η ομάδα από την Τσεχία ήταν η τρίτη θέση και το Γιουρόπα Λιγκ. Και τα κατάφερε προσπερνώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στους «32» το ραντεβού της ήταν με μια ομάδα, επίσης, από το Τσάμπιονς Λιγκ, την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Παρά τα εις βάρος της δεδομένα από την ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι στο Πλζεν, η Βικτόρια πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη στον επαναληπτικό στην Ουκρανία και ταυτόχρονα το εισιτήριο για τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα