Η μηχανή των (προσεχώς) 150 ματς…

Η μηχανή των (προσεχώς) 150 ματς…

Διονύσης Δελλής
Η μηχανή των (προσεχώς) 150 ματς…

bet365

Ο Διονύση Δελλής γράφει για τον... ακούραστο Χοσέ Χολέμπας, που συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση στην αριστερή πτέρυγα του Ολυμπιακού.

Δεν ήταν… αποκάλυψη. Ούτε καν θέμα ειδικής συζήτησης. Άλλο ένα απόγευμα στη «δουλειά» ήταν. Ο γνωστός καλός του εαυτός, που λες και επέστρεψε, αφιονισμένος, την κατάλληλη στιγμή. Σε μια από τις πλέον επικίνδυνες εξόδους στο πρωτάθλημα (ασχέτως αν εξελίχθηκε σε περίπατο του 0-4), τώρα που το μόνο θέμα είναι το αήττητο. Και βέβαια –κυρίως- τώρα που ο Μίτσελ παίρνει τις οριστικές του αποφάσεις για την 11άδα της Τρίτης, κόντρα στους Μπέμπηδες του Μάντσεστερ.

Πήρε τον αριστερό… διάδρομο στο «Γεντί Κουλέ» λοιπόν, και όταν βρήκε τα πατήματα του, έπειτα από την απουσία των 2,5 εβδομάδων, άρχισε να κάνει εκείνες τις μοναδικές κούρσες «καθαρόαιμου» που χαρακτηρίζουν την πορεία του στον Ολυμπιακό. Την πορεία του υπέρ-πολύτιμου Χοσέ Χολέμπας. Μια από τις πιο… Value For Money μεταγραφές των τελευταίων χρόνων στο μεγάλο λιμάνι. Και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι ο Χολέμπας δεν φόρεσε μονάχα Ερυθρόλευκα. Φόρεσε και τα Γαλανόλευκα ερχόμενος από την… ανωνυμία στη Γερμανία.

Προσεχώς 150αρίζει…

Κοιτάζοντας τον αύξοντα αριθμό, μπροστά από την χθεσινή συμμετοχή του συνειδητοποιείς κάτι σχεδόν απίθανο, με θέα στην συχνότητα που αλλάζει πια το Ερυθρόλευκο ρόστερ. Ο Χολέμπας σε κάτι παραπάνω από 3,5 χρόνια έχει προλάβει να αγωνιστεί σε 148 επίσημα παιχνίδια. Τα 129 είναι με τον Ολυμπιακό. Την Τρίτη λοιπόν που θα είναι στην 11άδα με τη Γιουναίτεντ φτάνει «στρογγυλά» στις 130 συμμετοχές. Και την Κυριακή με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, τα 150. Τα άλλα 19 ματς… που λείπουν από την πρόσθεση, τα έχει κάνει με το Εθνόσημο στο στήθος. Με τη φανέλα της Εθνικής που εννοείτε ότι την κέρδισε στο διάστημα αυτό, που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Ποιος; Ένας ποδοσφαιριστής που όταν ήρθε στην χώρα μας (και στην χώρα του), όχι μόνο δεν τον γνώριζε κανείς άλλος πέραν του Έβαλντ Λίνεν, αλλά οι περισσότεροι τον αντιμετώπισαν με… καχυποψία γιατί «έλα μωρέ στη Β΄ Γερμανίας έπαιζε».

Η έμπνευση του Λίνεν

Καλοκαίρι του 2010 ήταν. Στο πρώτο μεγάλο κύμα μεταγραφών. Μαζί με Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ, μετά τον Μιραλάς, πριν τον Ριέρα, τον Πάντελιτς, τον Φουστέρ, τον Ουρτάδο και άλλους πολλούς. Ποιος μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια; Ειδικά από τη στιγμή που ο Λίνεν δεν κατάφερε καν να μείνει στην ομάδα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Και όμως ο Χολέμπας όχι μόνο ήρθε και παρέμεινε πολύ περισσότερο από ότι μπορεί να φαντάζονταν ακόμη και ο ίδιος, αλλά έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο αριστερό μπακ των ημερών μας. Έχει όντως κάποια βράδια στο διάστημα αυτό που… δεν βλέπεται. Για παράδειγμα το περσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (2-2). Συνήθως όμως όχι μόνο είναι καλός, αλλά είναι από εκείνους που κάνουν τη διαφορά για τον Ολυμπιακό. Η εμπιστοσύνη που του έχουν δείξει όλοι οι προπονητές που έχει συνεργαστεί, είναι μάλλον το καλύτερο επιχείρημα.

Οι προπονητές και ο Μπονγκ

 

Ο Βαλβέρδε για χάρη του… έστειλε μια ώρα αρχύτερα σε διακοπές πίσω στην πατρίδα, τον Ραούλ Μπράβο (που μεταξύ μας και εδώ.. διακοπές έκανε, αλλά με συμβόλαιο που του προσέφερε ετήσιες αποδοχές περί τα 1,4 εκατ ευρώ). Ο Βάσκος πίστεψε πάρα πολύ στο ταλέντο του Χολέμπας. Δεν είχε κανένα πρόβλημα που ήταν επιλογή του «πρώην», δούλεψε μαζί του και ουσιαστικά εξέλιξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ικανότητα του διεθνούς μπακ. Ενός ποδοσφαιριστή που συνηθίζει να παίζει την θέση σαν… εξτρέμ. Όπως αρμόζει δηλαδή σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, στο ελληνικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Επόμενος μεγάλος «θαυμαστής» του ο Φερνάντο Σάντος, που δεν τον… αποχωρίζεται από το αρχικό σχήμα της Εθνικής ομάδας. Τα καλύτερα λέει ο «δύσκολος» Πορτογάλος, που χρησιμοποιεί τον Χολέμπας και σαν μπακ αλλά και σαν εξτρέμ (κάτι που προφανώς θα το δούμε αρκετά στο καλοκαιρινό Μουντιάλ). «Πιστός» και ο Ζαρντίμ πέρσι. Πλέον και ο Μίτσελ, παρότι φέτος αποκτήθηκε ένας ποδοσφαιριστής (Γκαετάν Μπονγκ) από το Σαμπιονά, που ήρθε ξεκάθαρα για να πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του.

Τον κράτησε ο Μαρινάκης

Προς το τέλος του καλοκαιριού, ο Χολέμπας που τον Δεκέμβρη του 2012 ανανέωσε το συμβόλαιο του ως το καλοκαίρι του 2016, έφτασε πολύ κοντά στο να… φορέσει φέσι για χάρη της Μπεσίκτας. Οι Τούρκοι έπειτα από προσωπική επιθυμία του Μπίλιτς έφτασαν να προσφέρουν 2,1 εκατ ευρώ για έναν 29άχρονο μπακ. Ο Ολυμπιακός διαπραγματεύθηκε, αλλά τελικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να τον δώσει. Σκεπτόμενος –ποδοσφαιρικά- ότι ο Χολέμπας, ανήκει σε μια συγκεκριμένη «υπό-ομάδα» στο ρόστερ, παρέα με τον Φουστέρ, τον Μανιάτη, τον Αβράαμ που ποτέ η «τρέχουσα τιμή» τους στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να συντονιστεί με εκείνη της «αξίας» τους για τον Ολυμπιακό. Ο Χολέμπας λοιπόν έμεινε, και συνεχίζει αυτό το… απίθανο σερί του. Αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος του ρόστερ (μετά τον Αβράαμ που αποκτήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα) συνολικά σε συμμετοχές. Και ο πρώτος στην «εποχή Μαρινάκη» στο λιμάνι. Μπροστά από τον αρχηγό που ως γνωστόν πέρασε μεγάλη περιπέτεια τραυματισμού. Μπροστά από τον Φουστέρ (125), τον Μανιάτη (110), τον Ιμπαγάσα (94). Εκείνους δηλαδή που έχουν κατακτήσει και τα τρία πρωταθλήματα και πάνε τις επόμενες αγωνιστικές να σφραγίσουν και το τέταρτο…

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα