Το κοντέρ για ΠΑΟΚ – Μπενφίκα!

Το κοντέρ για ΠΑΟΚ – Μπενφίκα!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Το κοντέρ για ΠΑΟΚ – Μπενφίκα!

bet365

Πόσα χιλιόμετρα έχουν γράψει μέχρι τώρα ΠΑΟΚ και Μπενφίκα στο κοντέρ τους; Ποια ομάδα τρέχει περισσότερο; Αναλύει ο Β. Γαλούπης λίγες ώρες πριν την μεγάλη αναμέτρηση για το γιουρόπα λιγκ.

Η Μπενφίκα θεωρείται μια ομάδα υψηλού ρυθμού. Σχεδόν πάντα, δηλαδή, φροντίζει να δίνει γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι της με την μπάλα να πηγαίνει πάνω - κάτω.

Απ’ αυτή την άποψη, λοιπόν, το αποψινό ματς αναμένεται να είναι κι αρκετά «αθλητικό». Με την έννοια ότι θα απαιτηθούν και τρεξίματα.

Δυνατός στην Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα μέσου ρυθμού από την αρχή της σεζόν. Στο ελληνικό πρωτάθλημα τον τελευταίο καιρό έχει σαφέστατα προβλήματα εκτός έδρας, όμως στην Τούμπα παραμένει δυνατός κι αήττητος.

Στην Ευρώπη, στην οποία έχει κάνει κι αρκετές ανατροπές φέτος στον όμιλο του γιουρόπα, έχει κι αρκετά καλές «επιδόσεις» στον «χιλιομετρικό» τομέα.

Οι μετρήσεις

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ως τώρα μετρήσεις τρεξιμάτων ο ΠΑΟΚ έχει μέσο όρο περίπου στα 114 χλμ. Στο γιουρόπα, πάντως, η ΟΥΕΦΑ δεν «βάζει» κοντέρ όπως στο τσάμπιονς λιγκ.

Συνεπώς, τα επίσημα στοιχεία για τον δικέφαλο δεν είναι πολλά, αφού περιορίζονται στους αγώνες με την Σάλκε, αλλά και στις μετρήσεις που έκανε αργότερα ο ίδιος ο ΠΑΟΚ με τα δικά του συστήματα στο πρωτάθλημα κι έχει δώσει στην δημοσιότητα. Είναι περισσότερο ενδεικτικά, λοιπόν.

Παρά ταύτα, ούτε στο γιουρόπα έδειξε να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν είναι, άλλωστε, μόνο πόσο τρέχεις, αλλά και πως. Και γενικά ο δικέφαλος δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα μ’ αυτά που είδαμε να παρουσιάζει στο γήπεδο.

Από πολύ νωρίς το καλοκαίρι

Παραμένει, πάντως, ερωτηματικό τι θα κάνει ο δικέφαλος στο αποψινό κρας τεστ, αφού τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει γενικά αρκετές δυσλειτουργίες, όπως βλέπουμε και στο πρωτάθλημα. Και μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει προετοιμασία κι αγωνιστικές υποχρεώσεις μπαίνοντας σε φουλ ρυθμούς από πολύ νωρίς το καλοκαίρι. Που σημαίνει ότι έχουν συσσωρευτεί και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις όσο να’ ναι.

Οι δείκτες του ΠΑΟΚ

Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, τα χρήσιμα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον ΠΑΟΚ έτσι ώστε να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο παζλ:

Σάλκε 115,8 - ΠΑΟΚ 118,1 (σκορ 1-1): Τα περισσότερα τρεξίματα για τους παίκτες του δικεφάλου είχαν: Τζιόλης 12,1 χλμ., Λάζαρ 12, Στοχ 11,4.

ΠΑΟΚ 109,4 - Σάλκε 109,49 (2-3): Κάτσε 11,7 χλμ., Τζιόλης 11, Κίτσιου 10,2.

ΠΑΟΚ 115,1 – Εργοτέλης (2-1, στις 2.11.2013, για τους φιλοξενούμενους δεν δόθηκαν στοιχεία): Κατσουράνης 11,67 χλμ., Λούκας 11,63, Κίτσιου 11,62.

Ο μ.ο. του ΠΑΟΚ, λοιπόν, στο α’ μισό της περιόδου είναι στα 114,2 χλμ. Την περασμένη σεζόν ήταν πάνω – κάτω στα ίδια (114,5 χλμ.).

Η Μπενφίκα με Ολυμπιακό

Πάμε να δούμε λίγο τώρα τι έκανε η πορτογαλική ομάδα όταν συνάντησε μια άλλη ελληνική στο α’ μισό της περιόδου. Και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό. Θυμίζουμε ότι στο πρώτο παιχνίδι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και το γήπεδο βαρύ:

Μπενφίκα 108,8 – Ολυμπιακός 103,6 (1-1).

Ολυμπιακός 109,6 χλμ. – Μπενφίκα 112,4 (1-0).

Τι έκανε στον όμιλο

Μπορεί οι χιλιομετρικές μετρήσεις να χρειάζονται και ποιοτικούς προσδιορισμούς για να αποδειχθεί αν μια ομάδα έχει καλή φυσική κατάσταση ή όχι, ωστόσο η Μπενφίκα ήταν έτσι κι αλλιώς δυνατή σ’ αυτόν τον τομέα για όποιον έβλεπε τα παιχνίδια της. Κάτι που μέχρις ενός σημείου φαίνεται κι από τους αριθμούς. Στα άλλα τέσσερα παιχνίδια του ομίλου τσάμπιονς λιγκ είχαμε, λοιπόν:

Μπενφίκα 118,8 – Άντερλεχτ 112,5 (2-0).

Παρί 106,8 – Μπενφίκα 117,6 (3-0)

Άντερλεχτ – Μπενφίκα 113,4 – 118,3 (2-3)

Μπενφίκα 117,7 – Παρί 109,3 (2-1)

Υψηλός μέσος όρος

Ο μέσος όρος της πορτογαλικής ομάδας στον όμιλο ήταν 115,6 χλμ. Ήταν στην 12η θέση μεταξύ των 32 συλλόγων της α’ φάσης του τσάμπιονς λιγκ.

Την περασμένη σεζόν ήταν ακόμα υψηλότερος ο μέσος όρος της Μπενφίκα με 117,8 χλμ. Που σημαίνει ότι διακρίνεται γενικά στα τρεξίματα και στον υψηλό ρυθμό, ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές στην ενδεκάδα της. Κι εννοείται, βέβαια, ότι είναι πάνω απ’ όλα μια κατ’ εξοχήν τεχνική ομάδα.

Η κατοχή για δικέφαλο

Και κάτι τελευταίο που βλέπουμε από τα ματς του ΠΑΟΚ στο γιουρόπα. Όποτε ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή μπάλας στα παιχνίδια του ομίλου κι επέβαλλε αυτός αργά ή γρήγορα τον ρυθμό του, κέρδισε. Έκανε τρείς νίκες, δηλαδή, με Σάχτερ εντός – εκτός και με Μ. Χάιφα εντός.

Όποτε, όμως, δεν είχε την κατοχή ο δικέφαλος, δεν πήρε το τρίποντο. Έφερε τρείς ισοπαλίες. Δυο με Άλκμααρ, μια με τους Ισραηλινούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.