Σε δίκη η Μπάρτσα

Γιώργος Καραμάνος
Σε δίκη η Μπάρτσα

bet365

Το πόρισμα του εισαγγελέα στέλνει τη Μπαρτσελόνα στο δικαστήριο για φοροδιαφυγή στην υπόθεση Νεϊμάρ.

Η έρευνα του εισαγγελέα Χοσέ Περάλς ολοκλήρωσε την έρευνα της για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ και τα χρήματα που δεν δηλώθηκαν από τη Μπαρτσελόνα. Το πόρισμα έφτασε στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ και η εισήγηση είναι να πάει η Μπάρτσα σε δίκη. Σε πρώτη φάση το αδίκημα είναι της τάξης των 9,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα που όφειλε να καταβάλει ο σύλλογος στην εφορία για την αγορά του Βραζιλιάνου από τη Σάντος.

Το εν λόγω ποσό προκύπτει ως φόρος από τα 10 εκατ. που εξακριβώθηκε ότι προπλήρωσαν οι Καταλανοί το 2011 και τα 27,9 εκατ. που έδωσαν το 2013, τα οποία φαίνονται ως «μαύρα». Είναι τα χρήματα που φαίνεται ότι δόθηκαν σε διάφορες δραστηριότητες όπως φιλανθρωπίες, ακαδημίες, ιδρύματα κτλ.

Η Μπαρτσελόνα λοιπόν καλείται να αποδείξει στο δικαστήριο (σ.σ.: εκτός εάν υπάρξουν εξωδικαστικές συμφωνίες), ότι όλα έγιναν νόμιμα, ενώ ο εισαγγελέας διεκδικεί το 24,7% των συνολικά 37,9 εκατ. που εμφανίστηκε ότι δόθηκαν για τον Νεϊμάρ, ποσοστό που ορίζει ο νόμος για τους μη Ισπανούς φορολογούμενους.

Να θυμίσουμε ότι για αυτό τον λόγο παραιτήθηκε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της ομάδας, Σάντρο Ροσέλ, ώστε να το πάρει πάνω του, κάτι που σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να συμβαίνει. Το καλό στην υπόθεση για τη Μπαρτσελόνα είναι πως γίνεται λόγος μόνο για ποσά και όχι για αφαιρέσεις βαθμών, όπως αρχικά είχε ακουστεί.

* Ο νόμος ορίζει ότι αν αποπληρωθεί το ποσό σε μία δόση δε γίνεται η δίκη. Οπότε η λογική ορίζει ότι οι δύο πλευρές θα έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εκτός φυσικά εάν η Μπαρτσελόνα δεν δέχεται το αδίκημα και προτιμήσει να βρει το δίκιο της στις δικαστικές αίθουσες.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα