Το κύπελλο της δεκαετίας!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Το κύπελλο της δεκαετίας!

bet365

Πόσα χρόνια είχαν να βρεθούν τρεις από τις πιο «βαριές» φανέλες στους «4» του κυπέλλου Ελλάδας; Και γιατί η φετινή θα είναι η κούπα της δεκαετίας; Γράφει ο Β. Γαλούπης.

Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι προημιτελικοί του κυπέλλου Ελλάδας κι έτσι στους «4» τα δυο άκρως ενδιαφέροντα ζευγάρια είναι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ.

Αλήθεια, πόσα χρόνια είχαν να βρεθούν τρείς από τις πέντε θεωρούμενες πιο βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου στα ημιτελικά του κυπέλλου; Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης, δηλαδή.

Θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετά πίσω τον χρόνο για να εντοπίσουμε κάτι αντίστοιχο, όπως αυτό που συμβαίνει φέτος. Και, συγκεκριμένα, ουσιαστικά μια δεκαετία! Από τις σεζόν 2003-2004 και 2004-2005, όταν στους «4» είχαν φτάσει τη μια φορά οι τρείς του ΠΟΚ και την άλλη Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Άρης.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, για τις 4άδες (με αστερίσκο είναι η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο):

2013-2014: ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ.

2012-2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ*, ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, Πανθρακικός.

2011-2012: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ*, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ.

2010-2011: ΑΕΚ*, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Ολυμπιακός Βόλου.

2009-2010: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ*, Άρης, ΠΑΣ Γιάννενα, Καβάλα.

2008-2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ*, ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, Πανσερραϊκός.

2007-2008: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ*, Άρης, Ατρόμητος, Θρασύβουλος.

2006-2007: ΛΑΡΙΣΑ*, Παναθηναϊκός, Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννενα.

2005-2006: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ*, ΑΕΚ, Λάρισα, Αγροτικός Αστέρας.

2004-2005: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ*, Άρης, ΑΕΚ, Ξάνθη.

2003-2004: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ*, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Καστοριά.

Με λίγα λόγια, τον θεωρούμενο πιο «εμπορικό» τελικό Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, έχουμε να τον δούμε από το 2003-2004, όταν οι πράσινοι είχαν αποκλείσει στα ημιτελικά την ΑΕΚ και στη συνέχεια κατέκτησαν το τρόπαιο. Ενώ την επόμενη χρονιά, ο Ολυμπιακός πέταξε εκτός την ΑΕΚ στους «4» για να επικρατήσει μετά του φιναλίστ Άρη.

Η τελευταία χρόνια που είχαμε… «τέσσερα στα τέσσερα», ήταν το 1985-1986 με Παναθηναϊκό*, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Άρη στα ημιτελικά, ενώ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στους «4» του κυπέλλου έχουν να ξαναβρεθούν από το 1976-1977, με τους πράσινους να κατακτούν εν τέλει τον τίτλο!

Φυσικά, μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια έχει αλλάξει πολλάκις ο τρόπος διεξαγωγής του κυπέλλου, όπως και φέτος άλλωστε. Αυτή τη φορά, πάντως, και με δεδομένο ότι η ΑΕΚ απουσίαζε από τον θεσμό, οι μεγάλοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πέσανε θύματα εκπλήξεων, όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Με τις αποκαλούμενες εκπλήξεις (που δεν είναι πάντα εκπλήξεις, βέβαια, αφού μιλάμε συνήθως για ιστορικές και δυνατές ομάδες) να προσθέτουν κι αυτές το δικό τους αλατοπίπερο στο κύπελλο και να δίνουν συχνότατα πολλούς πόντους στον θεσμό.

Απ’ αυτή την άποψη, δηλαδή με την πρόκριση τριών εκ των λαοφιλέστερων ομάδων στην 4άδα, αναμφισβήτητα μιλάμε για ένα κύπελλο που συγκεντρώνει πάνω του πλέον πολλά βλέμματα.

Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και τις δυο δυνατές, ακόμα και συναρπαστικές θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος, αναμετρήσεις στους «8», μεταξύ του Ολυμπιακού και του σούπερ αξιόπιστου, καλοδουλεμένου και σοβαρού αγωνιστικά Ατρόμητου, τότε ασφαλώς μπορούμε να μιλάμε για μια διοργάνωση που ειδικά φέτος έχει ανεβάσει τα κυβικά της κι έχει γίνει πραγματικά ελκυστική.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.