Έφταιγε κι ο διαιτητής!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Έφταιγε κι ο διαιτητής!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την αποβολή του Χολέμπας κι εξηγεί την άποψή του.

Η τηλεόραση, είτε στη ζωντανή μετάδοση, είτε στα τρία ριπλέϊ από τρεις διαφορετικές κάμερες, δεν μας διαφώτισε για τη φάση της αποβολής του Χολέμπας. Δεν μπορέσαμε, δηλαδή, να επιβεβαιώσουμε ότι ο αμυντικός του Ολυμπιακού κτύπησε τον Σολτάνι κι άρα καλώς αποβλήθηκε.

Εγώ, όμως, θα δεχθώ ότι τον κτύπησε ο Χολέμπας τον Σολτάνι, αφού κι ο διαιτητής κι ο επόπτης Κωστάρας φάνηκε να έχουν την ίδια άποψη. Ειδικά ο επόπτης, που ήταν και αρκετά κοντά στη φάση. Και τέλος πάντων, να δεχθώ ότι έκανε την κίνηση με τον αγκώνα ο Χολέμπας να τον κτυπήσει, καθότι κι αυτό παραπέμπει σε τιμωρία. Ας δεχθούμε λοιπόν έστω πως επιχείρησε να τον κτυπήσει, να τον απωθήσει ρε παιδί μου, ας το πούμε όπως θέλουμε. Οπότε έστω κίνηση να έκανε ο διεθνής αριστερός μπακ, είναι κατακριτέος, είναι λάθος. Το ξεκινάω από εδώ, για να μην παρεξηγηθώ.

Όμως, νομίζω ότι αν ο διαιτητής είχε πάρει νωρίτερα τις σωστές αποφάσεις, πολύ απλά πιθανότατα δεν θα φτάναμε στην κίνηση του Χολέμπας κι άρα στην αποβολή του.

Διότι ακριβώς 10 λεπτά πριν το περιστατικό, είναι ο Σαλίνο στην γραμμή του πλαγίου άουτ και «προστατεύει» την μπάλα για να βγει έξω, υπέρ του Ολυμπιακού. Από πίσω του ο Σολτάνι πάει και του ρίχνει δύο κλοτσιές χαμηλά στο πόδι, στον αστράγαλο. Ο διαιτητής Αρετόπουλος; Τίποτα. Ούτε φάουλ, ούτε κάρτα. Συγνώμη, αλλά εδώ μιλάμε για κλασική περίπτωση κίτρινης. Ο Σολτάνι δεν πάει να παίξει την μπάλα, πάει καθαρά στα πόδια του Σαλίνο. Ο Σαλίνο εκνευρίζεται, το δείχνει, αλλά είναι άλλος χαρακτήρας και δεν αντιδράει όπως ο (όντως οξύθυμος) Χολέμπας.

Αν ο ρέφερι Αρετόπουλος εφάρμοζε εκεί τον κανονισμό και του έβγαζε του Σολτάνι την κάρτα, αμφιβάλλω πολύ αν ο παίκτης της Ξάνθης πήγαινε 10 λεπτά αργότερα στον Χολέμπας να κάνει το ίδιο πράγμα. Γιατί πριν την κίνηση του Χολέμπας (ο οποίος παρεμπιπτόντως υποστηρίζει ότι δεν κτύπησε τον Σολτάνι, άρα λέει ότι ο αντίπαλός του έκανε θέατρο), ο Σολτάνι τι έκανε; Δύο φορές πάνω στη φάση κτύπησε τον αστράγαλο του Χολέμπας. Έκανε, δηλαδή, ό,τι στον Σαλίνο 10 λεπτά νωρίτερα.

Ακόμη κι εκεί, όμως, ο Αρετόπουλος λάθος έκανε. Διότι, όταν βλέπεις ένα παίκτη να κλοτσάει τον αστράγαλο του αντιπάλου του και δη ένα παίκτη που το έκανε και πριν 10 λεπτά, είσαι υποχρεωμένος να σταματήσεις το παιχνίδι, να σφυρίξεις φάουλ και να του βγάλεις κίτρινη κάρτα του Σολτάνι. Ούτε αυτό το έκανε ο Αρετόπουλος-κι ούτε καν «έδειξε» πλεονέκτημα, άρα δεν θεώρησε ότι έκανε κάτι μεμπτό ο παίκτης της Ξάνθης!

Προσέξτε, μπορεί ο Χολέμπας να το συνέχιζε ακόμη κι αν ο Αρετόπουλος έκανε σωστά τη δουλειά του. Μπορεί, δηλαδή, να έδινε το φάουλ ο διαιτητής κι ο Χολέμπας να τον έκανε τον τσαμπουκά. Τότε, πολύ απλά όφειλε ο διαιτητής να βγάλει κίτρινη στον Σολτάνι και κόκκινη στον Χολέμπας. Όμως, μπορεί ο Χολέμπας να μην έκανε και τίποτα. Να έβλεπε ότι ο διαιτητής σφύριζε το φάουλ και να το σταμάταγε εκεί. Η, τέλος πάντων να μην έφτανε στην αντίδραση που είχε τελικά. Και τώρα θα έπαιζε με τον Ατρόμητο για το κύπελλο.

Διότι, τελικά εκεί καταλήγουμε: ο Ολυμπιακός θα στερηθεί σε ένα κρισιμότατο παιχνίδι του ένα από τα καλύτερα εργαλεία του, επειδή αφενός μεν ο Αρετόπουλος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, αφετέρου δε ο Χολέμπας έκανε μία ανόητη ενέργεια, που ίσως όμως να είχε αποφευχθεί αν νωρίτερα ο ρέφερι δεν ασκούσε πλημμελέστατα τον πειθαρχικό έλεγχο.

Και για να είμαι δίκαιος: ο Αρετόπουλος δεν χαρίστηκε μόνο στον Σολτάνι, αλλά και στον Αβραάμ και στον Σάμαρη, που επίσης έπρεπε να πάρουν από μία κίτρινη κάρτα. Με τη διαφορά, πάντως, ότι οι δύο παίκτες του Ολυμπιακού έπρεπε να την πάρουν για τράβηγμα αντιπάλου κι όχι για «άσχημα» φάουλ όπως του Σολτάνι. Γιατί είναι το χειρότερο φάουλ για ένα παίκτη να τον κτυπάς στον αστράγαλο. Ο δε Σολτάνι, να υπενθυμίσω ότι δεν είναι και το καλύτερο παιδί: τέσσερις αποβολές έχει στην εν Ελλάδα καριέρα του. Κάτι το οποίο επίσης όφειλε να ξέρει και να το λάβει υπόψιν του, σταθμίζοντας καλύτερη τη φάση ο διαιτητής.

Συμπέρασμα: Βγάλε άνθρωπέ μου τις κάρτες που πρέπει να βγάλεις και μην χαρίζεσαι, ειδικά στα άσχημα φάουλ ενός παίκτη, γιατί μετά θα το βρεις μπροστά σου. Διότι βεβαίως κι έκανε λάθος ο Χολέμπας, αλλά πριν το δικό του το λάθος, υπάρχει διπλό διαιτητικό λάθος. Ενώ ααν εφαρόζονταν ο κανονισμός, πολύ πιθανόν να είχε αποτραπεί το λάθος του Χολέμπας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.