O... financial fair play Ολυμπιακός!

O... financial fair play Ολυμπιακός!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
O... financial fair play Ολυμπιακός!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μία προσεκτική ματιά στους ισολογισμούς της ΠΑΕ Ολυμπιακός και κάνει ορισμένες πολύ χρήσιμες διαπιστώσεις...

Στο παρελθόν είχα “κατηγορηθεί” όταν είχα ασχοληθεί με ισολογισμούς της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα δημοσιεύματα μου για τις τεράστιες “μαύρες τρύπες” στα ταμεία της ΠΑΕ στο τέλος της εποχής Κόκκαλη, είχαν χαρακτηριστεί, όχι φυσικά αναληθή, αλλά κακόβουλα...

Τότε τόνιζα την σημασία που έχει για έναν σύλλογο του μεγέθους του Ολυμπιακού να μην μπαίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ μέσα, διότι κάποια στιγμή, κάποιος θα χρειαστεί να τα πληρώσει. Τελικά στον Ολυμπιακό υπήρξε αλλαγή σκυτάλης, ενώ αντίθετα στην ΑΕΚ δεν υπήρξε τέτοια και βρέθηκε εκεί που βρέθηκε λόγω χρεών. Οπως και ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει τον δικό του... Γολγοθά τώρα λόγω υπερβολικών δαπανών τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα από όσα πιστεύουν οι περισσότεροι οπαδοί στην Ελλάδα ζούμε στην εποχή που την ευημερία των ομάδων δεν την εξασφαλίζει ο κόσμος τους, ούτε τα τρόπαια του παρελθόντος, αλλά η οικονομική κατάστασή τους. Και αυτήν την διαπιστώνεις μέσα από τους ισολογισμούς.

Πρόσφατα λοιπόν έφτασε στα χέρια μου ο ισολογισμός της ΠΑΕ Ολυμπιακός που αφορά την οικονομική σεζόν 2012 -13 και φυσικά και την αντίστοιχη αγωνιστική. Σε αυτήν διαπίστωσα ορισμένα πολύ εντυπωσιακά στοιχεία. Προφανώς δεν θα σας ζαλίσω με πάρα πολλά νούμερα και θα σας μεταφέρω τα βασικά για να έχετε μία εικόνα.

Η κρίση άγγιξε και τον Ολυμπιακό.

Καταρχάς προφανώς και τον Ολυμπιακό όπως κάθε επιχείρηση στην χώρα τον άγγιξε η κρίση. Τα έσοδα του για τη σεζόν 2012-13 μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Συγκεκριμένα η μείωση ήταν περίπου 7 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχε έσοδα της τάξης των 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόπερσι είχαν αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ. Αυτή η μείωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μείωση του ελληνικού τηλεοπτικού συμβολαίου, φθηνότερα εισιτήρια (και διαρκείας και απλά), αλλά και μείωση του αριθμού πώλησης διαρκείας.

Την ζημιά αυτή όμως η ΠΑΕ Ολυμπιακός ως όφειλε δεν την άφησε στα ταμεία του συλλόγου. Προχώρησε σε... μάζεμα του συνολικού κόστους της, προκειμένου να μην καταγράψει ζημιές και μπει στη διαδικασία είτε να χρειάζεται αυτοχρηματοδότηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είτε σύναψης δανείων με τράπεζες προκειμένου να την καλύψει.

Η μείωση των εξόδων

Αφού μειώθηκαν τα έσοδα, μειώθηκαν και τα έξοδα λοιπόν. Τη σεζόν 2011-12 τα έξοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ, πέρυσι όμως μειώθηκαν κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα επίπεδα των 51,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό αποτέλεσμα της ΠΑΕ είναι της τάξης των 11,24 εκατ. ευρώ. Προσοχή όμως, αυτά δεν είναι κέρδη της ΠΑΕ. Μπορεί αυτό να είναι το σημαντικό νούμερο για τους ισολογισμούς για όσους καταλαβαίνουν από οικονομικά, αλλά δεν πρόκειται για κέρδη. Τα κέρδη για τη σεζόν 2012-13 ήταν μόλις 70 χιλιάδες ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα από τα 11,24 εκατ. ευρώ πήγαν σε τόκους, δάνεια, κ.τ.λ.π.

Αλλωστε από τον ισολογισμό προκύπτει ξεκάθαρα η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της ΠΑΕ Ολυμπιακός και από ένα άλλο νούμερο. Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) τη σεζόν 2012 -13 μόλις που ξεπερνούν τα 52,5 εκατ. ευρώ , ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια το “χρέος” (βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη χρέος γιατί δεν είναι επί της ουσίας τέτοιο, αλλά έτσι γίνεται πιο κατανοητό) της ΠΑΕ έχει μειωθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά σχεδόν 20%, δηλαδή περίπου 9 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι η εταιρεία προχωρά με στέρεα βήματα και συνεπώς και ο σύλλογος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Μείωση μπάτζετ με καλύτερη ομάδα...

Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί συμβαίνουν, χωρίς η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού να αλλοιώνεται. Ισα ίσα. Που η εικόνα της ομάδας του Ολυμπιακού γίνεται καλύτερη κι' ας είναι μικρότερο το μπάτζετ που διαθέτει. Για την ακρίβεια η μείωση του μπάτζετ από τη σεζόν 2011-12 στη σεζόν 2012-13 ξεπέρασε το 30%, αλλά αυτό καθόλου δεν στοίχισε στην ίδια την ομάδα, καθόλου δεν φάνηκε μέσα στο χόρτο.

Ο financial fair play Olympiakos

Και μάλιστα υπάρχει ένας ακόμη προφανής λόγος που στον Ολυμπιακό μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη. Ο σύλλογος κινείται, χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο, πάνω στις επιθυμίες και τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ. Ο ισολογισμός του είναι ο ορισμός του financial fair play και σίγουρα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου αυτούς τους συλλόγους που ζουν, πορεύονται και διακρίνονται με όσα βγάζουν και όχι με το πορτοφόλι κάποιου Αραβα, τους εκτιμούν και με το παραπάνω...

* Η επεξεργασία των στοιχείων έγινε από την εταιρεία DIRECTION BUSINESS REPORTS και δημοσιεύτηκαν στο businessnews.gr

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.