Καλύτεροι και οι τρείς…

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Καλύτεροι και οι τρείς…

bet365

Ο Βασίλης Γαλούπης συγκρίνει την περσινή και την φετινή πορεία Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού στην Σούπερ Λίγκα λίγο πριν το φινάλε του α’ γύρου.

Πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, άρα και στο φινάλε του α’ γύρου, οπότε μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη σύγκριση για την περσινή και φετινή πορεία του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Αυτό που θα διαπιστώσουμε από την συγκομιδή των βαθμών, κι όχι μόνο, είναι ότι και οι τρείς ομάδες είναι (αναλογικά πάντα με τα οικονομικά δεδομένα και τους στόχους του κάθε συλλόγου) από λίγο ως αρκετά βελτιωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης σεζόν. Κάτι που δείχνει και η εικόνα τους στο γήπεδο στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ο Ολυμπιακός

Ας ξεκινήσουμε από τον πρωτοπόρο και αήττητο Ολυμπιακό που μετά τις πρώτες 13 αγωνιστικές έχει 37 βαθμούς με γκολ 41 υπέρ - 4 κατά. Η μοναδική απώλεια βαθμών είναι στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό (0-0).

Στο ίδιο διάστημα πέρυσι και με τον Ζαρντίμ στον πάγκο του ο Ολυμπιακός είχε δυο πόντους λιγότερους, αλλά και πιο περιορισμένη παραγωγικότητα. Οι ερυθρόλευκοι μετρούσαν 35 β. με 11 νίκες και 2 ισοπαλίες (Άρης – Ολυμπιακός 2-2 και ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1), με γκολ 31-7. Μείον 10 τέρματα στην επίθεση, δηλαδή, αλλά και συν 3 στην άμυνα.

Και μπορεί ο Ολυμπιακός φέτος να μην έχει πάει ακόμα στην Θεσσαλονίκη, αφού η πρώτη επίσκεψη θα γίνει στις 15.12 για τον αγώνα με τον Άρη, όμως έχει ήδη περάσει νικηφόρα από την Λεωφόρο κι έχει επικρατήσει του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Την περασμένη σεζόν, τέλος, ο Ολυμπιακός δεν έκανε νίκη στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ενώ είναι κοινή η διαπίστωση ότι φέτος είναι σαφώς πιο δημιουργικός και παραγωγικός σε σχέση με τον περσινό πιο προβλέψιμο Ολυμπιακό του Ζαρντίμ.

Ο ΠΑΟΚ

Εμφανέστατη είναι η βελτίωση του ΠΑΟΚ. Με τον Στέφενς στον πάγκο του έχει μαζέψει μέχρι τώρα 31 β. με γκολ 25-12. Στην Τούμπα, μάλιστα, έχει μόνο νίκες.

Στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όταν τις τύχες της ομάδας είχε ο Δώνης, ο ΠΑΟΚ ήταν πάλι 2ος στην βαθμολογία, αλλά με 10 πόντους διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Ο δικέφαλος είχε 25 β. και 17-8 γκολ.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, και περισσότερους βαθμούς έχει και πιο πολλά γκολ σκοράρει, ενώ σε αρκετά ματς φαίνεται να διαθέτει και μεγαλύτερο πλουραλισμό στο παιχνίδι του. Οι αριθμοί είναι σαφώς υπέρ του φετινού δικεφάλου σε σχέση με τον περσινό. Με μοναδική εξαίρεση τα 4 γκολ παραπάνω που έχει δεχτεί. Φυσικά, η βαριά ήττα στο Καραϊσκάκη ήταν πισωγύρισμα.

Ο Παναθηναϊκός

Ακόμα, όμως, και ο Παναθηναϊκός με το μειωμένο του μπάτζετ και την οικονομική του στενότητα ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε έχει, βάσει συνθηκών, μια καλύτερη εικόνα. Πέρυσι, λοιπόν, τέτοια εποχή πάνω – κάτω, στα μέσα Νοεμβρίου, ο Φερέιρα έφευγε από την Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός την 13η αγωνιστική ήταν 6ος με 19 β. και γκολ 14-10.

Αυτή τη σεζόν ο Παναθηναϊκός του Αναστασίου είναι 4ος με 21 β. και 17-13 γκολ. Δίχως, βέβαια, να λείπουν και οι γκέλες.

Εδώ, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί το εξής. Ότι στο περασμένο πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει με ντεζαβαντάζ -2 β. λόγω τιμωρίας. Άρα, υπό κανονικές συνθήκες θα είχε πάλι 21 β. Ωστόσο, πέρυσι στις 13 πρώτες αγωνιστικές δεν είχε παίξει καν με τον Ολυμπιακό, ούτε με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη (1-1 στο ΟΑΚΑ), ενώ με τον ΠΑΟΚ είχε δώσει ματς εντός (2-0), όχι στην Τούμπα όπως φέτος.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το μπάτζετ ήταν διπλάσιο απ’ ό,τι φέτος, η ομάδα δεν χτίστηκε πέρυσι από την αρχή όπως αυτή τη σεζόν και ότι στον πάγκο καθόταν στο ξεκίνημα ο Φερέιρα με ασφαλώς περισσότερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις από τον Αναστασίου, μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός φέτος έχει μια σχετικά θετικότερη εικόνα. Μέσα στο γήπεδο, και παρά τα σκαμπανεβάσματα, βγάζει περισσότερη ενέργεια, ενώ υπάρχει μια πιο μετρημένη διαχείριση των κρίσεων όταν τα αποτελέσματα στραβώνουν, αφού πέρυσι γινόταν χαμός σε κάθε γκέλα.

Άρης, Ατρόμητος κι Αστέρας

Μιας και αναφερθήκαμε πιο πάνω στον Άρη, είναι περίπου μια η άλλη. Πέρυσι είχε 11 β., φέτος είναι στους 9.

Εξάλλου, Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος είναι στα «κυβικά» τους. Ο Αστέρας, έχοντας δεχτεί φέτος διπλάσια γκολ, είχε 24 β. και φέτος 21 β., ενώ οι Περιστεριώτες, με μεγαλύτερη παραγωγικότητα αυτή τη σεζόν, είχαν 21 β. και τώρα είναι στους 22. Παρομοίως και ο ΠΑΣ (είχε χάσει εκείνη την αγωνιστική 2-1 από την ΑΕΚ), που εν τέλει μπήκε στα πλέι οφ. Ήταν στους 18 και φέτος είναι στους 17.

Μπορείτε να δείτε και τις δυο συγκριτικές βαθμολογίες…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.