Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ;

Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ;

Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο gazzetta να δώσει την απάντηση στο κλασικό ερώτημα, ενόψει και του μεγάλου αγώνα Ολυμπιακός-Άντερλεχτ.

ΑΡΚΕΤΟΙ Ολυμπιακοί, αν κρίνω από διάφορα e mail που μου έρχονται, αναρωτιούνται μήπως θα ήταν καλύτερα για τους πρωταθλητές Ελλάδας να συνεχίσουν στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου ήδη έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στη φάση των 32 της διοργάνωσης.

Το σκεπτικό είναι ένα: οι πιθανότητες διάκρισης είναι εκεί περισσότερες. Και δεν είναι παράλογο σκεπτικό, καθότι το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι τουλάχιστον ένα γύρο εκεί ο Ολυμπιακός μπορεί να τον περάσει (βλέπε προκρίσεις επί της Σοσό και της Ρούμπιν Καζάν), σε αντίθεση με το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου στη φάση των νοκ άουτ αγώνων έχει τρεις αποκλεισμούς (παλιότερα από Γιουβέντους και πιο πρόσφατα από Μπορντό και Τσέλσι).

Όμως, η αλήθεια είναι απλή: πότε δεν ξέρεις. Ο Ολυμπιακός πέρσι έπαιξε με τη Λεβάντε στο Γιουρόπα Λιγκ κι αποκλείστηκε. Και τις δύο φορές που πέρασε τον ένα γύρο, αμέσως μετά αποκλείστηκε (από Νιούκαστλ και Μέταλιστ). Άρα, δεν έκανε καμία σούπερ επιτυχία στο Γιουρόπα.

Όντως, το πιο πιθανό είναι ο Ολυμπιακός να κληρωθεί, αν περάσει στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, με κάποιο μεγαθήριο: Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ. Η, με Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, που έχουν σπουδαίες ομάδες. Κι όποια από τις Άρσεναλ, Ντόρτμουντ τερματίσει πρώτη στον όμιλό της, είναι βέβαια μεγάλος αντίπαλος. Στον δε άλλο όμιλο, η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ είναι το μεγάλο φαβορί. Από την άλλη, ποιος αποκλείει έστω την μικρή πιθανότητα να περάσει από αυτό τον όμιλο πρώτη η Σαχτάρ; Και να κληρωθεί με τους Ουκρανούς ο Ολυμπιακός; Κι άλλο να παίζεις με Σαχτάρ (πολύ καλή ομάδα φυσικά) κι άλλο με την Γιουνάϊτεντ. Άλλο ειδικό βάρος ο κάθε σύλλογος…

Κάθε χρόνο, στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, βλέπεις ζευγάρια με αντιπάλους που δεν σε τρομάζουν. Πέρσι Μάλαγα-Πόρτο και Σάλκε-Γαλατασαράϊ. Πρόπερσι, ΑΠΟΕΛ-Λιόν και Μπενφίκα-Ζενίτ. Ένα χρόνο νωρίτερα Σάλκε-Βαλένθια και Σαχτάρ-Ρόμα. Ένα χρόνο πιο πίσω Σεβίλλη-ΤΣΣΚΑ Μόσχας και…Μπορντό-Ολυμπιακός. Κλπ, κλπ, κλπ…Φέτος, μπορεί να αλλάξει αυτό το πράγμα. Το πιθανότερο είναι να αλλάξει. Και να υπάρχει μίνιμουμ ένα θηρίο και στα οκτώ ζευγάρια! Αλλά ας περιμένουμε να δούμε πως θα πάει.

Από οικονομικής πλευράς, τώρα, σαφώς συμφέρει καλύτερα το Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι, για να πάρει ο Ολυμπιακός από το Γιουρόπα, τα λεφτά που θα έπαιρνε από έστω ένα γύρο νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να πάει στον τελικό και να τον κερδίσει κιόλας!

Επιπλέον, υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος που συνφέρει να συνεχίσει ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ: διότι παίρνει τεράστιο μπόνους στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Απλά και μόνο με την πρόκριση. Τέτοιο μπόνους βαθμολογικό, που για να το καλύψει, πρέπει να κάνει πολλές νίκες στο Γιουρόπα Λιγκ.

Οπότε, το Γιουρόπα εξυπηρετεί κατά βάση περισσότερο μόνο στη φιλοδοξία να φτάσεις στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αν πας μέχρι εκεί, ο τελικός απέχει ένα βήμα. Όχι ότι είναι λίγο να προκριθείς ως τα προημιτελικά, αλλά τα ημιτελικά θα είναι η μεγάλη επιτυχία.

Ποιο είναι το πιο σωστό; Πολύ απλά ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει ό,τι του έρθει. Και να δώσει τη μάχη του. 0 πρώτος στόχος πρέπει να είναι πάντα το καλύτερο, άρα να κερδίσει την πρωταθλήτρια Βελγίου και να συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν δεν έρθει, πας στον επόμενο στόχο, με πίστη για το καλύτερο δυνατό. Έτσι είναι…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.