STOP Ερνέστο στη Μπάρτσα (vid)

Γιώργος Καραμάνος
STOP Ερνέστο στη Μπάρτσα (vid)

bet365

Η ΟΜΑΔΑ του Βαλβέρδε έβαλε τέλος (1-0) στο εγχώριο αήττητο της Μπαρτσελόνα που ξεκάθαρα περνάει κρίση ταυτότητας. Για σεντόνι η Αθλέτικ.

«Εχουμε χάσει και θα ξαναχάσουμε. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, εμείς θα έχουμε ηττηθεί, παίζοντας με τον δικό μας τρόπο». Όταν μία φορά και έναν καιρό ο Πεπ Γκουαρδιόλα μιλούσε για το ποια πρέπει να είναι η Μπαρτσελόνα ακόμα και στην αποτυχία, σίγουρα δεν είχε κρυμμένη ούτε στο πλέον απόκρυφο σημείο του μυαλού του αυτό που έπαιξε η Μπαρτσελόνα στο «Σαν Μαμές». Οι Καταλανοί ηττήθηκαν πέρα για πέρα δίκαια 1-0 από την Αθλέτικ, αλλά δεν ήταν τόσο το αποτέλεσμα όσο ο τρόπος που προβληματίζει για το εάν αυτή η ομάδα έχει απολέσει την αγωνιστική ταυτότητα της, μιας και σε καμία στιγμή του ματς, δεν παρέμεινε πιστή σε εκείνο το δόγμα του Πεπ.

Η αιτία που οι Καταλανοί έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι από την Χώρα των Βάσκων, ωστόσο, δεν οφείλεται μόνο στη δική τους κάκιστη εμφάνιση, αλλά και σε αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε από τον Τάτα Μαρτίνο ταυτότητα, διαβατήριο και κάθε… προπονητικό ντοκουμέντο. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού έστησε ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ την ΟΜΑΔΑ του και μάλιστα έφτασε σε σημείο να μην απειληθεί ούτε σε μία κανονική φάση.

Η μοναδική πραγματική απειλή για την εστία των γηπεδούχων σημειώθηκε στο 10’ και κόντρα στη ροή του αγώνα, τον έλεγχο του οποίου είχε η Αθλέτικ. Ο Αλέξις κράτησε τη μπάλα για τον Νεϊμάρ που ήρθε από πίσω και σούταρε, αλλά ο Ιραϊθόθ ήταν σε καλή θέση. Η Αθλέτικ που πίεζε ψηλά και δεν επέτρεπε στους Ινιέστα, Τσάβι να κυκλοφορήσουν τη μπάλα (σ.σ.: δεν θυμάμαι ποτέ να έχουν κάνει τόσες λάθος μεταβιβάσεις μαζεμένες), έφτασε κοντά στο 1-0 στο 29’, αλλά ο τρομερός σε αυτό το παιχνίδι Μουνιαΐν από μισό μέτρο δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πίντο.

Το ίδιο μοτίβο κυριάρχησε και στην επανάληψη. Στο 57’ όμως η Μπαρτσελόνα έχει να διαμαρτύρεται για την κόκκινη που έπρεπε να αντικρύσει ο Ιτουράσπε. Ο Νεϊμάρ ξεχύθηκε μόνος του περιοχή για να σκοράρει, αλλά ο Βάσκος αμυντικός χαφ τον ανέτρεψε και τη γλύτωσε μόνο με την κίτρινη. Ωσπου στο 70’ ήρθε το γκολ από τον κορυφαίο του αγώνα. Ο Ερέρα έκλεψε τη μπάλα από τον Ινιέστα, πάσαρε στον Σουσαέτα , εκείνος έκανε την χαμηλή παράλληλη και ο Μουνιαΐν ερχόμενος πίσω από τον Τοκέρο σαν τρέιλερ, σκότωσε τον Πίντο.

Και ενώ θα περίμενε κανείς με βεβαιότητα την αντίδραση των Μπλαουγκράνα, ήταν η Μπιλμπάο εκείνη που με κεφαλιές των Τοκέρο, Λαπόρτ (74, 75’) πήγε να κλειδώσει το ματς. Αντιθέτως, ξεψυχισμένα οι φιλοξενούμενοι δεν έβγαλαν κανένα πείσμα ή διάθεση να γυρίσουν το παιχνίδι και μοιραία υποτάχτηκαν στην… παγίδα του Ερνέστο. Στο «Σαν Μαμές» λοιπόν ολοκληρώθηκε το αήττητο σερί των 14 αγώνων του Τάτα αν και στη Μπάρτσα έμεινε η παραμονή στη κορυφή (σ.σ.: με συγκάτοικο πλέον την Ατλέτικο και τη Ρεάλ στο -3), η οποία συνοδεύεται και με ένα ρεκόρ: 53 σερί αγωνιστικές 1η, ισοφαρίζοντας το επίτευγμα της Ρεάλ (1988).

Αυτό φυσικά μόνο χαρά δεν μπορεί να φέρει στο «Καμπ Νόου», καθώς με τη δεύτερη σερί ήττα μετά και αυτή στο Αμστερνταμ από τον Αγιαξ (σ.σ.: είχε συμβεί ξανά σε δύο σερί ματς με τη Ρεάλ πριν εννέα μήνες), είναι ξεκάθαρο πως κάτι δεν πάει καλά. Οσο για την Αθλέτικ που πήρε τέτοιο ματς με τον ηρωικό «παλαιστή» Τοκέρο για σέντερ φορ, δείχνει πως μπορεί εάν συνεχίσει έτσι να κάνει δικιά της την 4η ανοικτή θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Γκουρπέγι, Λαπόρτ, Μπαλενθιάγα (83’ Αλμπιθούα), Ιραόλα, Ιτουράσπε, Μίκελ Ρίκο (87’ Σαν Χοσέ), Ερέρα, Σουσαέτα, Μουνιαΐν (86’ Ιμπάι Γκόμεθ), Τοκέρο

Μπαρτσελόνα (Τάτα Μαρτίνο): Πίντο, Μασεράνο, Πικέ, Μοντόγια, Αντριάνο, Μπουσκέτς, Τσάβι (77΄Σέρζι Ρομπέρτο), Ινιέστα (83’ Πέδρο), Φάμπρεγας, Αλέξις Σάντσες, Νεϊμάρ.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα