Ντόρτμουντ: Είναι περίπλοκο

Ball Boys Ball Boys
Ντόρτμουντ: Είναι περίπλοκο

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το «Der Klassiker» και την διαχείριση κρίσης στην Ντόρτμουντ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση αυτό το ντέρμπι θα εξίταρε το ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές. Αυτή τη φορά, όμως, όλοι έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στην Ντόρτμουντ. Και δίκαια.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαχείριση κρίσης που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Βεστφαλοί από την στιγμή που έφτασαν στο σημείο να είναι άξιοι ανταγωνιστές της Μπάγερν. Οι Βαυαροί πήγαιναν ήδη με φόρα στο Ντόρτμουντ, όμως πλέον έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι.

Θα προλάβω όσους θεωρούν δεδομένη τη νίκη της Μπάγερν, καθώς μπορεί τα προβλήματα στην άμυνα να είναι τεράστια για την Μπορούσια, όμως η επίθεση συνεχίζει να πετάει φωτιές. Η Μπάγερν είναι μεν το μεγάλο φαβορί, όμως ενδεχόμενη ήττα θα είναι μικρότερη έκπληξη από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι.

Οι παίκτες του Γκουαρδιόλα έχουν ένα και μοναδικό κίνητρο. Τα λόγια του Ντάντε καλύπτουν και με το παραπάνω του λόγου το αληθές. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε το Νο 1 στην Γερμανία. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι».

Αγωνίζονται, βέβαια, απέναντι σε μία ομάδα που έχει παρόμοιες επιδόσεις με εκείνους εντός έδρας. Η Ντόρτμουντ έχει 6 στα 6 στο Signal Iduna Park (Μπάγερν και Γκλάντμπαχ οι άλλες με το απόλυτο με 7 στα 7 και 6 στα 6 αντίστοιχα), την καλύτερη επίδοση με 21 γκολ (από τα συνολικά 32) στην επίθεση και την καλύτερη με 4 (όσα και οι Μπάγερν, Γκλάντμπαχ και Βόλφσμπουργκ) στην άμυνα.

Οι Βεστφαλοί έχουν να χάσουν από την Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα από τον Φεβρουάριο του 2010 (3-1 στο Μόναχο), ενώ οι Βαυαροί από την άλλη έχουν να αντιπαρατάξουν το γεγονός ότι είναι για 24 εκτός έδρας ματς αήττητοι και το νέο ρεκόρ με 37 σερί χωρίς ήττα (που τρέχει ακόμα).

«Δεν το κάναμε ποτέ και δεν πρόκειται τώρα να σηκώσουμε λευκή πετσέτα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να κερδίσουμε την Μπάγερν. Οι συνθήκες για εμάς έχουν δυσκολέψει δραματικά μέσα σε πολύ μικρό διάστημα. Θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε», δήλωσε ο Μίχαελ Τσορκ στο Kicker.

Η «πληγωμένη» Μπορούσια θα πρέπει να αντεπεξέλθει παρά το ότι η Μπάγερν απλά δείχνει ότι είναι πληρέστερη. «Παραδόξως, η Μπάγερν δεν αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα τραυματισμών. Απλά έχει περισσότερες λύσεις», σχολίασε ο Κλοπ στη συνέντευξη τύπου, για να ολοκληρώσει: «ήταν ένα χαζό απόγευμα εκείνο της Τρίτης και είχαμε λίγο χρόνο να προσαρμοστούμε».

«Το 80% των μαλλιών μου άσπρισαν την περασμένη εβδομάδα», ήταν η ατάκα που έκλεψε την παράσταση, με τον τεχνικό της Ντόρτμουντ να εμφανίζεται πιο «σοβαρός» όσο ποτέ. Ήταν η πρώτη φορά που απάντησε σε ερωτήσεις μονολεκτικά. Η έλλειψη διάθεσης ήταν εμφανής.

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της SportMonitor στο Sky Germany, τα ευρήματα – αν και ανούσια – προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Σε δείγμα 1013 ατόμων το 57% θέλει νίκη της Ντόρτμουντ, το 28% ισοπαλία και μόλις το 15% νίκη της Μπάγερν. Έστω και αν αυτό είναι ως ένα βαθμό κατανοητό, το επόμενο αλλάζει τα δεδομένα.

Στην ερώτηση «ποιος είναι καλύτερος προπονητής;», το 44% ψήφισε τον Κλοπ, το 40% τους θεωρεί ισοδύναμους, ενώ μόλις το 21% επέλεξε τον Γκουαρδιόλα. Από εκείνους που δήλωσαν οπαδοί της Μπάγερν, μάλιστα, το 21% ψήφισε τον προπονητή της Ντόρτμουντ! Στις υποκατηγορίες «πάθος», «επιθετικό ποδόσφαιρο» και «μοντέρνο ποδόσφαιρο» ο Κλοπ… σάρωσε με 78%, 69% και 56% αντίστοιχα! Στην μοναδική κατηγορία που ο Γκουαρδιόλα ξεπέρασε τον Γερμανό ήταν στην «τακτική» με 54%.

Φυσικά, τα πράγματα αλλάζουν στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει;». Την ώρα που γραφόταν το κείμενο το 59% ψηφίζει Μπάγερν (το ποσοστό παραδόξως εμφανίζει πτωτική πορεία) στο επίσημο site της Μπουντεσλίγκα, ενώ το 30% Ντόρτμουντ. Η ψηφοφορία της Westdeutsche Allgemeine Zeitung «βλέπει» πιο μακριά. Το 23% πιστεύει ότι ούτως ή άλλως και ασχέτως με το αποτέλεσμα η Μπάγερν θα κατακτήσει τον τίτλο, ενώ το 31% ότι η διαφορά 7 βαθμών δεν πρόκειται να καλυφθεί… Μόλις το 12% πιστεύει σε νίκη της Ντόρτμουντ και το 17% ότι χωρίς τραυματισμούς στον δεύτερο γύρο η Μπορούσια μπορεί να «χτυπήσει» τους Βαυαρούς.

«Όποιος πιστεύει ακόμα ότι οι πιθανότητες με την Μπάγερν είναι 50-50, τότε είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ακραία κατάσταση στην Ντόρτμουντ», είπε ο Βάτκσε στην Bild.

«Status: It's complicated», «Στάτους: Είναι περίπλοκο» (παραφράζοντας το facebook) ήταν ο τίτλος του Spox.com μετά την ήττα από την Άρσεναλ. Που να ήξεραν οι Γερμανοί ότι θα εφάρμοζε τέλεια λίγες ημέρες αργότερα… Η Ντόρτμουντ αν δεν παίζει ολόκληρη τη σεζόν, σίγουρα παίζει τη… μισή στα παιχνίδια με Μπάγερν και Νάπολι.

Από τη μία ενδεχόμενη ήττα θα την φέρει στο -7 από τους Βαυαρούς (ακόμη και αν είμαστε νωρίς στη σεζόν, το μειονέκτημα είναι τεράστιο) και από την άλλη το παιχνίδι με τους Ιταλούς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στους «16» του Champions League. Όλα αυτά την στιγμή που έχει μείνει αποδεκατισμένη.

Σούμποτιτς, Χούμελς, Πίστσεκ, Σμέλτσερ (οι βασικοί στην άμυνα) και Γκουντογκάν είναι εκτός, ενώ μόλις χθες (21/11) ο Κλοπ έκανε γνωστό ότι Ντουρμ και Φρίντριχ θα είναι τελικά έτοιμοι για το ματς. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν χωρίς ομάδα από το τέλος της περασμένης σεζόν (έμεινε ελεύθερος από την Λεβερκούζεν) και στα 34 του υπέγραψε συμβόλαιο την περασμένη Τετάρτη (20/11)… Στα παραπάνω βάλτε και το γεγονός ότι ο Κελ επέστρεψε πριν λίγες ημέρες στις προπονήσεις (τελευταία φορά έπαιξε την 1η Σεπτεμβρίου).

Το Kicker, μάλιστα, πριν τα παραπάνω είχε στην πιθανή ενδεκάδα τον Γκροσκρόιτς ως αριστερό μπακ και τον Μπλατσικόφσκι ως δεξί… «Πρέπει να συνθέσουμε μία άμυνα, που οι παίκτες της έχουν παίξει συνολικά 20 ματς (σ.σ βασικοί)», σχολίασε ο Κλοπ δίνοντας το στίγμα. Τόσα έχουν οι Ντουρμ, Παπασταθόπουλος, Φρίντριχ και Γκρόσκροϊτς.

Ο Γκουαρδιόλα από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τις απουσίες των Σβάινσταϊγκερ και Ριμπερί, ανέτοιμος θεωρείται ο Τιάγκο (θα είναι στον πάγκο), ενώ λείπουν ακόμη οι Πισάρο και Σακίρι μαζί με τον μακροχρόνια τραυματία Μπαντστούμπερ.

«Παίζουμε με ένα στυλ, που μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά προβλήματα. Όμως, μόνο όταν παίζουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας», είπε ο Κλοπ, συμπληρώνοντας ότι «ένας εξαιρετικός παίκτης θα αντικατασταθεί από έναν άλλο εξαιρετικό παίκτη», όταν ρωτήθηκε για την απουσία του Ριμπερί.

Ο Βάτσκε από την άλλη έριξε τα… καρφιά του, μάλλον στο πνεύμα της αποφόρτισης της πίεσης για την δική του ομάδα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη μάχη. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Η Μπάγερν ξοδεύει σε μισθούς 203 εκατ. ευρώ, ενώ εμείς 99», σχολίασε στην Ruhr Nachrichten.

Η μεγαλύτερη διαφορά ίσως είναι στο πως αντιμετωπίζουν οι δύο σύλλογοι την επιτυχία. Οι τίτλοι θεωρούνται must στο Μόναχο, όμως στο Ντόρτμουντ δείχνουν απλά την ένταση και την επιτυχία της στιγμής. Η νίκη για την Μπορούσια (όπως και στο ματς με τη Νάπολι) δε θα είναι «δήλωση τίτλου», αλλά μία «δήλωση» στα δικά της αστέρια.

«Υπέγραψα το νέο συμβόλαιο ως έναν τρόπο για να πω σε όλους ότι θα είμαι εδώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ένας παίκτης θα ξέρει ότι θα είμαι ο προπονητής του για τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζεται να μου τηλεφωνήσει κανένας», είχε δηλώσει ο Κλοπ την ημέρα που σε μία απλή συνέντευξη τύπου οι Βεστφαλοί έκαναν το… μπαμ με την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2018.

Με τον Γκέτσε να έχει φύγει και τον Λεβαντόφσκι να φεύγει, αυτή είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχει να δώσει η Μπορούσια. Άλλωστε, στα οικονομικά τα πάει πλέον περίφημα, καθώς σε μία σεζόν που δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο, τα έσοδα ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 50…

Πριν τον τελικό του Champions League είχε κάνει την εμφάνισή της μία αφίσα που είχε σβησμένο το «El Clasico» και από κάτω γραμμένο το «Der Klassiker». Ακριβώς έτσι αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί το παιχνίδι. Ντόρτμουντ και Μπάγερν έπαιξαν σε εκπληκτικό ρυθμό και προσέφεραν θέαμα στα προηγούμενα μεταξύ τους ματς.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όμως σε τελική ανάλυση τα πράγματα ίσως αποδειχθούν πιο απλά. Άλλωστε, παίζει η πρώτη με την δεύτερη. Οι πρωταθλητές με τους διεκδικητές. Δύο από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. «Το ρητό είναι γνωστό: οι επιθετικοί κερδίζουν τα ματς και οι αμυντικοί τους τίτλους», είχε πει ο τεχνικός της Ντόρτμουντ λίγες ημέρες νωρίτερα και τους πρώτους τους έχει όλους στη διάθεσή του…

ΥΓ1: Το πρόσωπο του αγώνα σίγουρα θα είναι ο Μάριο Γκέτσε, που με τον τραυματισμό του Ριμπερί αναμένεται να βρεθεί στην 11άδα και στο… μάτι του κυκλώνα. «Θα είναι μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου. Είναι, όμως, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσω, καθώς ήταν απόφασή μου να φύγω», σχολίασε ο πρώην μέσος της Ντόρτμουντ στο Kicker.

«Δε θα ήταν σωστό να αποδοκιμαστεί. Στον Μάριο δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση», είπε Βάτκσε, με τους ανθρώπους της Μπορούσια να προσπαθούν να μετριάσουν με κάθε τρόπο τις αντιδράσεις των οπαδών.

ΥΓ2: Η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για εισιτήριο πλησίασαν τις 500.000 (!), ενώ το παιχνίδι θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε 200 χώρες από όλες τις Ηπείρους. Εδώ, φυσικά, μπορείτε να το απολαύσετε από το OTESPORT1 (23/11 στις 19:30).

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys