Σαν να γύρισε το κουμπί ο CR7!

Σαν να γύρισε το κουμπί ο CR7!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Σαν να γύρισε το κουμπί ο CR7!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την... καρέκλα στην καθηγήτρια, τον αλκοολικό πατέρα, το σχολείο στη Γάζα, την Ιρίνα Σάικ και τον άλλο Ρονάλντο εντός του γηπέδου…

Αν ρίξεις μια ματιά στην ζωή του δεν την λες και εύκολη, όπως σε καμία περίπτωση δεν λες και τον ίδιο «εύκολο παιδί». Αν σκεφτείς ότι στα 14 του αποβλήθηκε από το σχολείο (το οποίο και εγκατέλειψε για να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο όπως αποφάσισε από κοινού με την μητέρα του) επειδή σηκώθηκε πήρε την καρέκλα που κάθονταν και την πέταξε με δύναμη στην καθηγήτρια του, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είχε και τα καλύτερα παιδικά χρόνια.

Και πώς να τα έχει δηλαδή; Πέρα ότι προέρχονταν από πολύ φτωχή οικογένεια, που σε γενικές γραμμές είναι σύνηθες φαινόμενο για τους ποδοσφαιριστές, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είδε τον πατέρα του να πεθαίνει όταν ήταν 20 ετών και κύρια αιτία θανάτου ήταν ο αλκοολισμός, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τρόπο που μεγάλωσε…

Αυτό το παιδί είχε πάντα φανατικές αντιπάθειες όχι για τα ποδοσφαιρικά του προσόντα, αλλά για τον χαρακτήρα του και την συμπεριφορά του. Ο ορισμός του κακομαθημένου. Είναι εύκολο να αναζητήσεις την αιτία στα δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά αυτό είναι για κάποιους και μία καλή δικαιολογία, ένα ιδανικό άλλοθι.

Όπως και να έχει, όποια κι’ αν είναι η αιτία στο παιδί αυτό έχουν συμβεί διάφορα και έχει κάνει και διάφορα. Ανάμεσα σε όσα του έχουν καταλογίσει ήταν ακόμη και η κατηγορία για βιασμό η οποία αποδείχτηκε λανθασμένη αφού κρίθηκε αθώος.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της διαδρομής του ως top class player «κέρδισε» με την συμπεριφορά του και το σταριλίκι του σε όλα τα επίπεδα, πολλές αντιπάθειες. Τις περισσότερες ίσως από κάθε άλλον τόσο μεγάλο ποδοσφαιριστή. Και ο Μπέκαμ ας πούμε ήταν στα χρόνια του, ανάλογου επιπέδου σταρ, αλλά τόσες αντιπάθειες σε παγκόσμια κλίμακα δε είχε. Σήμερα ακόμη και στην Ελλάδα πολλές φορές το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα social media είναι το κράξιμο στον Κριστιάνο Ρονάλντο για κάτι που είπε ή έκανε…

Ο Κριστιάνο είναι αυτό που λέμε «κωλόπαιδο» με την κακή έννοια και αυτή η συμπεριφορά τον χαρακτήριζε και εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Ωσπου οι «παρατηρητές», σχεδόν… μελετητές της συμπεριφοράς και της ζωής του Κριστιάνο Ρονάλντο διαπιστώνουν μία εμφανέστατη μεταστροφή στην συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα.

Για την ακρίβεια την προσδιορίζουν χρονικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και χρησιμοποιούν ως παράδειγμα για να δείξουν το restart στην συμπεριφορά του CR7, την πώληση του «χρυσού παπουτσιού» που κέρδισε για τα γκολ που πέτυχε το 2011. Αν και γνωστός μανιώδης συλλέκτης τροπαίων και αντικειμένων που αντιστοιχούν σε προσωπικές διακρίσεις, ο Κριστιάνο αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία το «χρυσό παπούτσι» και να διαθέσει τα χρήματα (1,5 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή σχολείων στην Γάζα.

Και παλιότερα είχαν υπάρξει φιλανθρωπικές κινήσεις από τον Κριστιάνο, αλλά σε όλες οι “παρατηρητές” διέκριναν μία ιδιοτέλεια. Εδωσε χρήματα ας πούμε για την επέκταση και την απόκτηση καλύτερου εξοπλισμού του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε η μητέρα του με καρκίνο.

Όπως και να έχει από πέρυσι οι «μελετητές» διαπιστώνουν μία αλλαγή στην συμπεριφορά και την δημόσια εικόνα του Κριστιάνο η οποία βέβαια θα μπορούσε να οφείλεται και στην καλύτερη καθοδήγησή του από τους image makers που έχει.

Ακόμη όμως και το… σήμα κατατεθέν της συμπεριφοράς του Κριστιάνο έχει αλλάξει, επιμένουν αυτοί που μελετούν και σχολιάζουν τη συμπεριφορά του. Για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ οι επίσημες σχέσεις του με διάφορα μοντέλα «απαγορεύονταν» από τον ίδιο να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της μιας σεζόν. Πλέον όμως με την Ρωσίδα Ιρίνα Σάικ είναι μαζί πάνω από τρία χρόνια, δηλαδή «για τέταρτη σεζόν» όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όλα αυτά πάντως για να σας πω την αλήθεια σε εμένα έμοιαζαν λίγο αστεία, λίγο κουτσομπολίστικα και άντε να έφτανα μέχρι το σημείο να τα απέδιδα στην καλύτερη, πιο προσεκτική προβολή ή «έκθεση» όπως θέλετε πείτε το, της δημόσιας εικόνας του Κριστιάνο. Με λίγα λόγια στην καλύτερη δουλειά των image makers.

Ωσπου, την περασμένη Παρασκευή και την περασμένη Τρίτη όταν περιέγραψα για τον ΟΤΕ TV τα δύο μπαράζ της Πορτογαλίας με την Σουηδία για την πρόκριση στο Μουντιάλ, σχεδόν άλλαξα άποψη. Σε αυτά, ανεξάρτητα από την εξαιρετική απόδοσή του, διέκρινα και τον πιο ώριμο και κατασταλαγμένο αγωνιστικά Κριστιάνο Ρονάλντο που είδα ποτέ μου. Τα σημάδια τα είχα πάρει και από άλλα φετινά ματς που είχα περιγράψει με τον Κριστιάνο να αγωνίζεται με την φανέλα της Ρεάλ. Τα είχα εισπράξει και από ορισμένες δηλώσεις ή αντιδράσεις του κατά την διάρκεια της χρονιάς τις οποίες αν τις βάλεις την μία δίπλα στην άλλη σαν μικρά κομματάκια από παζλ έχεις μία συνολική εικόνα πιο καθαρή.

Ο Κριστιάνο ήταν αυτός που βγήκε να στηρίξει τον… ανταγωνιστή Γκάρεθ Μπέιλ όταν όλοι του την έπεφταν στην Ισπανία.

Ο Κριστιάνο ήταν αυτός που με άλλη δημόσια τοποθέτησή του κάλυπτε απόλυτα τον Κάρλο Αντσελότι όταν όλοι έπεφταν επάνω του μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα και ας είχε παράπονα από τον Ιταλό λόγω της απόφασής του να πωλήσει τον καλύτερο «τροφοδότη του», τον Μεζούτ Οζίλ.

Ο Κριστιάνο ήταν αυτός που στο ματς πρωταθλήματος με την Μάλαγα στο «Μπερναμπέου» πέτυχε στις καθυστερήσεις του αγώνα το 2-0 με πέναλτι και όταν άκουσε το κοινό να τον χειροκροτεί έκανε νόημα ότι δεν το άξιζε εκείνο το βράδυ το χειροκρότημα γιατί δεν ήταν καλός. «Όχι σήμερα, όχι για μένα το χειροκρότημα, δεν ήμουν καλός» έλεγε και έδειχνε με χαρακτηριστικές κινήσεις στους οπαδούς της Ρεάλ ο Ρονάλντο.

Ολες αυτές οι μικρές στιγμές των τελευταίων μηνών έφτασαν στο μυαλό μου σαν σκόρπιες πληροφορίες την Τρίτη το βράδυ όταν τέλειωσα την μετάδοση του Σουηδία – Πορτογαλία (2-3) για τον ΟΤΕ TV και βγήκα για τσιγάρο.

Σε αυτό το ματς ο Κριστιάνο πέρα από τα αγωνιστικά όργια, ήταν και ο πραγματικός αρχηγός αυτής της Εθνικής. Σκεφτόμουν πόσο ώριμος ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών, σκεφτόμουν πόσο αληθινός ηγέτης ήταν και στην απόδοση, αλλά κυρίως στην συμπεριφορά και αισθάνθηκα ότι αυτό το παιδί τον τελευταίο χρόνο σαν κάτι να άλλαξε. Σαν να γύρισε το κουμπί… Ισως τελικά να έχουν δίκιο όσοι λένε ότι το γύρισε έξω από το γήπεδο και πλέον αυτό φαίνεται και μέσα σε αυτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.