Η απόλυτη τιτανομαχία!

Η απόλυτη τιτανομαχία!

bet365

Πορτογαλία vs Σουηδίας και Κριστιάνο vs Ζλάταν με φόντο την Βραζιλία. Ποτέ ξανά αγώνες μπαράζ δεν είχαν καθηλώσει όλο τον κόσμο αφού ο χαμένος, χάνεται...

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που αγώνες μπαράζ για πρόκριση στο Mundial προκαλούν τόσο πολύ ντόρο και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι τον ρόλο του «κράχτη» παίζουν δύο από τους κορυφαίους παίκτες τους κόσμου. Δύο από αυτούς που σε κάνουν να σηκωθείς και να αναρρωτηθείς «τι έκανε ο άνθρωπος;». Πορτογαλία και Σουηδία παρά τα μεγάλα αστέρια στη σύνθεσή τους έμειναν στους ομίλους πίσω από Ρωσία και Γερμανία αντίστοιχα και τώρα Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς καλούνται να αποκαταστήσουν την τάξη. Το πρώτο σκέλος της τιτανομαχίας γίνεται στο «Ντα Λουζ» της Πορτογαλίας σε ματς sold out το οποίο θα παρακολουθήσουν από κοντά 61.347 θεατές. Οι Σουηδοί πάντως κάθε άλλο παρά φοβούνται, δεν έχουν χάσει ποτέ εκτός έδρας από τους Ιβηρες...

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ - ΖΛΑΤΑΝ
Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τέτοια τιτανομαχία στο πλαίσιο προκριματικών, αφού οι δύο καλύτεροι παίκτες στον κόσμο κοντράρονται και ένας δεν θα πάει στο Mundial. Κριστιάνο και Ζλάταν είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο υπάρχει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, βρίσκονται σε εξωγήινη κατάσταση και θέλουν να στείλουν την Εθνική τους ομάδα στο κορυφαίο ραντεβού. Αμφότεροι μπαίνουν στα μπαράζ προερχόμενοι από χατ τρικ με τις ομάδες τους!

Ο Πορτογάλος έβαλε τρία γκολ στο 5-1 της Ρεάλ με την Σοσιεδάδ (τρίτο χατ τρικ φέτος) και έφτασε τα 24 σε 17 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Με το Εθνόσημο έχει σκοράρει 43 φορές σε 107 ματς και είναι τέσσερα πίσω από τον Πέδρο Παουλέτα. Ο Σουηδός, Μίκαελ Λούστιχ της Σέλτικ θα αναλάβει το μαρκάρισμα του CR7 και δήλωσε ότι για να τα καταφέρει θα χρειαστεί βοήθεια. «Το μυστικό σε έναν τέτοιο αγώνα είναι η αλληλοκάλυψη».

Ο Ιμπραΐμοβιτς είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Σουηδία με 46 γκολ. Μετά τα περσινά 30 στην πρώτη παρουσία στο γαλλικό πρωτάθλημα, φέτος ξεκίνησε έχοντας πάρει φωτιά και με το χατ τρικ σε βάρος της Νις έφτασε τα 15 σε 16 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. «Ποτέ δεν έχω παίξει τόσο καλά όσο παίζω τώρα».

Ο 32χρονος επιθετικος έχει δείξει τι μπορεί να κάνει μόνος του κόντρα σε θεωρητικά μεγάλους αντιπάλους. Οι Αγγλοι δεν έχουν ξεχάσει τα τέσσερα γκολ με αποκορύφωμα το ανάποδο ψαλίδι από τα 35 μέτρα το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του αθλήματος. «Μπορούμε να τον σταματήσουμε» είπε ο Μπρούνο Αλβες. «Αυτό σημαίνει ότι έτσι θα σταματήσουμε όλη την Σουηδία αφού αν δεν πάρει τη μπάλα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».

«Κριστιάνο Ρονάλντο και Ιμπραΐμοβιτς είναι δύο παγκόσμια αστέρια που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της καριέρας τους, είναι λογικό να γίνεται τόση κουβέντα. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τον Ιμπραΐμοβιτς, έχουν καλή ομάδα. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι» ήταν τα λόγια του Πορτογάλου επιθετικού, Σιλβέστρε Βαρέλα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η Πορτογαλία το έχει κάνει παράδοση να παίζει καλύτερα με μεγάλους απ' ότι κόντρα σε αδύναμους αντιπάλους. Αυτό φάνηκε ακόμα μία φορά στον όμιλο των προκριματικών, όταν οι δύο ισοπαλίες με το Ισραήλ και αυτή στην έδρα της με την Βόρειο Ιρλανδία την έστειλαν στο μπαράζ. Από τη στιγμή που τελείωσε τις υποχρεώσεις της στο Euro 2012 μετράει μόλις 8 νίκες σε 16 επίσημα και φιλικά παιχνίδια.

Η παρουσία του υπερπαίκτη, Ρονάλντο, δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στον πίνακα του σκορ και αυτή είναι η τρίτη σερί φορά που η Πορτογαλία αποτυγχάνει να βρεθεί απευθείας στα τελικά μίας μεγάλης διοργάνωσης αφού χρειάστηκε μπαράζ για να πάει στο Mundial του 2010 και στο Euro του 2012. «Ακόμα και όταν παίζουμε καλά μας λείπει η αποτελεσματικότητα μπροστά από την αντίπαλη εστία» είπε ο τεχνικός των Ιβήρων, Πάουλο Μπέντο. Στα προκριματικά πρώτος σκόρερ ήταν ο Ελντερ Πόστιγκα με 6, ενώ ακολούθησαν Κριστιάνο και Μπρούνο Αλβες, αμφότεροι με 4.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Οι Σκανδιναβοί δεν έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερες αρετές στην αμυντική λειτουργία, ολοκληρώνοντας τον όμιλο των προκριματικών με 14 γκολ στην πλάτη, όμως έχουν δείξει φοβερό μαχητικό πνεύμα, το οποίο τους έχει δώσει τη δυνατότητα να παλεύουν για το εισιτήριο για την Βραζιλία.

Εκπληκτικότερο όλων, το fightback κόντρα στην Γερμανία, όταν επέστρεψαν από το 4-0 για να πάρουν εκτός έδρας βαθμό με 4-4. Ανατροπή (2-1) έκανε και με αντίπαλο την Αυστρία την τελευταία αγωνιστική αλλά το ίδιο είχε συμβεί και με την Ιρλανδία με το ίδιο σκορ. «Η Σουηδία είναι μια ομάδα που δεν τα παρατάει ποτέ» είπε ο Μπέντο.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Με 4-3-3 θα παρατάξει την Πορτογαλία ο Πάουλο Μπέντο και αναμένεται να παίξει ως εξής. Στο τέρμα ο Ρουί Πατρίσιο, δεξί μπακ Αλμέιδα, αριστερό Αντούνιες, στόπερ Πέπε-Ρικάρντο Κόστα, τριπλέτα στο κέντρο Μεϊρέλες, Βελόσο, Μουτίνιο και στην επίθεση Νάνι, Ρονάλντο και Πόστιγκα.

Τη Σουηδία μάλλον θα την δούμε με 4-2-2-2 και τα εξής πρόσωπα. Στο τέρμα Ισακσον, δεξί μπακ Νίλσον, αριστερό Ολσον, κεντρικοί αμυντικοί Λούστιχ-Αντονσον, κεντρικοί μέσοι Βέρνμπλουμ-Ελμ, μπροστά τους Λάρσον-Κατσανίκλιτς και στην επίθεση Ελμάντερ με Ιμπραΐμοβιτς.

Πορτογαλία (Πάουλο Μπέντο): Ρουί Πατρίσιο, Αλμέιδα, Πέπε, Ρικάρντο Κόστα, Αντούνιες, Μεϊρέλες, Βελόσο, Μουτίνιο, Νάνι, Ρονάλντο, Πόστιγκα.

Σουηδία (Ερικ Χάμρεν): Ισακσον, Λούστιχ, Νίλσον, Αντονσον, Ολσον, Βέρνμπλουμ, Ελμ, Λάρσον, Κατσανίκλιτς, Ελμάντερ, Ιμπραϊμοβιτς.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία έχει φτάσει στα ημιτελικά των δύο τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων (Mundial 2010, Euro 2012), η τροπαιοθήκη της είναι άδεια, όπως είναι και αυτή της Σουηδίας.

Οι Σουηδοί έχουν τη συνολική παράδοση με το μέρος τους, ενώ είναι αήττητοι σε 7 επισκέψεις στην Πορτογαλία! Οι Σκανδιναβοί ήταν κυρίαρχοι στις κόντρες ανάμεσα στις δύο ομάδες τις δεκαετίες του '50 και του '60 και έχουν 6 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες, όμως η τελευταία τους επιτυχία χάνεται το 1984.

Από τότε, οι Ιβηρες έχουν 2 νίκες σε βάρος των Σουηδών, ενώ 5 είναι τα ματς που έχουν λήξει χωρίς νικητή (τα δύο τελευταία και χωρίς τέρματα).

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο Νο14 της FIFA, ενώ η Σουηδία είναι στην 25η θέση.

Follow me: Giorgio_Oddo

 

Τελευταία Νέα