«Θα ματώσουμε για την πρόκριση»

«Θα ματώσουμε για την πρόκριση»

Gazzetta team
«Θα ματώσουμε για την πρόκριση»

bet365

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης τόνισε πως η ελληνική ψυχή είναι το ατού της Εθνικής μας και υποσχέθηκε ότι οι διεθνείς μας θα «ματώσουν» για την πρόκριση στο Μουντιάλ.

Για την πορεία στα προκριματικά και την κλήρωση με τη Ρουμανία στα μπαράζ του Μουντιάλ μίλησε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Sportday. Ο φορ της Εθνικής μας τόνισε πως η ελληνική ψυχή είναι το ατού της «γαλανόλευκης» και ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του θα «ματώσουν» για να πάνε στο Μουντιάλ το ερχόμενο καλοκαίρι.

Επίσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που θα κρίνουν την πρόκριση, στον βασικό κορμό της ομάδας, καθώς και στην Εθνική του 1994 και του Χάτζι. Τέλος, μίλησε για το γεγονός ότι το Μουντιάλ αυτή τη φορά διεξάγεται στη Βραζιλία, τις σκέψεις του πριν τα δύο ματς, αλλά και για τα πειράγματα με τον Λάζαρ. Τέλος, ευχαρίστησε τους φιλάθλους για τη στήριξή τους.

Αναλυτικά η συνέντευξή του

Πώς είδες την πορεία στα προκριματικά;

Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ καλή πορεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τελικά λόγω της ισοβαθμίας δεν τερματίσαμε πρώτοι. Το να μαζέψεις 25 πόντους είναι ένας σημαντικότατος απολογισμός και κατά συνέπεια δείχνει ότι έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια, παρότι γενικά υπήρχε μια απαίτηση να είμαστε πιο δημιουργικοί μπροστά και να πετύχουμε περισσότερα γκολ. Πράγματι, θα ήταν καλύτερα να συνέβαινε αυτό, αλλά εγώ κρατάω το εξής: η ομάδα έδειξε ότι έχει ταυτότητα και προσανατολισμό. Και μη νομίζει κανείς ότι το να νικάς με 1-0 είναι κάτι απλό ή εύκολο.

Πώς είδες την κλήρωση με τη Ρουμανία και τι περιμένεις;

Σε επίπεδο αντιπάλων θέλαμε να αποφύγουμε Γαλλία και Σουηδία, άρα θα ήταν προτιμότερο να πέσουμε με Ρουμανία ή Ισλανδία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μας κάνει συνήθως τα χατίρια η κληρωτίδα (σ.σ.: γελάει), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα μπαράζ θα είναι απλή ή εύκολη υπόθεση. 50-50 είναι οι πιθανότητες.

Πού θα κριθούν τα ματς, κατά την εκτίμησή σου;

Θα περάσει η ομάδα που θα είναι πιο σοβαρή, θα έχει καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και θα έχει τον παράγοντα τύχη. Όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στο ποδόσφαιρο. Ελπίζω να είμαστε εμείς αυτοί που θα πάρουμε το εισιτήριο.

Η Εθνική πάει μόνο για τη νίκη ή πρώτα απ' όλα θα θελήσει να διαφυλάξει το μηδέν στα μετόπισθεν;

Η φιλοσοφία «αν δεν μπορώ να κερδίσω ένα ματς, τουλάχιστον να μην το χάσω» θεωρώ ότι είναι σωστή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι. Εμείς θα προσπαθούμε να νικήσουμε και στα δύο ματς γιατί αν κατέβουμε με το σκεπτικό ότι μας κάνει και η ισοπαλία, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.

Πάλι πρώτο ματς εδώ, δεύτερο έξω. Πάλι με ομάδα του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ. Σαν πολλές ομοιότητες δε μαζεύονται με τα προηγούμενα μπαράζ; Το επόμενο που απομένει είναι να έρθει 0-0 το πρώτο ματς.

Δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις προβλέψεις για τέτοια ματς. Δηλαδή για το αν θα κυλήσουν όπως τότε με τους Ουκρανούς ή αν θα είναι εντελώς διαφορετικής εικόνας. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που εξελίσσεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στη ροή του ενενηντάλεπτου. Μπορεί μια φάση, μια στιγμή, ένα λάθος να αλλάξουν όλα τα δεδομένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σε σχέση με το Μουντιάλ του 2010, ο βασικός κορμός συνεχίζει απτόητος. Εσύ, ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης, ο Τοροσίδης, ο Σαμαράς, ο Παπασταθόπουλος και πάει λέγοντας. Πώς το σχολιάζεις;

Είναι θετικό που η ομάδα έχει πλειάδα έμπειρων ποδοσφαιριστών στις τάξεις της, αλλά αυτό δε σου εξασφαλίζει την πρόκριση εκ των προτέρων. Θεωρώ ότι η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει ένα καλό «κράμα» παλαιότερων και νεότερων ποδοσφαιριστών, ένα σύνολο που στα δικά μου μάτια είναι ικανό να πάρει την πρόκριση στο Μουντιάλ.

Μικρός έβλεπες τη γενιά του Χάτζι να διαπρέπει; Τα θυμάσαι εκείνα τα ματς, π.χ. στο αλησμόνητο Μουντιάλ του 1994;

Εννοείται. Και τα έβλεπα και εξακολουθώ να τα θυμάμαι. Τεράστιος παίκτης ο Χάτζι, είναι δεδομένο αυτό. Τον θαύμαζα από μικρός. Και γενικά αυτή η φουρνιά τους ήταν καταπληκτική.

Οι περισσότεροι από τις δηλώσεις κάνατε λόγο για κατάθεση ψυχής. Είστε έτοιμοι ακόμα και να «ματώσετε» στο γήπεδο, που λέει ο λόγος, για την πρόκριση;

Σαφέστατα. Αυτό το στοιχείο, η κατάθεση της ελληνικής ψυχής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού αυτής της ομάδας εδώ και πολλά χρόνια. Θα τα δώσουμε όλα και τώρα για την πρόκριση.

Στα προηγούμενα μπαράζ με την Ουκρανία, το θυμάμαι σαν τώρα, ο Ρεχάγκελ κατά δήλωσή του σας είχε πει να μην ασχολείστε με τίποτα άλλο, σκεφτείτε μόνο το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο ποιος θα βάλει το γκολ. Τελικά το έβαλες εσύ, θα κάνεις ανάλογες σκέψεις τώρα;

Το μόνο που σκέφτηκε εκείνο το βράδυ της παραμονής στο Ντόνετσκ, η μοναδική εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν αυτή όλων των μελών της αποστολής να πανηγυρίζουμε την πρόκριση. Αυτή την εικόνα είχα στο μυαλό μου. Και τελικά την αμέσως επόμενη βραδιά έγινε πραγματικότητα. Αυτήν ακριβώς την εικόνα θα έχω και τώρα στο μυαλό μου. Σημασία δεν έχει ποιος θα βάλει το γκολ ή τα γκολ. Σημασία έχει μόνο η πρόκριση.

Τι παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτά τα ματς; Τα συστήματα και οι τακτικές ή τα ψυχικά αποθέματα;

Όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο σε μεγάλα παιχνίδια σαν κι αυτά.

Προσδίδει μεγαλύτερη λάμψη το γεγονός ότι αυτό το Μουντιάλ γίνεται στη «Μέκκα» του ποδοσφαίρου, τη Βραζιλία;

Ναι, αναμφίβολα. Είναι πολύ μεγάλο το κίνητρο. Ούτως ή άλλως, πάντως, δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή από τη συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ, το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, αλλά γενικότερα η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.

Αυτή η ομάδα έχει πάρει Euro, έχει ξαναπεράσει σε όμιλο Euro, μήπως τελικά το μόνο που της λείπει είναι να περάσει όμιλο και σε ένα Μουντιάλ;

Γιατί όχι.... Αυτή η ομάδα πάντα έχει και θα έχει ασταμάτητα κίνητρα για διακρίσεις και επιτυχίες. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχει σημασία το τι θα γίνει εκεί. Σημασία έχει να εξασφαλίσουμε τώρα το εισιτήριο για να είμαστε εκεί.

Με τον Λάζαρ τι έχετε πει;

Πειράγματα και πλακίτσα, του λέμε ότι δεν προλαβαίνεις το... τρένο για το Μουντιάλ και άλλα τέτοια.

Καιρό τώρα συγκαταλέγεσαι μεταξύ των αρχηγών της Εθνικής και έχουν υπάρξει και ματς, στα οποία έχεις φορέσει το περιβραχιόνιο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες για σένα;

Δεν το βλέπω έτσι. Το βλέπω ως τεράστια τιμή να φοράς το περιβραχιόνιο.

Θα μας αποκαλύψεις το μυστικό των κρίσιμων γκολ που πετυχαίνεις;

Πραγματικά, δεν το σκέφτομαι καν. Μερικές φορές ίσως ευνοούν και οι συγκυρίες (σ.σ.: γελάει). Πάντως, τίποτα δε θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια των συμπαικτών μου.

Για τον κόσμο τι έχεις να πεις;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μας στήριξαν οι φίλαθλοι στα προκριματικά και είμαι βέβαιος ότι θα μας στηρίξουν και τώρα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να τους κάνουμε υπερήφανους.

 

Τελευταία Νέα