The incredible Hulk!

Ball Boys Ball Boys
The incredible Hulk!

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Χουλκ, που βρήκε ξανά τον... εαυτό του στην Ρωσία.

«Δε θα πω ψέμματα. Οι άνθρωποι ξέρουν ότι είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και έπρεπε να αρπάξω την ευκαιρία της Ζενίτ οικονομικά. Ήθελα να θέσω νέους στόχους στον εαυτό μου και να παίξω σε ένα άλλο πρωτάθλημα, έχοντας κερδίσει τα πάντα στην Πορτογαλία.

Είχα προτάσεις από ομάδες της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας, όμως δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία. Κάποιοι παίκτες έσπευσαν να με κατακρίνουν χωρίς καν να με γνωρίζουν. Νόμιζαν ότι ήθελα να είμαι το αστέρι της ομάδας. Όμως, ποτέ δεν ήθελα κάτι τέτοιο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω και αυτό θα κάνω», έλεγε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Χουλκ.

Ο Βραζιλιάνος είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ρωσικού ποδοσφαίρου και μία από τις ακριβότερες παγκοσμίως όλων των εποχών (55 εκατ. ευρώ). Στις τελευταίες ώρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2012 η Ζενίτ έκανε το μεγάλο μπαμ, ανακοινώνοντας τους Χουλκ και Βίτσελ από Πόρτο και Μπενφίκα αντίστοιχα για συνολικά 95 εκατ. ευρώ.

Ήταν μία δήλωση ισχύος της Gazprom, πλέον μέγα χορηγού και της UEFA και της FIFA, καθώς όλα πέρασαν από τα χέρια του Αλεξέι Μίλερ. Ο συναγωνισμός συνεχώς αυξανόταν στη Ρωσία, ενώ ο Σπαλέτι γκρίνιαζε για την απραξία στις μεταγραφές. Τελικά, τίποτα δεν έφτιαξε αγωνιστικά, ενώ αντίθετα τα αποδυτήρια έγιναν μπάχαλο. Ο Ντενίσοβ έκανε... αντάρτικο, στέλνοντας τελεσίγραφο στην διοίκηση, απαιτώντας νέο βελτιωμένο συμβόλαιο και το κλίμα στράβωσε επικίνδυνα.

«Κάθε ξένος χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Νομίζω ότι πέρυσι δημιουργήθηκε θέμα γύρω από την Ζενίτ και τα πράγματα διογκώθηκαν από τον τύπο, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν. Αυτά, πλέον, ανήκουν στο παρελθόν», σχολίασε ο Μαλαφέεβ μετά την αποχώρηση του Ντενίσοβ αρχικά για την Ανζί (όπου και εκεί τα έκανε μπάχαλο) και στη συνέχεια για την Ντιναμό.

Ακολούθησε το επεισόδιο στην εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Μίλαν, όταν ο Σπαλέτι έκανε αλλαγή τον Χουλκ στο 80'. Ο Βραζιλιάνος φρόντισε να κάνει εμφανή τη δυσαρέσκειά του. «Ο Χουλκ λέει αυτό που σκέφτεται. Δεν πρόκειται να έχω δεύτερες σκέψεις την επόμενη φορά που θα τον κάνω αλλαγή», σχολίασε ο Σπαλέτι, όμως η «εξορία» της Ρωσίας έπεφτε βαριά στον Βραζιλιάνο.

Τότε, στη διακοπή της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ άρχισαν και οι τάσεις φυγής. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, όμως τα πάντα έφτιαξαν σε μικρό χρονικό διάστημα. «Σέβομαι τις αποφάσεις του προπονητή. Αντέδρασα υπερβολικά», είπε ο ίδιος. «Πάντα έλεγα ότι η Ζενίτ είναι εξαιρετική ομάδα. Μεγάλος σύλλογος, που έχει την έδρα του σε μία πανέμορφη πόλη. Η Ζενίτ έχει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους», είπε λίγες εβδομάδες αργότερα. Το τέλος βρήκε τους οπαδούς στην ουσία να του δείχνουν τη στήριξή τους και παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζοντάς τον ως τον καλύτερο της Ζενίτ για την σεζόν, που ήταν αποτυχημένη για την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Χουλκ... πήρε μπρος με την επανέναρξη την Άνοιξη και με 5 γκολ και 3 ασίστ σε 9 παιχνίδια βοήθησε στο να κατακτήσει η Ζενίτ την 2η θέση και να σώσει - κάπως - την χρονιά με την έξοδο στο Champions League. Και πάλι, όμως, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο κορυφαίος της στη σεζόν (μόλις 7 γκολ στο πρώτάθλημα).

Έτσι, φυσιολογικά το περασμένο καλοκαίρι οι φήμες άρχισαν και πάλι. Στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου Τσέλσι, Μονακό και Τότεναμ εμφανίστηκαν (είτε με δανεισμό είτε με μεταγραφή) ως πιθανοί προορισμοί. «Ο Χουλκ δεν πωλείται», είπε ορθά-κοφτά ο Σπαλέτι πριν το ματς με την Πάσος Φερέιρα για τα προκριματικά του Champions League. Έτσι και έγινε και εκ του αποτελέσματος κανένας δεν το μετάνιωσε.

Ο Βραζιλιάνος δείχνει πραγματικά τι μπορεί να κάνει. Στα τελευταία 16 ματς της Ζενίτ σε όλες τις διοργανώσεις έχει 9 γκολ και 7 ασίστ, ενώ ετοιμάζεται να ισοφαρίσει και στη συνέχεια να σπάσει ένα... στοιχειωμένο ρεκόρ στη Ρωσία. Στο ματς με την Ουράλ στο Γεκατερίνενμπουργκ το προσεχές Σάββατο (26/10) έχει τη δυνατότητα να σκοράρει για 7ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος και να ισοφαρίσει το ρεκόρ που μοιράζονται οι Κερζακόβ (από το 2002) και Βλαντίμιρ Καζατσένοκ από την εποχή της ΕΣΣΔ (το 1981 με την Ντινακό Κιέβου). Με το εντός έδρας παιχνίδι με την Αμκάρ να ακολουθεί το πιο πιθανό είναι ο Χουλκ να γράψει το όνομά του στα βιβλία των ρεκόρ.

«Εδώ νιώθω περισσότερο ελεύθερος από παντού. Το μοναδικό πρόβλημα, πλέον, είναι μόνο ο βαρύς χειμώνας», είπε ο ίδιος ο Χουλκ, που έχει προσαρμοστεί πλήρως. Το ένα του γκολ είναι πιο όμορφο από το άλλο. Δοκιμάζει το πόδι του από παντού. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι και δίνει λύσεις και έχει απελεύθερώσει τον Ντάνι, που κάνει εκπληκτική σεζόν. Οι δυο τους μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα. Οι δυο τους είναι σε ποσοστό ευστοχίας σε σουτ (10 και πάνω) μόνο πίσω από τους Μαμάεβ (94%) και Χουράδο (90%) με 78% ο Ντάνι και 68% ο Χουλκ. Ο πρώτος έχει 9 γκολ και 7 ασίστ σε 13 αγώνες στο πρωτάθλημα, ενώ ο δεύτερος 7 και 3 αντίστοιχα σε 8!

*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες του Χουλκ στη νίκη 4-2 επί της Σπαρτάκ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες του Χουλκ στη νίκη 2-0 επί της ΤΣΣΚΑ (πηγή Squawka)

«Στη ζωή μου στάθηκα τυχερός να προπονήσω μεγάλους παίκτες. Μπορώ, όμως, να πω ότι ο Χουλκ είναι εκείνος με τις μεγαλύτερες δυνατότητες», είπε ο Σπαλέτι στη συνέντευξη τύπου πριν το παιχνίδι με την Πόρτο. Η επιστροφή στο «Ντραγκάο» ήταν πολύ αγχώδης, η Ζενίτ έκανε ακόμη ένα μετριότατο παιχνίδι στην Ευρώπη, όμως από ασίστ του Χουλκ σκόραρε ο Κερζακόβ στο 85' για το τελικό 0-1. Ο Βραζιλιάνος «πλήγωσε» την πρώην του ομάδα και τους οπαδούς της, που πριν λίγες ημέρες τον ψήφισαν στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών. Μάλιστα, στο μουσείο της Πόρτο θα υπάρχει και άγαλμά του...

«Τώρα έχει ηρεμήσει. Ήταν λογικό στην πρώτη του σεζόν να είναι νευρικός. Από τη μία η ξένη χώρα, από την άλλη η πίεση λόγω των χρημάτων που δαπανήθηκαν γι’ αυτόν. Πλέον, έχει επικεντρωθεί πλήρως στο παιχνίδι, έχει προσαρμοστεί και αυτό φαίνεται. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει. Το ενδιαφέρον από την Αγγλία και την Ισπανία υπάρχει πάντα, όμως όσο βρίσκεται εδώ είναι φανερό ότι θα το απολαμβάνει. Πρέπει να τον απολαύσουμε και εμείς», σχολίασε ο Βλάντισλαβ Ραντίμοβ, προπονητής της δεύτερης ομάδας της Ζενίτ.

«Αυτή την στιγμή ο Χουλκ είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης στο πρωτάθλημα», σχολίασε ο Σεργκέι Γκεράσιμετς. Φυσικά, αυτή η... τριπλή σχέση (Ρωσία-Ζενίτ-Χουλκ) δεν γίνεται να μην έχει επεισόδια. Έτσι, στην εκτός έδρας νίκη 3-1 επί της Βόλγκα (03/08) ο Χουλκ αποβλήθηκε μόλις στο 26' με δεύτερη αυστηρή κίτρινη. Άδικα. Το θέμα έφτασε μέχρι τον αρχιδιαιτητή Ροζέτι και όλοι έσπευσαν να τον στηρίξουν. Τελικά, η πειθαρχική επιτροπή ακύρωσε την κόκκινη μετά από συνεδρίαση 1,5 ώρες.

Ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός για περίπου 3 εβδομάδες, όμως από την στιγμή που επέτρεψε η Ζενίτ είναι σαν να παίζει χωρίς αντίπαλο στην Ρωσία. Αυτή τη φορά ο μεταγραφικός σχεδιασμός ήταν σωστός, στο πιο «ενεργό» καλοκαίρι επί Σπαλέτι, όπου σχεδόν όλες του οι απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν.

«Αυτό που πιστεύω για τον Χουλκ μπορεί να συνοψιστεί σε 3 λέξεις κατά σειρά: Άρνηση, Εθισμός, Θαυμασμός. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής όλοι έκριναν αποκλειστικά και μόνο με βάση τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για την απόκτησή του. Με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε ότι το ύψος των χρημάτων δεν ήταν καθόλου στην τυχαίο», σχολίασε ο Μιχαήλ Μπογιάρσκι, ένας απλός οπαδός της Ζενίτ στην Sport Express.

Ο Χουλκ είναι τεράστια πολυτέλεια για οποιαδήποτε ομάδα στο επίπεδο της Ζενίτ και οποιοδήποτε πρωτάθλημα του επιπέδου του ρωσικού. Τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά για τον 27χρονο άσο και δεν είναι τυχαίο ότι δεν χάνει τη θέση του στην Βραζιλία. Η Ζενίτ έχει ήδη πάρει διαφορά 5 βαθμών στην κορυφή μετά τις 13 πρώτες αγωνιστικές, μετά τη νίκη στην Πορτογαλία είναι το φαβορί για την πρόκριση στους 16 του Champions League και τελικά βγαίνει κερδισμένη. Ο Χουλκ μοιάζει και πάλι... incredible!

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys