Αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί! (pics)

Αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί! (pics)

bet365

O Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα με την Μπενφίκα και δείχνει έτοιμος για πρόκριση. To gazzetta.gr παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά του χθεσινού αγώνα και τις σκέψεις για τη συνέχεια.

Εξαιρετικό στήσιμο Μίτσελ και σωστές αλλαγές

Γίνεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής μίας αναμέτρησης να είναι ο προπονητής μίας ομάδας; Και όμως. Ο Μίτσελ έστησε άψογα τον Ολυμπιακό στον αγωνιστικό χώρο, όντας ο... MVP και ας ήταν στον πάγκο. Έκανε ό,τι ακριβώς έπρεπε για να αποσπάσει η ομάδα του ένα θετικό αποτέλεσμα, αιφνιδιάζοντας για τα καλά τους Πορτογάλους.

Ο Ισπανός προπονητής στα πρώτα του ουσιαστικά βήματα στο Τσάμπιονς Λιγκ αποδεικνεύεται πολύ καλός... μαθητής. Από εξέταση σε εξέταση βρίσκεται με όλο και πιο θετική βαθμολογία, ανεβάζοντας και το προπονητικό του status αλλά και κερδίζοντας πολλούς πόντους εντός και εκτός Ολυμπιακού.

Πρώτον ο Χαβιέρ Σαβιόλα τον οποίο ανέμεναν όλοι στην Μπενφίκα και ήξεραν πολύ καλά τέθηκε εκτός πλάνων. Ο Αργεντινός σταρ έμεινε στον πάγκο και οι Πορτογάλοι με την... απορία καθότι μόνο για εκείνον μιλούσαν όλη την ώρα. Ο Σαβιόλα όχι μόνο δεν ξεκίνησε βασικός, όπως ανέφεραν όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες, αλλά δεν μπήκε ποτέ στο ματς.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τον αγώνα οι Ίβηρες... ψάχνονταν για τους λόγους που δεν επελέγη να αγωνιστεί ο πρώην παίκτης της Μπενφίκα, που ας μην ξεχνάμε πως είναι και ένα πολύ μεγάλο όνομα. Ο Μίτσελ όμως δεν... χαμπαριάζει από ονόματα και σταρ και αυτό το έχει δείξει.

Δεύτερον ο μονίμως ανεβασμένος το τελευταίο χρονικό διάστημα Μανιάτης μεταφέρθηκε από το δεξί άκρο της άμυνας, όπου είχε αγωνιστεί με την Άντερλεχτ στον άξονα. Ήταν κάτι το οποίο μπορεί στην Μπενφίκα να υποψιάζονταν αλλά δεν ήταν και σίγουροι έχοντας δει τον αγώνα με τους Βέλγους.

Δεξί μπακ χρίστηκε ο Σαλίνο, ένας πολύ καλός γνώστης της Μπενφίκα και της ποδοσφαιρικής πορτογαλικής πραγματικότητας γενικότερα. Ο Μίτσελ σκέφτηκε πως με την ταχύτητά του και τις πλαγιοκοπήσεις του θα μπορούσε να βγάλει ένα καλό ματς.

Η υπόλοιπη άμυνα ήταν η... προβλεπόμενη με βάση τις υπάρχουσες λύσεις με τους Σιόβα, Μανωλά και Χολέμπας. Και πάλι όμως και εκεί υπήρχε η αλλαγή συγκριτικά με τον αγώνα με την Άντερλεχτ: αναγκαστικά ήταν έξω ο Μπονγκ λόγω τραυματισμού και ξεκίνησε ο Χολέμπας. Στον άξονα μαζί με τον Μανιάτη ήταν ο Σάμαρης.

Τρίτον: ο Τσόρι Ντομίνγκες, προερχόμενος από ένα πολύ καλό ματς με τον Πλατανιά ήταν μπροστά τους, επιφορτισμένος με τον ρόλο του να κρατάει μπάλα και να οργανώνει το παιχνίδι. Ήταν άλλη μία επιλογή που μπορεί να μην εξέπληξε και τόσο, όμως του βγήκε του κόουτς των Πειραιωτών.

Στα άκρα ήταν οι Φουστέρ και Βάις με τον Μίτσελ να ποντάρει πολλά στον Ισπανό, που τον δικαίωσε. Υπενθυμίζεται πως ο Φουστέρ με τον Πλατανιά δεν... τράβηξε και έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Στην επίθεση ήταν μόνος προωθημένος ο Μήτρογλου, που έκανε ξανά πολύ καλό παιχνίδι.

Ο Πάολο Μασάντο ήταν ένας άλλος ποδοσφαιριστής τον οποίο ήξεραν στην Μπενφίκα και δεν πήρε καθόλου χρόνο συμμετοχής. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός μπορεί να είχε ξεπεράσει το πρόβλημά του όμως από την στιγμή που δεν ήταν στο 100% έμεινε και εκείνος off.

Εάν ρίξει κανείς μία ματιά στην αλλαγές θα δει τον Ντινγκά στο 56' στην θέση του Βάις, τον Γιαταμπαρέ στο 69' αντί του Φουστέρ και τον Μεντζανί στο 88' αντί του σκόρερ Τσόρι Ντομίνγκες. Με την κίνηση του Ντινγκά ο Μίτσελ ήθελε να δέσει ακόμα πιο πολύ και συνάμα να ενισχύσει το κέντρο του αποσύροντας παράλληλα τον Σλοβάκο, που ναι μεν είναι πολύ καλός και τεχνίτης, αλλά σε γήπεδο-βούρκο δεν γινόταν να αποδώσει.

Μετά έβγαλε τον ιδιαίτερα καταπονημένο Φουστέρ που είχε κάνει πολλά χιλιόμετρα και προσέφερε σημαντικά σε άμυνα και επίθεση για να βάλει στα άκρα τον Γιαταμπαρέ που επίσης βοήθησε αισθητά. Τέλος στο 88' βάζει στον αγώνα τον Μεντζανί για να παίξει με τρία στόπερ (Μανωλάς, Σιόβας και ο Αλγερινός) μετά το 1-1 προκειμένου να κρατήσει το αποτέλεσμα. Όπερ και έγινε...

Θετικά στοιχεία που δείχνουν... πρόκριση!

Ο Ολυμπιακός σε μία ομολογουμένως καυτή έδρα και με αντίπαλο μία ομάδα του διαμετρήματος της Μπενφίκα, που και πιο έμπειρη και πιο ικανή από την Άντερλεχτ είναι, κατάφερε να βγάλει χαρακτήρα και ποδοσφαιρική προσωπικότητα, έχοντας αρκετούς παίκτες σε καλή μέρα. Είχε τρεξίματα, άξονα που τον... ένιωσε ο αντίπαλος και αμυντικά και δημιουργικά και συνάμα παραγωγή φάσεων.

Ανέδειξε αρκετές θετικές πτυχές του και παράλληλα την θέληση αλλά και την ικανότητα να περάσει ως 2ος στον όμιλό του και να συνεχίσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε είναι πια στο... χέρι του έχοντας την Μπενφίκα εντός έδρας. Σε ένα Καραϊσκάκη που θα... φλέγεται από τον κόσμο έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος του για νίκη και πρόκριση.

Παρότι έδειχνε να έχει προβλήματα στο πρώτο δεκάλεπτο, ισορρόπησε τον αγώνα, άντεξε στις επιθέσεις της Μπενφίκα, άσκησε σωστό πρέσινγκ σε άξονα και άκρα, έκανε ευκαιρίες και έβαλε ένα πολύ όμορφο γκολ με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Στην επανάληψη δε όπου μόνο μπάλα δεν μπορούσε να παιχθεί στο γήπεδο «λίμνη» των Πορτογάλων από ένα λάθος του Ρομπέρτο ήρθε το 1-1.

Ουσιαστικά από μία φάση, από ένα κλικ χάθηκε η νίκη. Ακόμα και έτσι οι παίκτες του Μίτσελ θα είχαν φύγει νικητές από το Ντα Λουζ, εάν είχαν βρει δίχτυα σε τουλάχιστον 3-4 περιπτώσεις που έκαναν καλές φάσεις για γκολ με αποκορύφωμα εκείνη του Φουστέρ στο 59' του οποίου το πλασέ εάν δεν ήταν η βροχή θα είχε μπει γκολ.

Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό ήταν πως ανταποκρίθηκε καλά σε ένα ματς υψηλών απαιτήσεων και πολύ δύσκολων καιρικών και γηπεδικών συνθηκών. Η στατιστική απεικόνιση πάντως δείχνει πιο πολλές τελικές του Ολυμπιακού από την Μπενφίκα...

Συνεχόμενη η βελτίωση στην Ευρώπη

Κόντρα στην Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός ναι μεν κέρδισε με 3-0 όμως ειδικά στο πρώτο ημίχρονο συνάντησε ουκ ολίγα προβλήματα και δεν ικανοποίησε με την παρουσία του. Αυτό δεν ίσχυσε στον αγώνα με την Μπενφίκα. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας, όπως είχε δεσμευτεί ο Μίτσελ, όντως εμφανίστηκαν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο στο ματς με την Μπενφίκα και έδειξαν να ξέρουν πολύ καλά τι ζητούν.

Από την βαριά ήττα της πρεμιέρας με την Παρί μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του ως προς την Ευρώπη. Έμαθε να προσαρμόζεται σε πάσης φύσεως συνθήκες και να τροποποιεί το στιλ του και το αγωνιστικό του προφίλ ανάλογα με την περίσταση, την έδρα και τον αντίπαλο.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως οι ερυθρόλευκοι έχουν βάλει γκολ σε όλα τα ματς τους. Ένα με την Παρί, τρία με την Άντερλεχτ και ένα με την Μπενφίκα. Το 1-1 οδήγησε την ομάδα του Μίτσελ στην συγκομιδή των 4 βαθμών και εφόσον στις 5/11 νικήσει στο φαληρικό γήπεδο την Μπενφίκα θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα.

Στις 27/11 υπάρχει Παρί Σεν Ζερμέν–Ολυμπιακός, όπου οι ερυθρόλευκοι γνωρίζοντας πως δεν έχουν τον πρώτο λόγο θα παλέψουν για το καλύτερο. Στις 10/12 το εντός έδρας ματς με την Αντερλεχτ, όπου και εκεί ο στόχος θα είναι το τρίποντο.

Η στήριξη σε Ρομπέρτο και οι διακριθέντες

Ο Ρομπέρτο αναμφίβολα εξελίχθηκε στα τελευταία λεπτά του ματς με την Μπενφίκα ως τον αρνητικό πρωταγωνιστή της ομάδας του. Ωστόσο μία λάθος έξοδο δεν μπορεί αυτομάτως να ακυρώσει όλη την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει και τις εμφανίσεις των προηγούμενων αγώνων.

Ο Μίτσελ το ξέρει πολύ καλά αυτό ως πρώην ποδοσφαιριστής. Ο Ισπανός προπονητής συνεχίζει να στηρίζει 100% τον τερματοφύλακά του αλλά και να δουλεύει πάνω στην ψυχολογία του και τα προσόντα του για να τον δει ακόμα καλύτερο στην συνέχεια.

Εξάλλου ο Ισπανός το ίδιο έκανε με τον Σάμαρη όταν υπέπεσε σε λάθη σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Τον πίστεψε και του έδωσε να καταλάβει πως εξακολουθεί να τον υπολογίζει πολύ. Ο Ισπανός προπονητής γενικότερα είχε να πει μόνο καλά λόγια για το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας του.

Ο ίδιος πιστεύει πολύ στην πρόκριση αλλά στην καλυτέρευση της αγωνιστικής εικόνας του Ολυμπιακού. Είναι πεπεισμένος πως οι πρωταθλητές θα ανεβάσουν και άλλο τις στροφές τους στα επόμενα ματς και θα παίξουν πιο καλή μπάλα, παίρνοντας και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στους παίκτες που ξεχώρισαν για τον Ολυμπιακό δεν ήταν και λίγοι. Ο Φουστέρ αναμφίβολα έχει κάνει ένα πολύ καλό ματς όντας ενδεχομένως ο κορυφαίος μαζί με τους Μήτρογλου και Τσόρι Ντομίνγκες. Θετικό πρόσημο όμως είχαν και οι Μανωλάς, Σάμαρης, Μανιάτης και Γιαταμπαρέ.

Άπαντες το πιστεύουν

Στο Λιμάνι δεν χάνουν με τίποτα την πίστη τους για πρόκριση, ειδικά μετά τα τελευταία αποτελέσματα με Άντερλεχτ και Μπενφίκα. Από τα πιο υψηλά διοικητικά κλιμάκια μέχρι τον τελευταίο παίκτη όλοι θεωρούν πως ο Ολυμπιακός έχει τα φόντα και τα προσόντα να περάσει ως 2ος πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Παράλληλα είναι σίγουροι πως από την στιγμή που θα πιάσει την επιθυμητή απόδοση στους αγώνες-κλειδιά με Πορτογάλους και Βέλγους θα καταφέρει να αποσπάσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την επόμενη φάση. Και όλα αυτά βέβαια με την συμβολή του 12ου του παίκτη, του κόσμου του, που τον ακολουθεί παντού και πάντα και τον στηρίζει τα μέγιστα.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα