Αγαπάς Καμπιονάτο; Στηρίζεις Ρόμα

Αγαπάς Καμπιονάτο; Στηρίζεις Ρόμα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αγαπάς Καμπιονάτο; Στηρίζεις Ρόμα

bet365

Πριν από το Ρόμα – Νάπολι της Παρασκευής, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την φετινή έκδοση των Ρωμαίων, πάνω στην οποία ποντάρουν όσοι θέλουν να ξαναδούν πιο ανταγωνιστικό ιταλικό πρωτάθλημα.

Το Ρόμα – Νάπολι της Παρασκευής έρχεται στην Ιταλία σε μια εποχή που βρίσκει τους βασικούς παράγοντες της αγοράς να αναπτύσσουν όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα τον προβληματισμό σχετικά με το αν η Serie A μπορεί να ξαναμπεί στην λίστα των προηγμένων αγορών του ποδοσφαίρου, δηλαδή να ξαναβρεθεί κοντά στο ύψος της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας ώστε να καταφέρει να κρατά στα γήπεδά της τα εκκολαπτόμενα top stars που μεγαλώνει και να μη τα βλέπει να την αποχαιρετούν πάνω στο άνθος της ποδοσφαιρικής ηλικίας τους για να μεταναστεύσουν σε ένα πιο εμπορικό πρωτάθλημα με μεγαλύτερη διεθνή απήχηση.

Στην ομιλία του στο συνέδριο των leaders του ποδοσφαίρου την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι αναρωτήθηκε δημοσίως για πολλοστή φορά πάνω σε αυτό, δηλαδή στο αν είναι ή όχι δυνατόν να καταφέρουν οι ιταλικοί σύλλογοι να ξαναδημιουργήσουν στην Serie A περιβάλλον που θα πείθει και θα κρατάει τους ποδοσφαιριστές με υψηλές φιλοδοξίες, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Πολ Πογκμπά. “Θα μπορούμε μετά από 2-3 χρόνια να τον κρατήσουμε και να τον πείσουμε να μείνει”, ήταν μέσες άκρες ο προβληματισμός του αφεντικού της Γιούβε. Για πολλοστή φορά ο Ανιέλι μίλησε για την ανάγκη να μπουν όλες οι ομάδες του ιταλικού πρωταθλήματος στην εποχή της αυτοχρηματοδότησης ώστε να δημιουργηθεί η προοπτική πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος, το οποίο θα λειτουργεί ως έδαφος πρόσφορο για την καλλιέργεια ομάδων που θα μπαίνουν με αξιώσεις και πιθανότητες επιτυχίας στο Champions League.

Αυτή την διπλή ανάγκη επιχειρεί, μάλλον από σπόντα, να καλύψει στην φετινή Serie A η Ρόμα με το ονειρεμένο, ιστορικό “7 Χ 7” ξεκίνημά της. Μια ομάδα που κοστίζει λιγότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις της, η οποία ήταν εντελώς έξω από την κουβέντα των αναλυτών του καμπιονάτο σχετικά με τους διεκδικητές του τίτλου, με έναν προπονητή που δεν έπειθε τους φανατικούς οπαδούς για την ικανότητά του να φτιάξει μια Ρόμα της προκοπής, έχει μόλις διαλύσει την Ιντερ και τώρα υποδέχεται στο σπίτι την δεύτερη του βαθμολογικού πίνακα Νάπολι, μια ομάδα υψηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Το φετινό πείραμα Ρόμα έχει ήδη κερδίσει θαυμαστές, ο δημιουργός της φετινής έκδοσης, ο Ρούντι Γκαρσία έχει στρέψει πάνω του τα φώτα, οι αναλυτές παρατηρούν στενά τη δουλειά του, η υψηλή κοινωνία της ιταλικής ποδοσφαιρικής αγοράς έχει βαλθεί να βρει τις απαντήσεις στην “πώς τα καταφέρνει;” ερώτηση. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν καταφέρει να περάσει και το τεστ της Παρασκευής. Αναλογιστείτε ότι ιστορικά οι ιταλικές ομάδες που έχουν ξεκινήσει με το “7 Χ 7” έχουν, 6 στις 7 φορές, κατακτήσει τον τίτλο.

Με την Μίλαν πεσμένη, την Ιντερ να υστερεί σε προσωπικότητα, μένουν η Νάπολι και η Ρόμα ως οι μόνες με την ικανότητα να βάλουν δύσκολα στη Γιουβέντους, να την ανταγωνιστούν για τον τίτλο, να την προκαλέσουν για να γίνει καλύτερη. Αν η Ρόμα τα καταφέρει έστω να κάνει πρωταθλητισμό μέχρι τέλους με τη φετινή της έκδοση, η οποία έχασε το καλοκαίρι τους πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές της και κοστίζει λιγότερο από την πλειονότητα των προηγούμενων εκδόσεών της, ο Ανιέλι κι όσοι άλλοι προσπαθούν να πείσουν τους ιταλικούς συλλόγους να εγκαταλείψουν το ανώφελο ξόδεμα, να βάλουν στόχο το break even, να κάνουν πιο έξυπνη διαχείριση και τοποθέτηση του χρήματος, να επενδύσουν σε προπονητές και να εκπονήσουν σχέδιο για την προώθηση – ανάδειξη των ποδοσφαιριστών από την ακαδημία τους, θα έχουν ένα ζωντανό παράδειγμα που θα τεκμηριώνει την πίστη τους για την ανάγκη να αλλάξει η ιταλική επιχειρηματική αντίληψη για το ποδόσφαιρο. Θεωρητικά, όσοι αγαπούν το καμπιονάτο και θέλουν να το ξαναδούν να ζει τις χρυσές ημέρες του παρελθόντος, στη φετινή σεζόν θα εξελιχθούν σε υποστηρικτές της Ρόμα, μιας ομάδας με ρόστερ που είναι 6ο σε χρηματιστηριακή αξία και δείχνει τον δρόμο για να ξαναγίνει το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.