Ο…Βάλνερ, ο Ερνέστο κι ο…ξεχωριστός

Ο…Βάλνερ, ο Ερνέστο κι ο…ξεχωριστός

Ο…Βάλνερ, ο Ερνέστο κι ο…ξεχωριστός

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για ένα πραγματικά ξεχωριστό ποδοσφαιριστή, όπως είχε δείξει από τον Απρίλιο του 2008…

Το σήμερα το ξέρουμε όλοι. Ας πάμε λίγο πιο πίσω.

Καλοκαίρι του 2007. Ο Ολυμπιακός παίρνει από τη Β ομάδα της Γκλάντμπαχ, αγωνιζόμενη τότε στον πρώτο όμιλο της Γ΄κατηγορίας της Γερμανίας (υποβιβάστηκε μάλιστα), ένα ομογενή 19 ετών. Είχε 23 συμμετοχές εκείνη τη σεζόν στην Γ’ κατηγορία κι ούτε ένα γκολ, 5 φορές ως βασικός και 18 ως αλλαγή.

Ο Λεμονής κι οι συνεργάτες του τον είχαν δει με τα χρώματα της εθνικής Νέων και τον ήθελαν. Ο Κόκκαλης τον πήρε.

Πρώτη φορά έπαιξε βασικός ο Μήτρογλου σε επίσημο παιχνίδι το Δεκέμβριο του 2007. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να αποκλειστεί-διασυρθεί στο κύπελλο, αφού χάνει 0-1 από το Διαγόρα στη Ρόδο, μέχρι το 65’. Ο «Γερμανός» με δύο γκολ, το δεύτερο στο 89 δίνει την πρόκριση…

Στο πρωτάθλημα για να παίξει βασικός πρώτη φορά χρειάστηκε να φτάσουμε προτελευταία αγωνιστική, Απρίλη του 2008 πιά. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Μήτρογλου είχε δώσει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

Γιατί ο Ολυμπιακός δεν το είχε πάρει το 2007-08 από την υπόθεση Βάλνερ. Όχι ότι δεν βοήθησε η μετατροπή του Καλαμαριά-Ολυμπιακός 0-3 από 1-0. Εξυπακούεται. Όμως, ο Ολυμπιακός 28η αγωνιστική έχανε το πρωτάθλημα. Ήταν 1-1 με τη Λάρισα μέσα στο Καραϊσκάκη κι οι δύο ομάδες έπαιζαν με 10 παίκτες, με αποβολή πρώτα του Ιγκλέσιας στο 27’ και μετά του Πάντου στο 59’.

Η ΑΕΚ εκείνη την ώρα κέρδιζε 3-1 τον Εργοτέλη κι οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν, οπότε πρωταθλήτρια θα ήταν η ΑΕΚ λόγω του υπέρ της 4-0 στο ΟΑΚΑ, ακριβώς πριν μία αγωνιστική. Με τον Ριβάλντο να κουνάει τα δάχτυλά του και τον φίλο και συμπατριώτη του Ζούλιο Σέζαρ να γελοιοποιείται στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Μπαίνει λοιπόν αλλαγή ο Μήτρογλου στο 81’ από τον Ισπανό Σεγκούρα, υπηρεσιακό προπονητή τότε στον Ολυμπιακό. Η μπάλα έκαιγε, το Καραϊσκάκη ζούσε τον εφιάλτη της απώλειας του πρωταθλήματος, που θα έπαιρνε διάσταση ταπείνωσης, λόγω όχι μόνο του 4-0, αλλά κύρια της εξέλιξης της υπόθεσης Βάλνερ. Ο Μήτρογλου, στα 20 χρόνια του, ήταν όμως εκεί. Και όταν βγήκε η σέντρα από τα αριστερά, έβαλε σωστά το πόδι του και έκανε το γκολ που έδωσε στον Ολυμπιακό ένα πρωτάθλημα…

Εκείνη την στιγμή ήμουν σίγουρος ότι αυτός ο παίκτης είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Με το γκολ στο αίμα του, με κότσια, με άγνοια κινδύνου, με, με...

Τόσο ξεχωριστή περίπτωση που ο πιο επιτυχημένος προπονητής του Ολυμπιακού την τελευταία δεκαετία, ο Βαλβέρδε, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα μαζί του.

Στην πρώτη σεζόν του ο Ερνέστο τον είχε βασικό μόλις σε 3 ματς πρωταθλήματος, ένα κυπέλλου κι ένα ΟΥΕΦΑ, με τη…Νόρτζελαντ. Με το Μήτρογλου στο ντεμπούτο του Ερνέστο να χάνει πέναλτι (δοκάρι) στο Ανόρθωση-Ολυμπιακός 3-0 και να μένει εκτός φάσης ομίλων ο Ολυμπιακός.

Ο Κόκκαλης δεν κρατάει τον Ισπανό την επόμενη σεζόν κι ο Μήτρογλου είναι βασικός και πρώτος σκόρερ με 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, στην χειρότερη όμως χρονιά πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό εδώ και 17 χρόνια.

Με το που ο Μαρινάκης φέρνει πίσω τον Ερνέστο, πρώτο ματς Ηρακλής-Ολυμπιακός είναι στο 0-0, ο Μήτρογλου με απίθανο γκολ κάνει το 0-1 στο 60’ κι ο προπονητής τον κάνει αλλαγή στο 61’. Τελικό αποτέλεσμα 2-1…Ο Ισπανός τον κάνει αλλαγή και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι και το Γενάρη τον στέλνει δανεικό στη Ν. Σμύρνη. Πρώτο ματς Άρης-Πανιώνιος 0-2 με δύο δικά του γκολ…

Σκίζει έξι μήνες στον Πανιώνιο, τον οποίο κρατάει στην κατηγορία, αλλά ο Βαλβέρδε επιμένει. Τον στέλνει δανεικό στο Περιστέρι κι ο Ατρόμητος παίζει τελικό κυπέλλου και πλέϊ οφς, με το Μήτρογλου να φτάνει τα 19 γκολ.

Η επιστροφή του Βαλβέρδε τον φέρνει πίσω στον Ολυμπιακό πέρσι, με 20 γκολ, παρότι μόνο στο κύπελλο ήταν απολύτως βασικός-στο πρωτάθλημα έπαιξε 4 ματς περισσότερα ως αλλαγή και στην Ευρώπη μισά μισά.

Φέτος βλέπουμε τι γίνεται με έναν πραγματικά ξεχωριστό παίκτη, που μπορεί να σε κάνει να σιχτιρίζεις βλέποντάς τον να μην κάνει τίποτα μέσα στο παιχνίδι (η, να δίνει συνεχώς την μπάλα στον αντίπαλο!), αλλά και που μπορεί να σε στείλει στα ουράνια, στέλνοντας το τόπι στα δίχτυα απλά με ένα άγγιγμα της στρογγυλής θεάς με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του...

Αν ένας προπονητής βρει την φόρμουλα της σωστής διαχείρισης του Μήτρογλου, θα έχει δώσει τεράστιο κέρδος στον Ολυμπιακό, θα απογειώσει τον παίκτη και θα κερδίσει πάρα πολλά κι ο ίδιος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.