Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!

Ball Boys Ball Boys
Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!

bet365

Η Ρόμα σπάει τα κοντέρ στην Serie A και ο Ball Boy Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Γκαρσία και όσα έφεραν ιστορικές μέρες στο «Ολίμπικο».

Είναι πραγματικά πολύ κλισέ, όμως αν κάποιος μάζευε μερικούς τιφόζι των Τζαλορόσι πριν ξεκινήσει το Campionato και τους έλεγε ότι «φέτος θα είναι η χρονιά σας», όχι μόνο δεν θα τον πίστευαν αλλά μπορεί να τον μαχαίρωναν κιόλας αφού θα νόμιζαν ότι τους ειρωνεύεται.

Και πως να μην θεωρήσεις ότι σε κοροϊδεύουν; Με δύο 6ες θέσεις και μία 7η τα τελευταία τρία χρόνια και μόλις μία έξοδο στο Europa League, τότε που ακόμα η Ιταλία έβγαζε στο Champions τέσσερις ομάδες; Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας στον προκριματικό, το νέο σήμα το οποίο αποδοκιμάστηκε πολύ έντονα από τους τιφόζι, το φιάσκο στα διοικητικά με την υποτιθέμενη άφιξη του Αραβα-σωτήρα που δεν ήρθε ποτέ και φυσικά το τεράστιο κάζο με την ήττα από την Λάτσιο στον τελικό του Coppa Italia, είχαν φέρει τον σύλλογο σε μία κατάσταση διάλυσης, την οποία κάποιος θα έπρεπε να είναι μάγος για να φέρει τούμπα.

Κι όμως, σήμερα, αυτά που συνέβαιναν μόλις χθες, μοιάζουν τόσο μακρινά για τους οπαδούς της Ρόμα, των οποίων η σχέση με τον νέο προπονητή, Ρούντι Γκαρσία, ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Οταν μετά από επεισόδια και άγριο κράξιμο των οργανωμένων στην προετοιμασία, ο 49χρονος δεν μάσησε τα λόγια του. «Αυτοί που τα κάνουν αυτά δεν είναι οπαδοί της Ρόμα. Μπορεί να είναι οπαδοί της Λάτσιο».

Πέρα από την πρόσληψη του Γάλλου, αλλαγές υπήρξαν και σε άλλα πόστα, με τον Φράνκο Μπαλντίνι να αφήνει τον ρόλο του διευθυντή ποδοσφαίρου και να δίνει περισσότερο χώρο για δράση στον Βάλτερ Σαμπατίνι. Στο ξεκίνημα αυτού του νέου πρότζεκτ, η Ρόμα έκανε ίσως τις καλύτερες business από κάθε άλλη ομάδα φέτος στο μεταγραφικό παζάρι.

Μόλις έναν χρόνο μετά την απόκτησή του από την Κορίνθιανς αντί 4.5 εκατ. ευρώ, ο Μαρκίνιος πουλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν για κάτι λιγότερο από 35 (!) και ο Λαμέλα, που είχε κοστίσει 15 πριν δύο σεζόν, έφερε άλλα 35 με τη μεταγραφή του στην Τότεναμ. Σε αυτά τα 70, βάλε κι άλλα 20, που έσκασε η Σαουθάμπτον για τον προβληματικό, Οσβάλντο, σε ένα πραγματικά εκπληκτικό deal για τους Ρωμαίους.

Οσον αφορά αυτούς που ήρθαν; Μπενάτια, Στρούτμαν, Ζερβίνιο, Λιάγιτς, Μαϊκόν, Ντε Σάνκτις πέρασαν την πόρτα του «Ολίμπικο» ανεβάζοντας σαφώς σε ποιότητα το ρόστερ, κάτι που δεν έκαναν παίκτες τύπου Πίρις και Γκοϊκοετσέα που είχαν αποκτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πέρα από το ξεσκαρτάρισμα και την άνοδο στο επίπεδο, το κλαμπ είναι πολύ καλύτερα από ποτέ οικονομικά, αφού μετά το πάρε-δώσε το καλοκαιρού και τον σχεδιασμό του ρόστερ, έμειναν στα ταμεία και 40 εκατ. ευρώ!

Το 4-3-3 του Ρούντι Γκαρσία με το υπάρχον υλικό και σε συνδυασμό με αυτούς που ήρθαν, δημιούργησε ένα σούπερ δυνατό σύνολο. Ο Γάλλος μπόρεσε να βρει έναν τρόπο παιχνιδιού με σωστή ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Πέρα από τη «βαθμολογική» απόδειξη της βελτίωσης, η θέση στην πίνακα μιλάει από μόνη της, με την Ρόμα στις 6 πρώτες αγωνιστικές να δείχνει μία εικόνα που δεν πρόκειται να χαρίζει πόντους σε κάθε μέτρια ομάδα της Serie A.

Ο Μπενάτια -που κόστισε 17 εκατ. ευρώ για να έρθει από την Ουντινέζε- είναι μάλλον ο πιο φορμαρισμένος στόπερ στο Campionato. Η έλευσή του έχει βελτιώσει τον παρτενέρ του, Λεάντρο Καστάν, που πέρυσι δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι για υψηλό επίπεδο, ενώ ο ίδιος ο Μαρονικός εκτός από τη δουλειά στην άμυνα, έχει γίνει και σκόρερ, πετυχαίνοντας μία απίστευτη γκολάρα που θα ζήλευαν πολλοί επιθετικοί με την Σαμπντόρια αλλά και με την Μπολόνια.

Αν και τώρα τραυματίας, ο Μαϊκόν έχει δώσει ποιότητα στο δεξί άκρο και ειδικά από το ντέρμπι με την Λάτσιο και μετά, ο Φεντερίκο Μπαλτσαρέτι είναι... άλλος παίκτης. Στο κέντρο, η προσθήκη του Στρούτμαν έχει κάνει την Ρόμα να βρει επιτέλους μία σούπερ τριάδα στον άξονα, με τον Ολλανδό να δίνει στον Ντε Ρόσι τη δυνατότητα να γίνει ο παίκτης που πραγματικά είναι, ενώ μαζί τους έχει κολλήσει ο Μιραλέμ Πιάνιτς.

Κάτω από τα δοκάρια, ο Μόργκαν Ντε Σάνκτις, ο οποίος στην Νάπολι είχε δείξει ότι ποτέ δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς. Ο Ιταλός που ανά πάσα στιγμή ήταν επίφοβος να πουλήσει την ομάδα, με τη φανέλα της Ρόμα έχει μείνει μακριά από τη μεγάλη γκέλα. Βέβαια εκτός από το ντέρμπι με την Λάτσιο, δεν έχει τεσταριστεί σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, ενώ το γεγονός ότι οι Τζαλορόσι είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα λιγότερα σουτ στην Serie A, κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη.

Στις θέσεις τις επίθεσης, πρώτος και καλύτερος ήρθε ο Ζερβίνιο. Ο Ιβοριανός εξτρέμ που βρήκε στην ιταλική πρωτεύουσα τον ποδοσφαιρικό του πατέρα, τον άνθρωπο με τον οποίο έγινε γνωστός στον χάρτη και αυτόν που έβαλε την Ρόμα να δώσει 8 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από την Αρσεναλ. Ο 26χρονος εξτρέμ τον οποίο ο Γκαρσία είχε στην Λιλ τη χρονιά του νταμπλ δείχνει να ξέρει 100% τι πρέπει να κάνει. Εχει ήδη 3 γκολ σε 6 αγώνες, ενώ ο Αντονσον της Μπολόνια πρέπει να βλέπει ακόμα εφιάλτες...

Εξαιρετική μεταγραφή και ο Αντεμ Λιάγιτς, ο Σέρβος που τόσο πολύ ήθελε η Μίλαν, όμως φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα και παρότι έχει παίξει μόλις σε ένα ματς βασικός, έχει σκοράρει και αυτός τρεις φορές και ανεβάζει κατά πολύ την επίθεση που πετάει φωτιές.

Μέσα σε όλα, ο υποδειγματικός σχεδιασμός συνεχίστηκε με την ανανέωση του συμβολαίου του Φραντσέσκο Τότι την πιο κατάλληλη στιγμή. Ο Αιώνιος capitano και σύμβολο της Ρόμα, επέκτεινε τη συνεργασία του με τη μοναδική ομάδα της ζωής του, μόλις λίγες μέρες πριν το απόλυτο ντέρμπι με την Λάτσιο. Σε ένα ματς κολοσιαίας σημασίας και ορόσημο για τη νέα εποχή που ζουν άπαντες στο «Ολίμπικο» έγινε γνωστό ότι ο Τότι θα παίζει μπάλα μέχρι τα 37 και οι Τζαλορόσι έβαλαν τέλος στον εφιάλτη των derby della Capitale με νίκη 2-0 που αποτέλεσε βάση για το σημερινό 6x6.

Ο Γκαρσία έχει τη δυνατότητα να διελέγει από ένα μεγάλο εύρος παικτών και αν θέλει να κάνει και rotation. Ο Μπουρντίσο είναι ο τρίτος στόπερ, στα αριστερά υπάρχει ο Ντοντό, ενώ ο Βασίλης Τοροσίδης έδειξε στο ματς με την Μπολόνια ότι μπορεί να βοηθήσει όταν η ομάδα το έχει ανάγκη. Λίγο πιο περιορισμένες είναι οι επιλογές για το κέντρο, όμως με την επιστροφή του Μπράντλεϊ από τραυματισμό, οι βασικοί θα μπορέσουν να ανασάνουν, ενώ στην επίθεση, με τον Φλορέντσι να έχει μετατοπιστεί οριστικά μπροστά, Τότι, Μποριέλο, Ζερβίνιο, Λιάγιτς, δίνουν πολλές λύσεις.

Χαρακτηριστικό για το ότι οι μεταγραφές έχουν «πιάσει» αμέσως χωρίς να χρειαστεί ο παραμικρός χρόνος προσαρμογής, είναι ότι τα 6 από τα 7 τελευταία γκολ της Ρόμα έχουν σημειωθεί από παίκτες που αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

Η Ρόμα έκανε τη σωστή επιλογή με τον Γκαρσία, έναν προπονητή που είχε να δείξει έργο σε ανταγωνιστικό επίπεδο με νταμπλ στην Ligue1 και που ήταν έτοιμος να πάει τη δουλειά του ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν ήταν ούτε Ζέμαν, ο οποίος επέστρεψε μετά την άνοδο με την Πεσκάρα, ούτε Λουίς Ενρίκε, που δεν είχε εμπειρία από πρώτη ομάδα, ούτε Αντρεατσόλι, που ήταν μία ζωή βοηθός.

«Σε αυτά τα σημεία της σεζόν που οι αγώνες είναι κοντά μεταξύ τους και παίζεις σχεδόν κάθε τρεις μέρες, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι με δυνατά όπλα στον αγωνιστικό χώρο και τον πάγκο. Η νίκη έδειξε ότι όλοι στην ομάδα είναι σημαντικοί».

Η δήλωση του Τότι που βρέθηκε εκτός 11άδας στο διπλό με την Σαμπντόρια, φανερώνει την νοοτροπία «μία γροθιά» του Γκαρσία. Αυτό το «εμείς κόντρα σε αυτούς» το οποίο δεν είχαν τον τρόπο να περάσουν προηγούμενοι προπονητές, όπως ο Ζέμαν, ο οποίος δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε κράξει δημόσια Ντε Ρόσι και Οσβάλντο. Ο Γάλλος προστατεύει τους παίκτες του, ακόμα και αν έχει να κάνει πολλές παρατηρήσεις face to face.

Εχοντας το απόλυτο μετά από έξι αγωνιστικές, το μόνο σίγουρο είναι οι Ρωμαίοι έχουν αποκτήσει επιπλέον αυτοπεποίθηση και γνωρίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν και να πάρουν κάθε παιχνίδι. Αυτό που πρέπει να απο-δείξουν για μην μείνουν απλά ένα πυροτέχνημα, είναι ότι μπορούν να παρουσιάσουν το ίδιο πρόσωπο και σε αγώνες μεγαλύτερης δυσκολίας. Οπως ακριβώς δηλαδή είναι το ντέμρπι της επόμενης αγωνιστικής κόντρα στην ολοκαίνουρια Ιντερ του Βάλτερ Ματσάρι.

Ο,τι και να γίνει πάντως από εδώ και πέρα, η Ρόμα έχει ήδη περάσει στα χρυσά βιβλία του calcio κάνοντας το 2ο καλύτερο ξεκίνημα από την ύπαρξη του ιταλικού πρωταθλήματος με 6x6 και +16 διαφορά γκολ, αφού η Μίλαν είχε επίσης απόλυτη εκκίνηση και +18 τη σεζόν 1950-51.

«Θέλω να γράψω ιστορία στο τέλος της σεζόν, όχι τώρα» είπε ο Γκαρσία, όμως κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τους τιφόζι των Τζαλορόσι να σκέφτονται όλο και περισσότερο τις μέρες του 2001 όταν η ομαδάρα των Τότι, Μπατιστούτα, Μοντέλα έφερνε το Scudetto στην Αιώνια Πόλη...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys