Θρύλος 90-24, ΠΑΟΚ 52-44!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Θρύλος 90-24, ΠΑΟΚ 52-44!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος παραθέτει στο blog του στο gazzetta κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τους δύο πρωτοπόρους της βαθμολογίας της ελληνικής Λίγκας.

Ρίχνω πάντοτε μία ματιά στα στατιστικά κάθε αγώνα που με ενδιαφέρει. Και βλέποντας τους αριθμούς κάθε αγωνιστική στα παιχνίδια τόσο του Ολυμπιακού, όσο και του ΠΑΟΚ, ήθελα κάποια στιγμή να κάνω μία σούμα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία της στατιστικής, που δείχνει τη δημιουργία επιθέσεων και φάσεων από κάθε ομάδα.

Λοιπόν μετά από έξι αγωνιστικές, οι τελικές προσπάθειες του Ολυμπιακού είναι 90-24. Έχει δηλαδή ο ίδιος κάνει 90 τελικές (σουτ, κεφαλιές) κι οι αντίπαλοί του στα παιχνίδια τους εναντίον του έχουν 24. Έχει «φάει», όπως λέμε ποδοσφαιρικά 24 τελικές. Ξέρετε ποια είναι τα αντίστοιχα νούμερα του ΠΑΟΚ; 52-44!!! Δηλαδή, ο ΠΑΟΚ, ο δεύτερος της βαθμολογίας κι έτερος διεκδικητής του τίτλου, έχει σχεδόν τις μισές τελικές του Ολυμπιακού κι οι αντιπαλοί του σχεδόν τις διπλάσιες τελικές που «τρώει» ο Ολυμπιακός!

Τα νούμερα φίλοι μου είναι αποκαλυπτικά. Και λένε ξεκάθαρα ποια είναι η ομάδα που συνεχώς επιτίθεται μέσα στο παιχνίδι, ποια είναι η ομάδα που κάνει πολλές τελικές και φυσικά ποια είναι κι η ομάδα που δέχεται πολύ λίγες φάσεις. Επαναλαμβάνω μιλάμε για σχεδόν διπλάσια ποσοστά έναντι του ΠΑΟΚ!

Και να προσέξουμε κι ότι ο ΠΑΟΚ έχει δώσει τρία παιχνίδια στην Τούμπα, ενώ ο Ολυμπιακός δύο στο Καραϊσκάκη…

Αυτή δε ακριβώς η διαφορά (90-24, έναντι 52-44) εξηγεί και πολλά σε ό,τι αφορά τα διαφορετικά νούμερα που υπάρχουν στα φάουλ υπέρ και εις βάρος των δύο ομάδων, όπως και στις κάρτες που παίρνουν. Διότι, η μία ομάδα, ο Ολυμπιακός, βρίσκεται συνέχεια στην επίθεση και σπάνια δέχεται φάσεις, η δε άλλη ομάδα, ο ΠΑΟΚ, δεν επιτίθεται με την ίδια συχνότητα και αντίθετα τρώει φάσεις με μεγαλύτερη συχνότητα. Άρα, απολύτως λογικά έχει περισσότερα φάουλ και περισσότερες κάρτες.

Γιατί τότε η βαθμολογική διαφορά τους είναι μόνο στο μείον τρία; Πολύ απλά γιατί κι οι δύο σκοράρουν σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό ανάλογα με τις τελικές τους ( ο Ολυμπιακός βάζει ένα γκολ ανά έξι τελικές κι ο ΠΑΟΚ ένα γκολ ανά πέντε τελικές) κι η όποια διαφορά τους οφείλεται στο ότι ο ΠΑΟΚ τρώει ένα γκολ ανά 11 τελικές αντιπάλου του, ενώ ο Ολυμπιακός ένα γκολ ανά 24 τελικές. Δεν αξιοποιεί δηλαδή ο Ολυμπιακός τις τόσες πολλές τελικές που κάνει ανά ματς.

Προσέξτε εγώ δεν μπαίνω σε διαδικασία να πω ότι ο Ολυμπιακός είναι δύο φορές καλύτερος του ΠΑΟΚ, επειδή οι αριθμοί στις τελικές προσπάθειες είναι σχεδόν διπλάσιοι (90-24, έναντι 52-44). Όμως, δεν μπορεί παρά να λένε κάποια πράγματα αυτά τα στοιχεία και να εξηγούν αφενός μεν τη βαθμολογική διαφορά, που μάλλον πάντως θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αφετέρου δε τη διαφορά και στις άλλες επιμέρους κατηγορίες της στατιστικής, δηλαδή τα φάουλ και τις κάρτες. Διότι, είναι πολύτως λογικό η ομάδα που συνεχώς επιτίθεται να έχει πολύ διαφορετικά δεδομένα.

Όλα τα άλλα, είναι για να είχαμε να λέμε...

Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟ έχει τελικές 68-42, καλύτερες δηλαδή του ΠΑΟΚ, με το αβαντάζ όμως ότι έχει παίξει τέσσερα ματς στη Λεωφόρο και μόνο δύο έξω.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.