Μίτσελ: Ερνέστο ή Σόλιντ;

Μίτσελ: Ερνέστο ή Σόλιντ;

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Μίτσελ: Ερνέστο ή Σόλιντ;

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta το θέμα «προπονητή του Ολυμπιακού και Τσάμπιονς Λιγκ».

Αν βάλεις κάτω τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη με το Μίτσελ στον πάγκο (0-3, 0-1 από Λεβάντε κι 1-4 από Παρί), παραπέμπεσαι σε…Σόλιντ (1-3 από Ρόζενμποργκ, 1-4 από Λιόν, 2-4 από Βαλένθια, όλα εντός έδρας).

Αν δεις την εμφάνιση του Ολυμπιακού την Τρίτη με την Παρί, παραπέμπεσαι σε Βαλβέρδε, με τον οποίο η ομάδα επίσης είχε φοβερά α΄ ημίχρονα, αλλά και ορισμένα άσχημα φινάλε (π.χ. με Μέταλιστ 1-2, επίσης εντός έδρας).

Άρα, ο Μίτσελ είναι Ερνέστο η, Σόλιντ; Συγνώμη φίλοι μου, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Πολύ απλά γιατί δεν είμαι…μάντης. Άποψη έχω, αλλά δεν την θεωρώ ασφαλή. Στο τέλος της σεζόν ευχαρίστως να απαντήσω στο ερώτημα, που αρκετοί φίλοι μου έχουν θέσει, μέσω email κλπ. Σοβαρή απάντηση τώρα, τουλάχιστον εγώ, αδυνατώ να δώσω. Ίσως, διπλό ίσως (!), η πιο πιθανή στο τέλος; Δεν είναι ούτε Ερνέστο, ούτε Σόλιντ...

Αλλά τον Νορβηγό τον είδαμε μιάμιση σεζόν. Τα καλά του και τα κακά του. Τον Ισπανό τον είδαμε τρεις σεζόν, εκ των οποίων οι δύο συνεχόμενες (στη δεύτερη θητεία). Τον γνωρίσαμε απέξω κι ανακατωτά. Αν δεν δεις και το Μίτσελ ως το φινάλε της περιόδου, πως θα έχεις μία ολοκληρωμένη άποψη; Και μιλάμε κιόλας για προπονητή που πρώτη φορά παίζει Τσάμπιονς Λιγκ και που γενικά οι ευρωπαϊκές εμπειρίες του στους πάγκους είναι πολύ μικρές. Το μνημονεύω αυτό το τελευταίο, γιατί συνήθως ένας προπονητής του Ολυμπιακού στην Ευρώπη κρίνεται, αφού το πρωτάθλημα σχεδόν πάντα είναι ερυθρόλευκη υπόθεση.

Οι δύο άλλοι είχαν μεγαλύτερη πείρα από Ευρώπη. Ο Σόλιντ είχε παίξει Τσάμπιονς Λιγκ και προ Ολυμπιακού. Ο δε Ερνέστο είχε πάει τελικό ΟΥΕΦΑ. Γενικά κι οι δύο ήταν πιο «έτοιμοι» προπονητές από τον τωρινό. Θα είναι μάλιστα ψέμα αν κρύψει κάποιος ότι τα αποτελέσματα του Μίτσελ στην Ευρώπη δεν είναι καλά. Ούτε με τη Χετάφε είχε κάνει τίποτα.

Όμως, εδώ μιλάμε για το Μίτσελ στον Ολυμπιακό. Και να κέρδιζε 2-1 την Παρί, τα ίδια θα έλεγα, με αυτά που λέω σήμερα, μετά το 1-4. Τον κρίνεις σοβαρά ένα προπονητή όταν υπάρχει μία συνέχεια, όταν τον δεις πως θα πάει σε μία φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ και σε ένα πρωτάθλημα, έχοντας πια φτιάξει, προετοιμάσει κλπ, κλπ ο ίδιος την ομάδα.

Αυτό που εμένα διαχρονικά θα έλεγα δεν μου αρέσει στον Ολυμπιακό είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια, σε κάθε Τσάμπιονς Λιγκ εμφανίζεται και με διαφορετικό προπονητή. Δεν είναι εύκολο, για να μην πω ότι είναι απίθανο, να κάνεις το κάτι παραπάνω σε μία τέτοια διοργάνωση, έχοντας κάθε σεζόν που μπαίνεις στη φάση των ομίλων κι άλλο προπονητή.

Το 2007 με Λεμονή.

Το 2009 με Ζίκο (από 2η αγωνιστική, μετά από απόλυση Κετσπάγια και υπηρεσιακό στην πρεμιέρα τον Μπάντοβιτς)

Το 2011 με Βαλβέρδε.

Το 2012 με Ζαρντίμ

Το 2013 με Μίτσελ.

Στα πέντε τελευταία του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός είχε πέντε διαφορετικούς προπονητές-για να μην το πάω πιο μακριά και θέσω, επίσης διαχρονικό, θέμα αλλαγών στο ρόστερ. Το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να βρεις τον ιδανικό που θα σε οδηγήσει σε αυτή τη διοργάνωση-και καμιά φορά και να τον βρεις δεν είναι εύκολο να τον κρατήσεις. Αλλά πραγματικά δεν είναι εύκολο να πηγαίνει τόσο καλά όσο θέλεις μία ομάδα, με άλλο προπονητή σε κάθε Τσάμπιονς Λιγκ.

Μακάρι, θα έλεγα εγώ, ο Μίτσελ να μείνει και του χρόνου. Γιατί, εκτός των άλλων, για να έχει μείνει, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει αποδειχθεί πειστικός στη δουλειά του-διαφορετικά στον Ολυμπιακό των υψηλών απαιτήσεων και του ποιοτικού ρόστερ προπονητής με άλλο τρόπο, δηλαδή χωρίς να έχει πάει πολύ καλά, δεν μένει.

Στη μέχρι τώρα παρουσία του, ο Ισπανός μάλλον μας έχει κάνει να αμφιβάλλουμε. Αλλά αν το δεις ποδοσφαιρικά, είναι νωρίς για σοβαρό συμπέρασμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.