Άλκμααρ: μια ήσυχη πόλη

Άλκμααρ: μια ήσυχη πόλη

Μάκης Σταθάτος
Άλκμααρ: μια ήσυχη πόλη

bet365

Το ταξίδι με τον Ατρόμητο στο Άλκμααρ μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μια γραφική και ήρεμη πόλη, εντελώς διαφορετική από τους ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΛΚΜΑΑΡ: ΜΑΚΗΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Το Άλκμααρ είναι μια πόλη με έκταση 31,22 χμ² και περίπου 95.000 κατοίκους. Είναι η τρίτη κατά σειρά πληθυσμού πόλη της επαρχίας, μετά το Άμστερνταμ και το Χάαρλεμ.

Στην Ολλανδία είναι γνωστή ως η «Πόλη του Τυριού». Από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης πολύ μεγάλη παραδοσιακή λαϊκή αγορά τυριού. Μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης είναι γνωστοί με το παρατσούκλι «τυροκέφαλοι».

Η εκδρομή μας στο Άλκμααρ συνέπεσε με τη μεγάλη γιορτή τυριού, με αποτέλεσμα η πόλη να γεμίσει πνοή και να ξεφύγει από την καθημερινή ηρεμία. Στο κέντρο της έχει στηθεί ένα τεράστιο λούνα παρκ, το οποίο λειτουργεί ως αργά το βράδυ καθημερινά.

Το Άλκμααρ είναι η έδρα της μεγαλύτερης αγοράς τυριού στην Ολλανδία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Το τελετουργικό και τα χρώματα είναι εντυπωσιακότατα. Η αγορά έχει παράδοση τεσσάρων αιώνων και την επισκέπτονται 100.000 άνθρωποι ετησίως. Λειτουργεί στην μεγάλη Πλατεία Βάαχ και κατά μέσο όρο διατίθενται 300 τόνοι τυριού την ημέρα. Όλοι οι παραγωγοί είναι ντυμένοι με παραδοσιακή λευκή ενδυμασία και φοράνε ψάθινο καπέλο. Φέρουν διαφορετικά προσωνύμια ανάλογα με το κύρος και τον τομέα εργασίας τους.

Εκτός από την μεγάλη αγορά τυριού το Αλκμααρ είναι γνωστό και για τα μουσεία. Το πιο διάσημο της πόλης δεν είναι από το Μουσείο των Μπητλς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η πρώτη κιθάρα του Τζον Λένον ήταν κατασκευασμένη στο Άλκμααρ.

Μπαίνοντας στην πόλη δεσπόζει το γήπεδο της τοπικής ομάδας, της ΑΖ, η οποία ιδρύθηκε το 1967. Τα τελευταία χρόνια η Άλκμααρ αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ολλανδίας. Έχει έδρα της το καινούργιο Στάδιο AFAS, το οποίο αποτελεί το στολίδι της πόλης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα