Campionato per sempre!

Campionato per sempre!

bet365

Η ώρα για τη σέντρα στην Ιταλία έφτασε και το gazzetta.gr παρουσιάζει τις 20 ομάδες.

Το πρόβλημα με όσους λατρεύουν το Campionato είναι βασικά ένα: Ο πήχης ανέβηκε τόσο ψηλά τις δεκαετίες '80 και '90 ώστε να μην μπορεί να ξεπεραστεί ποτέ από κανένα πρωτάθλημα. Μοιραία, λοιπόν, οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν θα βγάζει αρνητικό πρόσημο... Ακόμη κι όταν στην Ιταλία υπάρχει, όπως φέτος, περισσότερος ενθουσιασμός σε περισσότερες ομάδες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν έχουμε Μέσι και Ρονάλντο, δεν έχουμε τη διαφήμιση που έχουν τα άλλα πρωταθλήματα ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για κάτι τέτοιο αλλά έχουμε νέα αστέρια και ειδικά στην επίθεση, έχουμε... ξύλο στις άμυνες, έχουμε διάφορα συστήματα, έχουμε πολλή τακτική.

Εχουμε τη Γιουβέντους στο κυνήγι ενός ρεκόρ που κρατάει από τη δεκαετία του ΄30, έχουμε τη Νάπολι που πιστεύει περισσότερο από ποτέ ότι ήρθε η ώρα της, έχουμε την πιο έτοιμη και στρωμένη σε σχέση με πέρυσι Μίλαν, έχουμε την αναγέννηση της Φιορεντίνα, έχουμε τις δύο από τη Ρώμη που είναι ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο, έχουμε και την Ιντερ του Βάλτερ Ματσάρι που περιμένει πώς και πώς για να εκπλήξει όσους την έχουν ήδη ξεγράψει.

Ολα είναι έτοιμα λοιπόν και οι τιφόζι από Βορρά ως Νότο μετράνε αντίστροφα για τη σέντρα ετοιμάζοντας τις coreo. Το gazzetta.gr ετοίμασε την παρουσίαση των «μονομάχων» και για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις πριν καν σφυρίξει ο ρέφερι, ξεκαθαρίζουμε ότι οι ομάδες μπήκαν με βάση την περσινή κατάταξη.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Οταν είσαι στην κορυφή, πρέπει να βρίσκεις συνεχώς κίνητρα για να παραμείνεις εκεί. Η Γιουβέντους το βρήκε πηγαίνοντας... 80 χρόνια πίσω. Από τη δεκαετία του '30 κι έπειτα οι Μπιανκονέρι δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τρία σερί πρωταθλήματα οπότε οι Ανιέλι και Κόντε έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στόχος φέτος. Οι Τορινέζοι για να λύσουν το πρόβλημα με την επίθεση πήραν τους Τέβες και Γιορέντε, πρόσθεσαν τον Ογκμπόνα στην άμυνα για να είναι ακόμη πιο πλήρεις, περιμένουν πολλά φέτος από τον Πογκμπά και έχοντας διατηρήσει τον ίδιο κορμό, ξεκινούν ως φαβορί. Με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μετά το 4-0 στο Σούπερ Καπ.

ΝΑΠΟΛΙ
Στο νότο αισθάνονται ότι είναι η δεύτερη δύναμη, ο κύριος ανταγωνιστής της Γιουβέντους και αυτό τους φτιάχνει. Θα ξεφύγουν εντελώς αν στο τέλος της σεζόν είναι πρωταθλητές και ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις προσπάθησε όλο το καλοκαίρι να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα. Στη θέση του Βάλτερ Ματσάρι πήγε ο Ράφα Μπενίτεθ, διάδοχος του Εντίνσον Καβάνι είναι ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν και από εκεί και πέρα προστέθηκαν και οι Μέερτενς, Καγιεχόν, Αλμπιόλ, Ρέινα, Ζαπάτα. Οι Παρτενοπέι θα χρειαστούν, λογικά, λίγο χρόνο για να αφομοιώσουν πλήρως το νέο σύστημα καθώς αλλάζουν μετά από τέσσερα χρόνια και είναι ικανοί για τα πάντα. Ειδικά αν αρχίσουν καλά το πρωτάθλημα και το πιστέψουν περισσότερο.

ΜΙΛΑΝ
Οι εποχές που η Μίλαν ξόδευε όσα λεφτά χρειάζονταν για να πάρει το ένα αστέρι μετά το άλλο, έχουν περάσει. Το είπε πολλές φορές ο Αντριάνο Γκαλιάνι τους προηγούμενους μήνες και από τα λόγια πέρασε στην πράξη. Οι Ροσονέρι δεν έχασαν κάποιο βασικό μέλος της ομάδας τους και παράλληλα δεν πήραν κάποιον για να μπει άμεσα στην 11άδα και να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Αυτό, οι Μιλανέζοι το περιμένουν από τον Μπαλοτέλι που φέτος είναι στην ομάδα από το ξεκίνημα. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει το σύστημα από 4-3-3 σε 4-3-1-2 αλλά του λείπει, προς το παρόν, ο ένας που θα παίζει πίσω από τους δύο. Αυτό που δεν λείπει στη Μίλαν είναι η ομοιογένεια καθώς η ομάδα είναι ίδια με πέρυσι.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ
Ευτυχισμένο καλοκαίρι στη Φλωρεντία καθώς οι Ντέλα Βάλε με τον Βιντσέντζο Μοντέλα συνεχίζουν το πλάνο τους. Οι Τοσκανοί τερμάτισαν στην 4η θέση πέρυσι χάνοντας στα τελευταία λεπτά την 3η και θέλουν οπωσδήποτε να είναι στην τριάδα. Οι μεταγραφές των Γκόμες, Χοακίν, Ιλισιτς, Αμπροζίνι, Μουνούα και Αλόνσο έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, όπως και η επιστροφή του Ρόσι στη δράση, αλλά ο Γιόβετιτς αποχαιρέτησε και λογικά θα τον ακολουθήσει και ο Λιάγιτς... Οπως και να έχει, η Φιορεντίνα ξεκινάει τη νέα σεζόν με ενθουσιασμό αλλά και με γνώση ότι αυτή η χρονιά θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για αυτή, έχοντας και τις υποχρεώσεις στο Europa League. Στο οποίο Europa League θέλουν να πάνε πολύ μακριά...

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ
Σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια υπήρξε μια μεγάλη διαφορά φέτος. Η Ουντινέζε δεν πούλησε κάποια από τις βασικές μονάδες της. Ο Φραντσέσκο Γκουιντολίν παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία και αυτός μαζί με τον Αντόνιο Ντι Νατάλε είναι οι μεγαλύτερες εγγυήσεις των Φριουλάνι αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος δεν παγώνει οπότε ο Capitano είναι στα 37 του πλέον και αν η Ουντινέζε θέλει να διατηρηθεί για ακόμη μία χρονιά στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, θα πρέπει ο Λουίς Μουριέλ να... ξεθαρρέψει φέτος. Οι προβλέψεις, πάντως, δεν είναι καλές για την ομάδα του Γκουιντολίν αυτή τη φορά...

ΡΟΜΑ
Πιο περίεργο καλοκαίρι δεν πρέπει να έζησαν άλλη χρονιά στη Ρόμα. Η απώλεια του κυπέλλου πέρυσι με αντίπαλο την Λάτσιο προκάλεσε την οργή των τιφόζι και αυτή δεν λέει να κοπάσει... Από την έναρξη της προετοιμασίας οι οπαδοί αποδοκιμάζουν τους περισσότερους και γενικά το κλίμα δεν είναι καλό. Δε βοηθάει και η διοίκηση, είναι η αλήθεια, στο να γίνουν καλύτερα τα πράγματα καθώς πούλησε Οσβάλντο και είναι έτοιμη να πουλήσει και τον Λαμέλα, χωρίς να έχει βρει τους ατικαταστάτες. Ο Μπενάτια, πάντως, στην άμυνα είναι καλύτερος από τον Μαρκίνιος που έφυγε, ο Στρούτμαν θα προσπαθήσει να γίνει το νέο είδωλο και ο Ντε Σάνκτις να δώσει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Από εκεί και πέρα, Τότι και Ντε Ρόσι ξέρουν ότι φέτος θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από όσα την προηγούμενη διετία για να έχει καλή σεζόν η ομάδα τους.

ΛΑΤΣΙΟ
Τα τελευταία τρία χρόνια οι Λατσιάλι κυνηγούν την έξοδο στο Champions League αλλά καταρρέουν λίγες εβδομάδες πριν το φινάλε. Το ίδιο έγινε και την περασμένη περίοδο αλλά στο φινάλε ήρθε το κύπελλο κόντρα στη Ρόμα και όλα έγιναν καλά. Ο Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς παρέμεινε για να δώσει συνέχεια στη δουλειά που άρχισε πέρυσι και οι Λοτίτο-Τάρε για ακόμη μία φορά έκαναν προσεκτικές κινήσεις. Το θετικό για την Λάτσιο είναι ότι δεν έχασε κάποιο σημαντικό παίκτη και αρχίζει τη σεζόν με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, τη διατήρηση των κεκτημένων στο κύπελλο και την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στην Ευρώπη. Αν δεν έχουν τραυματισμούς, θα είναι και πάλι αξιόπιστοι.

ΚΑΤΑΝΙΑ
Οι Σικελοί δεν έκαναν μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ τους σε σχέση με πέρυσι και αισιοδοξούν ότι θα έχουν και φέτος μια πολύ καλή παρουσία. Η ομάδα του Ρολάντο Μαράν ξέρει πολύ καλά να παίζει γρήγορα με αντεπιθέσεις καθώς έχει τους παίκτες για να το κάνει και ελπίζει πως θα πάρει κάτι καλό και από τον Λέτο ή τον Παναγιώτη Ταχτσίδη. Αγχος δεν υπάρχει, κίνδυνος υποβιβασμού δεν υπάρχει και αυτό που θα επιδιώξουν οι Σικελοί είναι να βρεθούν ξανά στην πρώτη 10άδα.

ΙΝΤΕΡ
Πρόπερσι βγήκε 6η και πέρυσι 9η... Επειδή μιλάμε για την Ιντερ αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα οπότε ο Μάσιμο Μοράτι αποφάσισε, μετά από τρία χρόνια, να κάνει μια σωστή κίνηση: Εδιωξε τον Αντρέα Στραματσιόνι και πήρε στη θέση του τον Βάλτερ Ματσάρι, ο οποίος έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Ο νέος προπονητής δούλεψε σε όλη την προετοιμασία στο 3-5-2 και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Οι Νερατζούρι έκαναν αλλαγές στο ρόστερ τους αλλά καμία μεταγραφή ή αποχώρηση δεν προκάλεσε πολύ θόρυβο, με τον Ματσάρι να διατηρεί συνεχώς χαμηλούς τόνους. Οτι η Ιντερ θα είναι καλύτερη από πέρυσι είναι σίγουρο. Το θέμα είναι πόσο καλύτερη...

ΠΑΡΜΑ
Για ακόμη μία σεζόν οι Παρμέντζι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς την παραμονή τους και από εκεί και πέρα, χωρίς άγχος, θα παίξουν για τη χαρά του παιχνιδιού και ό,τι ήθελε προκύψει... Ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι πιστεύει ότι το δίδυμο Κασάνο-Αμάουρι στην επίθεση θα λειτουργήσει καλύτερα από το περσινό Μπελφοντίλ-Αμάουρι και η Πάρμα για ακόμη μία φορά θα βασιστεί στο «Ενιο Ταρντίνι». Εκεί, όπως έχει δείξει, μπορεί να πάρει αποτέλεσμα από όλους. Το θέμα είναι τι γίνεται στα 19 εκτός έδρας ματς του πρωταθλήματος...

ΚΑΛΙΑΡΙ
Η φετινή σεζόν αρχίζει καλύτερα από την περσινή για την Κάλιαρι, πολύ απλά επειδή έχει έδρα. Ο δήμος και οι αρμόδιες αρχές έδωσαν το ΟΚ ώστε να επιστρέψει η ομάδα στο «Σαν Ελία», βάζοντας τέλος στα περσινά... κωμικά που έγιναν με την IS Arena και με τις θύρες που κάποιες φορές ήταν ανοιχτές και κάποιες κλειστές. Επειδή, όμως, μιλάμε για την ομάδα του Μάσιμο Τσελίνο, δεν παίρνουμε και όρκο ότι θα επιστρέψει στη Σαρδηνία και ότι δε θα αφήσει την ομάδα στην Τεργέστη. Από εκεί και πέρα, προπονητής είναι ο ίδιος, οι Ναϊγκολάν και Αστόρι όπως φαίνεται παραμένουν και γενικά η Κάλιαρι στοχεύει σε μια πιο εύκολη παραμονή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΙΕΒΟ
Δεν πήρε κάτι τρομερό, δεν έχασε κάτι σημαντικό στις μεταγραφές και η Κιέβο μπαίνει στη νέα σεζόν όπως κάθε χρόνο. Στα βασικά φαβορί, δηλαδή, για υποβιβασμό, μέχρι να βρει ξανά τον τρόπο για να διαψεύσει ακόμη μία φορά τις προβλέψεις. Ψυχολογικά, πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο χαλαρά όσο τα τελευταία 11 χρόνια καθώς έχει επιστρέψει στη Serie A η άλλη ομάδα της πόλης και θα γίνεται η σχετική... βαβούρα.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Το βασικό ζητούμενο για τους Ροσομπλού ήταν να μη χάσουν τον Αλεσάντρο Ντιαμάντι. Ο διεθνής άσος, τελικά, παρέμεινε καθώς ξέρει πως εκεί θα είναι βασικός και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μια χρονιά Μουντιάλ. Ο Στέφανο Πιόλι έχασε τον Τζιλαρντίνο αλλά καλωσόρισε τους Μπιάνκι-Ακουαφρέσκα για την επίθεση και στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι «να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τους 40 βαθμούς για να είμαστε σίγουροι για την παραμονή μας». Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αλλά ειδικά ο Παναγιώτης Κονέ, που είναι και ο καλύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας στα ιταλικά γήπεδα!

ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ
Οι Μπλουτσερκιάτι έχασαν τους Πόλι και Ικάρντι αλλά υποδέχθηκαν τον Γκαμπιαντίνι, από τον οποίο περιμένουν πολλά στην επίθεση. Οπως και από τον μέσο Ομπιάνγκ, ο οποίος πέρυσι -στην πρώτη του σεζόν- άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το πιο θετικό για την Σαμπντόρια, όμως, είναι η παραμονή του Ντέλιο Ρόσι. Ο έμπειρος τεχνικός ανέλαβε πέρυσι στη μέση της σεζόν, μεταμόρφωσε την ομάδα, της χάρισε άνετα την παραμονή και φέτος στοχεύει, όπως έχει πει και ο ίδιος, στο να παρουσιάσει μια «Σαμπ» που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, βάζοντας τις βάσεις για κάτι καλύτερο τα προσεχή χρόνια.

ΑΤΑΛΑΝΤΑ
Οι Τσιγκαρίνι και Γιέπες προσθέτουν εμπειρία στην Αταλάντα, που σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δε θα αρχίσει με αφαίρεση βαθμών το πρωτάθλημα. Θα αρχίσει, όμως, με τον ίδιο στόχο. «Θέλουμε να σωθούμε και όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο», λέει ο Στέφανο Κολαντουόνο, που περιμένει πολλά από τον μέσο Μποναβεντούρα, το όνομα του οποίου είναι στο μπλοκάκι αρκετών μεγαλύτερων ομάδων. Οι Μπεργκαμάσκι θα στηριχθούν για ακόμη μία φορά στη δυνατή έδρα τους και από εκεί και πέρα, εκτός έδρας, στις αντεπιθέσεις, με τον Ντένις να αποτελεί εγγύηση μπροστά.

ΤΟΡΙΝΟ
Η Τορίνο επέστρεψε πέρυσι στη Serie A με στόχο να μείνει. Τα κατάφερε και τώρα θέλει να αρχίσει, σταδιακά, να χτίζει μια καλή ομάδα που δε θα έχει στόχο απλά να αποφύγει την τελευταία τριάδα. Το πρόβλημα της Γκρανάτα, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι στην άμυνα μετά την πώληση του Ογκμπόνα ενώ έφυγε και ο αρχηγός Μπιάνκι, που ήταν και ο καλύτερος σκόρερ της. Αυτός που ανέλαβε να τον αντικαταστήσει είναι ο Τσίρο Ιμόμπιλε, με τον Τζιαμπιέρο Βεντούρα να καλείται να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του -δανεικού από τη Νάπολι- Ελ Καντουρί. Ως προπονητής, έχει αποδείξει ότι το έχει. Το θέμα είναι αν έχει τη θέση του επιθετικού ο Αλέσιο Τσέρτσι γιατί ο Βεντούρα ανακοίνωσε πως εκεί θα αγωνίζεται φέτος και όχι ως δεξί εξτρέμ καθώς αλλάζει το σύστημα -κι αυτός- σε 3-5-2.

ΤΖΕΝΟΑ
Δύο σερί χρονιές η Τζένοα έχει σωθεί στο φινάλε και τώρα αρχίζει με προπονητή τον άπειρο Φάμπιο Λιβεράνι... Ετσι έκρινε ο πρόεδρος Ενρίκο Πρετσιόζι, έτσι έκανε. Οι Γενοβέζοι προχώρησαν σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους και πιστεύουν ότι ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, μετά την καλή σεζόν που είχε ως δανεικός στη Μπολόνια, θα δικαιώσει φέτος την απόφαση του Πρετσιόζι να του δώσει... κάμποσα λεφτά πριν 1,5 χρόνο για να τον πάρει από τη Φιορεντίνα. Αν οι τρεις νεοφώτιστες παρουσιαστούν αξιόμαχες, η Τζένοα θα έχει πρόβλημα. Αν όχι, θα είναι και του χρόνου στη Serie A.

ΣΑΣΟΥΛΟ
Η σεζόν 2013-14 είναι ήδη ιστορική για την Σασουόλο καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται στα σαλόνια του Calcio. Το θέμα είναι αν θα καταφέρει να παραμείνει σε αυτά. Το βασικό μειονέκτημα των νεοφώτιστων, πέρα φυσικά από την απειρία, είναι η έλλειψη οπαδών και έδρας... Στα πλεονεκτήματα, το επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου του προπονητή Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο και το (πολύ) ταλέντο μπροστά με Μπεράρντι και Ζάζα. Αν είναι καλοί οι πιο έμπειροι Ζίγκλερ και Ατσέρμπι στην άμυνα όπως και ο Κούρτιτς στο κέντρο, η Σασουόλο θα κάνει ζημιές...

ΒΕΡΟΝΑ
Μετά από απουσία 11 ετών, η Ελλάς Βερόνα είναι και πάλι στη Serie A. Κόσμο έχει, παρελθόν επίσης, ενθουσιασμός υπάρχει, καιρός να δούμε τι μπορεί να πετύχει. Ο Βαγγέλης Μόρας είναι από τις κολώνες της ομάδας στην άμυνα και στη Βερόνα ελπίζουν ότι βρήκαν τη σωστή κολώνα και στην επίθεση, με την απόκτηση του πολύπειρου Λούκα Τόνι. Από αυτούς που αποκτήθηκαν, ξεχωρίζουν οι Ντονάτι, Ρομούλο, Μαρτίνιο και Γιάνκοβιτς. Οπως κι αν εξελιχθεί η σεζόν, πάντως, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρκετά... κωμικοτραγικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος λόγω του δημάρχου της πόλης, Φλάβιο Τόζι, που παρεμβαίνει συχνά και ακόμη συχνότερα προκαλεί προβλήματα με όσα λέει.

ΛΙΒΟΡΝΟ
Επιστροφή στη Serie A για τη Λιβόρνο, οι οπαδοί της οποίας έχουν ήδη σημαδέψει τις ημερομηνίες των δύο αγώνων με τη Λάτσιο. Ακόμη κι αν κάνουν δύο νίκες, όμως, εκεί, δε θα αρκούν για να είναι επιτυχημένη η σεζόν αν η ομάδα υποβιβαστεί. Οι Τοσκανοί προσπάθησαν να ενισχυθούν στις μεταγραφές και πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει ο Λεάντρο Γκρέκο που έφυγε από τον Ολυμπιακό, ή οι δανεικοί από την Ιντερ (Μπενάσι, Μπάρντι, Ντάνκαν). Η σεζόν δε θα είναι εύκολη για την Λιβόρνο, στην οποία ξεχωρίζει και ο... πρόεδρος Αλντο Σπινέλι.

 

SERIE A Τελευταία Νέα