Το σημείο αναφοράς κι η λύση πίσω

Το σημείο αναφοράς κι η λύση πίσω

Το σημείο αναφοράς κι η λύση πίσω

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta πως είδε τον Ολυμπιακό στο φιλικό με την Άντερλεχτ.

Όπως σημείωνα ανήμερα του παιχνιδιού, ο Μίτσελ έβαλε για πρώτη φορά σε ένα σοβαρό χρονικό διάστημα, σχεδόν για μία ώρα, μαζί την τετράδα Τσόρι, Κάμπελ, Σαβιόλα και Βάϊς. Κι είδαμε πραγματικά κάποια πολύ ωραία πράγματα, από πλευράς ταχύτητας, σκέψης και δημιουργίας φάσεων.

Η λογική λέει πως όταν οι παίκτες αυτοί βρεθούν καλύτερα μεταξύ τους, αλλά και ανεβάσουν δείκτες φυσικής κατάστασης, αυτά τα ωραία πράγματα θα γίνουν περισσότερα και θα έχουν και μεγαλύτερη ουσία. Διότι, η αλήθεια είναι ότι έλειψε η ουσία, η καλή τελική ενέργεια, που θα σφράγιζε αυτές τις ωραίες συνεργασίες που είχαν αυτοί οι παίκτες μεταξύ τους, αλλά και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους-κύρια με τα ακραία μπακ, το Σαλίνο και τον Χολέμπας.

Έτσι όπως τους είδα, αυτοί οι τέσσερις παίκτες είναι ζήτημα αν μπορούν να βγάλουν, αυτή την στιγμή, σε καλό ρυθμό, ένα ημίχρονο. Μην ξεχνάμε πως οι Σαβιόλα, Κάμπελ ήταν ουσιαστικά χωρίς προπονήσεις μέχρι πριν 12 ημέρες, οπότε και ξεκίνησαν τη δουλειά με τον Ολυμπιακό. Ο δε Βάϊς λόγω τραυματισμού είχε να παίξει από τον περασμένο Μάρτιο. Και δεν είναι τυχαίο πως με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου ο Ολυμπιακός άρχισε να ξεφουσκώνει επιθετικά. Και δυνάμωσε πάλι στη συνέχεια, όταν μπήκαν οι Φετφατζίδης, Μήτρογλου, Φουστέρ και Μασάντο, δηλαδή φρέσκα πόδια.

Ο Σαβιόλα μπορεί να μην βγάζει μάτια, αλλά κινεί επιθετικά όλο τον Ολυμπιακό με τις σωστές κινήσεις του. Ξεμαρκάρεται, ζητάει μπάλα και δίνει μπάλα, τόσο μακριά, όσο και κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Παίζει για την ομάδα, συνεργάζεται και με Τσόρι και με Βάϊς και με Κάμπελ και με Μανιάτη και με τα μπακ, η δε ποδοσφαιρική πρακτική λέει πως όταν θα «ανοίξει» περισσότερο, ας μην έχει την σπιρτάδα που είχε στα 26 του, θα έρθουν και οι καλύτερες τελικές, τόσο σε επίπεδο σκοραρίσματος, όσο και σε επίπεδο ασίστ. Αυτός είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση με το ώριμο παιχνίδι του.

Ο Βάϊς εντυπωσιάζει με την ντρίμπλα του και την έκρηξή του. Θα πάρει φάουλ σε άριστες θέσεις, θα ξεπεταχθεί σαν σφαίρα στο χώρο για να βάλει η, να φτιάξει γκολ, θα σεντράρει καλά. Σε μία φάση έπρεπε να τελειώσει καλύτερα την έξοχη προσπάθειά του, βγάζοντας πιο σωστά την ασίστ στον Κάμπελ, ενώ είναι ένα «θέμα» ότι δεν μαρκάρει τον παίκτη του. Κι όμως στην Ιταλία τον είχα δει να το κάνει, υπό την έννοια ότι τουλάχιστον ήταν πιο πιεστικός. Άρα...

Ο Κάμπελ συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι από τον Βάϊς, χώνεται περισσότερο στις φάσεις για να σκοράρει, αλλά συνήθως χαρακτηρίζεται από ημιτελείς ενέργειες. Ξεκινάει καλά τις προσπάθειές του, αλλά δεν τις συνεχίζει το ίδιο καλά. Πρέπει να βάλει στο παιχνίδι του αυτό το «κάτι», για να «τελειώνει τη δουλειά» και να μην την αφήνει στη μέση, ώστε να κάνει τη διαφορά. Γενικά πρέπει να προσέχει τα λάθη του, ακόμη και στο αμυντικό κομμάτι, όπου πάντως είναι πολύ πιο μαχητικός.

Ο Τσόρι χωρίς να παίζει ακριβώς σε θέση πλέϊ μέϊκερ φιλτράρει το παιχνίδι του Ολυμπιακού σε ένα σημαντικό βαθμό, ενώ χθες τον είδαμε ίσως πρώτη φορά να πιέζει και να κλέβει μπάλες, έστω κι αν φανερά το αμυντικό κομμάτι δεν είναι το καλύτερό του-όπως και του Βάϊς. Όταν θα υπάρξει καλύτερη χημεία, θα βγαίνουν κι άλλες ασίστ, όπως εκείνη στο Σαβιόλα, που για λίγο ήταν οφσάϊντ, εκεί που μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα- παρεμπιπτόντως, είχε αρκετές λάθος υποδείξεις ο β΄ επόπτης. Ειδικά δύο, μία στο Βάϊς (μετά το 1-0) και μία στον έξω αριστερά της Άντερλεχτ (στο 91), ήταν φάσεις-γκολ.

Γενικά ο Ολυμπιακός έχει επιθετικές λύσεις, καθώς είδαμε να μπαίνουν κι οι Μήτρογλου, Φετφατζίδης και να έχουν καλές συνεργασίες και ευκαιρίες, ενώ κι ο Φουστέρ έκανε αισθητή την παρουσία του, έστω κι αν στο τέλος τα χάλαγε.

Αμυντικά, όμως, χρειάζεται πολύ μεγάλη βελτίωση η ομάδα, καθώς έφαγε φάσεις κι από τον άξονα κι από τα πλάγια. Και στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτό κοστίζει. Μάλιστα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μία η, και δύο προσθήκες θα αλλάξουν την εικόνα.

Εδώ υπάρχει ανάγκη πρωτίστως για πολύ καλύτερη ομαδική δουλειά. Μόνο αυτή είναι η λύση. Διότι, όταν θες να παίξεις ψηλά, με επιθετική άμυνα, αν οι τρεις μπροστινοί σου και οι δύο εσωτερικοί μέσοι δεν μαρκάρουν σωστά, τα στόπερ κι ο κόφτης (γιατί αυτοί οι τρεις μένουν πίσω, αφού τα μπακ ανεβαίνουν) δεν φτάνουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.