«Άργησε να έρθει ο Αναστασίου!»

«Άργησε να έρθει ο Αναστασίου!»

«Άργησε να έρθει ο Αναστασίου!»

bet365

Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Στέφανος Καπίνο, σχολιάζει στο gazzetta.gr το νέο πρόσωπο του “τριφυλλιού”, κάνει λόγο για πρωταθλητισμό και θυμάται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε. Τι λέει για Νάπολι.

Από τα 15 του, προπονούνταν με την ανδρική ομάδα των “πρασίνων”, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας στην ιστορία του Παναθηναϊκού, που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα! Ο λόγος για τον πανύψηλο γκολκίπερ (1,97), Στέφανο Καπίνο, ο οποίος μετά από σχεδόν μία διετή αγωνιστική “εξαφάνιση”, φέτος βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Γιάννη Αναστασίου.

Ο 19χρόνος διεθνής πορτιέρο, που σε ηλικία 17,5 ετών αγωνίστηκε για μία και μοναδική φορά στην Εθνική Ανδρών (σε φιλικό με την Ρουμανία), έχοντας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις κάτω από τα δοκάρια του “τριφυλλιού” την προπερυσινή περίοδο, μίλησε στο gazzetta.gr για τη νέα προσπάθεια που κάνει φέτος ο Παναθηναϊκός υπό τις οδηγίες του 40χρονου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και αναφέρθηκε στους στόχους της ομάδας, τη νέα αγωνιστική της φιλοσοφία αλλά και το στυλ ποδοσφαίρου που θα παίζει. Ο ταλαντούχος γκολκίπερ σχολιάζει το ενδιαφέρον της Νάπολι, την πορεία της Εθνικής Νέων στο πρόσφατο Μουντιάλ της Τουρκίας, κάνει την αυτοκριτική του και απονέμει τα εύσημα στον προκάτοχο του, Ορέστη Καρνέζη για τα μαθήματα “ζωής” και συμπεριφοράς που του παρέδωσε...

- Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το εφετινό καλοκαίρι άρχισε λίγο περίεργα, με την έννοια ότι βρέθηκες κοντά στην μεταγραφή σου στη Νάπολι και το Καμπιονάτο, αλλά τελικά παρέμεινες στον Παναθηναϊκό και ειδικότερα μετά την αποχώρηση του Καρνέζη, πλέον υπολογίζεσαι ως βασικός γκολκίπερ. Πως αντιμετώπισες εσύ όλες αυτές τις εξελίξεις;

«Όσον αφορά στο θέμα του ενδιαφέροντος της ιταλικής ομάδας, δεν μπήκα στην διαδικασία να ασχοληθώ σχεδόν καθόλου, γιατί πρώτον, δεν ήμουν ελεύθερος και η όποια εξέλιξη προέκυπτε, δεν θα εξαρτούνταν από μένα και δεύτερον, το μυαλό μου βρισκόταν στην Εθνική Νέων και το Μουντιάλ της Τουρκίας. Σίγουρα, χάρηκα στο άκουσμα μία τέτοιας είδησης, αλλά από τη στιγμή που ανήκα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος και είχε τον τελευταίο λόγο, νομίζω ότι το όλο θέμα πήρε υπερβολική έκταση! Άλλωστε, από τη στιγμή που τελείωσε η σεζόν, η συνολική μου συγκέντρωση βρισκόταν στο πως θα εκμεταλλευτώ το καλοκαίρι για να δουλέψω, να βελτιωθώ και να καθιερωθώ στις βασικές επιλογές του νέου προπονητή της ομάδας! Αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος... Αν ο Παναθηναϊκός αποφάσιζε να με παραχωρήσει, τότε και μόνο θα έμπαινα στην διαδικασία να φανταστώ την επόμενη σελίδα της καριέρας μου...»

- Εσύ προσωπικά, μίλησες ποτέ με τους ανθρώπους της ιταλικής ομάδας;

«Όχι, γιατί δεν ήθελα να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση χωρίς να έχω την άδεια της ομάδας μου και συν τοις άλλοις δεν ήθελα να χαλάσω το μυαλό μου, εν μέσω της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο των Νέων. Άλλωστε, δεν είχα φανταστεί ότι θα ετίθετο θέμα αποχώρησής μου από τον Παναθηναϊκό, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...»

- Στην Τουρκία τι έγινε; Κάνατε ένα πολύ καλό ξεκίνημα, προκριθήκατε ως πρώτοι και αήττητοι στην 2η φάση της διοργάνωσης και με τις εμφανίσεις σας δημιουργήσατε προσδοκίες για μία διάκριση. Τι συνέβη και η πορεία σας διεκόπη στην φάση των “16”, από έναν θεωρητικά υποδεέστερο αντίπαλο όπως το Ουζμπεκιστάν;

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε την συγκέντρωσή μας στο νοκ-άουτ παιχνίδι και μας στοίχισε η... ψυχολογική χαλάρωση, που μας προκάλεσε το άκουσμα του αντιπάλου μας στην 2η φάση. Ενώ στα ματς της πρώτης φάσης, κόντρα σε πολύ πιο υπολογίσιμους αντιπάλους, παρουσιαστήκαμε απόλυτα συγκεντρωμένοι και ακολουθήσαμε πλήρως τις οδηγίες του προπονητή μας, κόντρα στο Ουζμπεκιστάν, μπήκαμε στο γήπεδο θεωρώντας ότι εύκολα ή δύσκολα, θα προκριθούμε... Μας πήγε κι άσχημα το παιχνίδι από την αρχή, αλλά παρ' ότι ισοφαρίσαμε, ήρθε η αποβολή και το πέναλτι και κάπου εκεί, χάσαμε τον δρόμο μας και δυστυχώς το πληρώσαμε... Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και το μεγάλο κρίμα, είναι ότι πραγματικά είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα από τους αντιπάλους μας. Κάναμε το πιο μοιραίο λάθος, όμως, εκεί που δεν υπάρχει συγχώρεση... Οι φανέλες δεν είναι από μόνες τους αρκετές, για να φέρουν τη νίκη...»

- Πιστεύεις ότι χάθηκες μία σπάνια ευκαιρία διάκρισης σ' αυτό το παιχνίδι;

«Μόνο και η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ, πόσω μάλλον η πρόκριση στους “16” του τουρνουά μέσω της πρώτης θέσης του ομίλου, συνιστά από μόνη της μία διάκριση. Απλά μας έμεινε η πικρία, ότι η ομάδα είχε την ποιότητα να γράψει ιστορία και να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες του κόσμου! Όσο καλά και να πήγαμε, πάντως, δυστυχώς, η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει...»

- Πάμε στην σχέση σου με τον Παναθηναϊκό... Πριν από δύο χρόνια, πριν καλά-καλά κλείσεις τα 18 σου χρόνια, σου δόθηκε η ευκαιρία, την άρπαξες από τα μαλλιά και για μία σειρά αγώνων βρέθηκες στο βασικό σχήμα ενός πολύ ποιοτικού ρόστερ και πέρασες το κατώφλι της Εθνικής ανδρών. Κι εκεί που όλοι μιλούσαν για σένα, εντελώς ξαφνικά βρέθηκες μεταξύ πάγκου και εξέδρας...

«Παρ' ότι από τα 15 μου που προπονούμαι με την πρώτη ομάδα, πάντα δούλευα πολύ σκληρά, ήμουν αρκετά τυχερός όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πήρα την θέση του βασικού! Έτυχε εκείνη την περίοδο να πωληθεί ο Αλέξης ο Τζόρβας στην Παλέρμο, να τραυματιστεί ο Στέφανος (σ.σ.: Κοτσόλης) και να αποβληθεί ο Ορέστης (σ.σ.: Καρνέζης) στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο... Χωρίς να έχω προετοιμαστεί ψυχολογικά βρέθηκα κάτω από τα δοκάρια, αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κατάφερα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, ήταν πως από 'κει που όλοι ήταν ευχαριστημένοι μαζί μου, εντελώς ξαφνικά πέρασα στο περιθώριο και βρέθηκα στην αφάνεια χωρίς να μου εξηγήσει ποτέ και κανένας τίποτε... Πέρασα δύσκολα, με την έννοια ότι προσπαθούσα μόνος μου να δώσω απαντήσεις σε πολύ δύσκολα ερωτήματα, χωρίς καμία βοήθεια...»

- Τι έφταιξε;

«Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Σίγουρα, εγώ δεν ήμουν έτοιμος να διαχειριστώ όπως θα έπρεπε όλο αυτό που είχε συμβεί και αυτό ήταν λογικό, γιατί δεν είχε πήξει το μυαλό μου, ούτε είχα την απαραίτητη ωριμότητα! Παρ' όλα αυτά, αυτή τη στιγμή, είμαι σε θέση να σας πω ότι όλη αυτή η κατάσταση που βίωσα, είχε και τα θετικά της... Με την έννοια ότι με βοήθησε να γίνω πιο δυνατός, να διαπιστώσω τα λάθη μου, έτσι ώστε να μπω σε έναν δρόμο και όταν μου παρουσιαστεί η επόμενη ευκαιρία, να είμαι πιο έτοιμος να την αξιοποιήσω...»

- Πως ήταν αυτή η περίοδος;

«Πολύ πρωτόγνωρη! Νομίζεις ότι όλοι είναι εναντίον σου και σου φταίνε τα πάντα... Δεν μπορείς να αναλύσεις σωστά τα πράγματα, αλλά και από την άλλη όταν είσαι και 17 χρονών, δεν είναι και εύκολο και χρειάζεσαι υποστήριξη... Κάποια στιγμή, όμως, σταμάτησα να μεταβιβάζω τις ευθύνες σε τρίτους και αποφάσισα να μπω σε έναν σωστό προσανατολισμό και να βοηθήσω τον εαυτό μου να ξανακερδίσει την θέση του βασικού τερματοφύλακα, από έναν καταπληκτικό γκολκίπερ και φανταστικό άνθρωπο, όπως ο Ορέστης Καρνέζης.»

- Τα πολύ θερμά λόγια σου για τον βασικό σου ανταγωνιστή, μου δίνουν την ευκαιρία να σε ρωτήσω πως γίνεται να υπάρχει τόσο καλή σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που παλεύουν για μία θέση; Πως είναι δυνατόν να μιλάς έτσι για τον παίκτη, του οποίου – σε ένα βαθμό – περιμένεις το “ντεφορμάρισμα” ή το λάθος για να πάρεις τη θέση του;

«Σ' αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι όταν ήμουν εγώ βασικός, ο Ορέστης ήταν “κύριος” απέναντί μου! Παρ' ότι μας χώριζαν αρκετά χρόνια ηλικίας, με βοηθούσε, μου έδινε συμβουλές και δεν μου έδωσε κανένα δικαίωμα με την συμπεριφορά του, οπότε όταν εγώ βρέθηκα στον πάγκο, δεν θα μπορούσα να έχω διαφορετική συμπεριφορά... Ειδικότερα, απέναντι σε έναν τόσο σωστό άνθρωπο... Έμαθα πολλά απ' αυτόν, σε όλα τα επίπεδα, τον ευχαριστώ πολύ και τον τιμώ... Έτσι πρέπει να είναι οι σχέσεις των συμπαικτών σε μία ομάδα, ακόμη κι αν αγωνίζονται στην ίδια θέση... Τόσο με τον Στέφανο τον Κοτσόλη, όσο και με τον Αλέξανδρο τον Ταμπάκη, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε... Προπονούμαστε μαζί κάθε μέρα κι έχουμε ως στόχο το καλό του Παναθηναϊκού...»

- Πάμε στο νέο ξεκίνημα που κάνει φέτος ο Παναθηναϊκός, με νέο προπονητή, πάρα πολλά νέα πρόσωπα, καινούριο προπονητικό κέντρο και ενδεχομένως και διαφορετικούς προσανατολισμούς... Βάσει της ιστορίας του συλλόγου, οι στόχοι της ομάδας μπορεί να είναι πάντα συνυφασμένοι με τον πρωταθλητισμό στην Ελλάδα και την διάκριση στην Ευρώπη, ωστόσο φέτος, με μεγάλα χρέη και πολύ μικρότερο budget, να υποθέσουμε ότι δεν θα είναι οι ίδιοι;

«Σίγουρα από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου έως σήμερα, έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές στην ομάδα και στο οικονομικό και όσον αφορά στους παίκτες που ήρθαν κι έφυγαν, αυτό όμως, δεν αλλάζει την ταυτότητα του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός είναι φτιαγμένος για να κάνει πρωταθλητισμό και με την σκληρή δουλειά και την καθοδήγηση του νέου προπονητή, ο οποίος είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί, πρέπει πάντα να κοιτάμε όσο πιο ψηλά γίνεται.»

- Θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο σαφής όσον αφορά στο πρόσωπο του Γιάννη Αναστασίου;

«Θεωρώ ότι άργησε να αναλάβει τη θέση! Αν τον είχε η ομάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια, τότε είμαι σίγουρος η πορεία μας θα ήταν τελείως διαφορετική! Ακόμη και τώρα που ήρθε, όμως, για μας είναι ευλογία... Έχει πολλές γνώσεις, είναι ήρεμος, απλός και καλός άνθρωπος και μπορεί και “περνάει” στους ποδοσφαιριστές πολλά πράγματα τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας... Προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στον σύλλογο μία συνολική ποδοσφαιρική φιλοσοφία που θα χαρακτηρίζει όλα τα τμήματα και όχι μόνο την πρώτη ομάδα, έτσι ώστε τα νέα παιδιά που θα έρχονται από τα τμήματα υποδομής, να είναι έτοιμα και να μην χρειάζονται προσαρμογή, όπως συμβαίνει με τα μεγάλα clubs της Ευρώπης...»

- Πως βλέπεις τα νέα παιδιά που ήρθαν;

«Νομίζω ότι έγιναν προσθήκες σε θέσεις που υπήρχε ανάγκη και ο κάθε ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε από την ομάδα, ήρθε για κάποιο λόγο, όχι απλά για να έρθει! Είναι πολύ θετικό που αυτό το νέο ξεκίνημα, συμπίπτει με την επιστροφή της ομάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου, που είναι πραγματική έδρα και πιστεύω ότι με την βοήθεια του κόσμου, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε έτοιμοι... Θέλουμε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού δίπλα μας, όχι μόνο στα εύκολα και τις χαρές, γιατί θα έρθουν και δύσκολες στιγμές κι εκεί θα δοκιμαστεί το ηθικό και οι αντοχές της ομάδας μας...»

- Μετά τα πρώτα αγωνιστικά δείγματα “γραφής”, που δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά, στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι είδαμε μία πολύ βελτιωμένη εικόνα, απέναντι στην Κυπελλούχο Ιταλίας, Λάτσιο, που σε λίγες μέρες θα παίξει με την Γιουβέντους στο ιταλικό Supercup και θα πάρει μέρος και στο Europa League. Πως κρίνεις την απόδοσή σας;

«Όλα τα φιλικά παιχνίδια γίνονται για να κάνεις λάθη και να τα διορθώσεις! Για μας η ήττα με 4-0 από την Βαλενσιέν ήταν πιο πολύ θετικό παρά αρνητικό αποτέλεσμα, γιατί μέσα από την ανάλυση αυτού του αγώνα, διαπιστώσαμε τι φταίει, το επισημάναμε και μπήκαμε στην διαδικασία να το διορθώσουμε. Οι ήττες αυτές δεν στοιχίζουν τίποτε, αντιθέτως ωφελούν πολύ γιατί δίνουν την ευκαιρία στον προπονητή να κάνει διορθωτικές κινήσεις... Γι' αυτό και με τη Λάτσιο, κάναμε ένα αρκετά καλό παιχνίδι... Μέσα και απ' αυτό, θα γίνουμε καλύτεροι ενόψει του επόμενου... Έχω την αίσθηση, ότι με τη δουλειά που γίνεται υπό την τεχνική καθοδήγηση του κ. Αναστασίου, φέτος θα κάνουμε όμορφα πράγματα μέσα στο γήπεδο, θα παίξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο και ο κόσμος θα χαίρεται να μας βλέπει...»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα