Η Εθνική της ξενιτιάς! (pics)

Θάνος Σαρρής
Η Εθνική της ξενιτιάς! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το Cosmos Copa, το Μουντιάλ των ομογενών της Νέας Υόρκης, στο οποίο η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση! Μιλάει ο προπονητής, Στρατής Μαστροκυριάκος.

Το Cosmos Copa ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 και αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές «εθνικές ομάδες», βασισμένες στις επιμέρους κοινότητες. Η Νέα Υόρκη άλλωστε αποτελεί την επιτομή της Μητρόπολης και η διοργάνωση αποτελεί ουσιαστικά μια ποδοσφαιρική γιορτή της πολιτιστικής πολυμορφίας της. Στον πρώτο χρόνο της διοργάνωσης, πήραν μέρος 16 ομάδες, ενώ πλέον παίζουν 30. Από Ελλάδα, Κροατία, Αλβανία, Κόσσοβο, μέχρι Αγγλία και Ιταλία, αλλά και Περού, Παραγουάη, Μάλι και Ιαπωνία, η εκπροσώπηση είναι τεράστια!

Υπό την αιγίδα του θρυλικού Νιου Γιορκ Κόσμος, ομάδα από την οποία έχει περάσει ο Πελέ και ο Μπεκεμπάουερ και εσχάτως ξεκίνησε η προσπάθεια επιστροφής της στην MLS, το εν λόγω τουρνουά γίνεται όλο και μεγαλύτερο, λόγω των υψηλών στάνταρ και των επαγγελματικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι ομάδες. Εκλεκτοί καλεσμένοι, προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ και η άρτια διοργάνωση αποτελούν μερικούς από τους λόγους που ο θεσμός συνεχώς ανεβαίνει!

Φυσικά, η ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να λείπει! Συμμετέχοντας από την πρώτη διοργάνωση το 2009, φέτος τοποθετήθηκε κατευθείαν στη φάση των «16», λόγω της πολύ καλής της φετινής πορείας. Και το ξεκίνημά της ήταν εντυπωσιακό, αφού η πρόκριση στους «8» σφραγίστηκε με νίκη επί της Αργεντινής! Πριν, η ελληνική ομάδα κατάφερε να κερδίσει την Γκάμπια, αλλά και την κάτοχο του τίτλου, Αϊτή,με τους ανθρώπους της ομάδας να μιλούν πλέον ανοιχτά για κατάκτηση του τροπαίου! Οι αγώνες μέχρι την φάση των «8» ήταν 60΄ και αυτό γιατί οι ομάδες που συμμετέχουν είναι πάρα πολλές. Από εδώ και πέρα όλοι οι αγώνες είναι διάρκειας 90’.

Προπονητής σε αυτή την ομάδα είναι ο Στρατής Μαστροκυριάκος. Έχοντας ελληνοαμερικανίδα σύζυγο, ο Μαστροκυριάκος αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να φύγει από την Ελλάδα για να ζήσει στις ΗΠΑ. Πριν φύγει, ήταν προπονητής στον Παναιγιάλειο, στη Γ' Εθνική. Για περίπου 15 χρόνια, έχει εργαστεί σαν ενωσιακός προπονητής, σε διάφορες ομάδες στην Β', Γ', Δ΄ εθνική είτε σαν πρώτος είτε σαν συνεργάτης ή τεχνικός διευθυντής. Επίσης, έχει συνεργαστεί με συναδέλφους του της Super League σε θέματα ανάλυσης αντιπάλων ή scouting. Τα τρία τελευταία χρόνια εργαζόταν και ως καθηγητής σε ιδιωτικό ΙΕΚ.

Μιλώντας στο gazzetta.gr, ο Μαστροκυριάκος μεταφέρει το πως οι Έλληνες της ομογένειας ζουν το δικό τους Μουντιάλ, αναφέρει το τι σημαίνει για αυτούς η φανέλα με το εθνόσημο και ξεκαθαρίζει ότι φέτος... ο πήχης είναι πολύ υψηλός!

Πως ξεκίνησε η προσπάθεια συμμετοχής της Ελλάδας στο Cosmos Copa;

«Η ελληνική ομάδα έχει συμμετάσχει σε όλα τα Cosmos Copa που έχουν γίνει. Η ελληνική ομάδα φέτος δεν έπαιξε προκριματικά αλλά τοποθετήθηκε από την αρχή στους 16 της διοργάνωσης λόγο της καλής πορείας που πραγματοποίησε στο τελευταίο copa. Για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο γ. αρχηγός της ομάδος ο κύριος Γεώργιος Χαλκίδης και οι συνεργάτες του που όλα αυτά τα χρόνια κάνουν τα πάντα χωρίς να υπολογίζουν (χρόνο και χρήματα ) έτσι ώστε η ελληνική ομάδα (ομογένεια) να δίνει το παρών σε αυτή την μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου».

Εσείς πως βρεθήκατε να προπονείτε τη συγκεκριμένη ομάδα;

«Κάποιοι φίλοι ήξεραν ότι ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και είμαι προπονητής και με έφεραν σε επαφή με τους υπευθύνους της ομάδας. Συναντήθηκα μαζί τους μιλήσαμε, και τελικά μου εμπιστεύτηκαν την θέση του προπονητή της «εθνικής» όπως την αποκαλούν. Εδώ θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για την τιμή που μου έκαναν».

Με τι κριτήρια επιλέγονται οι παίκτες που στελεχώνουν την ομάδα;

«Βασικό κριτήριο είναι η Ελληνοκυπριακή ιθαγένεια. (επιτρέπεται κάθε ομάδα να δηλώσει στην 22αδα της μέχρι τρεις παίκτες άλλης εθνικότητας. Οι επιλογές των παικτών γίνονται από όλες τις ελληνικές και κυπριακές ομάδες που μετέχουν στα διαφορά πρωταθλήματα. Οι περισσότερες πάντως επιλογές είναι από παίκτες του Παγκύπριου και του Greek American, δυο ομάδων της ομογένειας που διακρίνονται στο Cosmopolitan League».

Πως νιώθουν τα παιδιά αυτά που έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους τόσα χιλιόμετρα μακριά από αυτήν;

«Είναι μεγάλη τιμή γι’ αυτά τα παιδιά να φοράνε το εθνόσημο και να εκπροσωπούν την χώρα τους τόσο μακριά. Όλοι τους είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους και προσπαθούν πάντα για το καλύτερο δίνοντας χαρά σε όλη την ομογένεια με κάθε επιτυχία».

Η Ελλάδα κέρδισε 1-0 την κάτοχο του τίτλου, Αϊτή, αλλά και την Αργεντινή! Μέχρι που μπορεί να φτάσει;

«Σε όλα τα τουρνουά που έχουν γίνει μέχρι τώρα πάντα η ελληνική ομάδα είχε καλή παρουσία και ήταν μια από τις καλές ομάδες. Για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε ποτέ μέχρι τώρα να κατακτήσει το κύπελλο. Πραγματικά όμως η μέχρι τώρα η παρουσία μας, μας δίνει το δικαίωμα να προσμένουμε πολλά. Εύχομαι να είμαστε εμείς αυτοί που θα κατακτήσουμε το τουρνουά έτσι ώστε να κάνουμε όλους τους ομογενείς και όχι μόνο υπερήφανους».

Τι ανταπόκριση έχει το τουρνουά στην αθλητική ζωή της Νέας Υόρκης γενικότερα, αλλά και στην ελληνική κοινότητα;

«Το τουρνουά και μόνο ότι γίνεται στην ΝΥ και το διοργανώνει ο Cosmos ΝΥ είναι από μόνο του ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός σε όλη στην Αμερική. Το ότι συμμετέχουν από την αρχή του τουρνουά πάνω από 40 ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας του δίνει άλλη αίγλη και διάσταση. Καθημερινά όλα τα ΜΜΕ έχουν αναφορές και νέα από τους αγώνες και τις ομάδες. Μεγάλες προσωπικότητες και μορφές του ποδοσφαίρου είναι καλεσμένοι και παρακολουθούν τους αγώνες (Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο, Καντόνα κ.α). Επίσης όλα τα ομογενειακά ΜΜΕ ασχολούνται με την «Εθνική Ελλάδας» όπως την αποκαλούν δίνοντας καθημερινά πλήρες ρεπορτάζ με συνεντεύξεις, νέα, ακόμα και από τις προπονήσεις της ομάδας. Για όλους εδώ είναι θα έλεγα κάτι σαν ένα μικρό Mundial».

Ποιες ομάδες ξεχωρίζουν;

«Υπάρχουν αρκετά καλές ομάδες. Αυτές που έμενα προσωπικά με έχουν εντυπωσιάσει είναι η Πολωνία η Ιταλία η Γαλλία και η Σενεγάλη».

Θεωρείτε ότι το τουρνουά βοηθάει στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων που βρίσκονται μετανάστες σε μια μητρόπολη όπως η Νέα Υόρκη;

«Και βέβαια βοηθά στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων που ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Πραγματικά κάθε αγώνας είναι μια γιορτή. Βλέπεις ανθρώπους που ταξιδεύουν 2 και 3 ώρες να έρθουν για τους αγώνες, οικογένειες ολόκληρες μαζί με τα μικρά παιδιά τους έρχονται για να δουν την ομάδα αλλά και να βρεθούν μαζί με τους συμπατριώτες τους να μιλήσουν να χαρούν να φωνάξουν και να πανηγυρίσουν για την πατρίδα τους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει όχι μόνο για την δική μας κοινότητα αλλά και για τις κοινότητες των άλλων ομάδων. Με τα πρωτεία σε όγκο και παλμό να τα κερδίζουν οι κοινότητες των ομάδων της νότιου Αμερικής».

Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες προπονητές με δίπλωμα uefa pro... ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον σας;

«Οι στόχοι μου για το μέλλον, πρώτα ο Θεός, είναι ο επαναπατρισμός σε λίγα χρόνια μαζί με όλη την οικογένεια μου και αν μπορέσω να εργαστώ σε κάποια ομάδα υψηλού επιπέδου. Αυτός είναι και ο στόχος μου εδώ (ομάδα η πανεπιστήμιο) αν και πέρσι με έκοψαν από το Columbia University λόγο πολλών προσόντων ( too many qualifications). Έτσι ήταν η απάντηση τους».

*Το gazzetta.gr θα σας ενημερώσει για την τελική θέση της ελληνικής ομάδας!

Follow @Thansarr

 

Τελευταία Νέα