Κλωτσάει η Κομισιόν για το μονοπώλιο

Γιάννης Γεωργίου
Κλωτσάει η Κομισιόν για το μονοπώλιο

bet365

Σε σήριαλ εξελίσσεται η υπόθεση του διαδικτυακού στοιχήματος με σοβαρές προεκτάσεις στο θέμα της υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Ενώ η Κυβέρνηση είχε πετάξει στα σκουπίδια τις δεδομένες ("last year") προθέσεις της για απελευθέρωση και ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο, έκανε το άσπρο-μαύρο στο βωμό της πλήρους ικανοποίησης των αγοραστών της ΟΠΑΠ.



Γνωστοποίησε στην Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, σειρά προτεινόμενων τροπολογιών, που ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαθιδρούσαν χωρίς διαφάνεια ένα νέο διαδικτυακό μονοπώλιο προς όφελος του ιδιωτικού ΟΠΑΠ και ουσιαστικά έκλειναν την αγορά σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους παρόχους, ανεξάρτητα από το αν λειτουργούσαν νόμιμα προσωρινά, ή ήταν Ευρωπαϊκές αδειοδοτημένες εταιρίες. Μιλάμε για νέο μονοπώλιο και ξέρουμε καλά τι γράφουμε, γιατί ο ΟΠΑΠ "ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής και των διαδικτυακών παιγνίων και στοιχημάτων", όπως πλέον γνωρίζουν καλά αυτοί που το ψάχνουν. Η φράση στα εισαγωγικά πρόκειται για ακριβή μεταφορά από δικαστική απόφαση (10586/2011), τη μόνη φορά που Έλληνας δικαστής κλήθηκε να αποφανθεί αν υφίσταται τέτοιο δήθεν δικαίωμα.

Και ενώ οι καρεκλοκένταυροι του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Οικονομικών διέδιδαν ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία ("δεν τρέχει τίποτα - όλα καλά - έχει πάει στην Ευρώπη και το φθινόπωρο θα ψηφιστεί στη Βουλή"), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν τρώει κουτόχορτο απέστειλε σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία αιτιολογημένη γνώμη που τεκμηριώνει ότι οι τροπολολογίες αυτές δεν είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τα επιτελεία των κυρίων Στουρνάρα και Σταυρίδη (ΤΑΙΠΕΔ) τους εξέθεσαν ανεπανόρθωτα (ναι κυρίες Κωστοπούλου, Μπερκέτη και κύριε Φουλίδη, για σας μιλάμε), καθώς τους είχαν υπνωτίσει με προπαγάνδα από το παρελθόν, που ακούγεται λογική μόνο στον κόσμο του Σπανουδάκη και του Λουρόπουλου της ΟΠΑΠ. Αναμένεται η αντίδραση της ηγεσίας του Υπουργείου που πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να εκθέτει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που έχει εξαντλήσει πλέον κάθε περιθώριο να βάζει πολιτικές πλάτες), ή θα παίξουν παιχνίδια που ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το πρακτικό μέρος της υπόθεσης, η Επιτροπή επέκτεινε το διάστημα που δεν μπορούν να εισαχθούν οι επίμαχες τροπολογίες προς συζήτηση μέχρι τις 22 Ιουλίου! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίσημο σαίτ της Κομισιόν ανέφερε ως ημερομηνία παράτασης την 23/9 αλλά για άγνωστους λόγους από το μεσημέρι της Τετάρτης και μέσα σε ελάχιστες ώρες υπήρξε τροποποίηση κατά δύο μήνες λιγότερους!

Σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα θα κληθεί, ή να τεκμηριώσει τους λόγους που επέλεξε αυτήν την αλλοπρόσαλλη στρατηγική που καταστρατηγεί κατάφορα Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς νόμους, ή να δεσμευτεί να προσαρμοστεί στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Στο μεσοδιάστημα οι σχεδόν (;) νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ (μαζί με όλα τα άλλα θέματα που κάνουν το deal να τρίζει) θα αναρωτιούνται τι ακριβώς δικαιώματα έχει η εταιρία που αγόρασαν και αν κινδυνεύουν να βγουν κουρεμένοι μελλοντικά από πιθανό χοντρό πρόστιμο για παράνομη κρατική ενίσχυση...

 

Τελευταία Νέα